COMPLEET JASSENADVIES

Jassenadvies | Header

Je nieuwe jas moet passen bij de activiteit die jij gaat doen. Hij moet niet te koud, maar ook zeker niet te warm zijn. Moet het een hardshell of een softshell worden? Wat is nou eigenlijk het verschil tussen waterdicht en waterafstotend? Wat is een waterkolom? Welk membraan is het beste voor jou? Krijg je het al benauwd? Geen stress, want wij gaan je helpen.

1. Activiteit

Wandelen

Jassenadvies | Wandelen

Voor een heerlijke wandeling in de natuur heb je in Nederland vaak een jas nodig. Bij Bever hebben we veel verschillende jassen die je goed kunt gebruiken tijdens een wandeling. Zo hebben we voor de koudere winterse dagen een warme jas, maar je kunt ook twee jassen combineren – een donsjas en een hardshell bijvoorbeeld. Op een koelere dag in het voorjaar zou je kunnen gaan voor een softshell, omdat deze goed ademt en relatief veel bewegingsvrijheid biedt. Wil je meer weten over de verschillende soorten jassen? Scrol dan even een stukje naar beneden!


Fietsen

Ben jij zo'n fanatieke fietser die zich niet laat stoppen door regen, wind of kou? Maar wil je wél een beetje comfortabel op je zadel zitten? Bij Bever ben je aan het juiste adres voor een mooie fietsjas. Je komt al snel uit bij een regenjas of een windstopper, maar je kunt natuurlijk ook kiezen voor een 3-in-1-jas. Met deze jas ben je op elk weertype voorbereid. Hieronder leggen we uit wat de verschillende typen jassen precies inhouden.


Hardlopen

Even je zinnen verzetten terwijl jouw vlugge stappers over de paden vliegen: jij weet hoe lekker het is om buiten een rondje te hardlopen. Speciaal voor jou zijn er verschillende soorten jassen ontwikkeld om je te beschermen tegen uiteenlopende weersomstandigheden. Zo zijn er waterdichte hardloopjassen, windstoppers, softshells, maar ook bodywarmers. Al deze jassen zijn voorzien van een hoog ademend vermogen en een snelle vochtregulatie. Daarnaast beschikken veel jassen over reflecterende details. Zo val je beter op als je de donkere bospaadjes neemt in de winter!


Wintersport

Jassenadvies | Wintersport

Met een goede wintersportjas hoef jij je over de temperatuur geen zorgen te maken terwijl je door de sneeuw zoeft. Bovendien is het fijn als er geen sneeuw je broek in komt als je onverhoopt een schuiver maakt. Met een jas van Bever doe je een slimme investering. De robuuste ski-jassen zijn van duurzame materialen gemaakt, waardoor je er lang van kunt genieten. Zo hoef je niet voor iedere vakantie, of andere koude aangelegenheid, een nieuwe winterjas aan te schaffen!


Lifestyle

Je maakt graag een stadswandeling, brengt regelmatig een bezoek aan een park of pakt altijd het ov naar je werk. Een stijlvolle jas met goede eigenschappen die dagelijks gedragen kan worden is wat jij nodig hebt. Natuurlijk zien we jou bij Bever niet over het hoofd en hebben we ook functionele jassen waarin je gezien wilt worden.


2. Type jas

Winterjassen

Het 3-lagensysteem
Voordat we de typen jassen doornemen, leggen we een ander systeem uit: het 3-lagensysteem. Door meerdere lagen te dragen, zorg je ervoor dat er zo min mogelijk lichaamswarmte ontsnapt. Begin met een basislaag, bijvoorbeeld thermokleding. Het is belangrijk dat deze laag redelijk strak op de huid zit, zodat vocht goed opgenomen kan worden. Over een strakke laag trek je bovendien makkelijker meerdere lagen aan.


Na de basislaag zorg je voor een isolatielaag in de vorm van bijvoorbeeld een fleece of donsjas. Een tussenlaag biedt niet alleen extra warmte, maar ook de mogelijkheid om een laag uit te trekken als het toch te warm wordt. 
 

De buitenlaag ten slotte beschermt je tegen regen, wind en sneeuw. Het is belangrijk dat deze laag waterdicht is, maar wel ademt. Een hardshell is een goede buitenlaag. Goed om te weten: een waterdichte jas is ook altijd winddicht.

 

Donsjas
Je kunt de donsjas goed gebruiken bij koude tot extreem koude weersomstandigheden. De vulling van eenden- of ganzendons of vegan dons heeft twee unieke eigenschappen: ultieme isolatie en een superlaag gewicht. Donsjassen zijn makkelijk op te bergen en mee te nemen en bieden een hoog comfort. In bijna alle donsjassen zitten banenconstructies, waardoor het dons perfect op zijn plek blijft. De zakken houden je handen warm bij guur weer.

