De zeven tofste buitenactiviteiten in Groot-Brittannië

Soms is het gras bij de buren echt groener. Zoals in Groot-Brittannië, ons buurland. En dan hebben ze ook nog ruige kusten, bergen, historische stadjes en geen massatoerisme. We geven je zeven tips voor buitenavonturen in het land van mooie kliffen, linksrijden en fish & chips.

Verklaring van de niveau's:

* Leuk voor beginners: je wilt de activiteit vooral gezellig houden, het hele gezin moet mee kunnen komen.
** Enigszins gevorderd: een beetje afzien vind je best leuk.
*** Voor gevorderden: je vindt het pas echt leuk als je het snot voor de ogen ziet en het ook gevaarlijk kan zijn.

Omlaag in de Hooglanden - Schotland

***
Fort William ligt in het hartje van de Schotse Highlands. Het geldt als het mekka voor mountainbikers in Groot-Brittannië. In deze omgeving strijden fietsers dan ook jaarlijks om de Wereldbeker mountainbiken. Vanaf de rotsachtige paden geniet je van weergaloze uitzichten. De Witch’s Trails (heksenpaden) in het bos van Leanachan bijvoorbeeld, biedt 3 trajecten van 6 tot 18 km. De moeilijkheidsgraad varieert. Heb je deze trails met succes onder je pedalen gehad, dan lonkt de Ben Nevis. Met zijn 1.344 m is dat de hoogste top van het Verenigd Koninkrijk. Opgelet: dit is echt alleen weggelegd voor gevorderden die zich ook niet laten afschrikken door snel veranderende weersomstandigheden. 

Meer info: ridefortwilliam.co.uk | nevisrange.co.uk
Voorbereidende kijktip: Youtube bij Full Nevis Red Mountain Biking.

Mountainbiken tussen de meren - Cumbria/Noord-West-Engeland

***
Het is net een ansichtkaart, dat Ullswater. Dit oogverblindend mooie meer ligt in het noordwesten van Engeland, in het graafschap Cumbria. Hier ligt ook een van de uitdagendste mountainbikecircuits van Engeland. De lus van maar liefst 60 km lang volgt weggetjes, ruiterpaden en schitterende technische pistes op rotsachtig terrein. De start ligt in het charmante gehucht Pooley Bridge, aan de rand van het Nationaal Park van het Lake District. Het trekt door de lastige heuvels van Martindale, een zone van het park die bekend staat als het territorium van de herten. Reken op een rit die zeker 3 uur duurt.

Meer info: mountain-bike-cumbria.co.uk | lakedistrict.gov.uk

Voorbereidende kijktip: Youtube Ullswater MTB.
 

Lopen over spectaculaire krijtrotsen - Zuid-Oost-Engeland

**
De South Downs Way is een schitterende 160 km langeafstandswandelroute in het zuidoosten van Engeland. Deze tocht verbindt de historische stad Winchester met Eastbourne in het graafschap Sussex. Winchester bestond al in de Romeinse tijd, is beroemd om zijn fraaie kathedraal uit de 12e eeuw en was rond 1066 (Willem de Veroveraar) zelfs de hoofdstad van Engeland. De South Downs Way is een ‘National Trail’ en verdeeld in acht etappes van ± 20 km. Hij leidt je langs gele koolzaadvelden, over spectaculaire hoge witte krijtrotsen en langs traditionele huizen met rieten daken en kleurrijke tuinen. Onderweg zie je glooiende heuvels met weidse vergezichten en een heerlijk kustlandschap, wanneer je het eindpunt in de levendige badplaats Eastbourne bereikt. Dagelijks hike je zo’n 5 tot 7 uur. Liever fietsen? Kies dan voor het South Downs fietstraject.
 

Meer info: nationaltrail.co.uk/south-downs-way

Info over Groot-Brittannië:

 • Inwoners: 64,510 miljoen
 • Oppervlakte: 242.910 km² (bijna 6 x zo groot als Nederland)
 • Hoofdstad: Londen
 • Groot-Brittannië: Bestaat uit het Verenigd Koninkrijk (Schotland, Wales, Noord-Ierland en Engeland), en eilanden(groepen) Hebriden, Anglesey, Scilly, Orkney en Wight
 • Officiële talen: Engels en Welsh (Wales), Gallisch (Schotland), Iers (Noord-Ierland) en Cornisch (Cornwall)
 • Munt: Engelse pond

Meer info vind je op gov.uk | visitbritain.com | royal.uk

Op survival met het gezin - Zuid-Engeland

*/**
Bear (Edward) Grylls werd bekend als bergbeklimmer, avonturier en vooral: televisiepresentator van survivalprogramma’s op Discovery Channel. Hieruit vloeide ook de oprichting van een internationale ‘survival academy’ voort. Hier kun je bijvoorbeeld deelnemen aan een 18-urentocht met tal van activiteiten voor het hele gezin. Het programma is erg gevarieerd: van vuur maken in de regen, het bouwen van schuilplaatsen tot het eten van larven en oversteken van rivieren. Ze bieden ook meerdaagse survivaltochten aan met een hogere moeilijkheidsgraad.

