Op herfstvakantie met de camper? Dit zijn de 10 tofste bestemmingen in Europa

De dagen worden rap korter en ’s ochtends zonder jas de deur uit is er niet meer bij. De herfst is begonnen! Samen met Goboony tippen we tien camperbestemmingen die dit najaar bovenaan ons lijstje prijken.

Eropuit in de herfst, wie wil dat niet? We zeggen: prachtige bestemmingen, weinig toeristen en lage(re) prijzen. Gooi daar lekker weer bij op en nazomeren staat bovenaan je to-dolijst. Ultiem nazomeren doe je natuurlijk met de camper. Zo’n mobiel vakantiehuis is praktisch én brengt je op de mooiste plekken. Heb je er geen? Dan kun je er een huren bij Goboony. Zij bieden campers aan in alle soorten en maten, waaronder elektrische campers.

 

Camper gefikst? Dan gaan we op pad! Zónder urenlange files, natuurlijk. We zijn nu al fan.

1. National Park Peak District, Verenigd Koninkrijk

We beginnen aan de andere kant van de Noordzee, in het Verenigd Koninkrijk. Hier vind je maar liefst vijftien uitgestrekte nationale parken, die stuk voor stuk de moeite waard zijn. In het Peak District ontdek je Outlander-waardige vergezichten, kasten en verscholen lodges. De goudbruine zee aan bomen herbergt in oktober een gigantische verscheidenheid aan paddenstoelen. Lees: die wandeling in de weidse omgeving wil je niet missen. Zet je wandeluitrusting maar vast op je paklijst!

 

Maar paddenstoelen en bomen in de mooiste herfstkleuren zijn niet de enige bezienswaardigheden. Rondom de Dark Peak stuit je op oude vliegtuigwrakken tijdens je wandeltochten. Maakt het jezelf makkelijk en huur ter plaatse een camper – zo staat het stuur direct aan de juiste kant.

2. Centraal Massief, Frankrijk

Lees ‘een wild en ongerept landschap waar oude vulkanen het landschap bepalen’ en je denkt waarschijnlijk aan een verre bestemming. Niets in minder waar. Centraal Massief is misschien wel het mooiste geheim van – ja, echt – Frankrijk. Eeuwenlang boetseerden water en vuur hier het landschap tot granieten massieven en met groen fluweel overdekte vulkanen met kraters.

 

Het gebied is haast onontdekt, waardoor je je alleen op de wereld waant. Zet de camper ook zeker een paar keer aan de kant en verken dit paradijs te voet, te paard, per kano of kajak. Keuze genoeg! Goboony deelt vast een toffe camperroute. Afgesleten bergtoppen, valleien zover het oog strekt en Middeleeuwse steden wachten op je!


Altijd warm genoeg met de juiste lagen

Ook als je dit najaar naar het zuiden trekt, is het slim om voldoende lagen in te pakken. Vooral vroeg in de ochtend en later op de avond is een extra laagje wel zo fijn, vooral als je in de natuur op ontdekkingstocht gaat. Met een buitenoutfit opgebouwd uit lagen ben je voorbereid op alle weersomstandigheden. Kies en combineer materialen en pasvormen slim en blijf warm, droog en comfortabel – wat het weer ook doet.

 

Alles over het 3-lagensysteem lees je hier.


3. Sevilla, Spanje

Sevilla heeft een flinke waslijst aan pluspunten in het najaar. Zongarantie, weinig toeristen en oogstfeesten over heel Andalusië zijn er een paar van. Het is daarnaast dé bestemming voor bougondiërs. In het laagseizoen vind je er namelijk een rits aan gastronomische events. Vooral het derde weekend van oktober mag met stift omcirkeld in de agenda van levensgenieters. Dan rijd je namelijk met de camper van het ene naar het andere culinaire festival.

 

Ook leuk: Sevilla is bij uitstek een stad om per fiets te verkennen. Laat de camper dus ook gerust even staan en zet je benen aan het werk. Trap bijvoorbeeld naar archeologisch park Itálica of trek de heuvels van werelderfgoed Sierra del Norte in.

