Easy trip: op deze 3 manieren ontdek je Corsica het best

Dag en nacht in het vliegtuig doorbrengen of een ander slopend traject afleggen om op een mooie plek te komen? No way. De komende weken delen we bijzondere vakantiebestemmingen op slechts een paar uur vliegen of reizen hiervandaan. We starten met een echte topper in deze categorie: het ruige, charmante Corsica. Bon voyage!

Wij zijn de laatsten die zeggen dat je er niét op uit moet trekken om de wereld te verkennen. Maar tussen Terschelling en Bali zitten nogal wat andere mogelijkheden! Er zijn tal van prachtige, veelzijdige plekken op nog geen halve dag reizen hiervandaan. Je moet 't alleen even weten, want dit zijn doorgaans niet de bestemmingen waar de Corendons van deze wereld de bushokjes mee volhangen - which is fine 😉.

Net ten noorden van het Italiaanse eiland Sardinië ligt het Franse eiland Corsica. Hallo, wat een ultieme bestemming is dit! Dit prachtige eiland is vier keer zo klein als Nederland, maar dan met hoge bergen en diepe dalen - met als hoogste punt 2.706 meter.

Iedere actieve en minder actieve buiten- en (dus) natuurliefhebber kan hier helemaal uit zijn vakantieplaat gaan – en dan ook nog relaxen op het strand. Niet voor niets wordt Corsica ook wel 'Frankrijk in het klein' genoemd.

 

Bedenk welk deel van het eiland je het liefste wilt ontdekken, of zorg dat je in een paar weken op een paar verschillende uitvalsbases bent. Heb in ieder geval niet de illusie dat je in één vakantie alles van het eiland kunt zien: dat gaat je niet lukken - en moet je ook niet willen. Troost je met de gedachte dat het waar je ook kijkt, prachtig is. Elke haarspeldbocht biedt een nieuw geweldig panoramaview.

 

De 3 leukste manieren om Corsica te ontdekken

Kortom: Corsica heeft alles! En dus zijn er wel honderden manieren om hier vakantie te vieren. Wij delen de 3 leukste.

1. Wandelen of hiken

Als er iets goed kan op Corsica, is het wandelen. Het is bergachtig, de hoogste toppen (Monte Cinto en Punta Minuta) zijn bijna 3 kilometer hoog. In het binnenland zijn er vooral steile bergen en zijn de pieken minder hoog. Het oosten van Corsica is veel vlakker en herbergt in de uitloop parelwitte stranden. Richting de westkust vind je meer rotsachtige en grillige bergen.

Foto: Emanuela Boros

Ben je gek op wandelen, of zelfs wat meer op klimmen en klauteren tijdens je tocht? Er zijn talloze routes, bijvoorbeeld van de bergen naar de zee, waarbij je door de mooiste kloven en berglandschappen komt.

 

Voor de avonturiers is er de beroemde GR20. Elk jaar komen er op deze Franse Grande Randonnée wel zo'n 10.000 wandelaars af (niet allemaal tegelijk, gelukkig). Je kunt de GR20 voor een deel afleggen of helemaal - dit laattse gaat je wel enkele dagen kosten. Let op, de GR20 vraagt wel enige flexibiliteit en je moet zin hebben in een beetje afzien!

Een deel van de GR20

2. Maak avontuurlijke dagtrips

Deel je vakantie op in dagtrips en je komt elke dag afgemat én opgeladen terug bij je tent, caravan, camper of appartement. Kies welk deel van het eiland jij het liefst wil ontdekken en plan van daaruit je dagtochten.

Ook heel goed te doen: deel je vakantie in twee (of meer) delen en trek rond. Zo zit je per dag minder lang in de (huur)auto en zie je al reizend ook het landschap veranderen. Begin bijvoorbeeld in het noordwesten, bij de grillige kustlijnen. Maak halverwege de switch naar de zuidoostkant (waarbij je in het midden van Corsica ook nog prachtige stadjes en gebieden kunt bezoeken). 

