Hoe kies ik een sport BH?
Een goed passende sportbeha minimaliseert de borstbeweging, voorkomt overmatig stuiteren en leidt je niet af van je favoriete bezigheid. Een beha die niet goed past kan vervelend zijn, het kan leiden tot pijn, schuren, of zelfs beschadiging van het zachte weefsel. Voor sommige vrouwen kan dergelijke pijn of ongemak ook een echte belemmering worden om te sporten.
Het passen van een sportbeha is geen exacte wetenschap, maar we geven je wel tips om de juiste sportbeha te vinden voor jouw maat en activiteit. Omdat beha-maatvoering niet consistent is tussen merken zonder universele standaard, moet je verschillende merken, maten en stijlen in een winkel proberen totdat je degene vindt die goed bij je past. Een Bever verkoopmedewerker bij je dichtstbijzijnde winkel kan je daarbij helpen.
Als je jouw volgende sportbeha liever online koopt, lees dan voorafgaande deze keuzehulp. Zo weet je welke beha bij jou past en welke maat je nodig hebt. Als je er toch niet helemaal uitkomt, neem dan contact op met een productexpert via live chat of per telefoon.
Tip 1
Tip 2
Tip 3
Tip 4
Tip 5
Tip 6
Intensiviteit
Wat ga ik doen?
Om het juiste niveau van beha-ondersteuning te vinden, moet je eerst nadenken over het soort activiteit dat je gaat doen. Sportbeha's zijn ontworpen om drie ondersteuningsniveaus te bieden - laag, gemiddeld en hoog - afhankelijk van het impactniveau van de sport. Hoe groter de impact (meer stuiteren, springen of intensieve bewegingen), hoe meer ondersteuning je nodig hebt. Veel merken categoriseren hun sportbeha's op impactniveau, waardoor het gemakkelijker is om ze uit te zoeken.
Voor activiteiten met een hoge impact wil je meer ondersteuning om overmatige borstbewegingen te voorkomen, wat kan leiden tot pijn en ongemak. Voor activiteiten die weinig impact hebben waarbij minder intensieve bewegingen nodig zijn, heb je misschien niet zoveel ondersteuning nodig. Vrouwen met grotere borsten kunnen echter overwegen om meer ondersteuning te nemen, zelfs bij activiteiten met een lage of gemiddelde impact. Uiteindelijk zal de beste sportbeha er een zijn die goed zit, comfortabel aanvoelt en past bij uw persoonlijke stijl en voorkeuren.
Mogelijk hebt je meerdere sportbeha's nodig voor verschillende activiteiten - sommige met meer ondersteuning voor high-impact activiteiten zoals hardlopen en minder vernauwende beha's voor low-impact activiteiten zoals yoga of wandelen. Het afwisselen van verschillende sportbeha's kan ook hun gebruik verlengen.
Lage intensiviteit
Bij een licht intensive sport heb je ook een lagere ondersteuning van de borsten nodig. Denk hierbij aan sporten als; wandelen, yoga, krachttraining en roeien.
Bij deze sporten is het belangrijk om op de volgende punten te letten:
- Smallere banden en straps, lichter van gewicht
- Pullover-stijl verkocht in SL-maten zonder bandaanpassingen
- Vaak zijn het compressiebeha’s die je borsten tegen de brostwand houden
Medium intensiviteit
Bij een medium intensive sport heb je ook een gemiddideld ondersteunende beha nodig. Denk hierbij aan sporten als; skiën, wielsrennen op de weg, golven, schaatsen, ballet en zeilen.
Bij deze sporten is het belangrijk om op de volgende punten te letten:
- Beperkt de beweging van de borsten meer dan beha’s met lage ondersteuning
- Brede banden en riemen
- Te vinden als pullover in SL-maten of haaksluitingen in cup-/ bandmaten
- Kan een compressie beha zijn (borsten tegen de borstwand houden) of inkapselingstijlen met afzonderlijke cups (bepalende borstvorm)
Hoge intensiviteit
Wanneer je een intensieve sport gaat beoefenen hebben je borsten ook een hoge mate van ondersteuning nodig om ongemak te voorkomen. Onder intensieve sporten vallen; hardlopen, mountainbiken, paardrijden, thriathlon, bootcamp, spinning, survival, trampoline, vechtsporten, balsporten en racketsporten.
Bij deze sporten is het belangrijk om op de volgende punten te letten:
- Breedste banden en verstelbare schouderbanden
- Hoogstwaarschijnlijk inkapseling – en compressiestijlen met afzonderlijke cups voor de hoogste ondersteuning
- Maatvoering cup / band
- Sluiting met klittenband
Tip 1
Tip 2
Tip 3
Tip 4
Tip 5
Tip 6
Constructie
Welk type sport BH heb ik nodig?
