Tweede leven


VEELGESTELDE VRAGEN:





Onderhoud en reparatie


Absoluut! Wij geven je graag uitleg over het onderhoud van je waterdichte jas zodat je vertrouwd raakt met de stappen die je zelf thuis kunt uitvoeren. Daarnaast bieden we de Bever Wasservice aan, waarbij je je jas professioneel kunt laten wassen en impregneren.

De meeste jassen kunnen worden gereinigd met een speciaal technisch wasmiddel. We hebben diverse wasmiddelen beschikbaar voor verschillende soorten producten. Twijfel je welk middel het beste is voor jouw product? Neem dan je product mee naar een van onze Bever-winkels en laat je adviseren door onze Buitenexperts.  

Het wassen van je waterdichte jas is belangrijk om de prestaties van het materiaal te behouden en de levensduur van je jas te verlengen. Door je jas regelmatig te wassen, verwijder je vuil en zouten, herstel je de waterafstotendheid van het materiaal en behoud je de ademende eigenschappen. Dit is niet alleen goed voor de jas, maar ook voor algemene hygiëne, vooral als je de jas vaak draagt tijdens buitenactiviteiten. Volg altijd de instructies van de fabrikant en vermijd overmatig gebruik van agressieve reinigingsmiddelen. Dit kan namelijk de waterdichte eigenschappen van je jas aan kan tasten. Gebruik daarom altijd een speciaal wasmiddel dat geschikt is voor het wassen van waterdichte jassen.

Wanneer je een jas draagt, komt deze in aanraking met verschillende vormen van vuil. Dit kan vuil uit de omgeving zijn, zoals stof of modder, of van de huid, zoals vetten en transpiratie. Deze vuildeeltjes kunnen in de loop van de tijd invloed hebben op de staat van de jas. Het is daarom belangrijk om je jas regelmatig schoon te maken.  
 
Als je een jas direct impregneert zonder deze eerst te wassen, wordt de vuile laag geïmpregneerd in plaats van het materiaal en de naden. Bovendien hecht het impregneermiddel minder goed als het materiaal vies is. Zonder de jas schoon te maken vóór het impregneren, kan het vuil het materiaal ook nog eens verder aantasten en kan er delaminatie optreden. 

Delaminatie is het proces waarbij de verschillende lagen van het materiaal waaruit een product is opgebouwd, loskomen van elkaar. Bij een waterdicht of waterafstotend product kunnen de lagen die bescherming bieden tegen vocht, zoals coatings of membranen, loslaten. Hierdoor kan het product zijn oorspronkelijke waterdichtheid verliezen en minder effectief zijn in het afweren van regen of andere weersinvloeden. 
 
Delaminatie kan verschillende oorzaken hebben, zoals langdurige blootstelling aan vocht, slijtage, hitte of chemische invloeden (bijvoorbeeld een verkeerd of te agressief wasmiddel). Het is daarom belangrijk om je outdoorproducten te onderhouden volgens de instructies van de fabrikant. Dit betekent dat je ze regelmatig moet wassen en waar nodig opnieuw moet impregneren. Gebruik hiervoor altijd een speciaal was- en impregneermiddel dat geschikt is voor waterdichte jassen.

Onze Wasservice maakt gebruik van ruime wasmachines waar wordt gewassen met de Buitenmens Biocare Sport Textile Wash of de Buitenmens Biocare Wool & Down Wash en geïmpregneerd met de Buitenmens Wash-In Bio Textile Waterproofing. Deze middelen bevatten geen schadelijke stoffen en zijn binnen 10 dagen biologisch afbreekbaar. 

 
In tegenstelling tot de meeste stomerijen, die bij het reinigen veelal gebruikmaken van chemicaliën, zijn de middelen die wij gebruiken vriendelijker voor het milieu. Chemicaliën zijn effectief in het verwijderen van vuil, maar kunnen schadelijk zijn voor de waterdichte laag van kleding.

Wanneer je je kledingstuk gaat wassen is het belangrijk om te kijken naar de instructies op het waslabel van je kledingstuk. De informatie op dit label is altijd leidend voor het reinigen en/of impregneren van je product. 