 

Dus, welke avonturen zijn er zoal te beleven? Om een kleine selectie te geven van de eindeloze hoeveelheid opties:

 • Speluncakloof
  De Gorges de la Spelunca (Speluncakloof) is een prachtige wandelplek op Corsica. Deze 'kloof' is eigenlijk een diepe vallei omringd door imposante rotsachtige bergtoppen. Het befaamde wandelpad Tra Mare e Monti loopt dwars door deze vallei heen en dit deel dat door de Spelunca kloof loopt, is zeer toegankelijk.

Het wandelpad bestaat uit rotspaden, maar de hoogteverschillen zijn maar klein, waardoor het ook voor de minder ervaren wandelaar of zelfs kinderen goed te doen is. in d heldere rivier en de verschillende 'piscines naturelles' (natuurlijke zwembaden) kun je fantastisch pootje baden en zwemmen onderweg - wat echt heerlijk is op een warme dag.

 

Vanaf het startpunt totaan de boogbrug van Zaglia is het ongeveer 40 minuten wandelen. Wil je door tot aan Evissa? Dat kan, maar dan moet je daar een taxi regelen, er een tweede auto parkeren of dezelfde route terugwandelen natuurlijk - houd er dan wel rekening mee hoelaat het donker wordt.

 • Canyoning bij Calvi of Quenza
  Al eens gedaan? Bij canyoning volg je de loop van een rivier, dus inclusief de kloven en watervallen die je daarbij tegenkomt. Hiervoor moet je wandelen en vaak ook klimmen, springen, zwemmen en abseilen. Canyoning wordt dus met name in de bergen gedaan, op Corsica op veel plekken, bijvoorbeeld bij Calvi of Quenza. Boek een canyoning trip bij een van de vele aanbieders, haal diep adem en ga ervoor! De meeste begeleiders spreken doorgaans goed Engels, ze stellen je gerust maar dagen je ook uit zoveel mogelijk te proberen. Tip: denk aan goed schoeisel met veel grip – bijvoorbeeld hardloopschoenen.

Foto: Dane Deaner

 • Piscia di Gallo - avontuurlijker dan je denkt
  'Cascade Piscia di Gallo' (waterval de Hanenpis), die maar liefst 60 meter naar beneden klettert, is een van de bekende watervallen op Zuid Corsica. De wandeling naar Cascade de Piscia di Gallo is echt een bijzondere en, voor Corsicaanse begrippen, vrij kort. De route voert door een gemixt landschap van stromend water, bizarre rotsen en een grote diversiteit aan bomen en planten.

  Uiteindelijk kom je na een afdaling over rotspaden, uit op een met kabels beveiligd uitkijkpunt. Helaas heb je door de vele bomen niet echt goed uitzicht op de waterval zelf. Wil je die echt goed kunnen zien, dan zul je bij het onbeveiligde deel naar beneden moeten klimmen - uiteraard op eigen risico. Maar we moeten bekennen: na de hele tour hierheen, is 't wel echt een aanrader om zo dichtbij te kunnen staan dat je daadwerkelijk de spetters kunt voelen 🙂.
 • Natuurreservaat Scandola
  Absoluut een must-visit op Corsica: het bijzondere natuurreservaat Scandola, waar uit de helderblauwe zee, rode granietrotsen opdoemen. Op de rotsen zie je aalscholvers en pijlstormvogels zitten en cirkelen er visarenden in de lucht. Onder het wateroppervlak is het een ware kleurenpracht door sponzen, gele zeeanemonen en allerlei koralen. Scandola staat daarom ook op de Werelderfgoedlijst van UNESCO: de opvallend rode rotsen en de zee eromheen worden beschermd.
Het gebied is niet per auto te bereiken, alleen wandelend of per boot - er worden diverse kortere en langere boottochten georganiseerd. De hoekige en steile kliffen van soms wel 900 meter hoog langs de kust bevatten veel grotten, waar je met de boot soms zelfs (een stukje) kunt invaren. Verder prachtig om te zien: de vrijwel ontoegankelijke eilandjes en kreken die door het reservaat lopen.

