Getest: 5 Fjällräven-broeken voor fijne wandelingen dicht bij huis of verder weg

Een outdoorbroek kan je trip maken of breken, dus wil je zeker weten dat je de juiste broek kiest. Maar wanneer draag je welk type? Van een kampeerweekend op Texel tot een wandeltocht in de bergen: vijf medewerkers van Bever deden de test. Zodat jij weet wat je nu nodig hebt, én zodat je je alvast kunt voorbereiden op je volgende trip. 

 

Of je nou in Nederland door het bos struint of aan de andere kant van de wereld een berg op klautert, je kleding en je uitrusting wil je op orde hebben. Altijd, ook als je dicht bij huis op pad gaat. Dus zoek je een outdoorbroek die matcht met jou en je bestemming. Maar wacht, een broek is toch niet half zo belangrijk als bijvoorbeeld je wandelschoenen en je jas?

 

Think again. Want een naad op een ongelukkige plek of een knellende tailleband lijken thuis misschien iets wat je makkelijk wegwuift, maar na een paar uur in de buitenlucht kunnen ze flink irriteren. Laat staan als je langer onderweg bent. Dus doe jezelf een groot plezier en ga op jacht naar jouw perfecte broek. Zodat je al je aandacht kunt richten op de natuur en niet op die net te strakke pijpen of dat irritante ritsje op je kont.

Eerst vragen, dan dragen

Voor je gaat passen en meten, is het slim om jezelf een aantal vragen te stellen. Op dit moment maak je waarschijnlijk wat minder lange trips, maar je wilt ook van je broek kunnen genieten als je wél weer flinke tochten gaat maken. Wellicht in een klimaat dat je niet gewend bent. Ga je dan één dag op pad of langer? Wat voor weer kun je verwachten: wordt het heet en klam of koud en regenachtig? Of is het wisselvalligheid troef en wil je je lange broek in drie tellen kunnen omtoveren tot shorts? Misschien zoek je een lichtgewicht broek met veel bewegingsvrijheid - of juist een krachtpatser die tegen een stootje kan.

 

En zo’n stoere trekking legging, is dat een optie? Wat het antwoord ook is, Fjällräven heeft een passend exemplaar. Eentje die past bij de activiteit die je gaat ondernemen én bij jouw lijf. En dat is mooi, want jullie vormen een hechte twee-eenheid, al die keren dat jullie samen op pad zijn. Dan is het dus belangrijk dat jullie elkaar goed aanvoelen.

Fjällräven weet: neem de tijd

De broeken van Fjällräven zijn verdeeld in drie categorieën: bergsport, trekking en dagelijkse outdoor. Daarbinnen zijn veel variaties in materiaal, ontwerp en functionaliteit. In die veelzijdige Fjällräven-familie zit dus gegarandeerd jouw ideale reisgenoot. Maar hoe pik je die eruit? Het sleutelwoord bij je zoektocht: tijd. Geloof ons, néém die tijd en raffel het niet nog even snel af vlak voor je op pad gaat.

 

Zorg ervoor dat je helder hebt wat een broek voor jou in petto moet hebben. Bezoek onze webshop en bekijk wat we te bieden hebben. Digitaal advies nodig? We helpen je graag! Je kunt videobellen met een expert, of gebruikmaken van onze keuzehulp voor wandelkleding. Maar – eerlijk is eerlijk – om de perfecte wandelbroek te kunnen vinden, moet je er eigenlijk een paar passen. Even voelen hoe ze zitten op jouw lichaam. Maak bijvoorbeeld een afspraak voor personal shopping of ga naar een van onze winkels

 

De experts van Bever kennen de eigenschappen van alle broeken én weten uit ervaring wat prettig zit onder verschillende omstandigheden. Zo ben je ervan verzekerd dat je de ware kiest. Niet alleen voor je eerstkomende trip, maar voor de komende jaren. En zeg nou zelf, dat is wel een investering waard.

Getest door Bever

Een broek voor elke bestemming, elke activiteit, elk lichaamstype en elke weersomstandigheid: dat is waar Fjällräven al sinds de eerste broek in 1970 voor staat. Benieuwd hoe een aantal van hun nieuwste broeken zich houden in de praktijk? Vijf medewerkers van Bever deden de test. Heb je jouw favoriete broek al gespot? 

