Our Planet-keurmerk

1. Duurzamere materialen


1.1 Weg met schadelijke chemicaliën

Bij textiel- en kledingproductie wordt nog vaak gebruikgemaakt van chemicaliën die je liever kwijt dan rijk bent. Producten zonder of met zo min mogelijk schadelijke stoffen kun je herkennen aan deze labels: 


Our Planet | PFC Free

PVC-vrij
Om een jas, broek of tas waterafstotend te maken, wordt deze geïmpregneerd. Hiervoor kunnen geperfluoreerde en gepolyfluoreerde chemicaliën (PFC) gebruikt worden. Deze zijn schadelijk voor mens en milieu. Een PFC-vrij product bevat geen schadelijke chemische stoffen en is dus een milieuvriendelijkere keuze. 

Our Planet | Zero Discharge of Hazardous Chemicals

Zero Discharge of Hazardous Chemicals
Nog altijd worden veel giftige chemicaliën door de kledingindustrie geloosd in rivieren en zeeën. Dit is niet alleen gevaarlijk voor de natuur, maar ook voor mensen die zich in zo’n rivier wassen of eruit drinken. Zie je ‘ZDHC’ staan bij de productinformatie? Dit staat voor Zero Discharge of Hazardous Chemicals. Deze organisatie helpt merken om schadelijke chemicaliën uit te faseren en de kwaliteit van het afvalwater in productiegebieden te verbeteren. Het doel: het volledig uitbannen van gevaarlijke chemicaliën uit de productieketen van textiel. 

Our Planet | Oeko-Tex

Oeko-Tex Made in Green
‘Made in Green’ van Oeko-Tex is een keurmerk voor alle soorten textiel en leer. Een product dat dit label draagt, is getest op schadelijke stoffen en bestaat uit materialen die zijn gemaakt in milieuvriendelijke faciliteiten en onder sociaal verantwoorde arbeidsomstandigheden.


1.2 Gerecyclede materialen

Veel van onze merken gebruiken gerecyclede materialen, zoals gerecycled plastic, katoen en dons. We hanteren altijd een standaard van 50% gerecycled materiaal per product. Zo beperken we het gebruik van grondstoffen en energiebronnen en helpen we de CO2-uitstoot verminderen.


Our Planet | Global Recycled Standard

Global Recycled Standard
De term ‘GRS-gecertificeerd’ ben je vast al eens tegengekomen. De Global Recycled Standard is een internationaal erkende standaard die de kringloop van producten bewaakt, dus van grondstoffen tot eindproduct. De standaard is bedoeld voor merken die veel waarde hechten aan de maatschappelijke, ecologische en chemische impact van hun productie en geldt alleen voor stoffen die meer dan 50% gerecyclede vezels bevatten.

Our Planet | Recyled Blended Claim Standard

Recycled Claim Standard
De RCS controleert de aanwezigheid en hoeveelheid gerecycled materiaal in een eindproduct. Dit gebeurt op basis van onafhankelijke controles. Binnen de RCS vind je twee termen: de R100CS en de RCS blended. De R100CS geeft de garantie dat minimaal 95% van het product uit gerecycled materiaal bestaat. Bij de RCS blended-variant ligt dit percentage tussen de 5 en 95%. 

Our Planet | Repreve

REPREVE

Repreve is een vezel die is gemaakt van gerecyclede materialen, zoals plastic flessen1.3 Natuurlijke vezels

Bij de productie van natuurlijke vezels komen geen synthetische pesticiden, insecticiden of herbiciden kijken. Ook komen ze tot stand zonder genetische modificatie. En niet te vergeten: biologische landbouw helpt het natuurlijke ecosysteem in stand houden. Per definitie duurzaam, dus! In dit geval gaan we voor de absolute top: we hanteren een standaard van 100% natuurlijke vezels per product.


Our Planet | Global Organic Textile Standard

Global Organic Textile Standard
De GOTS is een internationaal keurmerk dat eisen stelt aan biologisch textiel. Dit geldt voor het oogsten van de grondstoffen tot milieuvriendelijke en maatschappelijk verantwoorde productie en etikettering. Tenminste 70% (made with organic) of 95% (organic) van het kledingstuk moet uit biologisch geproduceerde materialen bestaan. Goed om te weten: het keurmerk stelt ook eisen aan de kwaliteit. De kleding mag niet te veel krimpen, verkleuren of slijten.

