COMPLEET JASSENADVIES

Jassenadvies | Header

De zoektocht naar dé perfecte jas is begonnen, maar deze zoektocht is niet zo simpel. De jas moet namelijk aansluiten bij de activiteit die jij gaat uitvoeren. Hij moet niet te koud, maar ook zeker niet de warm zijn. Moet je dan een hardshell of een softshell kopen? Wat is nou eigenlijk het verschil tussen waterdicht en waterafstotend? Wat is een waterkolom? Welk membraan is het beste voor jou? Krijg je het al benauwd? Geen stress, want wij gaan je helpen.

1. Activiteit

Wandelen

Jassenadvies | Wandelen

Voor een heerlijke wandeling in de natuur heb je in Nederland vaak een jas nodig. Afgezien van de heerlijke warme zomerdagen natuurlijk. Bij Bever hebben we veel verschillende jassen die je goed kunt gebruiken tijdens een wandeling. Zo hebben we voor de koudere winterse dagen logischerwijs een warme jas, maar je kunt ook twee jassen combineren. Op een koelere dag in het voorjaar zou je kunnen gaan voor een softshell, omdat deze beter ademt en meer beweegruimte biedt. Wil je meer weten over de type jassen? Scrol dan even een stukje naar beneden!


Fietsen

Ben jij de fanatieke fietser die zich niet laat stoppen door een beetje regen, wind of een koude winter? Wil je dan toch nog een beetje comfortabel op je zadel zitten? Dan ben je bij Bever aan het juiste adres voor een mooie fietsjas. Je komt al snel uit bij een regenjas of een windstopper, maar je kunt natuurlijk ook kiezen voor een 3-in-1 jas. Deze jas bereidt jou in principe voor op elk weertype. Voordat we te hard van stapel lopen, zullen we je bij het volgende kopje eens uitleggen wat de verschillende type jassen precies inhouden.


Hardlopen

Even je zinnen verzetten, terwijl jouw vlugge stappers het asfalt raken? Jij weet hoe lekker het is om naar buiten te gaan en een rondje te hardlopen. Speciaal voor jou zijn er verschillende soorten jassen ontwikkeld om je te beschermen tegen verschillende omstandigheden. Zo zijn er waterdichte hardloopjassen, windstoppers, softshells, maar ook bodywarmers. Al deze jassen zijn voorzien van een hoog ademend vermogen en een snelle vochtregulatie. Daarnaast beschikken veel jassen over reflecterende details. Zo val je beter op als je de donkere bospaadjes neemt in de winter!


Wintersport

Jassenadvies | Wintersport

Jij houdt ervan om heerlijk door te sneeuw te razen, maar je wil op zo’n moment natuurlijk niet nadenken over de temperatuur. Een jas op de piste is absoluut geen overbodige luxe. Het is fijn als er geen sneeuw bij je broek naar binnen schuift als je onverhoopt toch een schuiver maakt in de sneeuw. Met een jas van Bever doe je een slimme investering. De robuuste ski jassen zijn van duurzame materialen gemaakt, waardoor je er lang van kunt genieten. Zo hoef je niet voor iedere vakantie, of andere koude aangelegenheid, een nieuwe winterjas aan te schaffen!


Lifestyle

Je maakt een stadswandeling, brengt een bezoek aan een park of je wil er überhaupt gewoon bijlopen in stijl. Een jas met goede eigenschappen die dagelijks gedragen kan worden is dan echt wat voor jou. Natuurlijk zien we jou bij Bever niet over het hoofd en hebben we ook functionele jassen waarin je gezien wordt.


2. Type jas

Winterjassen

Het 3-lagen systeem
Voordat we de type jassen zullen doorlopen, moeten we eerst nog even een ander systeem uitleggen. Warmte kun je creëren, dat is bekend. Je kunt dit bij een jas, net als met een warmtefles, doen door verschillende lagen te creëren. Het begint met een basislaag van bijvoorbeeld thermokleding. Het is belangrijk dat deze laag redelijk strak op de huid zit, zodat vocht goed opgenomen kan worden. Daarnaast geeft dit je ook meer ruimte om je warmer te kleden. 


Na de basislaag zorg je voor een isolatielaag in de vorm van bijvoorbeeld een fleece- of donsjas. Een tussenlaag biedt niet alleen de extra warmte, maar ook de mogelijkheid om een laag uit te trekken als het toch warm wordt. 

