Comfort zonder compromissen: Buitenexperts testen de Hanwag Blueridge

Op zoek naar een comfortabele wandelschoen die ook nog eens duurzaam is gemaakt? Zoek niet langer. De Hanwag Blueridge is jouw schoen! Buitenexperts Jorn en Ria testten ‘m voor je en delen hun ervaringen in deze review.

Rots, gras, mos en zand – de paden die we bewandelen, leiden vaak door en over een grote verscheidenheid aan terrein. Wat deze paden met elkaar gemeen hebben? Ze maken stuk voor stuk deel uit van de prachtige natuur. Hanwag wil die natuur in stand houden. En dus zet het merk zich in om zijn impact op de natuur zo klein mogelijk te maken.

 

De Hanwag Bluedridge is het nieuwste, en misschien wel mooiste, voorbeeld van de missie van Hanwag. Deze multifunctionele bergwandelschoen is gemaakt van gerecyclede en duurzame materialen. Voor het model gebruikt Hanwag zo min mogelijk grondstoffen, waardoor de schoen niets anders achterlaat dan zijn eigen voetafdrukken.

Duurzame maakwijze

De Blueridge bestaat uit een duurzame materialencombinatie, die volledig afkomstig is van Europese leveranciers. Allereerst het Perwanger-bovenleer. Dit is naast ademend en krasbestendig ook chroomvrij. De gerecyclede materialen die daarnaast voor de schoen zijn gebruikt, zijn gecertificeerd door de Global Recycling Standard. Tel daarbij op dat de schoen 100% made in Europe is en hij lijkt alle vakjes te vinken. Maar de Hanwag Blueridge doet nog meer om zijn doel ‘leave nothing but footprints’ te behalen.

 

Het duurzaamste detail van de schoen is het volledig PFC-vrije EcoShell-membraan. Dit is gebaseerd op een complex hydrofiel systeem dat waterdichtheid en ademend vermogen biedt zonder het gebruik van fluorkoolstoffen. Denk je nu: hydrofiel? We leggen het uit. Dit Griekse woord betekent ‘waterminnend’ en komt overeen met de werking van het membraan. Het hydrofiele deel absorbeert vocht dat vervolgens door verdamping naar buiten afgegeven wordt. Kortom: water komt niet in de schoen, terwijl zweet wel wordt afgevoerd.

Hoge kwaliteit

Dat de Hanwag Blueridge een duurzamere keuze is, mag duidelijk zijn. Maar de schoen combineert álle kernwaarden van Hanwag. Naast duurzaamheid biedt ‘ie dus ook hoge kwaliteit en betrouwbaarheid. Die hoge kwaliteit ben je gewend van Hanwag, een merk dat al meer dan 100 jaar vakmanschap levert. Elk model is tot in het kleinste detail geperfectioneerd. En dankzij de hoogwaardige materialen en de maakwijze van de schoen, weet je zeker dat je kiest voor een stapper die lang meegaat.

Hoge kwaliteit

Als je jouw wandelschoenen goed onderhoudt, kun je nog meer avonturen met ze beleven. Samen met Hanwag geven we een aantal onderhoudstips:

  • Borstel je schoenen na iedere tocht af. Zit het vuil vast? Verwijder het dan onder stromend water.
  • Impregneer je schoenen met (PFC-vrije) spray.
  • Onderhoud leer met Hanwag Shoe Wax of de Hanwag Care Sponge.
  • Droog je schoenen op een schaduwrijke, droge en goed geventileerde plaats.
  • Berg je schoenen staand op in een droge en goed geventileerde ruimte. Gebruik bij voorkeur schoenspanners.

Meer onderhoudstips voor je wandelschoenen vind je hier.

Zekerheid bij elke stap

Of je nu door de bergen wandelt of aan de kust: de Hanwag Blueridge is jouw betrouwbare metgezel. De schoen is gemaakt voor actieve dagen in de natuur met lichte bepakking. Dankzij de nieuw ontwikkelde tussenzool met unieke 3D-constructie geniet je van nog meer comfort, demping en stabiliteit. Wel zo fijn wanneer je van de gebaande paden gaat. De Terragrip-loopzool met een 4 millimeter diep profiel en extra grote noppen zorgt daarnaast voor ongekende grip. Voeg hier de verhoogde zoolrand van stabiliserend PU aan toe voor extra steun rond de voet en hiel, en je geniet van zekerheid bij elke stap, ook op een natte ondergrond.

 

Niet elke wandelaar is hetzelfde. Ook dat weet Hanwag. Daarom komt de Blueridge in twee varianten: de Blueridge Low EcoShell (voor heren en dames) en de Blueridge Mid EcoShell (voor heren en dames). Zo kies je zelf voor meer stevigheid rond de enkels of een lager en dus lichter model.