Let wel: de meeste donsjassen zijn niet waterdicht. De meeste donsjassen hebben wel een waterafstotende functie, maar door de banenconstructies zitten er veel (niet-waterdichte) naden in de jassen. Los daarvan gaan dons en nattigheid niet goed samen: dons verliest zijn isolerende functie wanneer het nat wordt.

 

De meeste jassen in ons assortiment zijn voorzien van een keurmerk dat garandeert dat de vogels waarvan het dons afkomstig is, goed zijn behandeld. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een alternatief in de vorm van gerecycled dons, een vegan synthetische vulling of een deels synthetische vulling. We zetten de voor- en nadelen van dons en de alternatieven voor je op een rij.

 

3-in-1-jas
Een 3-in-1-jas kun je op drie verschillende manieren dragen. Hij bestaat namelijk uit twee lagen: een warme tussenjas, bijvoorbeeld van dons of fleece, en een waterdichte jas. Deze lagen kun je los van elkaar dragen of aan elkaar vast ritsen en tegelijk dragen. Je gebruikt alleen de dons- of fleecejas als deze genoeg bescherming biedt tegen de kou en als het droog is. De regenjas gebruik je los als het regent en niet te koud is. Is het koud én regent het? Dan trek je beide lagen aan. Zo kun je je de hele dag aanpassen aan het weer!

 

Overige warme jas
Naast de donsjas en de 3-in-1 jas is er nog de gevoerde jas. Deze is niet gemaakt van dons en kun je niet opdelen in twee stukken. Hij houdt je gewoon warm en is eventueel ook waterdicht.


Regenjassen

Regenjassen zijn tegenwoordig niet alleen functioneel maar vaak ook modieus. Het uitgebreide assortiment van Bever bewijst dit. Veel merken doen hun best om functionaliteit en techniek perfect samen te laten gaan met modieuze pasvormen en materialen. De regenjassen zijn voorzien van de nieuwste technische kwalificaties als het gaat om waterdichte en waterafstotende eigenschappen. Scrol naar beneden voor uitleg over het verschil tussen waterdicht en waterafstotend.


Hardshell

Hardshelljassen zorgen ervoor dat je droog blijft en dat er geen wind binnen kan dringen. Bij diverse buitenactiviteiten is de hardshell jouw beste vriend. Je kunt hem ook gebruiken als buitenlaag, met daaronder een isolatielaag zoals een fleece of (synthetische) donsjas. De meeste hardshells die we verkopen, zijn gemaakt van duurzame materialen. Koop je zo'n hardshell, dan investeer je dus in levenslange bescherming!


Softshell

Softshelljassen zijn perfect om buiten in te bewegen. Ze zijn vaak gemaakt van ademende stretchmaterialen om ervoor te zorgen dat je niet beperkt wordt in je bewegingen. Er wordt weleens gezegd dat een softshell als een tweede huid om je lichaam zit. In de meeste gevallen zijn de softshells winddicht en waterafstotend, maar met behulp van nieuwe technologieën zijn sommige softshelljassen ook volledig of nagenoeg waterdicht. De softshell is uiteraard ook te combineren met een warme tussen- of onderlaag. Op die manier kun je jezelf beschermen tegen alle weersomstandigheden. 

We leggen je het verschil tussen softshells en hardshells graag nog wat uitgebreider uit. 


Windstoppers

De windstopper is een ideale sportjas voor bij veranderlijke temperaturen en veel wind. Het is een compacte jas die je makkelijk opvouwt tot een klein pakketje. Je neemt 'm zo in je achterzak mee – bijvoorbeeld tijdens het fietsen – en trekt 'm aan op het moment dat dit nodig is. De meeste windstoppers zijn erg licht en ademen goed. Houd er wel rekening mee dat ze niet waterdicht zijn. Sommige windstoppers zijn wel waterafstotend en houden je dus droog bij een lichte bui.


3. Eigenschappen van de jassen

Jassenadvies | Eigenschappen

Waterdicht of waterafstotend?

Waterdicht
'Waterdicht' betekent écht waterdicht: daar komt geen water doorheen. De zogenoemde waterkolom geeft aan hóe waterdicht een jas is. Hoe hoger de waterkolom, des te waterdichter de jas. Officieel mag je vanaf 1.000 mm waterkolom claimen dat een jas waterdicht is, maar we stellen bij Bever dat een jas waterdicht is vanaf 10.000 mm waterkolom. Bij een waterkolom van 1.000 mm gaat een jas namelijk flink lekken als je te lang in een goede bui loopt. Vanaf 10.000 mm houdt een jas een lange plensbui zeker weten tegen. Gore-Tex garandeert zelfs een waterkolom van 28.000 mm. Zo’n hoge waterkolom heb je nodig als je een rugzak om hebt. Door de druk op je schouders blijft er water liggen en dringt dit mogelijk door. Met een waterkolom van 28.000 mm hoef je je hier een zorgen om te maken.