Tenslotte de buitenlaag die je direct moet beschermen tegen het weer. Het is belangrijk dat deze laag waterdicht is, maar wel ademt. Een hardshell zou hier geschikt voor zijn. Het is tenslotte nog goed om te weten dat een waterdichte jas ook altijd winddicht is.

 

Donsjas
Je kunt de donsjas goed gebruiken bij koude tot extreem koude weersomstandigheden. De vulling van eenden- of ganzendons combineert twee unieke eigenschappen: ultieme isolatie en een vederlicht gewicht. Donsjassen zijn makkelijk op te bergen, mee te nemen en bieden een warm comfort. In bijna alle donsjassen zitten banenconstructies, waardoor het dons perfect op zijn plek blijft. De zakken zijn warm en een prima uitkomst om je handen te warmen in guur weer. Let wel dat de meeste donsjassen niet waterdicht zijn.

 

De meeste donsjassen hebben wel een waterafstotende functie, maar door de banenconstructies zitten er veel naden in de jassen, waardoor deze nooit waterdicht kunnen zijn. Het is ook belangrijk om de jas niet nat te laten worden, omdat het dons niet isoleert als het nat is. De natuurlijke veren en pluizen van het dons komen van vogels. De meeste jassen in ons assortiment zijn voorzien van een keurmerk. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een alternatief in de vorm van gerecycled dons, een vegan synthetische vulling of een deels synthetische vulling. Wil je hier nou meer over weten? Klik dan even hier!

 

 

3-in-1 jas
Deze jas kun je op drie verschillende manieren dragen. Hij bestaat namelijk uit twee lagen. Een warme tussenjas, bijvoorbeeld van dons of fleece, en een waterdichte jas. Deze lagen kun je los van elkaar dragen, maar ook aan elkaar vast ritsen en tegelijk dragen. Je gebruikt alleen de dons- of fleecejas als dat genoeg bescherming biedt tegen de kou en als het droog is. De regenjas gebruik je los als het regent en niet te koud is. Is het koud én regent het? Dan trek je beide lagen aan. Jij kunt je de hele dag aanpassen aan het weer in deze fantastische multifunctionele jas!

 

Overige warme jas
Naast de donsjas en de 3-in-1 jas heb je ook nog een segment dat overblijft. Dit noemen we de gevoerde jas. Deze is niet gemaakt van dons en je kunt de jas ook niet opdelen in twee stukken, maar hij houdt je wel gewoon warm. Het zijn mooie warme jassen die er ook nog eens erg stijlvol uit kunnen zien. Let wel goed op of de jas die je koopt ook waterdicht is! Je wil natuurlijk niet voor een verrassing komen te staan als je in een regenbui terecht komt.


Regenjassen

Regenjassen hebben een mooie revolutie meegemaakt. Ze zijn tegenwoordig niet alleen functioneel, maar ook modieus. Het uitgebreide assortiment van Bever bewijst dit. Veel merken doen hun best om functionaliteit, techniek, modieuze pasvormen en materialen perfect samen te laten gaan. Dit lukt aardig, want de regenjassen hebben een mooi design en zijn daarnaast waterdicht en winddicht, waardoor je warm en droog op je bestemming aankomt. De regenjassen zijn voorzien van de nieuwste technische kwalificaties als het gaat om waterdichte en waterafstotende eigenschappen. Het verschil tussen waterdicht en waterafstotend leggen we je verder naar beneden op deze pagina uit, maar vind je trouwens ook hier!


Hardshell

De hardshelljassen zijn cruciaal in de strijd tegen de elementen. Deze jassen zorgen ervoor dat je droog blijft en dat er geen wind binnen kan dringen. Bij Bever zijn we natuurlijk jouw helpende hand bij het trotseren van elk weer en het leveren van topprestaties. Bij diverse buitenactiviteiten is de hardshell jouw beste vriend. Je kunt hem ook gebruiken als buitenlaag, met daaronder een isolatielaag. Dit kan zowel een fleece of een (synthetische) donsjas zijn. Hier ben je natuurlijk helemaal vrij in. Wat ook fantastisch is, is dat de meeste hardshells die we verkopen gemaakt zijn van duurzame materialen, waardoor je investeert in een levenslange bescherming.


