Hoe kies ik hardloopschoenen?

Of je nu hardloopt voor je plezier of traint voor een marathon, goede hardloopschoenen bieden de juiste basis voor je hele lichaam, kunnen blessures helpen voorkomen en het veel leuker maken om die kilometers te maken. Uiteindelijk past het juiste paar vanaf het begin goed en vormt het een aanvulling op je hardloopstijl.

 

Deze 4 stappen helpen jou om de beste hardloopschoen te kopen:

  • Schoentype:de opties zijn licht pad, ruig pad of off-trail
  • Demping: keuzes variëren van blootsvoets (geen) tot maximaal
  • Hiel-tot-teendrop & stabiliteit: deze meting heeft invloed op je loopstijl. Van hak-lander tot middenvoet/voorvoet-lander
  • Pasvorm: zoek deskundige hulp en probeer verschillende modellen uit, want een schoen die het fijnst zit haal je het meeste plezier uit.

Tip 1

Type

Tip 2

Demping

Tip 3

Drop & stabiliteit

Tip 4

Pasvorm

Type

Wat voor soort renner ben ik?

Beginner

Je wilt beginnen met hardlopen en het eerste waar je misschien aan denk is: welke schoenen moet ik daarvoor hebben? Dat hangt heel erg af of welk terrein je vaak wilt gaan rennen. Ben je net lid geworden van een atletiekvereniging en loop je veel op de baan of langs de weg? Je rent meteen de bossen in of je weet het niet zo goed en wilt een schoen hebben die voor beide doelen geschikt is. Dan praat je over een city-trail schoen. Dus wat voor een schoen zoek je?

Trailrun schoen of schoenen voor in de stad. Lees hieronder meer over dit type hardloper. 

 

Verder is het goed om als beginned hardloper op de volgende punten te letten;

  • Bepaal of je meer of minder demping wilt. Wil je het gevoel hebben dat je op een wolk rent met maximale demping of de grond onder je voeten voelen?
  • Bepaal hoeveel heel-drop je wilt. Oftewel hoeveel verschil in zooldikte wil je hebben tussen de hak en de voorvoet.
  • Bedenk of je een specifiek type ondersteuning nodig heeft voor je loopstijl. De meeste hardlopers zullen een neutrale schoen kiezen, maar als je voet de neiging heeft om naar buiten of naar binnen te rollen, zijn er schoenen die je kunnen helpen.
  • Zorg ervoor dat de schoen past. Jouw schoen moet vanaf het begin goed passen zonder inloopperiode.

Als je hulp nodig hebt om te beginnen of juist je afstanden wil vergroten helpen onze trainingsschema's jouw opweg. Bekijk ze hier. 

 

Trailrunner

Oké, je bent er uit. Na al die kilometers door de bossen, over die heerlijk verende paadjes, of misschien gaf je eerste trailrun de doorslag. Je wilt nu echte trailrunschoenen, maar net als bij de gewone wegschoen is de keuze in trailschoenen enorm. Waar moet je op letten als je trailrunschoenen wilt aanschaffen?

 

Grip op ruig terrein: Grover profiel onder de zolen verbeteren de tractie om je te helpen met meer zekerheid over vuil, modder, grind, sneeuw, wortels en rotsplaten te bewegen. Ook hoe zachter de rubber hoe meer grip, maar slijt weer sneller als je daarmee op verharde ondergrond gaat rennen. Je kan trailrun schoenen ook vergelijken met een mountainbike t.o.v. een racefiets.

Voetbescherming: een verscheidenheid aan interne en externe kenmerken helpen de voeten te beschermen tegen stoten met rotsen en wortels. Duurzaam bovenmateriaal is bestand tegen slijtage en scheuren.

Stijve constructie: Trailrunschoenen zijn gebouwd om overmatige voetrotatie te voorkomen. Bovendien, omdat hardlopen op paden een kortere, meer variabele pas met zich meebrengt.

