We geven het Our Planet-keurmerk aan producten met een positief effect op onze planeet. Een product kan op verschillende manieren een positieve impact maken. Daarom kijken we naar vijf verschillende aspecten. Voldoet een product of merk aan minstens één van deze eisen? Dan ontvangt het het Our Planet-keurmerk.
1. Betere materialen
Om te kijken of een product op basis van materiaal in aanmerking komt voor een van onderstaande keurmerken (en dus ons keumerk), kijken we naar de drempelwaarde. Dit is het minimale percentage aan duurzamer materiaal dat een product moet hebben om het keurmerk te ontvangen. Hoe hoog deze drempelwaarde is, is afhankelijk van het keurmerk. Voldoet een product niet aan de drempelwaardes van 1.1 t/m 1.4, maar bestaat het wel voor 100% uit een combinatie van de daarin genoemde materialen, dan krijg het alsnog ons keurmerk.
Wil je meer weten over de drempelwaarde? Bekijk onze uitleg onderaan de pagina.
1.1 Weg met schadelijke chemicaliën
Bij textiel- en kledingproductie wordt nog vaak gebruikgemaakt van chemicaliën die je liever kwijt dan rijk bent. Producten zonder of met zo min mogelijk schadelijke stoffen kun je herkennen aan deze labels:
PFC-vrij
Drempelwaarde: 100% van het product
Zero Discharge of Hazardous Chemicals
Drempelwaarde: 100% van het product
Oeko-Tex Made in Green
Drempelwaarde: 100% van het product
1.2 Gerecyclede materialen
Veel van onze merken gebruiken gerecyclede materialen, zoals gerecycled katoen en polyester gemaakt van petflessen. Zo beperken we het gebruik van nieuwe grondstoffen en energiebronnen en helpen we de CO2-uitstoot verminderen.
Global Recycled Standard
Drempelwaarde: 50% van één van de gebruikte materialen
Gerecycled dons
Drempelwaarde: 50% van de dons
Wist je dat dons tot achttien keer minder impact heeft op het milieu dan synthetische alternatieven? Als het ook nog eens gerecycled is, is het al helemaal een duurzamere keuze! Door dons uit oude jassen, slaapzakken en andere producten te halen en dit vervolgens te wassen en steriliseren, kan het een tweede leven krijgen.
Recycled Claim Standard
Drempelwaarde: 50% van één van de gebruikte materialen
REPREVE
Drempelwaarde: 50% van het product
Repreve is een garen dat is gemaakt van gerecycled polyester en plastic flessen. Afval wordt wereldwijd verzameld en verwerkt tot een waardevolle draad die je terugziet in bijvoorbeeld je nieuwe sportbroek.
1.3 Natuurlijke vezels
Bij de productie van natuurlijke vezels komen geen synthetische pesticiden, insecticiden of herbiciden kijken. Ook komen ze tot stand zonder genetische modificatie. En niet te vergeten: biologische landbouw helpt het natuurlijke ecosysteem in stand houden. Voorbeelden van natuurlijke materialen zijn katoen, linnen, wol en zijde.
Global Organic Textile Standard
Drempelwaarde: 70% (Made with Organic) of 95% (Organic) van het product
Better Cotton Initiative
Drempelwaarde: 50% van het product bestaat voor 100% uit verantwoord katoen
1.4 Extra verantwoorde vezels (of garen)
De ene natuurlijke vezel is de andere niet. De productie van katoen kan bijvoorbeeld erg vervuilend zijn. Houtpulpvezels, hennep, jute en verantwoorde wol, dons en leer zijn alternatieven waar mens, milieu en dier gelukkiger van worden.
FSC
Drempelwaarde: 50% van het product
Programme for Endorsement of Forest Certification Schemes
Drempelwaarde: 50% van het product
'Bewaker van het evenwicht van onze bossen', noemt PEFC zichzelf. Vind je het PEFC-label op een product, dan weet je dat het gemaakt is van papier of hout verkregen uit duurzaam beheerde bossen.
EcoVero
Drempelwaarde: 50% van het product
Responsible Wool/Alpaca/Mohair Standard
Drempelwaarde: 50% van het product bestaat voor 100% uit verantwoord wol, alpaca of mohair
Vergelijkbaar met de RWS zijn de RAS (alpaca) en de RMS (mohair). De certificaten zijn alleen te verdienen als de hele keten van boer tot toonbank verantwoord is.
ZQ of ZQRX Natural Fibres
Drempelwaarde: 50% van het product bestaat voor 100% uit verantwoorde wol
Nativa
Drempelwaarde: 50% van het product bestaat voor 100% uit verantwoorde wol
Nativa is 100% traceerbare, duurzame wol. Als een product Nativa-gecertificeerd is, ben je er zeker van dat de wol diervriendelijk is verkregen.