Getest door Buitenexperts

Buitenexperts Jorn en Ria gingen op pad om deze duurzame nieuwkomer voor je te testen. Beiden testten het middelhoge model. Jorn liep een etappe van het Pieterpad, Ria maakte een wandeling over de Ginkelse Heide. Hoe de Hanwag Blueridge zich hield? Lees snel verder.

 

Eerste indruk

Jorn: “Een relatief lichte wandelschoen met een aparte lip- en schaftconstructie. Door de diepzwarte kleur oogt ‘ie modern en strak. Al moet ik zeggen dat de kleur na de eerste wandeling al dof, zanderig grijs was. Om de kleur te behouden, moet je de schoen dus goed schoonmaken.”

 

Ria: “De schoen ziet er comfortabel uit. Ook de kleurstelling is mooi: blauw met kleine accenten.”

 

Getest tijdens…

Jorn: “Ik heb de Blueridge gedragen tijdens dag twee van het Pieterpad (Noord-Zuid). Een etappe van Winsum naar Groningen over een afstand van 21,5 kilometer. Deze etappe is voornamelijk vlak en loopt over verhard terrein, met her en der een schelpenpad. In verband met de weersvoorspelling – 25 graden – zijn we vroeg begonnen. Na precies vier uur wandelen in de volle zon en met een straffe zijwind, stapten we de stationshal van Groningen binnen. Om vervolgens terug te lopen naar de binnenstad voor een welverdiende lunch onder de Martinitoren.”

 

Ria: “Op de warmste 25 augustus ooit in Nederland, trok ik de stoute schoenen aan voor een testwandeling van 25 kilometer. Op de nieuwe Hanwag Blueridge EcoShell Mid voor dames. Ik heb niet gekozen voor een bestaande LAW-etappe, maar voor een rondje Ginkelse Heide. De route ging door bos, langs maïs- en graanvelden en over zandpaden. Na zo’n 10 kilometer heb ik een kleine pauze gehouden bij Bever Ede. Daarna ging de wandeling verder door het bos, de Sysselt. Heerlijk in de schaduw!”

Pasvorm

Jorn: “In maatvoering valt de Blueridge wat klein uit. Normaal gesproken draag ik UK 10,5, deze heb ik getest in UK 11. Ook omdat met langere afstanden mijn voeten een beetje groeien. Ik heb vaker Hanwag-schoenen gehad en dit model voelt ruim aan. Voorin de schoen heb ik veel ruimte en de hielkuip lijkt breder te zijn dan mijn andere Hanwags (Tatra I en Tatra II). Dit is bij mij gemakkelijk op te lossen met een Superfeet-zool, die ik bijna al mijn schoenen gebruik. Aangevuld met een dikkere sok zaten de wandelschoenen prima. Het ontwerp van de schoen maakt dat als je de veters aantrekt, je de schacht strak om je been trekt. In eerste instantie had ik dan ook een wat snijdend gevoel in mijn scheenbeen. Dit kun je oplossen door de schoenen iets losser te strikken.”

 

Ria: “Qua maat valt de Blueridge gemiddeld. De pasvorm is een V-vorm: de voorkant van de schoen valt vrij ruim, bij de hak is de pasvorm juist iets smaller. De schoen sluit mooi aan, ook bij de enkel. Door de zachte tong zit de schoen comfortabel.”

 

Comfort en demping

Jorn: “Over het algemeen lopen de schoenen comfortabel en loop je er gemakkelijk op weg. Na een iets te korte inloopperiode (lees: één dag) was ik verbaasd dat ik zonder blaren en pijn de etappe uitliep. Ik had wel vermoeide benen, maar geen knelpunten, drukpunten of schuurplekken op mijn voeten of enkels. Ook de demping is vrij goed. Zeker in het begin viel me op dat de schoen ‘zacht’ loopt. Voor wandelaars met een gemiddeld postuur geeft de Blueridge voldoende steun en comfort – in elk geval voor vlakkere wandelingen. Voor de zwaardere wandelaar (meer dan 90kg) vraag ik me af of de schoenen lange wandelingen aankunnen qua slijtage en constructie.”

 

Ria: “De Blueridge is soepel en heeft een zachte tong. Ik heb totaal geen knel- of drukpunten ervaren. Je loopt er echt zo op weg, alsof je nooit anders hebt aangehad! De demping vond ik redelijk. Voor een middagwandeling is de demping meer dan voldoende, voor een langere afstand zou ik een andere binnenzool adviseren en een sok met een dikke onderkant.”