4. Piëmont, Italië

Nog zo’n must-visit bestemming voor bougondiërs: het Italiaanse Piëmont. Minder druk dan zijn broertje Toscane en dichterbij dan Sicilië. Deze regio staat bekend om z’n prachtige barokke gebouwen en meer dan verrukkelijke rode wijnen. Het najaar is ook hét seizoen voor truffels. En geloof ons, hier nemen ze deze lekkernij serieus. Vanaf oktober vier je samen met de locals Fiera Internazionale del Tartufo Bianco. Duizenden bezoekers trekken ieder jaar weer naar Alba voor de viering rondom de witte truffel van Alba. Die wordt niet voor niets het ‘witte goud van de Monferrato’ genoemd!

 

Al dat lekkers laten zakken? Breng een bezoek aan het Fenestrelle Fort in Valle Chasone. Na de Chinese Muur is dit de langste vesting ter wereld. Er zijn drie rondleidingen mogelijk, van één, drie of zeven uur. Na het beklimmen van de duizenden traptreden tot 1800 meter hoogte heb je die vers bereide pasta met geraspte truffel wel verdiend. 😉

5. Beieren, Duitsland

Als het gaat om bestemmingen voor de herfst, mag Beieren zeker niet ontbreken. Niet vanwege de oktoberfeesten, maar vanwege de adembenemde meren. Beieren draagt niet voor niets de bijnaam ‘Lake District van Duitsland’. De bergmeren Königssee en Hintersee hebben kristalhelderwater en zijn omringd door bergkammen in de schilderachtigste herfstkleuren. In de Chiemsee komt je innerlijke Robinson Crusoe naar boven op een van de talrijke eilandjes en doe je de Eibsee aan, dan waan je je aan de oevers even in Canada.

 

Vergeet ook zeker je wandelschoenen niet in te pakken. Beieren is namelijk de meest bergachtige Duitse deelstaat. Het hooggebergte, de alpenweiden, meren, rivieren en bossen maken de deelstaat tot een waar wandelwalhalla. Daarnaast kun je hier geweldig mountainbiken en kajakken. Genoeg te doen, dus!

6. Brugge, België

Dwarrelende blaadjes aan het Prinselijke Begijnhof, de Instagramwaardige Bonifaciusbrug, omringd door oranje blad, talloze gezellige barretjes om warme chocolademelk te drinken… Brugge biedt genoeg moois in het najaar! De stad is het bewijs dat je het niet altijd ver hoeft te zoeken. Een van de grote voordelen: je hoeft bij fotogenieke plekken geen ellebogen te gebruiken. Daarnaast heeft Brugge zichzelf heruitgevonden als moderne bestemming. Aan goede restaurants en kunst geen gebrek! Kortom: voldoende redenen om naar ‘het Venetië van het Noorden’ te trekken.

 

Minder bekend dan Brugge, is de mooie omgeving van de stad. Het Brugse Ommeland bestaat uit polders, weilanden, beekjes en historische gebouwen. Ervaar het platteland per fiets of te voet en stop bij een van de vele, authentieke kapelletjes langs de weg.

7. Douro-vallei, Portugal

Nog zo’n najaarsbestemming voor op je camper-wensenlijst is Porto, één van de hipste steden in Portugal. Je hebt hier minder zongarantie dan in Sevilla, maar de vallei van de Douro maakt dat ruimschoots goed. Je bent hier toch verstopt tussen de bladeren van wijnranken. Stap in je camper en kijk je ogen uit op de N222 van Peso da Régua nar Pinhão. Deze weg werd niet voor niets al eens uitgeroepen tot beste autoroute ter wereld. Volg de 27 kilometer lange weg langs de bochtige Douro-rivier en we beloven je dat je niet teleurgesteld wordt. Er staan je meer dan 90 bochten te wachten, plús adembenemde uitkijkpunten en meerdere beroemde wijnhuizen.

