De ultieme test: Buitenexperts dragen het Tech Lite-shirt van icebreaker 7 dagen zonder te wassen

Verkoeling, ademend vermogen en goede vochtafvoering tijdens warme dagen: dat klinkt je toch als muziek in de oren? Met de zomer in aantocht zijn we allemaal op zoek naar kleding waarin we ons comfortabel voelen in de hitte. Het Tech Lite-shirt van icebreaker belooft jouw beste vriend te zijn wanneer het kwik stijgt. Onze Buitenexperts namen de proef op de som! 

De icebreaker Tech Lite

De Tech Lite-shirts van icebreaker zijn al jaren favoriet. Het shirt is gemaakt van merinowol: een materiaal dat veel fijner is dan synthetische stoffen, en ook oneindig veel beter voor de planeet.

 

Daarnaast is merinowol antibacterieel en antimicrobieel. Dit zorgt ervoor dat producten van merinowol erg geurbestendig zijn!

 

De zachte vezels voeren overtollig vocht snel af. Hierdoor blijf jij zweetvrij. Merino is daarnaast temperatuurregulerend: het kan warmte opnemen en afstaan afhankelijk van de omstandigheden.  icebreaker geeft aan dat al deze factoren ervoor zorgen dat je het shirt meerdere dagen kunt dragen zonder dat het gewassen hoeft te worden. En dat is precies wat we gaan testen!

 

Het Tech Lite-shirt van icebreaker is bij uitstek geschikt voor dagelijks gebruik. Of je nu thuis werkt of naar kantoor fietst, een kort ommetje maakt of een flinke wandeling onderneemt: dit shirt draag je het hele jaar door. 

 

Lees onderaan het blog hoe je kans maakt op een Tech Lite-shirt van icebreaker!

Ready, set, test!

Onze Buitenexperts namen de proef op de som en gingen de #7dayteechallenge van icebreaker aan. Vezels van merinowol zijn van nature geurbestendig, dus je hoeft ze niet zo vaak te wassen. Van nature minder gedoe en goed voor de planeet. Daar staan wij natuurlijk helemaal achter!

 

Omdat we het Tech Lite-shirt natuurlijk zo goed mogelijk wilden testen, gaven we onze Buitenexperts duidelijke instructies:

 

1.       Draag het T-shirt 7 dagen lang zonder het te wassen

2.       Uithangen/luchten van het shirt mag wel

3.       Test het shirt vooral in zoveel mogelijk verschillende omstandigheden

Een kijkje in de dagboeken van onze testers..

Tijdens het testen van het Tech Lite-shirt, hebben onze buitenexperts een kort dagboekje bijgehouden waarin ze hun bevindingen beschreven. Zo doorstond de Tech Lite hun 7 dagen: 

Dag 1

Bram: “Ik heb niet eens gemerkt dat ik het shirt aan had tijdens mijn dagelijkse bezigheden. Het shirt voelt heerlijk aan. Ik heb het heel snel warm en zweet ook snel. Het is doorgaans vrij warm in onze winkel waardoor ik vaak problemen heb met vocht- en temperatuurregulatie. Met het icebreaker shirt als basislaag onder mijn Bever-polo heb ik vooralsnog geen enkel probleem gehad hiermee. Ik heb me de hele dag super comfortabel gevoeld!

 

Op de avond van dag 1 ruikt het shirt een klein beetje naar zweet onder de oksels. Ik heb dit altijd en vergeleken met andere shirts (katoen, synthetisch) is de geur beduidend minder. Zowel mijn vriendin en ik hebben tijdens het dragen van het shirt geen enkel moment iets geroken. Ik ben tot nu toe erg onder de indruk.”

 

Marijke: “Om half negen stap ik vol goede moed op de fiets om de dag bij Bever Eindhoven door te brengen. De temperatuur is ‘s morgens elf graden en er waait een pittig windje. Aangezien het een vakantie week is, is het flink doorlopen en flink aanpoten. Kwart over zes weer op de fiets en terug naar huis.

