Buitenmens

Buitenmens

We hebben het voor elkaar: een mooie collectie, gemaakt van jouw oude buitenproducten. De Buitenmens-collectie is een unieke samenwerking tussen Bever en Blue LOOP Originals en is een eerbetoon aan, zoals de naam al weggeeft, de ‘Buitenmens’. Alle producten in de collectie zijn deels (of zelfs volledig) gemaakt van oude materialen, verweven tot nieuwe grondstoffen.  

Maar jouw oude jeans verandert niet zomaar in een T-shirt. Net zoals je kapotte tent niet van de ene op de andere dag transformeert tot reisaccessoire. Hier gaat een uitgebreid proces aan vooraf. Een proces dat begint bij jou, wanneer je je spullen inlevert bij een Buiten-Gebruikt inleverpunt. En dan? We nemen je mee op reis, van oud buitenproduct tot nieuw Buitenmens-item.Navigeer direct naar
Van afgedragen wol tot nieuwe collectie

Het is moeilijk afstand doen van je favoriete trui. Maar als die afgedragen is, geven wij je wollen trui graag een tweede leven. Samen met Blue LOOP Originals toveren we gebruikt wol om tot een heerlijk warme fleece, comfortabele trui of fijne wanten. 

 

Precisiewerkje  
De items uit de Buitenmens wol-collectie bestaan uit gerecycled wol of zijn hier deels van gemaakt. Het recyclen van wol is een precisiewerkje. In dit innovatieve recycleproces wordt de wollen kleding teruggebracht tot de oorspronkelijke grondstof.

 

Back to basics 

In Europa zamelen we de wol in voor Buitenmens. Vervolgens wordt deze in Italië zorgvuldig gesorteerd, gecheckt en voorbereid. Alle ritsen, knopen en labels worden verwijderd, waarna de opgeschoonde kleding wordt verwerkt tot pure wolvezels.

 

Door de wol geverfd 
Tijdens het productieproces vermijden we het gebruik van chemicaliën en verf. Van nature hebben veel materialen al mooie kleuren. Door deze slim te combineren, creëren we nieuwe kleuren voor onze wolcollectie. De gekleurde wolvezels spinnen we vervolgens tot nieuwe garens.

 

Nieuw geweven voor de toekomst  
Uit deze garens weven we diverse stoffen, die we in Portugal transformeren tot unieke Buitenmens wol-items.

 

Knus knitwear 
Zo komen jouw gebruikte buitenspullen terug in een nieuw kledingstuk dat we bij Bever verkopen. Alle items zijn geproduceerd met behoud van de fijne eigenschappen die wol bezit. Wol is een echt technisch hoogstandje. Het is geurbestendig, temperatuurregulerend en comfortabel. Kortom: ideaal voor jouw buitenavonturen!

 

Elk kledingstuk en accessoire uit de Buitenmens wol-collectie is ontworpen met oog op de toekomst. Na vele belevenissen in de buitenlucht kan het weer opnieuw gerecycled worden. Bovendien is wol lief voor de planeet. Omdat het een natuurlijk product is, kan het na zo’n tachtig jaar, biologisch worden afgebroken. Tot het zover is, geniet jij natuurlijk van deze pluspunten!


Ontdek de collectie

Een kijkje achter de schermen van onze nieuwe wol-collectie


Buitenmens trui

Van jeans en katoen tot sweater

Van oude spijkerbroeken maken we vezels die als grondstof dienen voor T-shirts, truien en hamamdoeken in de Buitenmens-collectie. Hiervoor werken we samen met onze partner Blue LOOP Originals. Blue LOOP Originals haalt de bruikbare jeans op in onze recyclestraat en perst deze tot balen. Die balen gaan vervolgens naar een recyclebedrijf in het Duitse Gronau, waar ontrafelmachines elke spijkerbroek terugbrengen tot kluwen jeansvezels. Deze vezels vormen de basis van het zogenoemde Blue LOOP Originals-DNA. 

