Kies de juiste wandelsokken voor je volgende avontuur

Je schoenen kunnen nog zo goed zijn, met de verkeerde sokken loop je alsnog blaren. Wandelsokken zijn ontwikkeld je optimaal te laten profiteren van de dempende en vochtregulerende eigenschappen van je wandel- of bergschoenen.

Door de gebruikte materialen van wandelsokken zijn deze vochtregulerend, waardoor voeten zelfs bij inspanning droog blijven. Deze vochtregulerende werking wordt verder versterkt doordat de stof bovenop de voet vaak dun is. Voor extra demping zorgt het dikkere stofje onder de voet.

Daarnaast zijn wandelsokken nauwsluitend en hebben zij minimale, platte naden. Dit voorkomt drukpunten. Doordat je voeten vrij van vocht en drukpunten blijven, krijgen blaren geen kans als je goede wandelsokken draagt.

Dagwandelingen

De meeste mensen dragen tijdens dagwandelingen in Nederland lage schoenen met een soepele zool. Vaak is een dunne, lagere sok dan de beste keuze. Deze dunne wandelsokken drogen zeer snel en zijn niet te warm. Let er wel op dat de sok hoger is dan de schacht van je schoen. Daarnaast heb je bij dergelijke wandelingen niet de extra demping van een dikke sok nodig. Is het echter koud of gaan je wandelingen door ruig terrein? Dan kan een hogere, dikkere sok juist prettig zijn.

Alpine tochten en expedities

Als je graag uitdagende tochten door onherbergzame gebieden maakt, dan draag je waarschijnlijk zeer stugge schoenen met een behoorlijk hoge schacht. De extra bescherming, demping en warmte van mountaineeringsokken is dan erg welkom. Kies in zulke gevallen dan ook voor dikke, hoge sokken. Zo blijven je voeten ook tijdens barre, koude tochten warm, droog en comfortabel.

Verschillende materialen

Naast dikte en hoogte is materiaal ook een belangrijke afweging bij de keuze van je wandelsok.

Synthetisch

De meeste synthetische materialen zijn zeer vochtregulerend en slijtvast, maar zijn minder geurbestendig en isolerend dan wol. Nylon onderscheidt zich in slijtvastheid. Sokken met Coolmax zijn ideaal voor gebruik op warme dagen. Op koude dagen zorgt acryl voor extra isolatie.

Wolmix

Een groot deel van onze sokken zijn van een mix van synthetische vezels en wol. Dit is niet zonder reden, de synthetische vezels versterken de sok en verhogen het vochtregulerende vermogen.

Wol maakt de sok geurbestendiger en zorgt voor een aangename, natuurlijke isolatie ook als de sok vochtig wordt. Door deze materialen te combineren krijg je een sok die zowel slijtvastheid als een hoge mate van comfort biedt.

Katoen

Katoen is een fijn natuurlijk materiaal dat fijn aanvoelt maar niet vochtregulerend is. Katoenen sokken houden transpiratievocht dan ook vast, hierdoor blijft je voet nat. Dit vergroot de kans op blaren. Daarom is het beter om wandelsokken van een ander materiaal te kiezen.

Populaire merken

Meer lezen over