Het Zwarte Woud is dé bestemming voor wandelaars en fietsers (en dit is waarom)

Naar het Zwarte Woud gaan, is als een schilderij binnenwandelen. Met meer dan 70 bergtoppen hoger dan 1000 meter, talloze wijngaarden en adembenemende panoramische uitzichten is deze regio een van de meest veelzijdige in Duitsland. Trek je wandelschoenen aan, spring op de fiets of ga op micro-avontuur in het grootste middelgebergte van Duitsland.

Er zijn plaatsen die elke toerist in Duitsland gezien moet hebben. Neem de Reichstag in Berlijn, het Hofbräuhaus in München en het sprookjeskasteel van gekke koning Ludwig II, Neuschwanstein. Er is één Duitse regio die absoluut in dit rijtje hoogtepunten thuishoort: het Zwarte Woud. Traditionele jurken, pittoreske dorpjes vol vakwerkhuizen, kunstige koekoeksklokken, dichtbeboste bergen, wijngaarden, zonnige bergtoppen en panoramische uitzichten tot aan de Franse Vogese en Zwitserse Alpen. Het Zwarte Woud heeft het allemaal.

Bourgondisch genieten

Het Zwarte Woud is een heus wandelwalhalla. Neem de 47 zogenoemde Schwarzwälder Genießerpfade. Deze bourgondische wandelroutes, variërend van 6 tot 18 kilometer, lopen door de mooiste landschappen en bieden culinaire hoogtepunten. Geniet van Badense wijn en lokaal gebrouwen Schwarzwälder biertjes of tank bij met het kwaliteitswater Wässerli. Op deze routes is het dubbel genieten! Vers van de pers is de Wolfacher Schlossblick. Deze route karakteriseert zich door korte klimmetjes en fenomenale uitzichten op de Wolfach, het Wolftal en de oude Sint-Jacobskapel.

Voor de avonturier: langeafstandspaden

Langeafstandswandelingen zijn hot! En in het Zwarte Woud zijn er meer dan genoeg om uit te proberen, 24 om precies te zijn. Een aantal van de mooiste meerdaagse wandelingen zijn de Albsteig Schwarzwäld, de Schluchtensteig, de Murgleiter, de Braiersbronner Seensteig, de Zweiälersteig en natuurlijk de iconische Westweg. De nieuwste aanwinst in dit rijtje is de WasserWeltenSteig. Dit pad combineert de hoogste watervallen van Duitsland met de grootste waterval in Europa en leidt je in 109 kilometer en 6 etappes naar het Zwitserse Schaffhausen. 


Bekijk onze miniserie ‘Buiten in Duitsland' en maak kans op €500 shoptegoed

Om van buiten te genieten hoef je niet naar de andere kant van de wereld. Geniet gewoon van Buiten in Duitsland. 


Bekijk onze vijfdelige miniserie ‘Buiten in Duitsland’ een maak kans op €500 shoptegoed. Ontdek zo Duitsland met de kwalitatieve en duurzame producten van onze beste Duitse merken! 

 

Hier lees je hoe je kans maakt op deze toffe prijs! 


Wandelplezier voor de hele familie

Deze Duitse regio biedt plezier voor jong en oud. Zo vallen onder de Annis Abenteuer-Touren meer dan 60 themaroutes die superleuk zijn om te wandelen met kids. Ga bijvoorbeeld voor het Holz-Erlebnispfad in Baiersbronn. Deze route focust zich volledig op het thema hout en bos en onderweg vind je onder meer een schorshuisje, knikkerbaan en uitleg over boomwortels. Of verken het sprookjespad Het Koude Hart op de Sommerberg in Bad Wildbad. Tijdens de avontuurlijke wandelingen zijn genoeg rustplaatsen te vinden om bij te komen of te genieten van een kleine picknick. Ook handig: de routes starten altijd vanaf een parkeerplaats of een halte van het openbaar vervoer. 

Ga toch fietsen

Haal je stalen ros maar vast tevoorschijn, want we zeiden het al: het Zwarte Woud is ook voor fietsers de beste bestemming. De hele regio kan opgedeeld worden in drie langeafstandsroutes. Te beginnen met de route van Karlsruhe naar Pforzheim, in het noorden van de Stromberg-Entzal-Weg. Ook tof: fiets van het oosten van de regio naar het zuiden op de Heidelberg-Zwarte Woud-Bodensee-route. Last but not least is ook de fietsroute van de Rheintalweg via Basel en de Kaiserstuhl terug naar Karlsruhe. Of fiets volledig rond het natuurpark op de 260 kilometer lange Naturpark-Radweg. Een awardwinnende tocht die je natuurlijk in verschillende etappes kunt afleggen.

 

Zijn deze routes net wat te uitdagend? Met een e-bike is het een stuk minder zwaar, maar minstens zo avontuurlijk. Ook een optie: pak een van de fietsbussen of – treinen naar grotere hoogten en zoef vervolgens naar beneden op je tweewieler. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor bagagevervoer om de tocht wat minder pittig te maken. 