Sterke garens

De fijn gehakselde vezels gaan naar verschillende spinnerijen, waar ze tot garens gesponnen worden. Allereerst Denimcel-garens, die we gebruiken voor de T-shirts in de Buitenmens-collectie. Die worden gesponnen in een authentieke spinnerij in Zwitserland. Deze garens bestaan uit een mix van jeansvezels en 80% Tencel – een natuurlijke kunstvezel die is gemaakt van eucalyptushout uit FSC-gecertificeerde bossen. Voor de binnenkant van onze Buitenmens-sweaters gebruiken we Blue Fleece-garens, die gesponnen worden in het Belgische Kortrijk. De buitenkant van de sweaters is gemaakt van garens van biologisch katoen.

  

Labels

Vervolgens is het tijd om van de garens stof te maken. Dit productieproces vindt plaats bij een technische breier in Portugal. Ook de confectie gebeurt in Portugal. Onderdeel hiervan is het aanbrengen van de Buitenmens-labels, die op hun beurt weer zijn gemaakt in het Brabantse Heeze. 

Circulair ontwerp

De Buitenmens-collectie verschijnt vervolgens in onze winkels en op Bever.nl. Door items te maken met jouw ingeleverde buitenspullen, voorkomen we dat deze op de afvalberg belanden. Samen met Blue LOOP Originals zoeken we steeds weer naar innovatieve en milieuvriendelijke manieren door gebruikte materialen te verwerken tot nieuwe grondstoffen. Daarnaast kiezen we ervoor om niet met polyester te mengen, zodat we onze kleding op termijn via een andere werkwijze opnieuw kunnen recyclen. Dat draagt een stuk lekkerder, toch?Buitenmens reisaccessoire

Van tent naar reisaccessoire

Wakker worden op de mooiste plekken in de bergen, aan het water of in de groenste vallei. Dikke kans dat jij en je tent talloze mooie herinneringen hebben gemaakt samen. Is jouw tent toe aan vervanging of is jullie laatste avontuur iets té lang geleden? Lever je tent dan in bij een Bever-winkel bij jou in de buurt. Wij toveren ‘m om tot superhandige reisaccessoires. 

Nieuw ontwerp 
Ingeleverde tenten gaan naar atelier Fraenck in Arnhem. Dit atelier heeft de sociale missie om mensen met verminderde arbeidskansen een leerplek en groeimogelijkheden te bieden. Samen met Blue LOOP Originals heeft Fraenck de collectie reisaccessoires van Buitenmens ontworpen. 

Handgemaakt 
Fraenck recyclet en upcyclet zoveel mogelijk materialen voor hun ontwerpen. Waaronder jouw oude tent. Hierdoor is iedere handgemaakte(!) reisaccessoire 100% uniek.

Uniek ontwerp 
Koop je een Buitenmens-reisaccessoire, zoals een gearbag? Vergeet dan niet te kijken naar het label. Op elk product is namelijk terug te vinden wie jouw unieke reisaccessoire heeft gemaakt. Een stukje van jouw tent kan zo weer mee op nieuwe reisavonturen!


Buitenmens en Bever

Buitenmens maakt deel uit van Bever en profiteert van de vele verkooppunten en kanalen. Zo kunnen we onze boodschap, evenals onze inleverpunten en de Buitenmens-collectie, breed onder de aandacht brengen.

In de Bever-winkels zamelen we oude, versleten of kapotte outdoorkleding en buitenuitrusting in via onze Buiten-Gebruikt inleverpunten. Vervolgens start een zelf opgezette recyclestroom om die oude gear te verwerken tot nieuwe items: de items waar de Buitenmens-collectie uit bestaat. Hoewel we voor de collectie een gesloten kringloop hebben ontwikkeld, is het eerlijke verhaal dat nog niet alle ingeleverde producten een tweede leven kunnen krijgen.  
 