Responsible Down Standard
Drempelwaarde: 100% van het product
NSF Global Traceable Down Standard
Drempelwaarde: 100% van het product
DownCodex
Drempelwaarde: 100% van het product
Lyocell / Tencel
Drempelwaarde: 100% van het product
Wat begint als houtpulp, eindigt als een gladde vezel die soepel valt en zacht aanvoelt. Door de natuurlijke basis is de stof composteerbaar en biologisch afbreekbaar en dus heel milieuvriendelijk. Ook het productieproces is verantwoord. Meer dan 99% van het water en de oplosmiddelen die aan de productie te pas komen, worden opgevangen en hergebruikt. Het bleken van de vezels gebeurt daarnaast volledig chloorvrij.
Gold or Silver Standard – Leather Working Group
Drempelwaarde: 100% van het product
De organisatie beoordeelt leerfabrikanten volgens een scoresysteem, van 0 tot 100. Hierbij wordt gelet op onder andere de traceerbaarheid van huiden, milieubeleid, waterverbruik en afvalbeheer. Bij een score hoger dan 65 krijgt een fabrikant een bronzen standaard. Bij meer dan 75 punten is dit zilver en 85 of meer punten staan gelijk aan de Gold Standard. Om het Our Planet-keurmerk te verdienen, is minstens zilver nodig.
Terracare leather
Drempelwaarde: 100% van het product
2. Verantwoorde productie
Is een product op een verantwoorde, milieuvriendelijke manier geproduceerd, dan is er bijvoorbeeld minder water en energie verbruikt, er is minder afval geproduceerd en/of er zijn geen chemicaliën geloosd.
Bluesign
Voor het product en/of merk
Green Button / Grüner Knopf
Voor het product
Cradle to Cradle
Voor het product
Het beoordelingsproces voor de C2C-certificering richt zich op samenstelling van materialen, mogelijkheden tot hergebruik, gebruik van hernieuwbare energie, bewust waterbeheer en sociale rechtvaardigheid. Binnen elke categorie kan een niveau behaald worden: basis, brons, zilver, goud en platina. Het uiteindelijke certificeringsniveau is gelijk aan het laagste niveau op een of meer van de categorieën.
3. Sociaal bewust
Ook als een product gemaakt is onder goede, eerlijke arbeidsomstandigheden, kan het ons keurmerk verdienen. De criteria van externe controlerende organisaties zijn hierin leidend.
Fair Trade - Textile Standard
Voor het product of merk
World Fair Trade Organisation - Fair Trade Standard
Voor het product of merk
Fair Wear
Voor het merk
amfori BSCI
Voor het merk
SMETA Audit
Voor het product of merk
BSR’s HERproject
Voor het merk
Fair Labor Standard - Fair Labor Association
Voor het product of merk
4. Langere levenscyclus
Het product met de minste impact op de planeet is het product dat je al bezit. Hoe langer het wordt gebruikt, hoe kleiner de ecologische voetafdruk. Daarom kennen we het Our Planet-keurmerk toe aan merken die producten maken die extra lang meegaan, die goed gerepareerd kunnen worden of die een tweede leven kunnen krijgen. Want is jouw broek, slaapzak of jas echt he-le-maal op, dan hoeft 'ie nog steeds de prullenbak niet in. Breng het naar een Buiten-Gebruikt-recyclepunt in een van onze winkels! Afhankelijk van het product en de staat hiervan, wordt het gedoneerd of omgetoverd tot een nieuw product.
Ook producten met levenslange garantie krijgen ons keurmerk. Wil je gebruikmaken van deze garantie, dan kun je jouw product inleveren bij Bever. Wij zorgen er vervolgens voor dat het op de juiste plek terechtkomt.
5. Teruggeven aan de planeet
Sommige merken doen 'dat beetje extra' en geven een deel van hun winst terug aan de aarde. Ook als een merk dit doet via een andere organisatie dan 1% for the Planet, kan het ons keurmerk krijgen.
1% for the Planet
Voor het merk
De drempelwaarde
De drempelwaarde is het minimale percentage aan materiaal dat een product moet hebben om in aanmerking te komen voor het keurmerk. Als de drempelwaarde dus 50% is, komen alle producten met 50% of meer van een bepaald materiaal in aanmerking voor het keurmerk. Dit is het percentage van het totale gewicht.
Schoenen zijn hier een uitzondering op vanwege de ongelijke verdeling van gewicht. Daarom verdelen we schoenen in twee componenten: de zool en het overige materiaal. De drempelwaarde voor schoenen is dus het perfectage in gewicht van minimaal één van die twee componenten.