 

Vrijwel elk kledingstuk kan worden gewassen met de Buitenmens Biocare Sport Textile Wash  of met Nikwax Tech Wash. Dit kan gewoon in je eigen wasmachine. Het is wel goed om de wasmachine een keer te spoelen zodat alle vorige zeepresten weg zijn.

 

Voor dons en wol is er Buitenmens Biocare Wool & Down Wash of Nikwax Wool Wash en Down Wash Direct.  
 

Elk kledingstuk kan worden geïmpregneerd met Buitenmens Textile Waterproofing Spray-on. Het kan worden gebruikt voor alle soorten stoffen zoals polyester, polyamide, katoen, wol, linnen en mixen zoals polykatoen, zoals bijvoorbeeld ook Fjällräven G1000. De spray is ook goed te gebruiken bij hydrofiele membranen, membranen waarbij de stof makkelijk water opneemt, zoals Dermizax, Fjällräven Eco-Shell, Pertex Shield+, Proflex, Mammut DryTechnology en Sympatex.

 

Membranen die hydrofoob zijn, stoten water van het oppervlak af. Hydrofobe membranen zijn microporeus; ze hebben heel kleine, onzichtbare gaatjes. Voorbeelden van deze membranen zijn Gore-Tex, The North Face Futurelight, Pertex Shield en Vaude Ceplex. Voor deze membranen kunnen zowel de Buitenmens Textile Waterproofing Spray-on als de Wash-In gebruikt worden, en ook de Nikwax TX. Direct Wash-In
 
Op onze website vind je uitgebreide handleidingen met instructies over hoe je je buitenproducten op de juiste manier kunt wassen en impregeren. Je kunt je ook altijd in een van de Bever-winkels laten adviseren door onze Buitenexperts. Zij staan voor je klaar om je te helpen met het vinden van het beste product voor jouw buitenspullen. Kom je er niet uit? Dan kun je er ook voor kiezen om jouw geliefde spullen professioneel te laten reinigen bij onze Bever Wasservice

Elke schoen heeft onderhoud nodig om langer mee te gaan. Allereerst is het belangrijk om je schoenen na gebruik regelmatig schoon te maken. Dit kun je gemakkelijk doen met een beetje lauwwarm water en een doek of borsteltje. Zo voorkom je dat het vuil in het materiaal van de schoenen trekt. Voor de grote schoonmaak is er Buitenmens Shoecare Cleaner. Deze schoenenreiniger is geschikt voor alle materialen, dus zowel synthetisch als leer. 
 
Leer kan worden gevoed met een conditioner. Een conditioner trekt dieper in het materiaal, waardoor het leer soepeler wordt en er minder snel scheurtjes ontstaan. Buitenmens Shoecare Leather Wax voedt het leer en voorkomt uitdroging. 
 
Ook moet een schoen worden beschermd tegen vuil en water van buitenaf. Door de schoen te behandelen met een impregneermiddel blijft de buitenlaag langer bestand tegen water en vuil, waardoor de schoen ook beter zal blijven ademen. Buitenmens Shoecare Waterproofing  is een universele en waterafstotende spray voor (wandel)schoenen. Naast het feit dat het je schoenen waterafstotend maakt, voedt het ook de leren delen van je schoenen.

Als je niet zeker weet wel product geschikt is voor jouw (wandel)schoenen, kun je je altijd laten adviseren door onze Buitenexperts in de winkels. Ook hebben we een handige adviespagina waarop je informatie kunt vinden over het onderhouden van je schoenen.

We raden aan om altijd even naar een Bever-winkel te gaan met je schoenen. Hier staan onze Buitenexperts klaar om je advies te geven over mogelijke reparatie. Ieder paar schoenen is namelijk uniek. Voordat je je schoenen laat repareren is het altijd goed om een aantal dingen te controleren om zeker te weten of je schoen gerepareerd en/of verzoold kan worden:  
 

1. Is de reparatie van je schoenen de moeite waard? Controleer altijd of het bovenwerk van de schoenen nog in goede staat verkeerd, of de schoen niet is verslapt en of de schoen nog de juiste maat is.  

2. Bekijk de maakwijze van de schoen. Is het bijvoorbeeld een gestrobelde of gecementeerde schoen? Het hangt van de constructie van de schoen af of deze verzoold kan worden of niet. Gestrobelde schoenen hebben een flexibele constructie waarbij het bovenwerk aan de binnenzool wordt gestikt en de buitenzool genaaid wordt, terwijl gecementeerde schoenen gebruikmaken van lijm om het bovenwerk direct aan de buitenzool te bevestigen.