 

Lief T-shirt wat heb jij mij vandaag goed geholpen om de dag door te komen. Je voelt zo heerlijk zacht en comfortabel. Jammer dat ik je zo meteen uitdoe. Ook voor jou een nachtrust, je hebt het verdiend. Tot morgen.” 

 

Martijn: “Vandaag kreeg ik het shirt tijdens een werkdag. Ik heb ‘m gelijk aangetrokken en mijn taken op kantoor bij de klantenservice uitgevoerd. Het is daar gewoon kamertemperatuur dus transpireer je niet zo veel. Dit was dus een makkelijke dag voor het T-shirt. 😉 ’s Avonds heb ik hem over een stoel gehangen.

 

Mijn eerste indruk van het T-shirt was dat hij voor XL redelijk sluitend zat. Hij knelde niet, maar volgde juist mooi de vorm van mijn lichaam. Wellicht iets te strak om hem casual te dragen, maar perfect als sportshirt of baselayer. De merinowol voelt heerlijk zacht en neemt heel goed je lichaamstemperatuur aan. Je voelt dus eigenlijk niet dat je hem aan hebt gehad.” 

Dag 4

Bram: “Hoewel ik nagenoeg elke ochtend een heel licht geurtje kon bemerken onder de oksels van het shirt, kon ik vandaag wonderbaarlijk genoeg helemaal niets merken toen ik het shirt aan deed. Gedurende de dag is het T-shirt iets meer gaan ruiken, met name ook omdat ik het als basis-laag onder een aantal andere lagen gedragen heb. Echter heb ik mezelf geen moment geroken, en moest ik echt weer gericht onder mijn oksels ruiken om enige geur waar te nemen. Erg indrukwekkend na vier dagen dragen!

 

Ik ben nog altijd onder de indruk van het vochtafdrijvende vermogen van het shirt. Zelfs in de volle zon op het terras heb ik geen klotsende oksels gehad.”

 

Marijke: “De ultieme uitdaging: we gaan vandaag voor een twintig kilometer lange dagwandeling met rugzak. Struinen door de bossen van Veldhoven, via Waalre, buitengebied van Eindhoven weer terug naar Veldhoven. Lekker gelopen en volop genoten. Mijn T-shirt heeft me niet in de steek gelaten.”

 

Martijn: “Vandaag weer naar het kantoor… Benieuwd of mijn collega’s me ruiken. Ik draag het shirt weer als enige laag en op het kantoor transpireer je niet zo snel. Ik moet zeggen dat ondanks dat het shirt een beetje stonk na het fietsen de vorige dag, hij nu erg neutraal ruikt. Je ruikt geen fris wasmiddelgeurtje, maar het ruikt ook zeker niet vies." 

Dag 7

Bram: "Het ademende- en ventilerende vermogen is nog altijd net zo goed als in het begin van de test. Het zelfde geldt voor de temperatuurregulatie. Tot nu toe heb ik me – zowel binnen als buiten, in en uit de zon, bij hoge en lage luchtvochtigheid, als enige laag en als basislaag, en in een temperatuurrange van 8-21 graden – prima op mijn gemak gevoeld.

 

’s Ochtens was er weer nagenoeg niets aan het shirt te ruiken, en gedurende de dag was dit niet veel anders. Als ik een vies geurtje kon ruiken gedurende de dag dan was het meestal het zweet dat nog op mijn lijf zat en niet het zweet dat in het shirt getrokken was.”

 

Marijke: “Na 7 dagen dragen, op de blote huid, bij redelijk intensieve inspanning, zonder te wassen en alleen maar te luchten, was een wasbeurt wel aan te bevelen, maar een dag later had ook nog gekund! 😉”

 

Martijn: “De laatste dag met het shirt. Gelukkig! Ondanks dat hij nu nog steeds niet echt stinkt, vind ik me zelf wel een beetje vies voelen. Vandaag ga ik naar m’n opleiding, ik had ze al gewaarschuwd, en heb voor de zekerheid een fles deodorant meegenomen. Ik heb deze week namelijk ook geen deodorant gebruikt, maar gewoon het shirt z’n werk laten doen. Ondanks dat dit ook weer een redelijk passieve dag was, ruikt het shirt aan de einde van de avond echt wel een beetje. Gelukkig mag hij nu in de wasmachine 😊.”

