Op avontuur op Corsica: deze 5 buitenactiviteiten wil je niet missen

Corsica ademt avontuur. Het Franse eiland in de Middellandse zee herbergt wonderschone natuur en afwisselende uitzichten. En dit alles verrassend dichtbij huis. Dat roept – wat zeggen we, schreeuwt – om ontdekt te worden. Een lokroep die je na het lezen van dit blog niet kan weerstaan. Bon voyage!

Omringd door een golf aan kristalhelder zeewater, landinwaarts bedekt door een samensmelting van smaragdgroene natuur, woest reliëf aan stenen pieken en uitgehouwen kloven. Niet voor niets draagt Corsica de bijnaam ‘Ile de Beauté’. Het eiland van de schoonheid. En die schoonheid is gevaarlijk adembenemend. Waar je ook tuurt, je netvlies wordt onophoudelijk getrakteerd op een plaatje van een ansichtkaart.  

 

Hoe je dit allemaal het beste kan ontdekken… Heb je even? Te land, ter zee en in de lucht: het veelzijdige (ei)landschap van Corsica is op de meest vindingrijke en onverwachte manieren te verkennen. Iedere outdoor- en natuurliefhebber komt er geheid aan z’n trekken. Wij tippen hieronder de vijf leukste buitenactiviteiten. Klaar om ze af te strepen? Lees snel verder!

 

Voordat je verder scrolt, een kleine disclaimer: voor je ‘t weet spelen je reiskriebels op en staat een bezoek aan Corsica op je must-see list. We hebben je gewaarschuwd. 😉

© micha_h-2

1. Wandelparadijs Corsica

Als er iets op Corsica kan, is het wel hiken! Het eiland biedt ontelbare wandelmogelijkheden en is te voet goed te ontdekken. Van dagtochten langs de kust tot steile kuitenbijters hoog in de bergen en alles er tussenin: voor iedere wandelaar is er wat wils. Klinkt goed, toch? Schoenen aan en gaan!

Meerdaags wandelavontuur in de bergen: de GR20

Wie wandelen en Corsica zegt, noemt in een adem de GR20. De zwaarste, maar mooiste langeafstandswandeling in Europa. Een titel die het zwaar verdient. Het pad splitst het eiland als het ware op in tweeën. Met Calenzana in het noorden en Conca in het zuiden. Vanuit beide dorpjes is de 180 kilometer lange trail, die zestien etappes omvat, goed te bewandelen. Geen tijd om de volledige GR20 te lopen? Je kunt de tocht halveren door te starten in Vizzavona. Het plaatsje ligt midden op de route en is een aangename pleisterplaats voor hikers om tot rust te komen.

 

Niet zonder reden staat de GR20 bij locals te boek als ‘Fra Li Monte’. Over de bergen. Een belofte die zeker wordt ingelost. In totaal telt de koers 24.000 hoogtemeters met uitdagende klimpartijen over ruige rotsformaties en smalle bergpaadjes. Een goede basisconditie en dosis wandelervaring zijn een must om het terrein te bedwingen. Alle gemaakte inspanningen betalen zich dubbel en dwars uit. Onderweg ontwaart zich een panorama aan schitterende valleien, kraakheldere gletsjermeren en bergmassieven zover je kan loeren. Kijk uit naar medeberggeiten. Moeflons hoppen voorbij en als je geluk hebt spot je in de lucht een cirkelende steenarend of lammergier. 

Langeafstandswandeling langs de zee en bergen: Tra Mare e Monti

Een zweem van zilte zeelucht en frisse buitenlucht hoog in de bergen. Het pad Tra Mare e Monti combineert de ruwe westkust van Corsica met de bergen van het binnenland. Net zoals z’n bekende broer - de GR20 - staat deze langeafstandswandeling garant voor natuurschatten en een flinke portie avontuur. De route verbindt het noordelijk gelegen Calenzana met Cargèse in het zuidwesten. Een tiendaagse tocht van 135 kilometer. Hoewel minder inspannend dan de GR20, behoort klimmen en dalen tot de dagelijkse bezigheden tijdens de wandeling.