 
3. Hoe blij ben je met je schoenen? Als je lang hebt gezocht naar het perfecte paar schoenen, er al heel veel kilometers op hebt gelopen of het echt een investering was, kun je overwegen of de kosten van reparatie opwegen tegen de aanschaf van een nieuw paar. Het is vaak duurzamer om schoenen te repareren, maar het kan zo zijn dat een reparatie mogelijk duurder uitvalt.  
 
Het is daarnaast belangrijk om te weten dat reparaties altijd per paar worden uitgevoerd, niet per enkele schoen. 

Het onderhouden van je buitenspullen is afhankelijk van het type product. Als je zelf aan de slag wilt gaan, vind je een grote hoeveelheid informatie over onderhoud op onze expertise-pagina. Ook kun je in onze Bever-winkels terecht voor advies van onze Buitenexperts.

Ja, in principe kunnen we de meeste kleding repareren. Het is wel afhankelijk van het merk of de reparatie binnen de garantie uitgevoerd kan worden. Meer informatie kun je hier terugvinden

We hebben verschillende reparatieproducten op onze website en in onze winkels zoals patches van Tear Aid of Gore-Tex, om gaten of scheuren in onder andere kleding te repareren. 
 
Ook kun je terecht op onze expertise-pagina voor stapsgewijze handleidingen voor het repareren van jouw buitenspullen
 

Is de reparatie te lastig om zelf uit te voeren? Raadpleeg dan een van onze Buitenexperts. Ons reparatie-atelier in Pijnacker kan inmiddels een grote hoeveelheid reparaties intern uitvoeren. 

Voor de actuele verwerkingstijden van reparaties kun je terecht op onze servicepagina’s. 
 
Reparaties van producten duurden voorheen erg lang. Sinds de opening van ons reparatie-atelier in 2022 kunnen we veel reparaties intern uitvoeren. Dit betekent dat de wachttijden voor reparaties nu aanzienlijk korter zijn dan voorheen.

Er zit twee jaar garantie op een product wat je bij Bever koopt. Een merk kan daarnaast zelf een langere garantietermijn bieden. 
 
Op 2e Buitenkans-items bieden we een garantie van 1 jaar aan.

Er zijn verschillende producten beschikbaar om je eigen buitenspullen te repareren. We hebben ook een speciale Service Kit beschikbaar in de winkels. In deze kit vind je verschillende onderdelen om je buitenspullen te repareren. Deze onderdelen kunnen los worden aangeschaft. Onze Buitenexperts staan voor je klaar om je te helpen bij het kiezen van het juiste onderdeel voor jouw product. 



Reparatieservice


Hergebruik en recycling


Wat kun je wel inleveren?

  • Kleding (o.a. jeans, wol, jassen, etc.)
  • Tenten 
  • Slaapzakken
  • Schoenen
  • Klimgear (o.a. gordel, touw, helmen)
  • Verrekijkers
  • Skischoenen
  • E-waste (o.a. batterijen, powerbanks en (sport)horloges)

Wat kun je (nog) niet inleveren?

  • Ski's
  • Skihelmen
  • Campinghardware (o.a. stoel, koelbox)
  • Slaapmatten

Als jij buitensportproducten achterlaat bij een Buiten-Gebruikt inleverpunt, vinden deze een weg naar onze hergebruikstraat in Pijnacker. Daar verzamelen en sorteren we alle producten die zijn ingeleverd. 

De specifieke bestemming van de verschillende producten is afhankelijk van de kwaliteit en het soort product. Zo nemen we producten die nog te goed zijn om te recyclen op in de 2e Buitenkans-collectie. Deze producten kun jij vervolgens voor een speciale prijs aanschaffen in onze winkels. Nog goede schoenen gaan naar medewerkers van de klimbossen van Fun Forest of doneren we aan andere goede doelen. Slaapzakken doneren we aan de Sheltersuit Foundation: een organisatie die met jouw slaapzak wind- en waterdichte jacks maakt voor dak- en thuislozen.  