Softshell

Softshelljassen zijn perfect voor beweging buiten. Ze zijn vaak gemaakt van ademende stretchmaterialen om ervoor te zorgen dat jij je maximaal kunt bewegen, terwijl je de jas draagt. Er wordt zelfs gezegd dat de jas als een tweede huid om je lichaam zit. In de meeste gevallen zijn de softshells winddicht en waterafstotend, maar met behulp van nieuwe technologieën zijn sommige softshelljassen ook volledig of nagenoeg waterdicht. De softshell is uiteraard ook te combineren met een warme tussen- of onderlaag. Op die manier kun je jezelf beschermen tegen alle weersomstandigheden. 
Is het verschil tussen softshell en hardshell nog niet helemaal duidelijk? Dan kun je dat hier nog even checken!


Windstoppers

De windstopper is een ideale jas tijdens het sporten als je te maken hebt met veranderlijke temperaturen en veel wind. Het is een compacte jas, die je makkelijk opvouwt tot een klein pakketje. Zo biedt het je de mogelijkheid om deze jas, bijvoorbeeld tijdens het fietsen, in je achterzak mee te nemen en aan te trekken op het moment dat dit nodig is. Belangrijk is ook dat deze jassen vaak erg licht en goed ademend zijn. Hou er wel rekening mee dat windstoppers vooral wind stoppen en dus niet waterdicht zijn. Sommige windstoppers zijn wel waterafstotend en houden een lichte bui dus tegen.


3. Eigenschappen van de jassen

Jassenadvies | Eigenschappen

Waterdicht of waterafstotend?

Deze termen worden in de volksmond nogal eens door elkaar gehaald, maar dat is niet zo handig. Er zijn namelijk essentiële verschillen die bepalen of jij wel of niet nat gaat worden.

 

Waterdicht
Waterdicht is namelijk echt waterdicht en daar komt dus geen water doorheen. Nu zit er binnen de waterdichtheid ook weer een schaal in om te bepalen hoe waterdicht een jas is. Dit wordt aangegeven in waterkolom. Hoe hoger de waterkolom, hoe waterdichter de jas. Officieel mag je vanaf 1.000 mm waterkolom claimen dat een jas waterdicht is, maar we stellen bij Bever dat een jas waterdicht is vanaf 10.000 mm waterkolom. Bij een waterkolom van 1.000 mm gaat een jas namelijk uiteindelijk flink lekken als je te lang in een goede bui loopt. Vanaf 10.000 mm houdt jouw jas een goede plensbui wel tegen. Gore-Tex garandeert zelfs een waterkolom van 28.000 mm. Zo’n hoge waterkolom ga je nodig hebben als je ook nog een rugzak om hebt. Water blijft dan liggen of dringt door, door de druk op de schouders. Met een waterkolom van 28.000 mm hoef je dus nergens bang voor te zijn.

 

Waterafstotend

Waterafstotend betekent dat de jas een kleine bui wel tegen kan houden, maar na verloop van tijd zal de jas gaan doorlekken, waardoor je toch nat wordt. Officieel is een jas waterafstotend als hij onder 1.000 mm waterkolom heeft. Bij Bever stellen we dat jassen onder de 10.000 mm waterkolom waterafstotend zijn. De waterafstotende jassen hebben over het algemeen wel een hoger ademend vermogen dan waterdichte jassen. Mits er gebruik wordt gemaakt van een goed membraan, zoals Gore-Tex Infinium. Daarnaast zijn de waterafstotende jassen meestal goedkoper dan de waterdichte jassen. Dat heeft ook te maken met het membraan.

Coating of membraan?

Jassen kunnen waterafstotend of waterdicht worden gemaakt op twee manieren, via een coating of membraan. Dit is van belang wanneer je de jas gaat wassen. Check dus goed wat er op het waslabel van jouw jas staat of kom langs in een Bever winkel voor onze wasservice.

 

Coating
Deze manier gebruikt een ademende, waterdichte laag aan de buitenkant met een extra duurzame water-afparelende film (DWR). Een coating is erg vatbaar voor gebruiksslijtage en zal na een aantal wasbeurten minder goed werken. De jas zal daardoor op lange termijn minder duurzaam zijn. De DWR laag kan wel hersteld worden door behandeling met speciaal wasmiddel. Op deze manier hou je je jas goed bestand tegen de regen. Meer informatie over het wassen van een jas vind je hier!