Our Planet | Better Cotton Initiative

Better Cotton Initiative
Het Better Cotton Initiative (BCI) is een non-profitorganisatie die zich inzet om de wereldwijde katoenproductie te verbeteren voor de mensen die het produceren, het milieu waarin het groeit en de toekomst van de sector. Het BCI werkt rechtstreeks samen met boeren en gemeenschappen en richt zich puur op de katoenteelt. Zo is er aandacht voor bodemgezondheid, efficiënt watergebruik en het minimaliseren van bestrijdingsmiddelen. Het keurmerk stelt geen eisen aan de verdere cyclus, zoals de fabrieken die katoen verwerken of de naaiateliers. 


1.4 Extra duurzame vezels (of garen)

De ene natuurlijke vezel is de andere niet. De productie van katoen is bijvoorbeeld erg vervuilend. Houtpulpvezels, hennep, jute en verantwoorde wol en dons zijn alternatieven waar mens, milieu en dier gelukkiger van worden.


Our Planet | FSC

FSC
FSC staat voor Forest Stewardship Council. Dit is een internationale organisatie die zich inzet voor verantwoord bosbeheer over de hele wereld. Hierbij wordt rekening gehouden met de ecologische, sociale en economische aspecten die horen bij bosbeheer. Door een product te kopen met een FSC-keurmerk, draag je dus bij aan de bescherming van bossen en daarbij een leefbare omgeving voor mens en dier.

Our Planet | Tencel

Lyocell / Tencel
Tencel en Lyocell worden nog weleens door elkaar gehaald. Niet zo gek, want in feite zijn deze materialen hetzelfde! De vezel heet Lyocell, maar werd onder de merknaam Tencel op de markt gebracht. Deze natuurlijke kunstvezel wordt gemaakt met houtpulp van eucalyptusbomen. Die bomen zijn op hun beurt afkomstig uit bossen met het FSC-keurmerk.

 

Wat begint als houtpulp, eindigt als een gladde vezel die soepel valt en zacht aanvoelt. Door de natuurlijke basis is de stof composteerbaar en biologisch afbreekbaar en dus heel duurzaam. Ook het productieproces is milieuvriendelijk. Meer dan 99% van het water en de oplosmiddelen die aan de productie te pas komen, worden opgevangen en hergebruikt. Het bleken van de vezels gebeurt daarnaast volledig chloorvrij. 


Our Planet | EcoVero

EcoVero
EcoVero is de duurzame versie van viscose. Echter wordt het, in tegenstelling tot viscose, zo milieuvriendelijk mogelijk geproduceerd. Net als Lyocell bestaat EcoVero uit houtpulp van bomen uit natuurlijk gekweekte, hernieuwbare en FSC-gecertificeerde bossen. De focus op duurzaamheid komt terug in het ‘closed-loop’-productieproces. Hierbij worden de chemicaliën die gebruikt worden om het hout op te lossen tot pulp keer op keer opnieuw gebruikt. Ook gebeurt het bleken van de pulp zonder chloor en is er ten overstaan van de productie van viscose 50% minder uitstoot en de helft minder energie- en waterverbruik.


Our Planet | Responsible Wool Standard

Responsible Wool Standard
De Responsible Wool Standard (RWS) is een wereldwijde norm voor het welzijn van schapen en het land waarop ze grazen. De RWS controleert wat er op de boerderij gebeurt. Denk aan productie-elementen zoals lammeren, castratie en scheren, maar ook duurzaam landbeheer, zoals bodemgezondheid en biodiversiteit. Het RWS-certificaat is alleen van toepassing op producten die 100% scheerwol bevatten. 

