1. Duurzamere materialen
1.1 Weg met schadelijke chemicaliën
Bij textiel- en kledingproductie wordt nog vaak gebruikgemaakt van chemicaliën die je liever kwijt dan rijk bent. Producten zonder of met zo min mogelijk schadelijke stoffen kun je herkennen aan deze labels:
PVC-vrij
Zero Discharge of Hazardous Chemicals
Oeko-Tex Made in Green
1.2 Gerecyclede materialen
Veel van onze merken gebruiken gerecyclede materialen, zoals gerecycled plastic, katoen en dons. We hanteren altijd een standaard van 50% gerecycled materiaal per product. Zo beperken we het gebruik van grondstoffen en energiebronnen en helpen we de CO2-uitstoot verminderen.
Global Recycled Standard
Recycled Claim Standard
REPREVE
Repreve is een vezel die is gemaakt van gerecyclede materialen, zoals plastic flessen
1.3 Natuurlijke vezels
Bij de productie van natuurlijke vezels komen geen synthetische pesticiden, insecticiden of herbiciden kijken. Ook komen ze tot stand zonder genetische modificatie. En niet te vergeten: biologische landbouw helpt het natuurlijke ecosysteem in stand houden. Per definitie duurzaam, dus! In dit geval gaan we voor de absolute top: we hanteren een standaard van 100% natuurlijke vezels per product.
Global Organic Textile Standard
Better Cotton Initiative
1.4 Extra duurzame vezels (of garen)
De ene natuurlijke vezel is de andere niet. De productie van katoen is bijvoorbeeld erg vervuilend. Houtpulpvezels, hennep, jute en verantwoorde wol en dons zijn alternatieven waar mens, milieu en dier gelukkiger van worden.
FSC
Lyocell / Tencel
Wat begint als houtpulp, eindigt als een gladde vezel die soepel valt en zacht aanvoelt. Door de natuurlijke basis is de stof composteerbaar en biologisch afbreekbaar en dus heel duurzaam. Ook het productieproces is milieuvriendelijk. Meer dan 99% van het water en de oplosmiddelen die aan de productie te pas komen, worden opgevangen en hergebruikt. Het bleken van de vezels gebeurt daarnaast volledig chloorvrij.
EcoVero
Responsible Wool Standard
ZQ of ZQRX Natural Fibres
Nativa
Nativa is 100% traceerbare, duurzame wol. Als een product Nativa-gecertificeerd is, ben je er zeker van dat de wol diervriendelijk is verkregen.
Responsible Down Standard
Gold Standard – Leather Working Group
De organisatie beoordeelt leerfabrikanten volgens een scoresysteem, van 0 tot 100. Hierbij wordt gelet op onder andere de traceerbaarheid van huiden, milieubeleid, waterverbruik en afvalbeheer. Bij een score hoger dan 65 krijgt een fabrikant een bronzen standaard. Bij meer dan 75 punten is dit zilver en 85 of meer punten staan gelijk aan de Gold Standard.
2. Duurzamere productie
Bluesign
Green Button / Grüner Knopf
Cradle to Cradle
Het beoordelingsproces voor de C2C-certificering richt zich op samenstelling van materialen, mogelijkheden tot hergebruik, gebruik van hernieuwbare energie, duurzaam waterbeheer en sociale rechtvaardigheid. Binnen elke categorie kan een niveau behaald worden: basis, brons, zilver, goud en platina. Het uiteindelijke certificeringsniveau is gelijk aan het laagste niveau op een of meer van de categorieën.
3. Sociaal duurzamer
Fair Trade - Textile Standard
World Fair Trade Organisation - Fair Trade Standard
Fair Wear
amfori BSCI
BSR’s HERproject
4. Duurzamere levenscyclus
Het meest duurzame product is het product dat je al bezit. Hoe langer het product wordt gebruikt, hoe kleiner de ecologische voetafdruk. Daarom willen we ook het Our Planet-keurmerk toekennen aan merken die producten produceren die extra lang meegaan, die goed gerepareerd kunnen worden of die een tweede leven kunnen krijgen.
5. Teruggeven aan de planeet
1% for the Planet