Samen met onder andere Blue LOOP Originals verwerken we onder meer wol, jeans en tenten tot nieuwe producten in de Buitenmens-collectie. Jouw oude jeans en stukgedragen wollen trui vormen bijvoorbeeld de basis voor T-shirts, handdoeken en sweaters. En wat dacht je van je oude tent? Het sociale atelier Fraenck tovert die om tot unieke Buitenmens-reisaccessoires.  

We doen ons best om zoveel mogelijk van jouw gebruikte outdoor uitrusting een tweede leven te geven. Helaas kunnen we dit nog niet voor alle producten waarmaken. We weten ook dat werken aan duurzaamheid een proces is van vallen en opstaan én dat we niet tot morgen kunnen wachten om in actie te komen. Gooi je oude buitenspullen dus niet weg, maar lever ze in bij Bever. 

De producten uit de 2e Buitenkans-collectie worden op verschillende manieren ingebracht. Klanten kunnen bijvoorbeeld gebruikte en kapotte artikelen inleveren bij een Buiten-Gebruikt inleverpunt. Er wordt dan zoveel mogelijk hergebruikt, waarbij het hergebruik van het originele product de meest duurzame keuze is. Producten die hergebruikt kunnen worden, worden gewassen en gerepareerd.
 

Producten kunnen ook een 2e Buitenkans-item worden door middel van de garantieprocedure. Wordt een product bijvoorbeeld vergoed uit coulance, dan kan het product vervolgens worden gewassen en hersteld in ons reparatie-atelier, zodat het weer een nieuw leven kan krijgen! 
 
Ook producten die door ons gebruikt zijn in een fotoshoot krijgen een tweede leven als 2e Buitenkans-item. 



Reparatieservice


Merken, leveranciers en productie


Wij hanteren een inkoopbeleid waarbij we ons assortiment selecteren op basis van 76 duurzaamheidscriteria. Door deze zorgvuldige curatie geven we voorrang aan merken die hoog scoren op duurzaamheid. We dagen onze merken en leveranciers uit om met ons mee te groeien en duurzamere keuzes te maken. Indien een merk niet voldoet aan onze standaarden, zoeken we actief naar alternatieven.  
 
Duurzaamheid is een stapsgewijs proces voor ons en de merken waarmee we samenwerken. Het is belangrijk om inzichtelijk te maken dat duurzaamheid een evolutie is. We onderzoeken ook hoe lang producten meegaan door middel van een levenscyclusbeoordeling. We streven ernaar producten te selecteren die lang meegaan, gemakkelijk te repareren zijn en goed te onderhouden zijn.
 

Bijna elk product in ons assortiment heeft duurzaamheidskenmerken, variërend van kleine tot meer uitgesproken eigenschappen. Als er geen duurzaamheidscriteria zichtbaar zijn op een product, kan het zijn dat de certificering nog niet beschikbaar is, of dat we actief op zoek zijn naar alternatieven die wel aan deze criteria voldoen.

Het duurzaamheidsbeleid van merken kan variëren. Meestal hebben merken een aparte pagina op hun website die gewijd is aan de stappen die ze ondernemen om op een milieuvriendelijk en ethisch verantwoorde manier te handelen. Ook brengen veel merken brengen een jaarlijks duurzaamheidsrapport uit, waarin je gedetailleerde informatie kunt vinden over hun inspanningen op het gebied van duurzaamheid. 
 
Op onze website kun je bij de productinformatie meer informatie vinden over de duurzaamheid van een product. Ook kun je op de merkpagina op onze website informatie vinden over duurzaamheid op merkniveau. 

De meeste kleding wordt in Azië geproduceerd omdat de productiekosten vaak lager zijn dan in Europa. In Azië is inmiddels veel kennis en expertise opgebouwd op het gebied van kledingproductie, en de infrastructuur voor kleding is daar volledig aanwezig. Soms is het zelfs zo dat de expertise voor het ontwikkelen en produceren van producten niet meer in Europa te vinden is, maar volledig in Azië ligt. Zo is de stap om in Azië te produceren vaak al snel voor de hand liggend. 
 