Our Planet | ZQ Natural Fibres

ZQ of ZQRX Natural Fibres
ZQ is een erkende telersstandaard in eigendom van The New Zealand Merino Company Ltd. ZQ-telers en -partners zetten zich in voor de bescherming van onze natuur, onze dieren en de mensen achter hun bedrijf. ZQ Natural Fibres is alleen beschikbaar via leveringsovereenkomsten die zijn opgesteld tussen de teler en de ZQ-merkpartner. Alle telers met dit label moeten zich houden aan de eisen van de ZQ Grower Standard.

Our Planet | Nativa

Nativa

Nativa is 100% traceerbare, duurzame wol. Als een product Nativa-gecertificeerd is, ben je er zeker van dat de wol diervriendelijk is verkregen. Our Planet | Responsible Down Standard

Responsible Down Standard
Deze onafhankelijke, vrijwillige en wereldwijde standaard zorgt ervoor dat dons en veren van vogels komen die goed zijn behandeld. Deze dieren zijn dus niet onder dwang gevoerd en hebben geen pijn of angst ondervonden. Levend plukken en snavelkappen zijn verboden en de dieren mogen niet in kleine kooien gehouden worden. Omdat dons met het RDS-keurmerk volledig traceerbaar is, van boerderij tot eindproduct, weet je zeker dat de dons in jouw product diervriendelijk gewonnen is.

Our Planet | Leather Working Group

Gold Standard – Leather Working Group
De Leather Working Group (LWG) is een non-profitorganisatie die duurzame en milieuvriendelijke werkmethodes in de lederindustrie promoot. De LWG werkt samen met leveranciers, merken, retailers, toonaangevende technische experts, niet-gouvernementele organisaties (zoals het WWF), academische instellingen en andere belanghebbende organisaties. Samen zorgen ze ervoor dat leerlooiers uit de hele wereld beoordeeld worden op dezelfde standaarden, ongeacht de regio waar ze vandaan komen. 

 

De organisatie beoordeelt leerfabrikanten volgens een scoresysteem, van 0 tot 100. Hierbij wordt gelet op onder andere de traceerbaarheid van huiden, milieubeleid, waterverbruik en afvalbeheer. Bij een score hoger dan 65 krijgt een fabrikant een bronzen standaard. Bij meer dan 75 punten is dit zilver en 85 of meer punten staan gelijk aan de Gold Standard.


2. Duurzamere productie


Our Planet | Bluesign

Bluesign
Het Bluesign-label geeft aan dat er in het productieproces voor outdoorkleding geen schadelijke stoffen zijn gebruikt. Bluesign legt daarnaast de verplichting op om een duurzaamheidsplan op te stellen met aandacht voor water- en energieverbruik en afvalbeheer. Ook zijn er sociale criteria voor de textielverwerking. Zo is er een verbod op dwangarbeid en kinderarbeid en moeten er veilige en hygiënische arbeidsomstandigheden zijn.

Our Planet | Grüner Knopf

Green Button / Grüner Knopf
Het Green Button-certificaat, ook wel de Grüner Knopf, is een officieel keurmerk van de Bondsrepubliek Duitsland. Het label staat voor duurzaam gefabriceerd textiel en stelt bindende eisen om mens en milieu in het productieproces van textiel te beschermen. In totaal moet er aan 46 veeleisende criteria worden voldaan om het label te krijgen. Dit gaat van grenswaarden voor afvalwater tot een verbod op dwangarbeid.

Our Planet | Cradle To Cradle

Cradle to Cradle
Crade to Cradle (C2C) Certified is een wereldwijd erkend label voor veilige, duurzame producten die zijn gemaakt voor de circulaire economie. Dit houdt in dat elke grondstof en elk materiaal dat voor een product is gebruikt, opnieuw hergebruikt kunnen worden. Wat C2C een extra dimensie geeft ten opzichte van recycling, is dat de grondstof geen waarde mag verliezen bij hergebruik. Het gaat hier dus om upcycling: iets nog beter of net zo goed maken. 

 

Het beoordelingsproces voor de C2C-certificering richt zich op samenstelling van materialen, mogelijkheden tot hergebruik, gebruik van hernieuwbare energie, duurzaam waterbeheer en sociale rechtvaardigheid. Binnen elke categorie kan een niveau behaald worden: basis, brons, zilver, goud en platina. Het uiteindelijke certificeringsniveau is gelijk aan het laagste niveau op een of meer van de categorieën. 