 

Trailrunningschoenen vallen in drie categorieën:

Lichte trailschoenen

Lichte trailschoenen zijn ontworpen voor relatief vlak terrein. Denk aan vlakke bospaden, grindpaden en glooiende heuvels. Deze schoenen komen qua gewicht het lichtst. Kenmerken van deze schoenencategorie zijn:

  • Bescheiden bescherming tegen rotsen en wortels.
  • Lichtgewicht ontwerp die het gemakkelijker maakt om een ​​hoog tempo aan te houden. Hoe lichter de schoen hoe minder stabiliteit
  • Flexibel bovenwerk voor optimale wendbaarheid
  • Zolen met redelijk ondiep profiel die tractie bieden op vlakke grond
  • Minimale demping van de zool waardoor je meer contact voelt met het pad.

Ruige trailschoenen

Ruige trailschoenen zijn ontworpen om op wandelpaden te rennen die kunnen variëren van vlakke brede bospaden tot glibberige smalle bergpaadjes. Deze categorie omvat dus het breedste spectrum aan terreinen. Kenmerken kunnen zijn:

  • Teenbeschermers op de neus en harde platen in de zool voor bescherming tegen wortels en rotsen
  • Stevige materialen in het bovenwerk voor bescherming tegen rotsen en doornen
  • Veerkrachtige zool demping om schokken te absorberen tijdens steile afdalingen en harde landingen op rotsplaten
  • Ondersteunend bovenwerk en stijve bouw om voeten op haarspeldbochten en onstabiele oppervlakken te stabiliseren. 
  • Diverse profielpatronen die grip en remkracht onder elke hoek bieden
  • Zolen met grover profiel in meerdere richtingen voor grip op zachte grond en modder. Grotere afstand tussen de noppen zorgt ervoor dat modder en zachte grond niet vast blijft zitten.
  • In sommige schoenen: zacht, gripvast rubber dat niet wegglijdt op natte stenen of houten oppervlakken
  • In andere schoenen: harder, minder gripvast rubber dat minder snel slijt.

Off-trail schoenen

Als je van plan bent te rennen waar geen paden lopen, zijn off-trail schoenen iets voor jou. Off-trail-schoenen hebben dezelfde kenmerken als ruige trail-schoenen, met een paar verbeteringen:

  • Materialen zullen veerkrachtiger zijn - je zou bijvoorbeeld tussenzolen van polyurethaanschuim kunnen zien, in plaats van de tussenzolen van EVA-schuim die je aantreft in de meeste ruige trailschoenen
  • De structuur zal steviger zijn om een ​​grotere ‘torsiestijfheid’ te bieden, wat betekent dat een schoen minder snel meegeeft als er een zware torsiekracht wordt uitgeoefend. Dat is belangrijk als het merendeel van het terrein ruig en oneffen is
  • Langere trailruns kunnen je door beekjes en moerassen leiden en je blootstellen aan barre weersomstandigheden, dus je vindt meer waterdichte schoenen in deze categorie.

Bever Tip:

Je kan je trailrunschoen als wandeschoen gebruiken, maar houd er wel rekening mee dat je minder stabiel bent mocht je op oneffen terrein gaan lopen. Helemaal als je ook nog een grote rugzak op je rug hebt. Als je besluit om dat te doen, kijk dan naar de off-trail modellen, omdat ze meer duurzaamheid en ondersteuning bieden. Wandelstokken gebruiken is ook een goede manier om meer stabiliteit te krijgen.

Cityrunner

Als cityrunner ren je vooral veel op asfalt wegen en trottoirs maar ook loopbanen of renbanen. Het is belangrijk om je hardloopschoenen hierop af te stemmen. Zo hebben je voeten, en vooral je knieën, de juiste ondersteuning en voorkom je blessures. 

 

Hardloopschoenen voor in de stad zijn licht, flexibel en gemaakt om voeten te dempen of te stabiliseren op harde, vlakke ondergronden. Hardloopschoenen voor op de weg hebben vlakkere, soepelere zolen om een ​​consistent oppervlak te creëren voor hardlopen op verharde wegen.

