SALE TOT 70% KORTING | Shop nu >

Goed om te weten over Zika

Er is in lange tijd geen infectieziekte geweest die zo’n grote wereldwijde bezorgdheid creëert als het Zika virus. Begrijpelijk, want het gezondheidsrisico is enorm. Verschillende media besteden dan ook veel aandacht aan de infectieziekte.

 

Wat is nu echt belangrijk om te weten?

 

Laten we antwoord geven op de vier meest gestelde vragen over Zika.

 

1. Wat is het Zika virus precies?

2. Waar komt Zika voor?

3. Wat betekent het voor reizigers?

4.Hoe kan ik mezelf beschermen tegen Zika?

Wat is het Zika virus precies?

Zika is een virus afkomstig van de Aedus mug. Dit is dezelfde mug die in de jaren negentig het West-Nijlvirus veroorzaakte en meer recentelijk Dengue en Chikungunya. Deze mug komt ook voor in stedelijke gebieden en is, in tegenstelling tot de malariamug, vooral overdag actief.

Eén op de vier mensen die Zika oplopen, ontwikkelt de symptomen. De verschijnselen treden twee tot zeven dagen op na de besmetting en duren een paar dagen. De bekende symptomen zijn lichte koorts, huiduitslag, hoofdpijn, gewrichtspijn en conjunctivitis. Zika kan mogelijk leiden tot het Guillain-Barré syndroom.

Zwangere vrouwen lopen hetzelfde risico op infectie met het zikavirus als de rest van de bevolking. Er zijn aanwijzingen dat het virus bij zwangere vrouwen kan leiden tot microcefalie (het te klein blijven van de schedel) bij hun ongeboren baby, al moet dit nog bewezen worden. Hetzelfde geldt voor het verband tussen het zikavirus en het ontbreken van delen van de hersenen.

Er is geen vaccin beschikbaar tegen Zika.

Waar komt Zika voor?

Zika komt voor in Barbados, Bolivia, Brazilië, Colombia, de Dominicaanse Republiek, Ecuador, El Salvador, Frans-Guyana, Guadeloupe, Guatemala, Guyana, Haïti, Honduras, Martinique, Mexico, Nicaragua, Panama, Paraguay, Puerto Rico, Sint Maarten, Suriname, de Amerikaanse Maagdeneilanden, Venezuela (bron WHO, 29 januari 2016). 

Bekijk de landkaart hiernaast om te zien in welke gebieden Zika voorkomt (geel gemarkeerd).

Wat betekent het voor reizigers

Achterhaal of je gewenste reisbestemming een risicogebied is, vóór je je reisplannen definitief maakt. Maak een weloverwogen beslissing om de reisplannen voort te zetten. Vooral zwangere vrouwen doen er goed aan hun reis te annuleren of uit te stellen.

Ga je toch naar een zikagebied? Neem dan grondige voorzorgsmaatregelen die nodig zijn om gezond te blijven!

Hoe kan ik mezelf beschermen tegen Zika

Eenvoudig: geen muggenbeet betekent: geen Zika. Het virus wordt overgebracht door overdag bijtende muggen. Onze adviezen:

  • Voorkom meer muggen! Geef muggen geen kans hun eitjes te leggen bij je in de buurt. Ze doen dit vooral in stilstaand water. Laat water daarom zoveel mogelijk weg- en doorlopen: spoel gootstenen en douchecabines goed uit en maak ze eventueel droog.
  • Laat je niet bijten. Draag insectenwerende kleding en (met permetrine geïmpregneerde) sokken.
  • Breng hoogwaardige insectenwerende middelen met DEET, picaridin of Citriodiol (citroen eucalyptus) aan op de onbedekte huid.
  • Slaap onder een geïmpregneerde klamboe.
Top 3 insectwerende producten
  • {{$index + 1}}

Care Plus

Insectwerende producten

 

Care Plus wil reizigers, vakantiegangers en dagjesmensen stimuleren om er gezond op uit te trekken. Speciaal daarvoor heeft Care Plus een uitgebreid assortiment producten die het makkelijk maken om voorbereid en beschermd op reis te gaan. 

De producten van Care Plus® verminderen insectensteken en overlast. Zo verklein je het risico op Malaria ((sub)tropische bestemmingen), Gele koorts (Tropisch Afrika, Zuid-Amerika) en Dengue fever (knokkelkoorts). Ook anti-mug producten die geschikt zijn voor kleine kinderen of bij overgevoeligheid voor DEET.

Craghoppers

Beschermende kleding

 

Craghoppers produceert al meer dan 50 jaar beschermende reis- en outdoor kleding. Tijdens die periode reisden de mensen van Craghoppers naar alle uithoeken van de wereld voor het testen van hun spullen, het creëren van herinneringen en het vastleggen van de mooiste momenten van het leven. 

Ontdek het bewijs van 50 jaar vakmanschap in elke steek in combinatie met beproefde en geteste Craghoppers technologieën.

Top 3 insectwerende producten
  • {{$index + 1}}

Voorbeeldtabel

Website

Winkel

Kosten

iDeal

+

-

Gratis

Pinnen

X

V

Gratis

Contant

X

V

Gratis

Creditcard (Visa & Mastercard)

V

V

Gratis

Paypal

V

X

Gratis

Rembours

V

X

€ 9,95

Bever cadeaukaart

V

V

Gratis

VVV cadeaubon/kaart

X

X

Gratis