Hoe je de juiste horloge?

Tegenwoordig zijn horloges veel meer dan een alleen uurwerken met eventueel een datum- of wereldklokfunctie. Horloges kunnen je niet alleen vertellen hoe laat het is, maar ook op welke hoogte jij je bevindt of ze kunnen je zelfs helpen te navigeren. Weer andere horloges zorgen ervoor dat je actief genoeg bent of helpen jou je trainingsschema’s te optimaliseren. Welk horloge het beste voor jou is, is afhankelijk van wat je er mee wilt doen.

Outdoorhorloges

Outdoorhorloges zijn robuuste horloges die tegen een stootje en water kunnen. Met deze horloges weet jij op welke hoogte je bevindt dankzij de hoogtemeter. Vaak is dit een barometrische hoogtemeter die je ook een weeralarm kan geven, zodat je niet onderweg wordt overvallen door noodweer, maar op tijd een schuilplaats kan vinden. Veel horloges zijn ook uitgerust met een gps-functie die je vertelt waar je bent, sommige hebben zelfs routenavigatie waardoor je ook weet waar je naartoe moet.

Activity trackers

Als je wel wat hulp kunt gebruiken bij het in conditie komen of blijven, dan zijn onze activity trackers iets voor jou. Onze activity trackers heb je in allerlei soorten en maten. Van stappentellers met tijdsfunctie tot zeer geavanceerde technische hoogstandjes die verbrande calorieën, slaapkwaliteit, en hartslag meten en je een persoonlijk bewegingsdoel geven, waardoor jij op verantwoorde wijze je conditie kan verbeteren. Voor welk model je ook kiest, door een activity watch word je uitgedaagd actiever te worden en je conditie te verbeteren.

Sporthorloges

Verder dan de activity trackers gaan onze sporthorloges. Deze smartwatches zijn vaak voorzien van een activity tracker, maar ook van een hartslagmeter en trainingsapps. Een hartslagmeter geeft je een beeld van de mate van je inspanning. Met deze informatie kun je jouw trainingsintensiviteit, vetverbranding, herstel en conditietoename optimaliseren. Verder zijn veel horloges voorzien van verschillende trainingsfuncties, denk hierbij aan hardlopen, zwemmen en fietsen maar ook aan golf en nog veel meer. De gegevens die belangrijk zijn voor de door jou gekozen activiteit worden dan gemeten en verwerkt. Een sporthorloge stelt je in staat je vorderingen op de voet te volgen en je trainingschema’s te optimaliseren, zodat je al gauw je persoonlijke records verbrijzelt en je doelen behaalt.

Hartslagmeters

Veel smartwatches zijn uitgerust met een hartslagmeter. Dit is niet zonder reden, je hartslag vertelt je namelijk veel over jouw inspanning en herstel. Door op hartslagzone te trainen kun je bovendien gericht aan je vetverbranding of juist conditietoename werken. Ruwweg heb je twee verschillende soorten hartslagmeters bij horloges; optische die in het horloge zijn geïntegreerd en je hartslag berekenen met behulp van gereflecteerd licht. Deze hebben als voordeel dat je geen extra band nodig hebt die je ook kunt vergeten. Je hebt echter ook losse hartslagbanden die je, meestal, om je borst draagt. Deze meten, net zoals een ecg in het ziekenhuis, de stroom die je hart afgeeft, en bepalen zo je hartslag. Over het algemeen zijn de metingen van een losse band iets accurater dan een optische meting. Sommige horloges ondersteunen zowel optische als bandmetingen.

Stroomvoorziening

Zoals je ziet zijn horloges niet louter uurwerken meer. Dit heeft veel voordelen en de opties zijn eindeloos. Een nadeel echter is dat je horloge veel meer stroom gebruikt, zeker als je gps- & hartslagfunctie zijn geactiveerd. Om stroom te besparen kun je deze uitzetten. Ga je langer op pad en wil jij willen blijven profiteren van de voordelen van je smartwatch? Neem dan een powerbank mee, zodat jij je horloge ook in the middle of nowhere kunt opladen.

Routenavigatie

Veel horloges zijn voorzien van een gps-functie. Deze functie wordt dan echter niet gebruikt voor navigatie doeleinden, maar om je afgelegde afstand en je snelheid nauwkeurig te berekenen. Dit geeft je een goed inzicht in je sportieve vorderingen. Wil je echter je horloge ook gebruiken voor navigatie? Kies dan voor een horloge met routenavigatie. Met deze horloges weet je waar je bent, waar je heen moet, en hoe je weer terugkomt.