We vinden het belangrijk om producten te voeren die op een correcte wijze zijn geproduceerd, gemaakt zijn van duurzamere materialen en/of een lange(re) productlevensduur kennen. Om producten in ons assortiment op te nemen, vragen we het merk naar wereldwijde keurmerken die staan voor productie- en arbeidsstandaarden. Dit geldt zowel voor producten die binnen de EU worden geproduceerd als voor producten die buiten de EU, bijvoorbeeld in Azië, worden geproduceerd. Bij Bever vertrouwen we op de informatie die we ontvangen van de merken en leveranciers waarmee we samenwerken. Onze inkoopbeslissingen worden gebaseerd op de gegevens die zij verstrekken over certificeringen en keurmerken. 
 
In sommige gevallen wordt de productie van artikelen wel volledig binnen Europa uitgevoerd, zoals bij onze Buitenmens-collectie. 

Er wordt verondersteld dat transport de grootste impact op het milieu heeft, maar in de totale productie van een product is het transport vaak minder belastend omdat het in grote hoeveelheden of bundels wordt vervoerd. Het aandeel van transport in de ecologische voetafdruk van een product is in verhouding kleiner. In eerste instantie richten wij ons op de verduurzaming van andere aspecten. Op dit moment hebben we helaas nog geen invloed op alle aspecten van de productieketen. Daarom is het verlengen van de levensduur van producten een duurzamere aanpak. Bovendien zijn we soms genoodzaakt om voor technische producten naar Azië te kijken, aangezien de fabrieken niet meer in de EU gevestigd zijn en de gewenste producten niet meer binnen de EU kunnen worden geproduceerd.  

Op het waslabel kun je de productielocatie van een artikel terugvinden.

Bij Bever hechten we veel waarde aan het handhaven van ethische normen, met speciale aandacht voor het voorkomen van kinderarbeid. In ons inkoopbeleid selecteren we onze leveranciers zorgvuldig en werken we samen met partners die onze toewijding aan ethische productie delen.  
 
Volgens de door ons opgestelde inkoopvoorwaarden moeten leveranciers kunnen garanderen dat hun producten op een eerlijke manier geproduceerd worden, zonder uitbuiting, kinderarbeid of slavernij, en er geen gebruik gemaakt wordt van dwangarbeid of arbeidsomstandigheden die schadelijk zijn voor gezondheid of milieu. De geldende nationale en internationale wetgeving moet worden gerespecteerd. Internationaal afgekondigde mensenrechten worden beschermd, ondersteund en gerespecteerd en procedures ter voorkoming van een schending van de mensenrechten worden ingevoerd.  
 
Alle genoemde voorwaarden moeten goedgekeurd zijn door BSCI of een vergelijkbare externe en onafhankelijke controle-instantie die inspecties uitvoert in het productieland.

Bij Bever vertrouwen we op de informatie die we ontvangen van de merken en leveranciers waarmee we samenwerken. Onze inkoopbeslissingen worden gebaseerd op de gegevens die zij verstrekken over certificeringen en keurmerken. Helaas is het niet mogelijk voor ons om deze informatie zelf te verifiëren. Om die reden maken we bij het inkopen van producten gebruik van wereldwijd erkende standaarden, certificeringen en bekende keurmerken als leidraad.



Reparatieservice

Producten, materialen en grondstoffen


Wij hanteren een inkoopbeleid waarbij we ons assortiment selecteren op basis van 76 duurzaamheidscriteria. Door deze zorgvuldige curatie geven we voorrang aan merken die hoog scoren op duurzaamheid. We dagen onze merken en leveranciers uit om met ons mee te groeien en duurzamere keuzes te maken. Indien een merk niet voldoet aan onze standaarden, zoeken we actief naar alternatieven. We onderzoeken ook hoe lang producten meegaan door middel van een levenscyclusbeoordeling. We streven ernaar producten te selecteren die lang meegaan, gemakkelijk te repareren zijn en goed te onderhouden zijn. 
 

Bijna elk product in ons assortiment heeft duurzaamheidskenmerken, variërend van kleine tot meer uitgesproken eigenschappen. Als er geen duurzaamheidscriteria zichtbaar zijn op een product, kan het zijn dat de certificering nog niet beschikbaar is, of dat we actief op zoek zijn naar alternatieven die wel aan deze criteria voldoen.