Ingekapseld
Deze beha's gebruiken individuele cups om elke borst afzonderlijk te omringen en te ondersteunen. Er is geen compressie in deze beha's (de meeste dagelijkse beha's zijn inkapselende beha's), waardoor ze over het algemeen het beste zijn voor activiteiten met low impact. Ingekapselde-sportbeha's hebben een natuurlijkere vorm dan compressiebeha's.
Compressie
deze beha’s trek je meestal over je hoofd en drukken de borsten tegen de borstwand om beweging te beperken. Ze hebben geen cups ingebouwd in het ontwerp. Voor cups van AB-formaat zijn compressiesportbeha's zonder verstelbare banden of verstelbare bandjes goed geschikt voor activiteiten met een lage tot gemiddelde impact. Voor C-DD-cups moeten compressiesportbeha's verstelbare banden en bandjes hebben voor een goede pasvorm en medium tot hoge ondersteuning kunnen bieden.
Combinatie
Veel sportbeha's combineren de bovenstaande methoden om ondersteuning en natuurlijke vormgeving te bieden. Deze beha's bieden meer ondersteuning dan compressie of inkapseling alleen, omdat elke borst afzonderlijk in de cup wordt ondersteund en ook tegen de borstwand wordt gedrukt. Voor AB-cups kan je deze beha’s in verstelbare banden of bandjes verkrijgen en zijn ze goed voor lage tot hoge impact. Voor C-DD-cups moeten deze bh's verstelbare banden en verstelbare bandjes hebben voor een goede pasvorm en zijn ze uitstekend geschikt voor hoge impact.
Tip 1
Tip 2
Tip 3
Tip 4
Tip 5
Tip 6
Bandjes
Welke banden moeten mijn sport BH hebben?
Crisscross
Deze banden kruisen elkaar in de rug en worden vaker aangetroffen op beha's met lage of medium ondersteuning. Gekruiste bandjes bieden minder ondersteuning in vergelijking met andere bandstijlen. De bandjes zijn vaak verstelbaar waardoor je de pasvorm goed kunt afstemmen. Afhankelijk van de stijl kunnen gekruiste bandjes zich mooi verbergen onder bijvoorbeeld een sportieve tanktop.
Tanktop
Deze stijl lijkt het meest op een dagelijkse beha. De bandjes zijn vaak verstelbaar waardoor je de pasvorm goed kunt afstemmen. Beha's met tanktop-bandjes hebben vaak een rugsluiting, wat extra verstelbaarheid biedt. Sommige tanktop-beha's zijn zo ontworpen dat de bandjes gekruist kunnen worden voor veelzijdigheid.
Racerback
Sportbeha's met een racerback hebben schouderbanden die tussen je schouderbladen samenkomen om een Y-vorm te creëren. Racerback-bh's bieden goede ondersteuning voor activiteiten met een gemiddelde tot hoge impact en bieden volledige bewegingsvrijheid. Sommige mensen houden misschien niet van racerback-bandjes omdat ze vinden dat het te veel druk uitoefent in de buurt van hun nek. Racerback-bandjes verbergen zich goed onder een racerback-tanktop.
Bever Tip:
Ongeacht het type band dat je kiest, moet je er rekening mee houden dat dunne bandjes over het algemeen minder steun bieden dan bredere bandjes, maar dunne bandjes zijn gemakkelijker te verbergen.
Tip 1
Tip 2
Tip 3
Tip 4
Tip 5
Tip 6
Functies
Waar moet ik nog meer op letten?
Verstelbare bandjes
Verstelbare bandjes bieden de meest persoonlijke pasvorm en zijn vaak te vinden op sportbeha's met inkapseling of inkapseling/compressie. Beha's met verstelbare bandjes kunnen ook langer meegaan, omdat je de bandjes kunt aantrekken naarmate de beha ouder wordt en zich na verloop van tijd uitrekt.
Achtersluiting
Terwijl de meeste sportbeha's over het hoofd worden aangetrokken, hebben sommige een achtersluiting met haakjes. Dit type sportbeha is niet alleen gemakkelijker aan en uit te trekken, maar stelt je ook in staat om de pasvorm verder aan te passen. Gebruik bij het aanpassen van een nieuwe sportbeha de meest losse haak. Op die manier kun je, wanneer de beha onvermijdelijk uitrekt, hem nog steeds strakker maken en gaat de beha langer mee.
Beugel
Een beugel in een sportbeha ondersteunt elke borst afzonderlijk en kan helpen om beweging te minimaliseren. De beugel moet plat tegen je ribbenkast liggen, onder het borstweefsel, en mag niet prikken of knijpen.
Materiaal
Afvoerende stoffen voeren vocht van je huid af en houden je comfortabel. Alle sportbeha's worden gemaakt van vochtafvoerende stoffen - polyester of zelfs wolmengsels.
