Sportieve ochtend-buitenmensen: waarom Tessa elke ochtend op de fiets springt (in Zuid-Afrika)

Snoozen? Verleidelijk, maar niet voor de ware ochtend-buitenmensen. Zij kiezen er iedere ochtend opnieuw voor om hun warme bed te verruilen voor een actieve sportmodus - buiten, uiteraard. Voor deze serie spreken we 3 buitenmensen over hun dagelijkse ochtend(sport)ritueel. We beginnen met Tessa de Bruijn (26), mountainbiker en crossfitter, en wonend in Zuid-Afrika.

Welke sport beoefen je elke dag ’s ochtends vroeg?

“Vijf dagen per week gaat om 6.00 uur de wekker en maak ik een klein ontbijt. Ik ga nooit sporten zonder ontbijt, want anders val ik na tien minuten al om. Na mijn ontbijt vertrek ik met mijn mountainbike en rijd 10 kilometer naar de crossfit-box - die is 5 kilometer verderop, ik fiets dus met een omweg! Daar aangekomen doe ik samen met een groep mensen een uur lang crossfit.

 

Crossfit is erg belangrijk voor me. Niet alleen omdat je er fit van wordt, maar ook omdat Langebaan (Zuid-Afrika) een klein dorp is met weinig mensen van mijn leeftijd. De groep waarmee ik crossfit zijn voornamelijk vrouwen die wat ouder zijn dan ik, maar vanaf het moment dat ik de crossfit-box binnenliep werd ik opgenomen in de groep. Na de crossfit-klas spring ik weer op mijn mountainbike. Vaak fiets ik dezelfde weg terug (de 10 km), maar voor de afwisseling kies ik soms ook één van de twee kleine down hill-tracks in Langebaan.”

Waarom is ’s ochtends het ideale moment om buiten te sporten?

“Ik heb mijn eigen online reisbureau voor reizen naar Zuid-Afrika, Namibië en Botswana, waar ik overdag aan werk. Als ik ‘s ochtends niet ga sporten, ben ik veel minder productief. Het sporten zet een knop voor mij om in mijn hoofd, het maakt mij gemotiveerd om aan het werk te gaan.”

“Ik kijk ernaar uit om meer buiten te gaan leven. Het liefst ben ik de hele dag buiten.”

Hoe lang volg je al deze routine - en ga je er ooit nog mee stoppen 😉?

“Al sinds ik in Zuid-Afrika ben sport ik ‘s ochtends op deze manier. Ik geniet er elke dag van. Mijn vriend (een Zuid-Afrikaan) en ik gaan volgend jaar een bestelbus ombouwen naar een camper. We gaan Zuid-Afrika voor een paar jaar verlaten om in de camper te gaan wonen in Europa. Hopelijk kan ik dan mijn ochtendroutine uitbreiden met onze andere hobby’s als surfen, kitesurfen en in de winter natuurlijk snowboarden.

 

Crossfitten verdwijnt dan waarschijnlijk tijdelijk van mijn lijstje, maar daar krijg ik surfen en kitesurfen voor terug! Ik kijk ernaar uit om meer buiten te gaan leven. Het liefst ben ik de hele dag buiten.”

Sla je wel eens een sessie over en waarom?

“In Zuid-Afrika zijn ze niet bepaald gewend aan fietsers, dus als het mistig is, is het te gevaarlijk om te fietsen. Dan sla ik voor de veiligheid het mountainbiken over. Gelukkig gebeurt dit alleen in de winter.”

Wat vind je het fijnste seizoen om deze sport te beoefenen?

“Eerlijk gezegd kan ik daar niet uit kiezen, de zomers zijn heerlijk warm, maar komen hier in Zuid-Afrika met een sterke wind, en fietsen met tegenwind is natuurlijk niet echt leuk, haha. De winters zijn heerlijk fris en er is geen wind, maar het kan zo nu en dan heeeeel erg vochtig koud zijn en het blijft altijd spannend om in het donker te fietsen in een land als Zuid-Afrika.”

Portret: Tessa

Naam: Tessa de Bruijn
Leeftijd: 26
Beroep: Eigenaar van mijn eigen online reisbureau
Buitenmens sinds: van kinds af aan (zie foto hieronder, haha!)
Wordt blij van: Buiten zijn, sporten en heeeel veel goed eten  
Laatste vakantiebestemming: Treinreis van Amsterdam naar het zuiden van India
Instagramaccount: @tessagoesglobal

Welke (Bever) gear gebruik je bij jouw sport?

“De Garmin Fenix 5S plus. Ik gebruik de Garmin zowel bij het mountainbiken als bij crossfit. Ik merk dat het mij erg motiveert om sneller te gaan. Ook is het fijn bij het crossfitten mijn tijden en rondes bij te houden. Het is altijd leuk om te zien dat je sneller en beter in iets wordt.

 

Ook gebruik ik de Isabella North Face Day Pack vaak, vooral als ik ook mijn yogamat mee moet nemen naar crossift. Ik kan dan zonder dat ik mijn tas af hoef te doen mijn sleutels in het ritsvakje aan de voorkant plaatsen - erg fijn. Ik woon namelijk op een estate waar ik eerst met een tag het hek moet open doen en pas 5 minuten later ben ik bij mijn huis. Het is misschien geen speciale mountainbiketas, maar is er wel perfect geschikt voor, haha!”

Wat is je favoriete buitenplek in Nederland (of ergens anders)?

“Mijn favorieten buitenplek is hier in Langebaan in de Lagoon. Het water van de Atlantische oceaan is onwijs koud maar niet bij ons in de Lagoon! Het water wordt in de Lagoon opgewarmd. In de zomer kun je hier dus gewoon in je bikini wakeboarden!


Daarnaast kun je er mountainbiken, en in flower seasons staat het vol met wilde bloemen wat echt prachtig is om te zien. En zelfs in de winter is het er heerlijk. Er is dan geen wind en het water is dan zo glad als een spiegel. We hebben een kleine boot (waarmee we ook wakeboarden) waarmee we dan zo veel mogelijk tijd doorbrengen op dit vlakke water.“

Net als Tessa gek van mountainbiken? Overweeg ook eens het Zweedse Skåne, het is er perfect voor! Bekijk ook het verhaal van sportief ochtend-buitenmens Jorn, die elke dag aan de (imitatie)rotsblokken hangt. Of ga terug naar het blog.

Cookies voor jouw ervaring

Bever.nl maakt gebruik van marketing, analytische en functionele cookies en vergelijkbare technologieën. Ook derden en sociale netwerken kunnen cookies plaatsen via onze website. Als je op “accepteren” klikt, ga je hiermee akkoord. Je kan voorkeuren ook wijzigen en wij slaan jouw keuze twee jaar op. Direct je keuze wijzigen? Dat kan via de cookie policy button onderaan alle pagina's.