De beste beloning voor hard trappen

In het westen van het Zwarte Woud word je omgeven door wijngaarden. En die brengen wijnen voort die je tegenkomt in de beste wijngidsen en wijnkelders van kenners over de hele wereld. Dé manier om de beste wijnen te proeven, is door de fiets te pakken en de Badische Weinradweg te trotseren. De place to be voor wijnliefhebbers – of moeten we zeggen: place to bike?

 

De weg slingert 460 kilometer lang van de Zwitserse grens door de vijf wijnregio’s van het Zwarte Woud: Markgräflerland, Kaiserstuhl, Tuniberg, Breisgau en Ortenau. En vanaf daar door de Kraichgau naar de Badische Bergstrasse. Niet onbelangrijk: de route is duidelijk aangegeven via de rode wegwijzer met het Weinradsymbol en dus makkelijk te volgen. Fiets door het Oberrheintal, rond de Kaiserstuhl en door de dalen en wijngaarden aan de gehele westelijke rand van het Zwarte Woud. Met natuurlijk een goed glas wijn als beloning!

 

Ook een aanrader voor fietsfans met een liefde voor wijn: de Kaiser Tour. Deze fietsroute is 60 kilometer lang en biedt naast panoramische vergezichten op de Vogezen en de bergen van het Zwarte Woud flink wat wijngaarden.

Fietsplezier voor jong en oud

Het Zwarte Woud is ook hartstikke geschikt om per fiets te verkennen met het gezin. De routes staan goed aangegeven, er zijn stapels kindvriendelijke attracties te vinden onderweg en onderweg kom je langs veel familievriendelijke accommodaties. Een goed voorbeeld is de Kinzigtal-Radweg. Deze route start dichtbij Freudenstadt en eindigt na 90 kilometer lichte afdalingen bij Offenburg. Onderweg kom je langs zwembaden, speelplaatsen en 17 stations, waar je altijd nog kunt kiezen om de trein te pakken. De Tour de Murg is met z’n 60 kilometer, barbecue-plaatsen en zwembaden ook een aanrader. Net als de Nagoldtal-Radweg van Pforzheim naar Bad Liebenzel, die je langs de bekende Nagolddam leidt.

Panorama-pret

Fan van fenomenale vergezichten? Fiets 280 kilometer over de mooiste hoogtes op de Panorama-Radweg. Geschikt voor tourfietsen en e-bikes, met genoeg oplaadstations onderweg. Trap door valleien en over zonnige plateaus en trotseer de paar klimmetjes die de route te bieden heeft. De moeilijkste klim kun je ontlopen door de trein te pakken in Bad Wildbad. Waar je ook voor kiest, een ding is op deze route zeker: de uitzichten onderweg laten je elke inspanning vergeten.

 

Indrukwekkende uitzichten vind je ook op de 240 kilometer lange Südschwarzwald-Radweg vanaf Hinterzarten via de Bähnler-Radweg en de Rhein-Radweg naar Kirchzarten. De Seenradweg Hochschwarzwald is minstens zo mooi. Deze leidt je langs de Titisee, Schluchsee, Windgälleweiher, Feldsee en voorbij de hoogste berg van het Zwarte Woud.

Slapen onder de sterren

Wildkamperen is verboden in het Zwarte Woud. Maar gelukkig hoeft dat je niet te belemmeren om ver weg van de beschaving te slapen onder de sterren. Trekkingcamps maken een overnachting middenin het bos namelijk toch mogelijk. In het noorden van het Zwarte Woud vind je zes van deze kampen en in het zuiden nog eens drie. Een kampvuur, de luxe van een toilet en de nachtelijke hemel boven je hoofd. Een écht sterrenhotel!

De mooiste dorpjes in het Zwarte Woud

Tussen de diepe bossen, imposante bergen, schitterende watervallen en betoverende kastelen vind je de meest pittoreske dorpen en steden. Nu is er geen weg meer terug. Hier moet je heen!

1. Bad Dürrheim

Tussen het Zwarte Woud en de Schwäbische Alb vind je het prachtige Bad Dürrheim. Dit spa- en vakantiedorp is het ideale startpunt voor hikes in de regio. Daarbij vind je er verschillende fietspaden, zowel voor dagjesfietsers als sportievelingen. Na je wandeling of fietstocht kom je tot rust in welness- en gezondheidscentrum Solemar. Met 13 zwembaden, 7 sauna’s en verschillende welnessprogramma’s kom je volledig tot rust. Om de volgende dag natuurlijk weer op avontuur te gaan! Bijvoorbeeld op het blotevoetenpad of het 11 kilometer lange Himmelberg Circuit.