 

Mare e Monti doorkruist vele pareltjes. Je pakt ongemerkt pauzes bij de vleet. De Spelunca kloof is er zo’n eentje. Een diepe vallei omklemt door machtige rotsachtige pieken. Talloze natuurlijke zwempoelen nodigen onderweg uit om een plons te nemen. Dat geldt eveneens voor de stranden en rivierstromen. Het vergt dan ook een ijzersterke discipline om verder te gaan en niet te blijven hangen. 😉

Dagwandeling: Sentier des Douaniers

Ooit gebruikt door douaniers om reizigers op de vingers te tikken bij potentieel smokkelwaar, vandaag de dag een mooi kustpad naar het uiterste puntje van Corsica. Het noordelijke Cap Corse wordt door z’n vorm ook wel ‘De Vinger van Corsica’ genoemd. Vol overgave wijst het schiereiland naar de Italiaanse kustlijn. Samen met de Alpen op een heldere dag met het blote oog te bezichtigen.

 

De wandelroute van 25 kilometers barst van de bezienswaardigheden. In acht uur tijd trekt het langs schilderachtige vergezichten. De een nog mooier dan de ander. Verwacht prachtige stranden, strakke baaien en steile kliffen. De Sentier des Douaniers is tegelijk een reis terug in de tijd. Eeuwenoude Genuese wachttorens, kalkovens en de kapel van Santa Maria geven een aanblik in het Corsica van weleer. De dagwandeling start in de haven van Macinaggio en eindigt in de aanlegplaats van Centuri. De tocht is in twee etappes op te delen. Een drie uur durende wandeling van Macinaggio naar Barcaggio en een hike van vijf uur. Deze loopt van Barcaggio via Tollare naar Centuri. 

2. Op die fiets

Gek op fietsen? Corsica is het gehele jaar door te bewonderen op twee wielen. Het sensationele en uitnodigende landschap is geschikt voor elk niveau en iedere fietser. Slingerende wegen, kriskras door kastanjebossen en over onstuimige bergruggen. Je wordt flink aan het trappen gezet, maar met een verbluffend uitzicht over de Middellandse zee ben je dit snel vergeten. Langs de vele fietsroutes die Corsica vermogend is, toeven gezellige terrasjes. Probeer een van de gerechten uit de rijke Corsicaanse keuken (heerlijke wijnen, romige kazen en smaakvolle visspecialiteiten) of knoop een gesprek aan met een van de locals. Je vertrekt steevast met een glimlach op je gezicht en een schatkist aan tips en verborgen juweeltjes waar je anders niet was geweest. 

Voor bikepackers en toerfietsers: GT20

De GT20 is het antwoord op de GR20. In twaalf etappes, verspreidt over een afstand van zeshonderd kilometer, trap je van noord naar zuid. Of juist andersom. De kronkelige route van Bastia naar citadelstad Bonifacio staat bol van natuurwonderen en culturele verrassingen. Slaperige bergdorpjes waar de tijd lijkt stil te staan, werelderfgoed en tal van hoogteverschillen. Met als hoogste punt 1.500 meter boven de zeespiegel.

 

De GT20 is op eigen tempo af te leggen en te beleven. En dat is niet het enige. Ook met verschillende stalen rossen is de tocht aan te doen. Van een racefiets en gravelbike tot een elektrische fiets. Jazeker! Met een e-bike cross je onbezorgd over de hoogvlaktes. Op diverse punten zijn laadstations aangelegd zodat je kan ‘bijtanken’.

© Maddogboris

Mountainbiken

De fietsactiviteit die niet op dit lijstje mag ontbreken. En de keuze is reuze. Mountainbikers kunnen hun hart ophalen aan de uiteenlopende trails. Van korte bikes tot pittige tochten die een hoop beenkracht vragen. Stap bijvoorbeeld op de mountainbike vanuit het middeleeuwse bergdorpje Corte. Een perfecte uitvalsbasis voor fietsavonturen in het midden van Corsica. Diepe kloven en de riviertjes Tavignao en Restonia sieren het spectaculaire berglandschap. Dat wordt afgetopt met serieuze bochten en klauterwerk. Kortom: de juiste dosis uitdaging met elke kilometer fraaie blikvelden in het verschiet. 

3. Op ontdekkingstocht met de sup of kajak

Niet alleen op het land valt veel te zien, ook op het water kijk je je ogen uit. Corsica is een droom voor watersporters. Suppen, (wind)surfen, duiken, kajakken, zeilen en snorkelen: je kunt het er allemaal. Op de meeste grote stranden kun je snel een sup of kajak opsnorren. En daarmee een geweldige belevenis.

