Hoe kies ik skischoenen

Skischoenen kopen kan een vervelend klusje zijn. De skischoenen zijn vervelend aan en uit te trekken, ze zitten niet lekker en hoe weet je nu of de skischoen goed zit? Ga in ieder geval niet voor de goedkoopste skischoenen en laat je ook niet leiden door sale en aanbiedingen. Kies voor de skischoenen die voor jou het beste zijn. Met de juiste voorbereiding wordt het al een stuk makkelijker. Op deze pagina leren we je alles wat je moet weten bij het uitzoeken van jouw skischoenen.

Advies voor de snelle kiezer

Beginner

Lichte flex
Comfortabel

Gevorderd

Lichte / medium flex

Controle & Snelheid

Expert

Stijve flex

Precieze bewegingen

De stappen voor het vinden van je skischoenen

Om tot de juiste keuze te komen moet je de volgende vragen beantwoorden.

Stap 1

Ervaring

Hoeveel ervaring heb je?

Stap 2

Stijfheid

Hoe flexibel moet mijn skischoen zijn?

Stap 3

Pasvorm

Hoe moet de skischoen zitten?

Ervaring

Hoeveel ervaring heb je?

Als je een skischoen gaat kopen is het belangrijkste dat deze past bij de hoeveelheid ervaring die je hebt. Wanneer je de techniek van het skiën nog onder de knie moet krijgen, maak je meer fouten. Een soepele skischoen is dan niet alleen comfortabeler, maar ook vergevingsgezinder over je foutjes. Iedereen heeft een eigen ontwikkelingstempo dus het gaat bij je ervaringsniveau niet om hoelang je al skiet maar om hoe goed je de techniek beheerst.

Beginner

Als beginner kan het zijn dat dit je eerste keer op de piste wordt. Maar ook als je al meerdere seizoenen op wintersport bent gegaan kan je nog steeds een beginnersniveau hebben. Voel jij je nog niet 100% thuis op skilatten of ben je nog vooral bezig met het ontwikkelen van jouw technieken? Dan val je onder beginner.

Gevorderd

Een gevorderd skiër heeft de techniek in de pocket. Skiën gaat als vanzelf. Tijdens een afdaling ben je vooral bezig met hogere snelheden behalen. Als gevorderd skiër kan je dus goed skiën en zoek je de uitdaging in het verbeteren van je techniek en het verleggen van je grenzen.

Expert

Als expert skiër is skiën als een tweede natuur voor jou. Of je nu een keer in het jaar op wintersportvakantie gaat of meerdere keren per jaar op de piste te vinden bent; jij roetsjt door de sneeuw alsof je nooit anders gedaan hebt. Expert skiërs zijn altijd opzoek naar manieren om hun grenzen te verleggen. Of dit nu is met hogere snelheden, steilere afdalingen of ruigere terreinen. Ook zijn er speciale schoenen voor freestyle- en tourskiers. Dit zijn speciale schoenen met andere kenmerken dan ‘normale’ skischoenen voor op of buiten de piste.

Stap 1

Stap 2

Stap 3

Stijfheid

Hoe flexibel moet mijn skischoen zijn?

De stijfheid van een skischoen wordt aangegeven door de flexindex. Hoe hoger de flex hoe stijver de schoen. Een soepele skischoen is comfortabeler en beweegt makkelijker mee met foutjes. Het nadeel is dat je geen complete controle hebt. Dit is dan weer het voordeel van een stijve schoen. Om het makkelijker te maken hebben we de schoenen in 3 categorieën ingedeeld.

Licht | lager dan 80

Met een flex lager dan 80 is de skischoen erg soepel. Dit is vooral perfect voor beginners en licht gevorderde. Skischoenen met een lage flexindex zijn comfortabeler en warmer. Ook zijn skischoenen met een lagere flexindex minder gevoelig voor fouten. Waardoor je nog steeds veel zal vallen maar wel iets minder vaak. Vooral de kans op blessures is kleiner. Deze categorie soepele skischoenen is ook goed voor vrouwen en freestylers. Als je een beginnende skiër bent met een hoger gewicht kan je beter voor een stijvere skischoen gaan. Zachte schoenen ondersteunen je gewicht niet en dan zak je er direct doorheen.