FJÄLLRÄVEN KAIPAK TROUSERS CURVED

De Fjällräven Kaipak Trousers Curved is een duurzame wandelbroek die ook in het dagelijks leven een goed figuur slaat met dank aan de vrouwelijke pasvorm. De wind- en waterbestendige G-1000 Eco is voorzien van stretchstof-panelen. € 159,95


"Ik had mezelf als doel gesteld dat ik meer van Europa wilde ontdekken. Een land als Zwitserland is daar perfect voor, je kan hier met de trein naartoe, de natuur is zo mooi en je kan hier zoveel gave dingen doen.”- Ida


Getest door Lotte de Haan (19), verkoper bij Bever Almere


Eerste indruk
“Wat een gave kleur! Ik testte een exemplaar in navy blauw en daardoor is ‘ie  wat netter dan de outdoorbroeken die ik normaal heb in neutrale kleuren. Een voordeel daarvan is dat je ‘m prima aan kunt naar je werk. Ook omdat ie zo mooi is afgewerkt.”


Pasvorm
“Hij zit bij mij een beetje strak rond de bovenbenen, maar de curved fit vind ik echt ideaal. Hierdoor valt ie net wat slanker in de taille zodat je daar minder ruimte over houdt.”


Getest tijdens…
“Een weekend kamperen en wandelen op Texel. We maakten onder meer een nachttocht, waarbij we soms dwars door de doornstruiken liepen. En daar bleek de stof heel goed tegen bestand. Toen ik de broek later inspecteerde, zag ik geen rafels en alle stiksels waren ongeschonden. Ook kregen we behoorlijk wat regen over ons heen. Ik had expres mijn regenbroek niet aangetrokken om te kijken hoe deze broek zich hield, en jawel: hij was in no time weer droog. Echt top! De ingezette stretchstukken zijn fijn als je een uitdagende wandeling maakt met hoogteverschillen. De broek rekt lekker mee, welke beweging je ook maakt. Een ander pluspunt is dat je met een gesp de pijpen wijder of juist strakker kunt maken. Toen onze wandeling steeds meer op wadlopen begon te lijken, heb ik de pijpen opgestroopt en strakker afgesteld, zodat ze niet kletsnat zouden worden.”


Aanrader voor…?
“Wandelaars en kampeerders. Maar niet als je op pad gaat met heel warm weer. De broek heeft namelijk geen ventilatieritsen. Dat maakt ‘m minder geschikt voor een uitdagende hike of langdurig warmweerwandelen. Tijdens een kampeerweekend in Nederland, Duitsland of Oostenrijk kun je er prima mee uit de voeten.”


Hoe belangrijk is je broekkeuze?
“Eerlijk? Een broek staat bij mij niet bovenaan het lijstje als ik mijn outfit kies. Maar ik heb ook vrienden die in een spijkerbroek door de regen lopen. Uiteindelijk krijg je dan schuurplekken aan de binnenkant van je dijen omdat de broek niet droogt en je de hele dag in de zeiknatte kou rondloopt. Als je eropuit gaat en je kunt regen verwachten, is zo’n technische en slijtvaste broek als deze heel fijn.”

FJÄLLRÄVEN KEB TROUSERS LONG

De Fjällräven Keb Trousers Long is een technisch geavanceerde wandelbroek van gerecyclede polyester en biologische katoen. Soepel en tegelijk enorm slijtvast en daarom ideaal voor bergtochten. € 224,95

‘Dankzij de ventilatieritsen is het een prima alternatief voor de afritsbroek’

Getest door Tim Owel (37), verkoper bij Bever Zwolle


Eerste indruk
”Dat ie op bepaalde plekken heel flexibel is en dat ie allerlei verstelmogelijkheden heeft.”


Pasvorm
“Toen ik ‘m in de winkel aantrok, zeiden mijn collega’s meteen: ‘Wat valt ie mooi!’ Door de stretchstukken sluit hij inderdaad goed aan, toch heeft ie ook de stevigheid waar Fjällräven-broeken om bekend staan.”