 

Je hebt 2 soorten hardloopschoenen voor op de weg:

Trainingsschoenen

Het merendeel van je runs loop je op trainingsschoenen. Deze schoenen kenmerken zich door een stevige dempende zool waardoor de kilometers gemakkelijker te maken zijn. Over het algemeen zijn deze iets zwaarder dan een wedstrijdschoen, zo tussen de 300 tot 400 gram per schoen. Zo kunnen ze o.a. langer meegaan, denk aan tussen de 1000 tot 1500 km.

Wedstrijdschoenen

Bij deze schoenen gaat het om gevoel en snelheid. Daarom zijn deze schoenen lichter gemaakt door een dunnere zool en een lichter bovenwerk, zo tussen de 150 en 280 gram per schoen. Je levert dus wel demping in en de schoenen zullen minder lang meegaan, denk aan tussen de 600 tot 800 km.

Tip 1

Tip 2

Tip 3

Tip 4

Demping

Welke demping heb ik nodig?

Barefoot

Dit zijn de schoenen zonder demping. Met deze schoenen kunnen je voeten veel beter het terrein voelen. De spiertjes in je voeten zullen zich gaan aanpassen en kunnen sneller reageren en corrigeren. Bouw dit heel rustig op, want je voeten zullen een stuk harder moeten werken.

Minimaal

Deze schoenen zijn een goede optie voor hardlopers die een beter gevoel met het parcours willen, maar niet op hun gemak zijn bij het opgeven van alle tussenzool demping.

Matig

Deze gradatie is het meest voorkomend. Ze hebben voldoende padding om je comfortabel over wortelachtige en rotsachtige paden te laten rennen.

Maximaal

Dit zijn de modellen die veel vulling in de tussenzool hebben. De schoenen zijn geschikt voor ultra lopers die lange trailruns rennen. Op lange termijn sparen ze je gewrichten door veel schokken op te vangen. Wel kunnen deze schoenen zorgen voor een minder efficiënte afzet tijdens het hardlopen.

Tip 1

Tip 2

Tip 3

Tip 4

Heeldrop

Welke heeldrop heb ik nodig?

Dit is het hoogteverschil van de hiel van de schoen tot de teen van de schoen die variërend is van 0 mm tot meer dan 12 mm.

  • Schoenen op blote voeten hebben een drop van 0 mm.
  • Minimalistische schoenen hebben meestal een drop van 0 tot 4 mm.
  • Matige en maximale schoenen bieden een breed scala aan heel-to-toe drops.

Gebruik deze tips om te kijken welke heeldrop het beste bij je past:

Tip 1: gebruik de drop van je huidige hardloopschoenen

Je vermijdt geknoei met de biomechanica van je lichaam. En houd er rekening mee dat je, zelfs als je hetzelfde schoenmodel koopt, de drop nog een keer moet controleren. Af en toe verandert een schoenenmerk de daling van hiel tot teen wanneer het het ontwerp van een schoen bijwerkt.

Tip 2: heb je geen hardloopschoenen; kijk dan naar je andere schoenen.

Kijk eerst naar je andere sportschoenen. Als je geen sportschoenen hebt, kijk dan naar je vrijetijdsschoenen. Als je bijvoorbeeld de hele tijd platte schoenen of slippers draagt, dan zijn minimale schoenen misschien prima.

Tip 3: een lage drop stimuleert een middenvoet- of voorvoetlanding

Het effect is een stabielere landing samen met een betere balans en spierbetrokkenheid. Dit zijn redenen waarom mensen kiezen voor barefoot en minimalistische schoenen. Ga niet abrupt overstappen naar meer minimalistische schoenen. De kans op een achillespees blessure is dan aanwezig waar je erg lang last van kan houden.

Tip 4: als je overweegt om over te stappen op Barefoot

Of minimalistische schoenen, doe het dan heel erg rustig aan. Plan een overgangstijd van een paar maanden tot jaren.

Stabiliteit

Welke stabiliteit heb ik nodig?

Tijdens het hardlopen kantelt je voet naar binnen. Deze kanteling wordt pronatie genoemd en de mate van kanteling kan voor iedere hardloper anders zijn. Het is belangrijk om te weten welke pronatie jij hebt zodat je een schoen kan kiezen met de juiste stabiliteit. Zo voorkom je blessures.

