KIES DE BESTE TENT VOOR JOUW KAMPEERTRIP

Er zijn maar weinig vakanties die zoveel vrijheid geven als kamperen. Gooi je tent, slaapzak en matje in je rugzak, fietstas of auto en je kunt gaan waar je wilt! Overnacht op de camping, logeer lekker primitief bij de boer of slaap in de ruige natuur.

Zoveel avonturen, zoveel soorten tenten. De juiste tent kiezen kan dan ook een uitdaging zijn. Daarom hebben wij voor jou de belangrijkste zaken op een rijtje gezet. 

HOE GA JE JE TENT GEBRUIKEN?

LICHTGEWICHT TREKKING

Je draagt de tent mee op je rug of in je fietstas. Een trekkerstent wordt vrijwel dagelijks aan het einde van de dag opgezet en ’s ochtends weer afgebroken. Slecht weer speelt geen rol. Gewicht, opzetgemak en robuustheid zijn van belang. 

CASUAL CAMPING

Een weekend kamperen of naar een festival met vrienden. De tent gaat mee met ov, op de fiets of in de auto. Hij hoeft niet heel licht of slijtvast te zijn. 

FAMILIEKAMPEREN

Met het hele gezin in op vakantie, de tent gaat mee in de auto. De tent staat langere tijd op de camping, vaak bij mooi en zonnig weer. Het is geen probleem dat de tent zwaar is. Duurzaamheid, comfort en leefruimte zijn belangrijker. Moderne familietenten zijn eenvoudig en stressvrij op te zetten.

WAT VOOR SOORT TENTEN ZIJN ER?

TUNNELTENT

Kenmerkend voor een tunneltent zijn de  boogstokken die evenwijdig achter elkaar geplaatst zijn. Vaak hangt de binnentent vast aan de buitentent, hierdoor blijft de binnentent droog wanneer je de tent in de regen moet opzetten. Een tunneltent biedt veel ruimte met weinig gewicht, Door de constructie is er altijd wel een (kleine) vestibule met ruimte voor bagage. Dat alles maakt het uitstekende trekkerstenten, zowel te voet als met de fiets, maar ook bij moderne familietenten wordt dit model veel gezien. 

KOEPELTENT

Koepeltenten - ook wel iglotenten genoemd - bieden ten opzichte van andere tenten de meeste ruimte met het minste doekgebruik en zijn door hun constructie ook nog eens zeer stabiel. Weinig tot geen haringen nodig dus. Meestal zet je eerst de binnentent op en gaat het buitendoek er daarna overheen. Deze tenten zijn wel relatief zwaar, omdat er langere stokken nodig zijn. Koepeltenten zijn vanwege hun eenvoudige ontwerp en opzetgemak populair als festivaltent of als "bijzettent" op de camping. 

HYBRIDE TENT

Een hybride tent is een mengvorm tussen een koepel- en tunneltent, met de voordelen van beide modellen in één tent. Door slimme stokconstructies zijn deze tenten enorm windbestendig, met toch een relatief laag gewicht. Ook bieden ze vaak meer leefruimte dan standaard koepeltenten. Dit model komt voor bij zomertenten tot extreme expeditietenten. 

SEIZOENEN

Tenten hebben een seizoensindeling: 2-, 3- en 4-seizoenententen. De term moet je niet verwarren met de jaargetijden. De seizoenen geven niet zozeer het jaargetijde aan, maar de geschiktheid voor slecht weer, regen, wind en kou. Grof gezegd is een een 2-seizoenentent met name geschikt voor droog en warm weer, een 3-seizoenentent is zeer regenbestendig en een 4-seizoenentent is vooral bedoeld voor koud weer met harde wind en sneeuwval.

TENTSTOKKEN

Tentstokken zijn meestal gemaakt van glasfiber of aluminium. Sommige tenten hebben zelfs helemaal geen stokken, maar een opblaasbare constructie.