2. De Hooglanden van het Zwarte Woud

De Feldberg (het ‘dak’ van de regio), de Schluchsee (het grootste meer in het gebied) en de Wutachkloof (de grootste kloof van Duitsland): je vindt ze allemaal in de hooglanden van het Zwarte Woud. Net als twaalf spectaculaire wandelroutes. Aan buitenavonturen hier geen gebrek! Ga niet helemáál op in de natuur, want je wilt in dit gebied ook zeker wat cultuur snuiven. Bijvoorbeeld in de adembenemende Abdij van Saint Blaise, met de grootste koepel in het noorden van de Alpen. Of bezoek bedevaartsoort St. Märgen, waar je ook een tentoonstelling vindt van koekoeksklokken. Cultuur, geschiedenis en natuur op z’n best.

3. Freudenstadt

Dit plaatsje staat niet voor niets bekend als ‘de parel van het Zwarte Woud’. Hier komen natuur en urban life samen. In het centrum vind je het grootste marktplein van Duitsland en een levendige mix van terrasjes, restaurants en winkels. Maar natuurliefhebbers halen hier ook hun hart op. Het Kniebis Heimatpfad is een verborgen parel voor wandelaars en mountainbikers worden in de omgeving beloond met de mooiste uitzichten. Ook leuk: via de speciale app leer je alles over natuur, cultuur en de geschiedenis van de stad.

4. Freiburg

Freiburg is de hoofdstad van het Zwarte Woud. Deze universiteitsstad viert alweer bijna z’n 900e verjaardag en is één van de 14 historische hoogtepunten van het Duits Nationaal Bureau voor Toerisme. In de oude stad struin je door slingerende straatjes met idyllische binnentuinen, schattige restaurants en levendige pubs. Ook vind je hier superveel regionale producten. Freiburg is daarbij een van de groenste steden van Duitsland – geen andere stad van deze grootte biedt meer bos en wijngaarden. O, en op de 1284 meter hoge Schauinsland halen thrillseekers hun hart op. Hier kun je mountainbiken, racefietsen, klimmen of zelfs paragliden.

5. Karlsruhe

In Karlsruhe wissel je de rust van de natuur af met de levendigheid van de stad. Karlsruhe ligt genesteld in een schilderachtige omgeving tussen het Zwarte Woud en de Franse Vogezen en is gedoopt tot een van Duitslands zonnigste steden. De zonsondergang vanaf de Turmberg is er een die je niet mag missen! Middenin de stad vind je het schitterende Paleis van Karlsruhe, dat doet denken aan het paleis van Versailles. Pak ook vooral de fiets om de nieuwe PAMINA-Rheinpark Nord te verkennen. Dit 83 kilometer lange fietspad verbindt de regio’s Baden, Rijnland-Palts en Noord-Elzas.

6. Badeparadies Schwarzwald

Toe aan rust na al je buitenavonturen? Dan is Badeparadies Schwarzwald te plek om te zijn. Dit is de Caribbean in het Zwarte Woud – een oase aan rust, waar je wordt omgeven door palmbomen en turquoise water. Nog niet overtuigd? Misschien doen de 12 sauna’s, 18 zwembaden, meer dan 20 glijbanen en de poolbar je van mening veranderen. 

7. Baiersbronn

Met 8 Michelinsterren verdeeld over 3 chefs is Baiersbronn een echt culinair hoogtepunt te noemen. Maar of je nu in een cabin, hotel of restaurant slaapt, in dit bourgondische dorp eet je altijd volgens hoge standaarden! En maak je geen zorgen om de calorieën. Die loop je er zo weer af op de zo’n 550 kilometer aan wandelroutes die je in de omgeving vindt. Een extra toetje verbranden op je tweewieler kan trouwens ook: je vindt er elf toffe mountainbikeroutes.

Zo mis je niets

Wijnpaden, langeafstandswandelingen en talloze fietsroutes: het Zwarte Woud heeft zó veel te bieden dat je door de bomen het prachtige, dichtbegroeide bos soms niet meer ziet. De gratis Zwarte Woud-app helpt je een handje. Hierin vind je duizenden tours voor wandelaars, fietsers en wintersporters. Ook kun je er excursies, overnachtingen en restaurants vinden. Hartstikke handig! Tours kun je ook plannen via deze website en meer wandeltips vind je hier.

 

Zin om je spullen te pakken en naar het Zwarte Woud te vertrekken? Snappen we volledig. Alle info over deze Duitse prachtregio vind je hier.

IN SAMENWERKING MET

Cookies voor jouw ervaring

Bever.nl maakt gebruik van marketing, analytische en functionele cookies en vergelijkbare technologieën. Ook derden en sociale netwerken kunnen cookies plaatsen via onze website. Als je op “accepteren” klikt, ga je hiermee akkoord. Je kan voorkeuren ook wijzigen en wij slaan jouw keuze twee jaar op. Direct je keuze wijzigen? Dat kan via de cookie policy button onderaan alle pagina's.