Grip en ondersteuning

Jorn: “Ik heb de schoenen ingelopen bij de Dörenther Klippen en vooral hier de grip getest. Zowel op de rotsen als de zandpaden had ik voldoende grip. Ook een wortelige bodem met dennennaalden veroorzaakte geen glibber- en glijpartijen. Helaas heb ik de schoenen niet op een natte ondergrond kunnen testen. De ondersteuning ben ik iets minder over te spreken. Zowel bergop als bergaf heb ik last ervaren van de constructie van de schoenen. De kuip is te stug om mijn voet goed te kunnen buigen bij het bergop lopen en juist te slap om mijn voet voldoende te stabiliseren bergaf. Eén kanttekening: het stugge kan natuurlijk nog afnemen als de schoenen beter zijn ingelopen. Bij de echte testwandeling had ik nergens last van – deze had welgeteld drie hoogtemeters.”

 

Ria: “De schoen biedt voldoende grip op elk soort terrein. De ondersteuning scoort minder goed. In de schoen zit een dunne zool die weinig tot geen steun en ondersteuning biedt. Voordat ik de wandeling startte, heb ik nog even getwijfeld of ik zou lopen met een ander zooltje in de schoen, maar dit heb ik uiteindelijk niet gedaan. Ik zou dus adviseren om de originele zool te vervangen door een iets dikkere zool die net wat meer steun geeft.”

 

Waterdichtheid en ademend vermogen

Jorn: “De waterdichtheid heb ik vanwege het mooie weer niet kunnen testen. Echter zou de combinatie van leer en EcoShell voldoende waterdichtheid moeten geven. Het ademend vermogen was top! Mijn voeten waren zo goed als droog, terwijl ik meer dan 20 kilometer lang zwarte schoenen droeg in de volle zon, gecombineerd met dikke sokken.”

 

Ria: “Ik heb ongeveer een kwartier door de Renkumse beek geplonst, waarbij mijn voeten niet nat zijn geworden. Top! Het leer is zeer goed geïmpregneerd – het nam geen druppel op. Ook waren mijn voeten niet overdreven warm, terwijl ik heb gelopen met temperaturen tussen de 26 en 34 graden Celsius. Van tevoren heb ik wel mijn voeten ingesmeerd met voetencrème en ik droeg lichtgewicht sokken van merinowol.”

Duurzaamheid

Jorn: “Ik vind het een toffe ontwikkeling dat Hanwag voor een PFC-vrij membraan heeft gekozen. Dit zorgt ervoor dat het vocht van je voeten weggetrokken wordt en door verdamping je schoen verlaat. Dit werkte in de praktijk heel goed! Daarbij zijn de schoenen made in Europe, waardoor de schoen niet de halve wereld heeft gezien voor hij in de Bever-winkel belandt. Het enige dat ik jammer vind, is dat de schoen niet verzoolbaar is.”

 

Ria: “De schoenen zijn gemaakt van Perwanger-leer. Dit is waterafstotend, ademend, krasbestendig en duurzaam. Aan de schoen hangt een label met een QR-code waarmee je alles kunt lezen over de familie Perwanger, hun leer en hun verwerking. De leersoorten zijn door OEKO-TEX getest op sporen van enkele honderden chemicaliën die schadelijk zijn voor de gezondheid. Het resultaat: Perwanger-leer draagt het Leather Standard-kwaliteitskeurmerk.”

 

Aanrader?

Jorn: “Ik zou de Hanwag Blueridge aanraden aan beginnende wandelaars die voor een kwaliteitsschoen willen gaan, maar bewust willen kopen. Qua prijs, herkomst en materialen.”

 

Ria: “Zeker! De schoenen zijn perfect voor bijvoorbeeld een flinke zondagmiddagwandeling of het bewandelen van een Klompenpad zonder of met lichte bepakking.”

Wandelen maar

Tijd om naar de dichtstbijzijnde Bever-winkel te wandelen voor jouw eigen Hanwags! Behalve de Blueridge Ecoshell Low en Blueridge Ecoshell Mid vind je nog veel meer modellen van het merk in onze schappen. Buitenexperts als Jorn en Ria staan voor je klaar om je te voorzien van persoonlijk advies. Zo ga je altijd naar buiten met een paar schoenen dat perfect bij jouw voeten en avonturen past.

Cookies voor jouw ervaring

Bever.nl maakt gebruik van marketing, analytische en functionele cookies en vergelijkbare technologieën. Ook derden en sociale netwerken kunnen cookies plaatsen via onze website. Als je op “accepteren” klikt, ga je hiermee akkoord. Je kan voorkeuren ook wijzigen en wij slaan jouw keuze twee jaar op. Direct je keuze wijzigen? Dat kan via de cookie policy button onderaan alle pagina's.