 

Membraan
Deze techniek werkt een tikje anders. De truc zit hier verwerkt in de stof. Een membraan is beter voor het milieu en minder gevoelig voor gebruiksslijtage dan een coating. Wel moet ook hier de DWR-laag goed onderhouden worden. De waterdichtheid van een membraan blijft altijd behouden, zelfs na een flink aantal wasbeurten. Een membraan houdt de regen tegen, maar zorgt er in de meeste gevallen ook voor dat het zweet nog steeds naar buiten kan. Dit betekent dat deze jassen dus meestal ademend zijn. Hoe dit precies zit, kun je hier lezen!


4. Kenmerken

Getapete naad

Een waterkolom zegt alleen iets over het materiaal van de jas. Dit betekent nog niet dat de hele jas waterdicht is. Het is belangrijk dat de naden getapet zijn, omdat het water er anders nog steeds doorheen gaat. Als de naden deels of niet getapet zijn, wordt de jas nog steeds als waterafstotend gezien. Water kan dan namelijk bij een regenbui door de naden heen gaan lekken.

Capuchon

Capuchons komen in vele soorten en maten. De één is groot genoeg om nog een helm onder te dragen en de ander is puur voor je hoofd. Waarbij de capuchon die geschikt is voor de helm echt groot en functioneel is en de ander vooral jouw hoofd drooghoudt, maar ook als een lifestyle attribuut kan worden gezien. Er zijn daarnaast capuchons met een klep boven het voorhoofd en capuchons die afneembaar zijn. Zorg ervoor dat de kenmerken van de jas passen bij jouw wensen en stijl!

 

Aantrekkoorden
Capuchons hebben vaak aantrekkoorden, waarmee je de capuchon precies kan afstellen op jouw hoofd of helm. Zo blijf je het best beschermd tegen regen of sneeuw. 
Er zijn ook vaak aantrekkoorden te vinden bij de heup. Je kunt dan aan de onderkant van de jas de koorden aantrekken om zo het beste beschermd te zijn tegen het weer.

Ritsen

De rits van een jas is uiteraard ook van groot belang bij het uitzoeken van een jas en ook hier maken we onderscheid tussen verschillende soorten. Bij Bever hebben we een waterdichte rits, welke geseald is aan de zijkant. Daarnaast zijn er ritsen waar een flap over de rits heen zit, maar ook jassen waar een flap onder de rits zit. Hier heb je wel het risico dat het water er alsnog tussendoor sijpelt, maar je bent wel beschermd tegen de wind.

Ventilatierits onder oksel
Bij sommige jassen is er een ventilatierits onder de oksel die ervoor zorgt dat zweet beter afgevoerd kan worden. Zo blijft je lichaam goed op temperatuur en kan je lekker blijven bewegen. 

Zakken

Let bij het kopen van een jas ook op het aantal zakken dat een jas heeft. Zo kom je niet voor verrassingen te staan. Check dus even of er een binnenzak aanwezig is, hoeveel buitenzakken er zijn, of de jas een steekzak heeft en of de zakken aan de buitenkant waterdicht zijn.

Gewicht

Waar je ook op kunt letten tijdens het uitzoeken van een jas is het gewicht. Stem dit af op de activiteit die je gaat uitvoeren. Een lichte jas is makkelijker om mee te nemen, maar zal ook vaak kwetsbaarder zijn voor slijtage. Als je zwaar bepakt bent en je draagt een lichte jas, dan heb je kans dat de jas beschadigd door de wrijving. Let hierbij ook op het membraan van je jas. Voor backpacken zul je een stevigere jas nodig hebben dan voor een korte wandeling.

Cookies voor jouw ervaring

Bever.nl maakt gebruik van marketing, analytische en functionele cookies en vergelijkbare technologieën. Ook derden en sociale netwerken kunnen cookies plaatsen via onze website. Als je op “accepteren” klikt, ga je hiermee akkoord. Je kan voorkeuren ook wijzigen en wij slaan jouw keuze twee jaar op. Direct je keuze wijzigen? Dat kan via de cookie policy button onderaan alle pagina's.