Bever Tip:
Verstelbare bandjes bieden meer ondersteuning en een pasvorm op maat. Bredere banden verdelen het gewicht beter en bieden meer comfort dan smallere. Dunnere banden bieden over het algemeen minder ondersteuning, maar zijn gemakkelijker te verbergen.
Tip 1
Tip 2
Tip 3
Tip 4
Tip 5
Tip 6
Maat
Welke maat heb ik nodig?
Sportbeha's zitten vaak iets strakker dan uw dagelijkse beha's, maar uw maat is waarschijnlijk hetzelfde. Neem geen kleinere maat bij jouw aankoop van een sportbeha. Bereken de beha-maat elke keer dat je een nieuwe sportbeha aanschaft. Jouw beha-maat zal tijdens je leven verschillende keren veranderen. Lichaamsveranderingen zoals gewichtsverlies of -toename, zwangerschap, hormonen en veroudering hebben invloed op de beha-maat.
Als je jezelf de laatste tijd niet hebt gemeten, geven we hieronder een basisrichtlijn. Beschouw het als een startpunt.
Je hebt een meetlint nodig om te beginnen. Draag een niet-voorgevormde beha die de vorm van je borsten niet verandert - of meet zonder beha.
Stap 1
Meet je ribbenkast Meet rond uw ribbenkast, net onder je borsten. Rond af naar de dichtstbijzijnde cm. Dit is je ribbenkastmaat , die je nodig hebt om je band- en cupmaat te bepalen.
Stap 2
Bepaal je eigen cupmaat Meet eerst rond het breedste deel van je borsten. Houd het meetlint recht over je rug. Rond naar boven af op het dichtstbijzijnde gehele getal. Dit is je borstomtrek.
Trek nu de meting van je ribbenkast (stap 1) af van je borstomtrek (stap 2). Het verschil in cm is jouw aanbevolen cupmaat. Als je tussen twee maten in zit, rond dan naar boven af.
Dus; ribbenkast cm - borstomtrek cm
Voorbeeld: Borstenomtrek: 109 cm - Ribbenkastmaat: 91 cm = verschil van 18 cm, dus D cup.
Borst minus ribbenomvang
|
Cupmaat |
8 cm | AA |
10 cm | A |
13 cm | B |
15 cm | C |
18 cm | D |
20 cm | DD |
23 cm | E |
25 cm | F |
Tip 1
Tip 2
Tip 3
Tip 4
Tip 5
Tip 6
Pasvorm
Hoe moet mijn BH zitten?
Nu je je geschatte borstomtrek en cupmaat weet, is het tijd om verschillende merken en stijlen sportbeha's te passen om de pasvorm te testen. Doe dit indien mogelijk persoonlijk in een winkel.
Als je online winkelt, raden we je aan de maattabel te bekijken die is bevestigd aan de specifieke beha waarin je geïnteresseerd bent om te weten welke maat voor jou geschikt is. Je sportbeha moet iets strakker zitten dan je dagelijkse beha, maar je moet wel diep en comfortabel kunnen ademen.
Bij het afstellen van je sport BH naar jou lichaam kan je de volgende stappen volgen;
Stap 1: aanbrengen van de band
De band van de sportbeha ondersteunt je borsten, dus zorg ervoor dat hij goed om je ribbenkast zit (niet om het borstweefsel). Voor de beste pasvorm moet je twee vingers tussen je lichaam en de band kunnen steken, niet meer. Hef uw handen boven het hoofd en draai zijwaarts in een spiegel. Als de band hoger in de rug zit (omhoog kruipt of niet vlak is) of als je borsten naar beneden steken, is deze waarschijnlijk te groot. Probeer een kleinere maat. Als je een haak-en-lussluiting hebt, probeer dan een kleinere haak.
Stap 2: stel vervolgens de banden af
Je bandjes moeten veilig en comfortabel aanvoelen en minimale rek bieden om op- en neergaande bewegingen te verminderen. Als de banden in je huid drukken, zijn ze waarschijnlijk te strak. Als de banden van je schouders glijden of je veel veerkracht krijgt, zijn de banden waarschijnlijk te los.
Stap 3: controleer de cups
Je borsten moeten gecentreerd en volledig in de cups zitten. Schep je borsten in de cups en centreer ze. Als je kreukels of gaten in de stof ziet, zijn de cups waarschijnlijk te groot. Als je borsten buiten de beha zichtbaar zijn, zijn de cups waarschijnlijk te klein - of is de beha niet geschikt voor jouw borsttype. Voor de beste ondersteuning
Stap 4: test de ondersteuning
Test de steun van de beha door op zijn plaats te springen of te rennen. je borsten moeten veilig en ondersteund aanvoelen. Als het te veel op en neer of heen en weer beweegt, blijf dan zoeken naar een beter passende beha.
Bever Tip:
Bredere banden bieden doorgaans meer ondersteuning dan smalle banden. Klittenbandsluitingen zorgen voor meer ondersteuning en een pasvorm op maat.