Medium | 90-110

Als je al wat meer ervaring hebt en klaar bent voor meer controle en snelheid kan je gaan voor een medium stijve skischoen. Met deze skischoenen kan je jouw techniek tot zijn recht laten. Een medium skischoen brengt jouw bewegingen namelijk precies over. Zelfs tijdens steilere afdalingen heb je nog perfecte controle. Wanneer je een beginnende skiër bent met een iets zwaarder gewicht kan je ook kijken naar een skischoen medium flex.

Stijf | 120-130

Met een stijve schoen wordt elke beweging die je maakt direct overgebracht naar je ski. Dit betekent niet alleen dat je techniek goed tot uiting komt maar ook dat elke verkeerde beweging, hoe klein dan ook, tot een val kan leiden. Deze stijve skischoenen zijn dan ook bedoeld voor expert skiërs die hun techniek compleet onder controle hebben. Met deze stijve skischoenen kan je je ook wagen op erg steile en ruige gebieden. Hier behoud je nog steeds controle. Ook voor iemand met een zwaarder gewicht, of je nou beginner, gevorderd of expert bent, kan beter voor een stijve skischoen gaan. Deze biedt meer ondersteuning. 

Stap 1

Stap 2

Stap 3

Pasvorm

Hoe moet de skischoen zitten?

Om te weten welke maat skischoenen je moet hebben moet je de breedte en lengte van je voeten opmeten. Doe dit mét skisokken aan Dit kan je ook goed thuis met een meetlint doen. De lengte en breedte staan op de skischoenen aangegeven in centimeters. Waardoor je precies weet welke je moet hebben.

 

Als je een skischoen gaat passen is het belangrijk om te kijken of de skischoen lekker zit voor zover dit kan. Skischoenen worden namelijk vaak als niet zo comfortabel ervaren. Als je in skihouding staat, met je schenen naar voren, mogen je tenen niet de voorkant van de schoen raken. Wanneer je rechtop staat mag dit wel. Als je de schoenen gaat passen kan je het beste de gespen helemaal open maken. Zodra je voet in de schoen zit trek je deze half aan.

 

Als je toch niet helemaal zeker bent van de maat kan je alleen de binnenschoen passen. Hierdoor zie je veel beter of je te veel of juist te weinig ruimte hebt. Bedenk wel dat de binnenschoen altijd een beetje uitrekt bij gebruik. Je kan ook alleen de buitenschoen passen om te kijken of er geen beknellende of schurende delen in de schoen zitten. Houdt wel rekening met minimaal twee centimeterruimte bij je hiel.

 

In onze winkels hebben we natuurlijk nog meer skischoenen om te passen. Kom bijvoorbeeld naar onze wintersport flagshipsstore in Houten of Rotterdam. Hier kan je de beste skischoen voor jou vinden. Ook als je net tussen twee maten in zit helpen de winkelmedewerkers je door bootfitting of heat fitting. Hierbij gaat de buitenschoen kort in een oven waarna je deze aantrekt. Hierdoor gaat de skischoen naar jouw voet staan en zitten ze perfect en comfortabel.

Compleet advies

Waar moet ik op letten bij het kopen?

Beginner

Licht
 
Waar moet ik op letten?
 • Lichte flex
 • Minder gevoelig voor fouten
 • Warmer comfortabeler

 

Gevorderd

Licht / medium
 
Waar moet ik op letten?
 • Lichte / Medium flex
 • Veel controle en snelheid
 • Steilere afdalingen, perfecte controle
 • Controle & snelheid

Expert

Stijf
 
Waar moet ik op letten?
 • Stijve flex 
 • Precieze overbreng van bewegingen
 • Overbrenging op steile en ruige gebieden
 • Precieze bewegingen