 

Duurzaamheid draait bovendien niet alleen om hoe iets is geproduceerd of uit welke materialen iets bestaat, maar ook om hoelang je van een product kunt genieten. Daarom moedigen we bewuste aankopen aan en voorzien we je graag van deskundig advies. We kijken daarbij naar de levensduur van een product, slijtvastheid en gebruiksintentie, zodat we je een product kunnen aanraden dat het beste bij jouw buitenavonturen past en zo lang mogelijk meegaat. 

 

Duurzaamheid is een stapsgewijs proces voor ons en voor de merken waarmee we samenwerken. Het is belangrijk om inzichtelijk te maken dat duurzaamheid een evolutie is waarbij we constant naar verbetering streven. 

 

Bij Bever zorgen we ervoor dat de grondstoffen voor producten in onze collectie op een diervriendelijke manier worden verkregen. We verkopen alleen producten die keurmerken dragen voor verantwoord verkregen wol. Voorbeelden van deze keurmerken zijn: Responsible Wool/Alpaca/Mohair Standard, NATIVA™ en ZQ of ZQRX Natural Fibres. Deze keurmerken hebben niet alleen betrekking op (merino)wol, maar ook op alpacawol. Heeft een product of merk deze keurmerken niet, dan kopen we geen producten in.
 

Bij merinowol is mulesing een punt van zorg. Mulesing houdt in dat de huid rondom het achterste van het dier, meestal zonder verdoving, wordt weggesneden om myiasis, een huidmadenziekte, te voorkomen. Deze praktijk komt echter alleen voor in vochtige, warme gebieden zoals Australië. In Nieuw-Zeeland is deze praktijk al langer verboden, en in Zuid-Amerika is het vanwege een ander klimaat niet gebruikelijk. Bij Bever verkopen we geen merinowolproducten waarbij mulesing wordt toegepast. 
 
Het is wel belangrijk om te weten dat wol, hoewel het een natuurproduct is, niet vegan is omdat het afkomstig is van dieren.

Al onze donsproducten hebben een keurmerk. Er zijn vier accreditaties/certificeringen voor dons. Dit zijn: Down Codex, Down Pass, Global Traceable Down Standard en de Responsible Down Standard (RDS). Wanneer je een donsproduct opzoekt op onze website, kun je controleren welk keurmerk het draagt onder het kopje ‘Duurzaamheid’.  
 
Wel is het zo dat er steeds vaker gebruik wordt gemaakt van gerecycled dons. In het geval van gerecycled dons is het moeilijk te achterhalen wat de oorspronkelijke bron is geweest.

Het is niet altijd makkelijk om duurzamere materialen te definiëren. Vaak wordt bij een materiaal van natuurlijke oorsprong gedacht dat dit de meest duurzame keuze is. Soms kan het echter zo zijn dat zelfs een natuurlijk materiaal, zoals katoen of bamboe, toch bewerkt is met bepaalde chemicaliën. Ook kan zo'n natuurlijk materiaal niet de meest slijtvaste optie zijn. Bij duurzame materialen kijken we daarom niet alleen naar de oorsprong van het materiaal, maar ook naar de repareerbaarheid, levensduur en de mogelijkheid tot hergebruik of recycling.  

 

Op de pagina van een product staat informatie over het artikel en de materialen die zijn gebruikt. Daarbij wordt aangegeven welke certificeringen van toepassing zijn op het gehele product of op de individuele materialen. Als je al wat weet over materiaalkeuze en de milieueffecten, kun je op de website ook direct filteren op het specifieke type materiaal dat je zoekt.

Bij het ontwikkelen van outdoorproducten is functionaliteit een van de belangrijkste criteria. De producten moeten bijvoorbeeld in verschillende weersomstandigheden goed presteren. Als het materiaal afbreuk doet aan de functionaliteit van het product, wordt gekozen voor de meest functionele en slijtvaste oplossing om ervoor te zorgen dat het product lang meegaat. In sommige gevallen is dit een synthetisch materiaal.  

 

Duurzaamheid heeft in zo’n geval niet alleen te maken met de oorsprong van het materiaal, maar ook met hoelang je ermee doet, zodat je niet elk jaar iets nieuws hoeft aan te schaffen. Zo is een product met synthetische materialen soms op de langere termijn een duurzamere keuze.