 

Het strand van Piantarella aan de zuidkust van Corsica, nabij Bonifacio, is een watersportoord bij uitstek. De uitgestrekte zee en kalme wind maken het een ideale plek om op een uitgebreide ontdekkingstocht te gaan. En ontdekken, dat is er voldoende! Dobber naar het eilandje Piana of peddel naar de grotere Lavezzi-eilanden. Verkeer je in een echte Columbus-bui? Dan zijn de grotten en kliffen bij Capo Pertusato the way to go! Vergeet niet om je heen te staren. Misschien vang je wel een glimp op van een dolfijn.

 

Genieten van een zonsondergang vanaf het wateroppervlak doe je op het strand van Palombaggio. Beschouwd als een van de mooiste stranden van Corsica. Een idyllische omgeving waar hagelwit zand, roze rotsen, pijnbomen en azuurblauw zeewater samenkomen. Tel daarbij de rode gloed van het zinkende zonlicht op en je weet: je bent op een waar paradijsje belandt.

© MaxCoquart – Bestjobers

4. Geef je adrenaline een boost met canyoning

Bij deze kolkende buitenactiviteit giert de adrenaline door je lijf en gaat je bloed extra hard stromen. Bij canyoning transformeert de natuur in een grote speeltuin. Je volgt de loop van de rivier naar beneden. En ja, daar horen ook diepe kloven en kletterende watervallen bij. Klimmen, springen, abseilen, ziplinen en glijden. Al apenkooiend ga je naar het dal. Canyoning wordt veelal in de bergen gedaan en die heeft Corsica in overvloed. Van beginners tot de meer gevorderde avonturiers: voor elk niveau is er een passende belevenis.

 

Ga op avontuur in de beroemde Richiusa-kloof bij Ajaccio of dompel jezelf onder in de Dardo-kloof in het westen. Gelegen in het kloppende hart van de Calanches van Piana. Een stukje werelderfgoed volop spannende afdalingen tussen de granieten rotsformaties. Op verzoek kun je de tocht in de zee volbrengen. Een bootje wacht je daar op. Niet genoeg zee? Probeer dan coasteering. Hetzelfde principe als canyoning maar dan langs de wilde kust. 

5. De hoogte in: via ferrata

Een ‘uitstapje’ maken binnen het bergwandelen? Met een via ferrata beleef je de bergen op een bijzondere manier. Je komt op plekken waar je als wandelaar normaal niet komt. En dat maakt het juist zo leuk. Een via ferrata, of klettersteig, is een uitgezette route van staalkabels langs een rotswand. Via ijzeren trappen, touwbruggen en ladders baan je een weg over stenen hellingen en klauter je van de ene naar de andere bergwand.

 

Verdeeld over heel het eiland vind je diverse via ferrata’s op Corsica. Van de klettersteig in Buccarona voor zowel beginners als gevorderden tot de via ferrata bij het kleine plaatsje Chisa. Stuk voor stuk parcoursen met een grote gemeenschappelijke deler: een hoop pret en toffe manier om de bergen van Corsica te trotseren! 

© antoineede

Op buitenavontuur op Corsica

Begint het al te kriebelen? Mooi! 😊 Dit is nog maar het topje van de ijsberg. Op Corsica is het hele jaar door een hoop moois te ontdekken. Je kunt er zelfs skiën en snowboarden! Dompel jezelf onder in het mediterrane klimaat en laat je verrassen. Te land, ter zee en in de lucht. Reis tot het hart van Corsica en ontdek de natuurbestemming die je niét moet missen!

 

Heb je nog leuke tips die we zijn vergeten te benoemen? Deel ze met #Buitenbegintbijbever of #visitcorsica op onze Instagram.

Headerbeeld: © Joseph Mayans

Cookies voor jouw ervaring

Bever.nl maakt gebruik van marketing, analytische en functionele cookies en vergelijkbare technologieën. Ook derden en sociale netwerken kunnen cookies plaatsen via onze website. Als je op “accepteren” klikt, ga je hiermee akkoord. Je kan voorkeuren ook wijzigen en wij slaan jouw keuze twee jaar op. Direct je keuze wijzigen? Dat kan via de cookie policy button onderaan alle pagina's.