Neutraal

Een hardloopschoen met een neutrale stabiliteit is goed voor hardlopers die ook een neutrale pronatie hebben. Hierbij loop je met je voet niet veel naar binnen of buiten, maar juist in het midden van je voeten.

Overpronatie

Wanneer je met je voet veel naar binnen loopt ben je een hardloper met overpronatie of antipronatie. Als je voet (veel) naar binnen kantelt kunnen schoenen met extra stabiliteit een uitkomst bieden. Deze schoenen voorkomen dat je voet te ver doorzakt en stimuleren de voeten om op een natuurlijke manier de loopbeweging op te vangen.

Tip 1

Tip 2

Tip 3

Tip 4

Pasvorm

Hoe weet ik of mijn schoen past?

Pasvorm is belangrijker dan elke andere overweging. Een schoen die lovende recensies krijgt, is geen goede schoen voor jou, tenzij hij om je voet past. En voor een goede pasvorm komt meer kijken dan alleen lengte en breedte. Voeten zijn biomechanisch complex en een goede pasvorm houdt ook rekening met factoren zoals boogvorm, booglengte, voetvolume en meer.

  • Ontdek jouw schoenleest: Elk merk bouwt zijn schoenen rond een verfijnde voetvorm die een 'leest' wordt genoemd. Jouw doel is om erachter te komen welke merken een leest hebben die op uw voet lijkt. Dan kun je online winkelen en heb je een grotere kans om schoenen te krijgen die passen.
  • Ken jij jouw schoenmaat?: Jouw voeten veranderen naarmate je ouder wordt, dus het is altijd verstandig om je voeten op te laten meten of dit zelf te doen. Lees hier meet over hoe je jouw voet kan opmeten. Daarnaast moet je er rekening mee houden dat je voeten opzwellen tijdens het hardlopen. Je wilt schoenen met voldoende lengte en breedte bij de tenen.
  • Laat je beoordelen door een schoenenpecialist: een schoenenspecialist kan de maat en vorm van je voeten beoordelen en je adviseren over de pasvorm van verschillende merken. Elke Bever winkel kan dit voor je doen. Je hoeft geen afspraak te maken, maar dat kan natuurlijk wel via onze website. Mocht je langskomen dan raden we  je aan een minder drukke tijd te kiezen of te vragen wanneer een van de meest ervaren schoenenmedewerkers in de winkel zal zijn. Ga later op de dag, want je voeten zwellen op in de loop van de dag en zomers helemaal.

Ten slotte kan een schoenenexpert je helpen de deur uit te lopen met schoenen die een breed scala aan blessures kan voorkomen. Je kan hier een winkel afspraak maken met één van onze experts. 

 

 

Waar moet ik nog meer rekening mee houden?

Gewicht

Ben je iets zwaarder, dan wordt er een iets stevigere schoen geadviseerd.

Zweet afvoer

Heb je veel last van zweetvoeten, dan is het aan te raden goed ademende schoenen met “mesh” aan de zijkant te kopen. Hierdoor wordt het zweet snel afgevoerd. Dit voorkomt ook blaren.

Beginner

Ben je een beginnende hardloper die nog moet ondervinden of je liever op de trails rent of op de weg? Of wil je gewoon op veel verschillende soorten terreinen comfortabel kunnen hardlopen? Kies dan voor een schoen die qua kenmerken overeen komt met een trainingsschoen, maar de profiel diepte tussen weg en trailschoenen in zit.

Bever Tip:

Dit klinkt voor de hand liggend, maar we kunnen het niet genoeg benadrukken. Kies een schoen die meteen het lekkerst zit.

Cookies voor jouw ervaring

Bever.nl maakt gebruik van marketing, analytische en functionele cookies en vergelijkbare technologieën. Ook derden en sociale netwerken kunnen cookies plaatsen via onze website. Als je op “accepteren” klikt, ga je hiermee akkoord. Je kan voorkeuren ook wijzigen en wij slaan jouw keuze twee jaar op. Direct je keuze wijzigen? Dat kan via de cookie policy button onderaan alle pagina's.