Op de website kun je op vegan schoenen filteren. De keuze ‘veganistisch’ is in de balk aan de linkerzijde aan te vinken. Wanneer een product het label ‘veganistisch’ krijgt, betekent dit dat de leverancier de certificering op productniveau in orde heeft. Dit houdt in dat met zekerheid kan worden gezegd dat 100% van het materiaal veganistisch is. 

PFAS/PFC’s: wat zijn het precies en waarom worden ze gebruikt? PFAS staat voor poly- en perfluoralkylstoffen, complexe synthetische verbindingen van koolstof die worden gebruikt om materialen waterafstotend of waterdicht te maken. Het gebruik van PFAS heeft voordelen, zoals een extreem hoge waterbestendigheid van het materiaal. Echter, het grote nadeel is dat PFAS 'forever chemicals' zijn, wat betekent dat ze zeer moeilijk, bijna onmogelijk, af te breken zijn.  
 
PFAS worden vaak gebruikt in waterafstotende coatings (DWR) voor kleding, schoenen, en outdoorproducten of in de antiaanbaklaag van pannen. Er zijn ook pannen die gemaakt zijn van geanodiseerd aluminium, wat geen PFAS bevat. Echter, aluminium met een teflonlaag bevat vaak wel PFAS. 
 
We proberen het gebruik van PFAS zoveel mogelijk te vermijden en over te stappen op alternatieve materialen en milieuvriendelijkere opties. Steeds meer merken stappen af van het gebruik van PFAS of zijn actief bezig met het beperken ervan in hun DWR-coatings, zoals bijvoorbeeld Vaude, Nikwax, Fjällräven, Jack Wolfskin en GORE-TEX met Gore ePE. Bovendien werkt de EU aan wetgeving die vanaf 2025 de aanwezigheid van PFAS in materialen verbiedt.  
 
Het enige nadeel van milieuvriendelijke DWR’s is dat ze minder lang hun waterdichte eigenschappen behouden. Wanneer je een waterdicht product met een duurzame DWR koopt, is het dus nog belangrijker om je producten regelmatig te wassen en opnieuw te impregneren. Zo behoud je de prestaties van je product.

Bever heeft in het verleden een grote hoeveelheid plastic tassen ingekocht. Aangezien weggooien zonde is, maken wij eerst onze oude voorraad op.  

 

Inmiddels zijn we ook overgestapt op de statiegeldtas, die klanten altijd terug kunnen brengen zodat wij deze weer opnieuw kunnen gebruiken. Deze tas is gemaakt van oude etalagedoeken.  

 

Daarnaast bieden we papieren tassen aan. Deze tassen zijn gratis, maar we moedigen aan om een eigen tas mee te nemen, aangezien minder gebruiken en hergebruiken nog beter is!



Reparatieservice

Transport en verzending


Als je op zoek bent naar een nieuw buitenproduct, raden we je altijd aan om even langs te gaan bij een van onze Bever-winkels. Hier staan onze Buitenexperts voor je klaar om met je mee te denken en je van advies te voorzien. Zo ben je zekerder van je product en je maat en ga je met het juiste product naar huis. Online bestellingen hebben over het algemeen een hoger retourpercentage en zorgen daarmee voor extra transport. Dit komt omdat het online soms lastig is in te schatten welk product en welke maat het beste bij jouw wensen passen.
 

Als je product bijvoorbeeld op dat moment niet aanwezig is in de winkel, kun je voor Click & Collect kiezen. Je bestelt dan online en kunt je product vervolgens gratis in de winkel afhalen. Als we naar de winkel verzenden, bijvoorbeeld voor Click & Collect, versturen we de pakketjes mee met de vracht die al richting de winkels gaat, zo zijn er geen extra bezorgvoertuigen nodig!
 

Als je jouw pakket toch liever thuis wilt ontvangen, bieden we verschillende mogelijkheden aan. Je kunt ervoor kiezen om het pakket op te halen bij een pakketpunt, waardoor het bezorgvoertuig minder kilometers maakt en er dus minder CO2-uitstoot is. De thuisbezorging van onze pakketten wordt gedaan door PostNL, die pakketten CO2-neutraal bezorgt.
 

Ook is het zo dat Bever zo min mogelijk gebruik maakt van plastic en de verpakkingen die we voor verzendingen gebruiken, zijn gemaakt van maar liefst 100% gerecycled materiaal. Verzendingen worden gedaan met papieren verzendzakken en dozen van gerecycled karton in verschillende maten, zodat het geen onnodige ruimte inneemt. Ook is er in het ontwerp van onze verzendpakketten rekening gehouden met zo min mogelijk inktverbruik.