3. Sociaal duurzamer


Our Planet | Fair Trade

Fair Trade - Textile Standard
Deze standaard richt zich op de manieren om stoffen tot kleding, zoals weven, naaien, breien etc. De Fair Trade Textile Standard is onderdeel van het overkoepelende Fairtrade Textile Programme en focust op betere lonen en arbeidsomstandigheden voor fabrikanten en arbeiders in de toeleveringsketen. Ook probeert het merken aan te sporen eerlijke handelsvoorwaarden op te stellen

Our Planet | WFTO

World Fair Trade Organisation - Fair Trade Standard
De WFTO is een onderdeel van het overkoepelende WFTO-Garantiesysteem. Deze standaard bevat de tien principes van eerlijke handel van de WFTO en definieert criteria voor het naleven hiervan. De principes zijn gebaseerd op gemeenschappelijke Fair Trade-waarden, de doelstellingen van de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO), mensenrechten en andere internationaal erkende principes.

Our Planet | Fair Wear

Fair Wear
De Fair Wear Foundation is geen label, maar een internationaal initiatief in de textielsector. Het werkt nauw samen met de sector om veilig, waardig en goed betaald werk in de kledingindustrie aan te moedigen. Merken die lid zijn van de foundation krijgen het Fair Wear-label. Dit is dus geen productlabel, maar een erkenning voor het bedrijf. 


Our Planet | amfori BSCI

amfori BSCI
Sinds 2003 helpt amfori BSCI bedrijven om het sociale en duurzame aspect van hun toeleveringsketen te verbeteren. Het systeem is gebaseerd op een gemeenschappelijke gedragscode, die bedrijven helpt om stap voor stap duurzame handel centraal te zetten. De elf principes van de gedragscode gaan in op onder andere een eerlijke beloning en productie zonder kinderarbeid.

Our Planet | BSR HERproject

BSR’s HERproject
BSR’s HERproject streeft ernaar om vrouwen met een laag inkomen, die werken in wereldwijde toeleveringsketens, meer macht te geven. Deze vrouwen krijgen te maken met genderongelijkheid en werken vaak onder slechte omstandigheden. BSR’s HERproject is een wereldwijde samenwerking tussen onder meer merken, leveranciers en lokale NGO’s. Sinds de oprichting heeft het op meer dan 850 werkplekken in 14 landen het welzijn, vertrouwen en het economisch potentieel van meer dan een miljoen vrouwen en 450 duizend mannen vergroot.

4. Duurzamere levenscyclus


Het meest duurzame product is het product dat je al bezit. Hoe langer het product wordt gebruikt, hoe kleiner de ecologische voetafdruk. Daarom willen we ook het Our Planet-keurmerk toekennen aan merken die producten produceren die extra lang meegaan, die goed gerepareerd kunnen worden of die een tweede leven kunnen krijgen.


5. Teruggeven aan de planeet


Our Planet | 1 For The Planet

1% for the Planet
In 2002 richtten Yvon Chouinard (oprichter Patagonia) en Craig Mathews (oprichter Blue Ribbon Flies) ‘1% for the Planet’ op. Deze internationale organisatie maakt het mogelijk voor bedrijven en particulieren om goede doelen financieel te ondersteunen met 1% van hun jaarlijkse omzet. Het idee is simpel: merken die profiteren van hulpbronnen van onze aarde, geven aan het einde van het jaar weer terug aan diezelfde natuur. 1% for the Planet sinds de oprichting wereldwijd honderden miljoenen dollars kunnen schenken aan non-profitorganisaties die zich inzetten voor de bescherming van het milieu.

Cookies voor jouw ervaring

Bever.nl maakt gebruik van marketing, analytische en functionele cookies en vergelijkbare technologieën. Ook derden en sociale netwerken kunnen cookies plaatsen via onze website. Als je op “accepteren” klikt, ga je hiermee akkoord. Je kan voorkeuren ook wijzigen en wij slaan jouw keuze twee jaar op. Direct je keuze wijzigen? Dat kan via de cookie policy button onderaan alle pagina's.