 

Wijn is fijn. Maar Porto heeft meer te bieden. En nee, dan hebben we het niet over port. We hebben het over surfen! Dankzij Porto’s ligging is de stad namelijk een populaire surfbestemming, met als bekendste surfspot Matosinhos. Gooi dus gerust je surfplank in de camper.

8. Saksen, Duitsland

In het Duitse Saksen ontdek je zes heel verschillende gebieden. Eén ervan is Saksisch Zwitserland. Het imposante Königschei, het hoogst gelegen kasteel in Duitsland, is slechts een van de vele bezienswaardigheden die op je wacht. Een ander bekend plaatje is de Basteibrug, de meest gefotografeerde brug van de streek. Saksisch Zwitserland is berucht om z’n fikse, maar adembenemende wandelingen (afhankelijk van je conditie letterlijk en figuurlijk). In het najaar zie je de ochtendmist door de grillige pieken van het Elbezandsteengebergte slingeren. Een uitzicht dat je niet snel vergeet!

9. Epirus, Griekenland

Zeg je Griekenland, dan zeg je zon, strand en volgeboekte all-ins. Of toch niet. Neem de camper en ontdek het noordwesten van Griekenland. In deze hoek van het land zijn tientallen grotere en kleinere bergen, waaronder het Pindosgebergte. Je vindt er daarnaast wouden, wetlends en onvergetelijke kusten, weggezonken in groen.

 

Hier geniet je óók van die luilekkere stranddagen in de regio rond Parga, maar maak je daarnaast uitstapjes naar monumentale bergdorpjes rond Metsovo. Dit voor toeristen onontdekte gebied is een eco-bestemming. Je vind hier dus ook nog eens veel gemoedelijke en groene campings. Score! De druipsteengrotten van Perama zijn ook een aanrader. Om alle gangen en kamers te zien, heb je bijna een uur nodig.

10. Salgótarján, Slowakije

In Slowakije vechten het late voorjaar en het najaar om de ereplek ‘mooiste tijd om te bezoeken’. In mei staan de fruitgaarden aan de rand van de weg in volle bloei – een Instagramwaardig uitzicht. Maar een indian summer in Bratislava is er één die je nergens anders beleeft. Op die zachte herfstdagen ontdek je dit kleine land in al zijn grootsheid. Kastelen, nationale parken, het Tatra-gebergte – en dat allemaal op een paar uur rijden van elkaar. Een walhalla voor buitenliefhebbers. Én perfect om met de camper te doen.

 

Het nationaal park Šomoška in Salgótarján mag je in elk geval niet missen. Niet ver van het kasteel van Šomoška vind je namelijk een uniek natuurfenomeen: Kamenný Vodopád (Stenen Waterval). Deze steenformatie ontstond zo’n vier miljoen jaar geleden en kun je gerust een geografisch wonder noemen. O, en in de omgeving kun je geweldig wandelen én geocachen.

Start die motor

Klopt je hart inmiddels een beetje sneller? Begrijpen we volkomen, met zoveel mooie bestemmingen. Enne, geen zorgen als je nog nooit met de camper weg bent geweest. Met Goboony schreven we al eerder een blog over alles wat je moet weten voor je eerste campervakantie.

 

Het enige wat je nu nog hoeft te doen is een camper uitzoeken (ga je voor romantiek in een tweepersoonscamper of een gezinscamper om herinneringen met de hele familie te maken?) en je uitrusting bij elkaar zoeken. Met dat laatste helpen we je natuurlijk ook graag. Kom langs in een Bever-winkel bij jou in de buurt voor persoonlijk advies van onze Buitenexperts. Zij weten precies wat je nodig hebt voor jouw herfstbestemming. En dan? Genieten!

Cookies voor jouw ervaring

Bever.nl maakt gebruik van marketing, analytische en functionele cookies en vergelijkbare technologieën. Ook derden en sociale netwerken kunnen cookies plaatsen via onze website. Als je op “accepteren” klikt, ga je hiermee akkoord. Je kan voorkeuren ook wijzigen en wij slaan jouw keuze twee jaar op. Direct je keuze wijzigen? Dat kan via de cookie policy button onderaan alle pagina's.