 

Waterafstotend

'Waterafstotend' betekent dat de jas je drooghoudt bij een kleine bui. Na verloop van tijd zal de jas gaan doorlekken, waardoor je toch nat wordt. Officieel is een jas waterafstotend als hij een waterkolom onder de 1.000 mm heeft. Bij Bever stellen we dat jassen onder de 10.000 mm waterkolom waterafstotend zijn. Waterafstotende jassen hebben over het algemeen een hoger ademend vermogen dan waterdichte jassen. Mits er gebruik wordt gemaakt van een goed membraan, zoals Gore-Tex Infinium. Daarnaast kosten waterafstotende jassen meestal minder dan waterdichte jassen. Ook dit heeft te maken met het membraan.

Coating of membraan?

Jassen kunnen waterafstotend of waterdicht worden gemaakt met een coating of een membraan. Het is belangrijk om te weten waarmee je te maken hebt, vooral wanneer je de jas gaat wassen. Check dus goed wat er op het waslabel van jouw jas staat of kom langs in een Bever-winkel voor onze wasservice.

 

Coating
Heeft de jas een waterafstotende of waterdichte coating, dat zit er een ademende, waterdichte laag aan de buitenkant met een extra duurzame water-afparelende film (DWR). Een coating is vatbaar voor gebruiksslijtage en zal na een aantal wasbeurten minder goed werken. De jas zal daardoor op lange termijn minder duurzaam zijn. De DWR-laag kan wel hersteld worden door behandeling met een speciaal wasmiddel. Op deze manier hou je je jas goed bestand tegen de regen. Meer informatie over het wassen van een jas vind je hier.

 

Membraan
Een membraan zit verwerkt in de stof. Een membraan is beter voor het milieu en minder gevoelig voor gebruiksslijtage dan een coating. Wel moet je de DWR-laag goed onderhouden. De waterdichtheid van een membraan blijft altijd behouden, zelfs na een flink aantal wasbeurten. Een membraan houdt de regen tegen, maar zorgt er in de meeste gevallen ook voor dat het zweet nog steeds naar buiten kan. Dit betekent dat deze jassen dus meestal ademend zijn.


4. Kenmerken van de jassen

Getapete naad

Een waterkolom zegt alleen iets over het materiaal van de jas. Dit betekent nog niet dat de hele jas waterdicht is. Het is belangrijk dat de naden getapet zijn, omdat het water er anders nog steeds doorheen gaat. Als de naden deels of niet getapet zijn, wordt de jas nog steeds als waterafstotend gezien, hoe waterdicht de stof ook is. 

Capuchon

Capuchons komen in vele soorten en maten. De een is groot genoeg om over een helm te dragen en de ander zit strak om je hoofd. Er zijn ook afneembare capuchons en capuchons met een klep boven het voorhoofd. Bekijk altijd de kenmerken van een capuchon even en bedenk of deze passen bij jouw wensen en stijl.

Aantrekkoorden

Capuchons hebben vaak aantrekkoorden waarmee je deze precies kan afstellen op jouw hoofd of helm. Zo blijf je het best beschermd tegen regen of sneeuw, én kun je nog goed om je heen kijken. Ook op heuphoogte zijn vaak aantrekkoorden te vinden. Hiermee laat je de onderkant van de jas mooi aansluiten op je lichaam en blijf je warm en droog.

Ritsen

Waterdichte ritsen zijn geseald aan de zijkanten. Ook een flap over of onder de rits beschermt tegen regen en wind, maar niet 100%. Ventilatieritsen onder de oksels voorkomen dat je erg gaat zweten en zorgen ervoor dat zweet beter afgevoerd kan worden. Zo blijft je lichaam goed op temperatuur en kan je lekker blijven bewegen. 

Zakken

Check altijd even of je nieuwe jas een binnenzak heeft, hoeveel buitenzakken hij heeft, of hij een steekzak heeft en of de zakken aan de buitenkant waterdicht zijn. Het zijn details, maar wel belangrijke details voor jouw buitenavonturen!

Gewicht

Waar je ook op kunt letten bij het uitzoeken van een jas, is het gewicht. Stem dit af op de activiteit die je gaat doen. Een lichte jas neem je makkelijker mee, maar is vaak ook kwetsbaarder. Wrijving door (zware) bepakking kan een lichte jas beschadigen. Voor backpacken zul je een stevigere jas nodig hebben dan voor een korte wandeling.

Cookies voor jouw ervaring

Bever.nl maakt gebruik van marketing, analytische en functionele cookies en vergelijkbare technologieën. Ook derden en sociale netwerken kunnen cookies plaatsen via onze website. Als je op “accepteren” klikt, ga je hiermee akkoord. Je kan voorkeuren ook wijzigen en wij slaan jouw keuze twee jaar op. Direct je keuze wijzigen? Dat kan via de cookie policy button onderaan alle pagina's.