 

Tip: in het hoogseizoen gaan er talloze boten vanuit bijvoorbeeld Porto. Neem er een die vroeg in de ochtend gaat, of in de namiddag. Door het zachte licht dat er dan schijnt, zien de rotsen echt vuurrood, nog roder dan wanneer je midden op de dag gaat.

Foto: Clement Gerbaud

Bekijk ook dit overzicht van alle thrillseeking activiteiten die je kunt doen op Corsica!

3. Maak meerdere citytrips

Ook de diverse steden en stadjes die Corsica rijk is, zijn zeker het bezoeken waard. Leuk is dat de meeste steden een prachtige ligging hebben te midden van natuur, rotsen, bos of zee, dus dat het nooit alleen maar een 'stadse' ervaring is. De verschillende steden zijn elk op hun eigen manier uniek.

 • Zo is er Calvi, dat bekend staat om haar middeleeuwse citadel, de jachthaven en een kilometerslang zandstrand om de stad heen. Je kunt hier zo vanaf het terras met uitzicht op zee, via de rotsen naar beneden klimmen voor een zwemsessie.

Uitzicht vanaf de citadelle van Calvi

 • Corte is een centraal op het eiland gelegen stadje midden in een prachtige natuurlijke omgeving. Dit zie je nog beter wanneer je de citadel beklimt en daarboven een rondje om je as maakt. Let op: als je van de kust komt en dan Corte bezoekt, kun je wel even schrikken van de hoge temperatuur in deze windstille 'binnenstad'!

Skyline van Corte, gezien vanaf de citadelle

 • Ook is er nog Porto, een klein dorpje aan de westkust van het eiland. Dit is een lieflijke en toch mega-indrukwekkende vallei, want omgeven door ruige bergpieken. De prachtige Golf van Porto kun je zien als een soort charmantere, idyllische versie van Saint Tropez.

'Dream harbour' in Porto

 • Een bezoek aan het plaatsje Bonifacio mag je echt niet overslaan. Alleen de ligging van deze plaats is al ongelooflijk: op massieve krijtrotsen op 80 meter boven de zee. Eigenlijk moet je hier niet alleen de citadelle beklimmen en daar vandaan naar beneden kijken, maar ook een boottripje rondom de stad maken. Zo zie je nog beter hoe hoog de stad ligt en hoe bizar dicht tegen de afrond de verschillende huizen zijn geplaatst!

Huizen op de krijtrotsen in Bonafacio

 • En dan is er nog Ajacchio, de sensationele hoofdstad van Corsica. Met het zonnige klimaat, imposante boulevards en pastelkleurige huisjes waan je je in een Hollywood achtige setting, maar niets is minder waar. Deze stad (waar Napoleon Bonaparte geboren is) heeft door de stranden pal onder de citadel en de nog veel grotere stranden verderop in de baai, ook zeker een sportief en avontuurlijk karakter.

Behalve een beetje flaneren kun je hier geweldig zeilen, surfen, snorkelen en duiken. Maar hey, ook gewoon in de zee zwemmen en uitrusten op het strand horen erbij! Eet daarna een hapje in één van de vele restaurants in de jachthaven - een lekker vers visje, het liefst.

Ajacchio stad

Disclaimer: dit zijn zeker niet de enige plaatsen die het bezoeken waard zijn. Want dan hebben we (bijvoorbeeld!) Porto-Vecchio, Sartène, en Figari nog niet eens genoemd....

Plage d'Ajacchio

Zoals gezegd: Corsica heeft teveel te bieden om in een hapklaar lijstje aan te bieden. Maar zie dat vooral als een aanmoediging 😎 en start discovering!

________

Fotografie: (tenzij anders aangegeven) Elien Meijer

Toch zin om veel verder weg het avontuur op te zoeken? Lees hoe indrukwekkend Sri Lanka is of ga terug naar de blog.