Meer info: beargryllssurvivalacademy.com

Voer voor speleologen - Yorkshire Dales, Centraal Engeland

*/**
Ten noorden van Leeds ligt Het Yorkshire Dales National Park. Grotten en spelonken maken een belangrijk onderdeel uit van kalksteenlandschap. Je treft er meer dan 2.500 grotten aan, waaronder het langste grottensysteem van Groot-Brittannië: de Ease Gill. Die heeft een lengte van maar liefst 65 km. Hier bevindt zich ook de beroemde Gaping Gill. Die is zo groot dat de Londense kathedraal St. Paul erin zou passen. Deze streek is ideaal voor beginnende speleologen. Die kunnen zich uitleven in het ruime en gevarieerde aanbod van de Long Churns-grot en de Great Douk Cave.
 

Meer info: yorkshiredales.org.uk/visit-the-dales | british-caving.org.uk | caveinstructor.org.uk

Wadlopen en wandelen - Cornwall, Zuid-West-Engeland

*/**
Cornwall, dat is exotisch Engeland. In het uiterste zuidwesten ligt vlakbij het stadje Penzance de St-Michael’s Mount – oftewel: de Britse Mont Saint-Michel. Bij eb kun je vanuit het dorpje Marazion naar de heuvel lopen. Dat doe je als wadloper of via een paadje (voor wie liever niet gaat wadlopen) van ± 400 m. Nadat je er het middeleeuwse kasteel en de subtropische tuinen hebt bewonderd, kun je een deel van het ruim 1.000 km lange South West Coast Path lopen. Van Marazion wandel je bijvoorbeeld in vier etappes (± 70 km) langs de prachtige heuvelachtige kust tot in het kuststadje St. Ives. Dat heeft een fraai strand, de beroemde Tate Gallery en een beeldentuin. Fervente lopers hebben de optie om voor nog meer etappes te gaan. In totaal zijn er 52. Reken voor de hele route op 30 dagen wandelen.

Meer info: www.stmichaelsmount.co.uk | www.southwestcoastpath.org.uk

Dolfijnen en zeehonden spotten - Wales

*
Het Coast Path is de eerste langeafstandswandelroute in Wales. Hij voert je zo’n 1.400 km langs de fraaie en vaak ruige kust van dit land. Goed voor maar liefst 70 dagen wandelplezier! Lonely Planet riep het zelfs uit tot een van de plekken die je absoluut móet bezoeken. Het pad loopt van Queensferry in het noorden, tot Chepstow in het uiterste zuiden. Onderweg gaat het langs 18 middeleeuwse kastelen, 12 natuurgebieden, 41 ‘blauwe vlag’-stranden en steden als Cardiff en Swansea. Grote kans dat je onderweg de uitzonderlijke fauna ziet: spelende dolfijnen en bruinvissen in de branding, grijze zeehonden die zonnen op het strand, papegaaiduikers en nog meer moois. Ook het vermelden waard: de hele tocht is toegankelijk voor mindervaliden.

Meer info: walescoastpath.gov.uk | visitwales.nl

Geo facts

 • Bergen: de hoogste piek in Groot-Brittannië is de Ben Nevis (1.344 m) in Schotland. De Snowdon (1.085 m) is de hoogste top van Wales en de Scafell Pike (978 m) in het Lake District is de hoogste berg in Engeland.
 • Rivieren: de langste rivier is de Severn (354 km, ontspringt in Wales). De Theems is 346 km lang en daarna volgen de Trent (297 km), Great Ouse (230 km) en Wye (215 km, Wales).
 • Meren: het grootste Britse meer is Lough Neagh (382 km²) in Noord-Ierland, gevolgd door Lower Lough Erne (105 km²) in Noord-Ierland en Loch Lomond (71 km²) in Schotland.
 • Parken: er zijn 15 Nationale Parken, met als bekendste Dartmoor, Lake District, Peak District, Snowdonia en Yorkshire Dales (nationalparks.gov.uk).
 • Tuinen: de Britse tuinen zijn een wereldwijd begrip en een grote toeristische trekpleister. Meer info op greatbritishgardens.co.uk.

________

Vind je Groot-Brittannië prachtig, maar houd je tóch meer van de zon? Hier vind je tips voor reizen naar Sri Lanka en Italië. Of check de rest van onze buitentips voor nog meer inspiratie over onder andere wandelen, fietsen en kamperen.