Move to natural

icebreaker, dat in 1994 is opgericht door Jeremy Moon, was het eerste bedrijf dat gebruik maakte van de natuurlijke prestaties van merinowol. De vezels van merinowol zijn van nature geurbestendig, temperatuurregulerend en heerlijk zacht. Het wol creëert een warme, ademende en behaaglijke omgeving voor je huid, ongeacht de inspanning van de dag. 

 

icebreaker gelooft dat de natuur alle antwoorden heeft; de relatie tussen mens en natuur staat centraal. Deze symbolische relatie komt terug in alles wat ze doen: in ieder ontwerp, in iedere ontwikkeling en in de hele productieketen.

 

Wil je meer lezen over de duurzame ontwikkelingen van icebreaker? Lees dan dit blog, of verdiep je in de inspirerende transparantierapporten van het merk.

 

Technische specificaties

We vroegen onze testers natuurlijk hun shirt 7 dagen lang, zónder te wassen te dragen. Maar we hebben ook een aantal testers gevraagd om op specifieke punten te letten. Je wilt natuurlijk wel weten wat je in huis haalt! Dit hadden zij te vertellen:

Hoe voelt het shirt aan bij inspanning?

Ademend vermogen

Mike: “Het shirt is heel goed ademend. Je merkt dit op het moment dat je er een niet-ademende laag overheen draagt. De geur en transpiratie trekken dan in het shirt. Het icebreaker-shirt werd licht vochtig toen ik er in ging sporten en dat geeft aan hoe goed de ademende werking is.

 

Anne: “Het shirt voelt zeer goed ademend aan bij gemiddelde temperaturen. Op de dag dat het erg warm (24 graden) was het ook nog steeds erg ventilerend en voelt het shirt nog steeds zacht en ademend aan.”   

 

Inge: “Het is een goed ademend shirt. Het is comfortabel in de zon, maar niet te koud op een tochtig stukje fietsen in de schaduw.” 

Geur

Mike: “De eerste dag rook hij nog nieuw. De dagen erna rook hij alsof je een shirt voor de tweede dag aan had. Dus na dag 2 bleef de geur eigenlijk hetzelfde. Ik rook wel dat ik het had aangehad maar de geur werd na dag 2 niet sterker.”

 

Anne: “De eerste dagen rook het shirt nog steeds fris na gebruik. Na een fietstocht van honderd kilometer heb ik het shirt wel even uitgehangen in de badkamer omdat het even niet zo fris rook. Het viel mij op dat de geur na een korte douche al helemaal weg was. Daarna heb ik ‘m gewoon weer aangetrokken en had ik nergens last van.

 

Op dag 5/dag 6 rook het shirt wel al anders en minder fris. Na dag 7 voelde het minder prettig om het shirt te dragen omdat er nu toch wel een zweetgeur in te herkennen was."

Vochtafdrijvend vermogen

Mike: “Ten eerste is het shirt moeilijk vochtig te krijgen. Na het klimmen had ik hem meteen buiten gehangen toen ik hem een uurtje later naar binnen haalde was hij al niet meer nat. De dag erna dus ook zonder problemen aan kunnen trekken.”

 

Anne: “Na een hardloopsessie van een half uurtje met een redelijk warme temperatuur (24 graden) op dag 4 was er flink gezweet. Het shirt heeft het vocht goed en ook snel afgevoerd. Binnen tien minuten waren er geen zweetplekken of natte plekken zichtbaar.

 

Op dag 7 was de temperatuur iets kouder, ongeveer 17 graden. Na een bouldersessie voelde ik wel dat ik had gezweet en dit is toen minder snel afgevoerd, de natte plekken bleven iets langer zichtbaar, ongeveer twintig minuten.”