Glasfiber tentstokken worden over het algemeen gebruikt bij goedkopere tenten. Deze tentstokken zijn zwaar en kunnen na veelvuldig gebruik splinteren. Aluminium daarentegen is een licht en duurzaam materiaal, dat veelal wordt gebruikt bij kwaliteitstenten.

COATING

Om tentdoek waterdicht en sterker te maken wordt het doek van een coating van siliconen of polyurethaan voorzien. Deze coating beschermt het doek daarnaast ook tegen schadelijk UV-licht, wat de levensduur van de tent aanzienlijk verlengt.

RIPSTOP

Bij nylon en polyester tentdoek staat vaak de term “ripstop” vermeld. Dit is dunner en lichter dan standaard geweven doek, maar er zijn verdikte vezels meegeweven in het doek. Daardoor is het doek zeer scheurbestendig en treksterk. 

WAT ZIJN DE VOOR- EN NADELEN VAN DE VERSCHILLENDE TENTDOEKEN?

KATOENEN TENT

•    Ideaal voor warme/droge klimaten door het ademend vermogen

•    Zeer UV-bestendig

•    Vrij zwaar materiaal, daarom zijn er ook tentdoeken van polyester/katoen mix

•    Zonder coating niet 100% waterdicht, minder geschikt voor regenachtig klimaat

•    (Bijna) geen condensvorming

•    Vooral toegepast bij hoogwaardige familietenten en klassieke tenten

POLYESTER TENT

•    Ideaal voor regenachtige klimaten, minder voor warme klimaten (benauwd)

•    100% waterdicht door PU-coating en getapete naden   

•    Goed UV-bestendig

•    Zwaarder dan nylondoek

•    Condensvorming

•    Vooral toegepast in goedkopere trekkerstenten en familietenten

NYLON TENT

•     Zeer geschikt voor natte, koude of onstuimige klimaten

•     100% waterdicht door siliconen en/of PU coating

•     Matig UV-bestendig

•     Lichter dan polyester en zeer treksterk

•     Condensvorming

•     Vooral toegepast in hoogwaardige, lichtgewicht trekkerstenten

  • Tel bij het uitzoeken van een nieuwe tent het aantal personen plus één voor meer leef- of ligruimte
  • Investeer in een footprint. Een footprint is een op maat gemaakt grondzeil (meestal apart verkrijgbaar) en vermindert condensvorming, bovendien beschermt een footprint de binnentent
  • Let op waar je je tent plaatst; niet in een kuil of onder een boom met dode takken
  • Zet de ingang van de tent weg van de windrichting

 

  • Wanneer je je tent opbergt, is het slim de ritsen dicht te doen en de scheerlijnen in te korten. Dan is een volgende keer de tent opzetten een stuk gemakkelijker
  • Gooi je tent niet over een struik of boom om te drogen, de kans is groot dat je scheurtjes of gaatjes in het doek maakt
  • Zorg dat de tent volledig droog is wanneer je hem opbergt, dat voorkomt schimmel en geurtjes

#1: HET BELANG VAN GOEDE TENSTOKKEN

Tentstokken zijn belangrijk voor een lichte, maar sterke tent. De stokken creëren namelijk het frame van je tent, dat nogal wat te verduren krijgt. Leer in deze video wat de beste stokken zijn voor een stevige tent! 

#2: HET BELANG VAN EEN GOED TENTDOEK

Als het buitendoek van je tent licht van gewicht is, scheelt dat in kilo’s. Maar het doek moet je ook beschermen. Wel zo fijn dus, als het een stootje kan hebben. In deze video zie je welk soort doek licht en tóch sterk is.

#3: WEERSTAAT EEN LICHTGEWICHT TENT EEN HEVIGE STORM?

Een goede tent is lichtgewicht én sterk. Met aluminium stokken en een buitendoek van nylon, heb je dit alvast gecoverd. Maar blijft zo’n relatief lichte tent ook heel bij extreem weer? We testten het voor je! Bekijk het resultaat in deze video.