Maar we stoppen niet met zoeken totdat er overal een oplossing voor is. Want onze liefde voor buiten motiveert elke dag om nog duurzamer te worden en onze voetafdruk verder te verkleinen. Dit doen we niet alleen, want echte verandering vraagt om een breed gedragen visie. Daarom dagen we onze leveranciers en producenten uit om samen met ons te werken aan verduurzaming. Om werkelijk te kunnen innoveren, werken we samen met partners die oplossingen ondersteunen. Het veranderen van de markt van binnenuit begint vandaag, zodat we ook morgen kunnen blijven genieten van buiten.Buitenmens FAQ

De antwoorden op de vragen in de Buitenmens FAQ zijn opgesteld in samenwerking met onze partner, Blue LOOP Originals.

Dit gebeurt met name in landen dicht bij huis, zoals Portugal, Spanje, Duitsland, België, Italië en Bulgarije. Dit omvat dus ook recyclebedrijven, spinnerijen, weverijen, enzovoort.

Het belangrijkste uitgangspunt is het streven naar een zo hoogwaardig mogelijk product dat lang meegaat.100% recycling is alleen mogelijk door gerecycled polyester toe te voegen, afkomstig van PET-flessen. Het streven is echter om zoveel mogelijk wol bij wol, katoen bij katoen, en polyester bij polyester houden om het recyclebedrijven in de toekomst gemakkelijker te maken om Buitenmens-producten een derde leven te geven.

Bij het ontwikkelen van duurzame producten is het belangrijk om materialen te gebruiken die sterk genoeg zijn. Hoewel we streven naar een hoog percentage gerecycled materiaal, kijken we ook naar mogelijkheden voor goed onderhoud, hergebruik en duurzaamheid. Soms is volledig gerecycled materiaal echter niet de beste optie, omdat het een kortere levensduur kan hebben. Daarom zoeken we naar een balans tussen duurzaamheid en kwaliteit.

De tenten, die gebruikt worden voor de Buitenmens-reisaccessoires, worden rechtstreeks uit de ton gehaald. Andere grondstoffen, zoals oude wollen truien en oude spijkerbroeken, worden in grotere volumes verzameld en naar onze recyclingpartners gestuurd. We nemen dan van die gerecyclede vezels wat nodig is voor een gelimiteerde productie voor onder andere Buitenmens-producten.* Om de herkomst te garanderen, werken we veel met het Global Recycle Standard certificaat, dat de grondstoffen in de hele supply chain volgt. 

*En andere Blue LOOP Originals producten. 

We gebruiken tot nu toe alleen tenten die zijn ingeleverd bij Bever. Daarbij proberen we zoveel mogelijk onderdelen van de tent te gebruiken: de footprint, het tentgaas, het plastic raam materiaal, de scheerlijnen, gespen, enzovoorts. Tijdens de productie hebben we, net als andere producenten, wel te maken met snijafval. In sommige gevallen kunnen we niet alleen ingeleverd materiaal gebruiken. Zo worden de labels apart geproduceerd en hebben we lokaal in Portugal ritsen gekocht - wel ritsen die anders op de vuilnisbelt zouden zijn beland.

De Buitenmens-sokken zijn gemaakt van 65% Tencel (Refibra), 19% gerecyclede wol, 14% gerecyclede polyamide en 2% elastaan. Refibra Tencel is een lyocell-vezel gemaakt van houtpulp, waarbij een derde van de houtpulp is vervangen door katoenafval.


Wat doen we nog meer?

Cookies voor jouw ervaring

Bever.nl maakt gebruik van marketing, analytische en functionele cookies en vergelijkbare technologieën. Ook derden en sociale netwerken kunnen cookies plaatsen via onze website. Als je op “accepteren” klikt, ga je hiermee akkoord. Je kan voorkeuren ook wijzigen en wij slaan jouw keuze twee jaar op. Direct je keuze wijzigen? Dat kan via de cookie policy button onderaan alle pagina's.