De verpakkingen die we voor verzending gebruiken, zijn gemaakt van maar liefst 100% gerecycled materiaal. Deze verpakkingen worden soms hergebruikt, maar meestal verzameld en gerecycled. 
 
Sealed Air wordt hergebruikt, we halen het uit het retourzendingen en gebruiken het weer in nieuwe pakketten. Het overige plastic in (retour)zendingen laten we recyclen.  
 
Probeer zelf ook verpakkingen, tassen of zakken opnieuw te gebruiken. Zo zorgen we samen voor minder afval. Gooi het niet weg bij het reguliere afval, maar sorteer het op de juiste manier uit.  

Voor reguliere bezorging aan huis maakt Bever gebruik van PostNL. PostNL compenseert sinds 1 januari 2022 alle CO₂ uitstoot, zodat ze onderaan de streep uitkomen op nul. Wil je meer weten over wat PostNL doet? Op deze webpagina vind je informatie over hun duurzaamheidsbeleid

 

Ook kun jij ervoor kiezen zelf je steentje bij te dragen. Zo kun je via Click & Collect jouw bestelling laten bezorgen in een Bever-winkel en je pakketje daar zelf oppikken. Een duurzamer alternatief, zeker als je op de fiets of lopend naar de winkel komt! Je retour kun je ook langsbrengen in onze winkels. Je pakket kan dan mee met het reguliere transport van de winkel naar het distributiecentrum. Geen extra transport = geen extra uitstoot. En een bijkomend voordeel: het is gratis!  
 
De bevoorrading van onze winkels vanuit het distributiecentrum wordt verzorgd door Dobbe. Dobbe plant de ritten zo efficiënt mogelijk in: het leveren en ophalen van producten wordt zoveel mogelijk gecombineerd, evenals ritten van meerdere retailers. Daarnaast voert Dobbe momenteel een test uit voor elektrisch rijden. Bij het vervoeren met Dobbe zorgen we ervoor dat de voertuigen zo vol mogelijk zitten, zodat we zo min mogelijk ‘lucht’ verzenden.



Reparatieservice

Overige vragen


Bever is initiatiefnemer van het Circulair Samenwerkingsverband Outdoorindustrie (CSO). De leden van het nieuwe samenwerkingsverband willen samen voor een betekenisvolle impact zorgen door consumenten te helpen consuminderen en door het bieden van goede end-of-life oplossingen. Van het helpen en stimuleren van verduurzaming van merken tot aan het inspireren en helpen van de consument; en van het onderhouden van producten tot aan het inzamelen en verwerken wanneer ze het einde van de levensduur hebben bereikt. Bever speelt als retailer en initiatiefnemer van het samenwerkingsverband een verbindende rol spelen tussen alle leden. De partners zijn BlueLOOP Originals, Sympany, FastFeetGrinded, Fraenck, Sheltersuit, de NKBV en Clean Climber Foundation. 
 

De moedermaatschappij van Bever, Yonderland (voorheen A.S. Adventure Group), is aangesloten bij het Outdoor Retailer Climate Commitment (ORCC), een Europees netwerk voor outdoor retailers.

In 2022 zijn we een strenger deurbeleid gaan voeren om duurzamer met energie om te gaan: we houden de voordeur gesloten, ook als we open zijn. Zo houden we de warmte binnen en de kou buiten. En ‘s zomers houden we op die manier de warmte juist buiten. Zo proberen we het milieu zo min mogelijk te belasten. 



Staat je vraag er niet bij? Laat het ons weten en stuur een mailtje naar marketing@bever.nl


Wat doen we nog meer?

Cookies voor jouw ervaring

Bever.nl maakt gebruik van marketing, analytische en functionele cookies en vergelijkbare technologieën. Ook derden en sociale netwerken kunnen cookies plaatsen via onze website. Als je op “accepteren” klikt, ga je hiermee akkoord. Je kan voorkeuren ook wijzigen en wij slaan jouw keuze twee jaar op. Direct je keuze wijzigen? Dat kan via de cookie policy button onderaan alle pagina's.