Duurzaamheid/Levensduur

Mike: “Ik heb wel een beetje uitgekeken maar heb het shirt zeker niet gespaard. Tijdens het klussen heb ik ook wat stenen en dergelijke moeten slepen en het shirt blijft erg mooi. Ik weet echter niet hoe het shirt er over een jaar uit zou zien.”

 

Inge: “De duurzaamheid is tot nu toe perfect! Geen pillen, losse stiksels of beschadigingen. Als andere icebreaker-shirts een indicatie zijn, ga ik van dit shirt jaren plezier hebben!”

 

Anne: “Na 7 dagen intensief gebruik ziet het shirt er nog echt heel goed uit. De weving van de stof is goed: de stof is niet gaan pillen en ondanks het zweten zijn er geen zweetplekken in het shirt zichtbaar.”

Tot slot: Voldoet dit shirt aan de verwachting dat het na 7 dagen zonder wassen nog goed functioneert?

Anne: “Jazeker, met dit shirt kun je absoluut 7 dagen op pad. Wel uithangen tijdens het douchen, dat helpt.”

 

Martijn: “Dit shirt overtreft mijn verwachtingen. Ik had hem twee of drie dagen gegeven vooraf en had verwacht dat ik hem dan wel zou willen wassen. Maar hij heeft het qua geur hartstikke goed volgehouden. Verder ben ik erg tevreden over hoe snel zweet en vocht verdampt uit het shirt, dit zorgt dat het gewoon veel aangenamer is om te blijven dragen.

 

Ik heb het shirt in verschillende omstandigheden geprobeerd. Ik ben een behoorlijke zweter bij inspanning en vind kleding dan ook snel te warm en onaangenaam. Met dit shirt viel dat dus reuze mee. Het shirt voelt sowieso heerlijk zacht en beweegt goed met je lichaam mee. Maar als het nat wordt, voelt het gewoon minder klam en plakkerig dan andere materialen. En dat tijdens alle 7 dagen van de test!”

 

Bram: “Het shirt voldoet niet alleen aan mijn verwachtingen, het presteert zelfs boven verwachting! Ik heb het shirt dus een dag langer gedragen dan de bedoeling was – namelijk acht dagen –  en zou het zo nog een paar dagen door dragen als dat nodig was. Ik moet zeggen dat ik niet elke dag even actief geweest ben, maar denk wel dat ik een goede afspiegeling van een gemiddelde week heb gehad.” 

Samen werken aan een betere wereld

Wat ons betreft kunnen veel bedrijven een voorbeeld nemen aan icebreaker. Niet alleen aan de duurzaamheid en filosofie van het merk, maar juist aan de transparantie. Door duidelijk te maken waar alle producten vandaan komen en hoe ze geproduceerd worden, helpen we elkaar bewustere keuzes te maken. En daardoor wordt het gemakkelijker bij te dragen aan het behoud van onze planeet voor de generaties die nog komen. 

Benieuwd naar alles wat icebreaker bij Bever verkoopt? Check dan de hele collectie op bever.nl of onze Beverwinkels!

Win de Tech Lite

Lijkt het Tech Lite-shirt jou echt de perfecte toevoeging aan je zomergarderobe? Dan hebben we goed nieuws! We mogen namelijk 5 Tech Lite-shirts weggeven!

 

Meedoen is simpel: 

  • Volg @bevernl op Instagram⁠
  • Laat voor 11 juli onder deze post weten waarom het Tech Lite-shirt niet mag ontbreken in jouw zomergarderobe ⁠

Winnaars ontvangen voor 13 juli een privébericht! 

 

Cookies voor jouw ervaring

Bever.nl maakt gebruik van marketing, analytische en functionele cookies en vergelijkbare technologieën. Ook derden en sociale netwerken kunnen cookies plaatsen via onze website. Als je op “accepteren” klikt, ga je hiermee akkoord. Je kan voorkeuren ook wijzigen en wij slaan jouw keuze twee jaar op. Direct je keuze wijzigen? Dat kan via de cookie policy button onderaan alle pagina's.