Getest tijdens…
”Een kampeertrip, meerdere wandelingen en tijdens een geocache. Toen merkte ik meteen al de voordelen van de ventilatieritsen. Ik droeg er een thermobroek onder om me warm te houden als we een tijdje stil stonden. Maar tijdens het lopen kreeg ik het soms weer te warm. Met de ventilatieritsen kun je snel voor wat verkoeling zorgen. Ook handig zijn de stukken van G1000-stof, die kun je met een waxblokje waterafstotend maken. Doe je dat bijvoorbeeld met de stukken aan de voorkant, dan kun je goed op je knieën zitten als je bijvoorbeeld de tent opzet, het kampvuur nog even opstookt of aan het koken bent. Op het zitvlak zit ook G1000, dus als je op een ruwe ondergrond zit, heb je niet meteen een gat in je broek. Ook aan de onderkant is G1000-stof gebruikt, zowel voor als achter. Slim, want dit is normaal het deel dat het meest slijt. Met haakjes die je kunt vastmaken aan je veters hou je de broekspijpen mooi op hun plaats. En bij de enkel kun je de pijpen strakker maken, bijvoorbeeld als je laarzen draagt.”


Aanrader voor…?
”Iedereen die een robuuste én flexibele broek zoekt die je makkelijk kunt verstellen. Het is de ideale wandelbroek – zeker ook voor ruige gebieden. Door de ventilatieritsen hoef je niet steeds van broek te wisselen als je het ineens koud of juist warm krijgt. Daarmee is dit een prima alternatief voor de afritsbroek.”


Hoe belangrijk is je broekkeuze?
“Van een goed gekozen broek kun je echt veel plezier hebben. En bij een duurzaam geproduceerd en slim ontworpen model als dit heb je er ook nog eens láng plezier van.”

FJÄLLRÄVEN TRAVELLERS MT TROUSERS

De Fjällräven Travellers MT Trousers is dé broek voor avontuurlijke reizigers om letterlijk stad en land mee af te lopen. Gemaakt van sneldrogende MT Eco, daardoor voelt de stof ook op warme dagen koel aan. € 129,95

‘De broek is zo licht dat je bijna niet voelt dat je ‘m aan hebt’

Getest door David van Duivenboden (26), verkoper bij Bever Enschede


Eerste indruk
”Zoals ik gewend ben van Fjällräven: dat het een mooi product is. Wat me meteen opviel, is dat het een heel lichte broek is.”


Pasvorm
“Het fijne van de broek is dat je bijna niet door hebt dat je ‘m aan hebt. Hij zit ruim, want het blijft natuurlijk een wandelbroek waar je vrij in kunt bewegen, maar hij ziet er niet uit als een hobbezak. Dus je kunt er prima mee voor de dag komen in de stad.”


Getest tijdens…
”Ik heb er in Nederland één keer mee door het bos gewandeld. Het was behoorlijk koud en ik merkte toen wel dat het echt een zomerbroek is. Als je natgeregend bent, is de broek trouwens weer supersnel droog, echt ideaal. Ik ben nu voor mijn studie vijf maanden in Portugal en hier ben ik er al heel vaak mee door de stad getrokken, daar is deze broek perfect voor. Ook omdat ie veel zakken heeft. Je hebt echt veel bergruimte – inclusief een verborgen zakje. Ideaal om je plattegrond, mobiel en bijvoorbeeld je pasjes veilig in op te bergen als je op citytrip bent.”


Aanrader voor…?
”De casual reiziger die op stedentrip gaat in een warmer klimaat.”


Hoe belangrijk is je broekkeuze?
“Eigenlijk zette ik altijd wandelschoenen en een rugzak bovenaan mijn lijstje, maar ik merk wel: als je eenmaal een goede wandelbroek hebt gehad, wil je niet meer zonder.”

FJÄLLRÄVEN ABISKO TRAIL TIGHTS

Maak kennis met de Fjällräven Abisko Trail Tights. Deze hippe wandellegging is zo soepel dat je hem het liefst nooit meer uittrekt. De sneldrogende stretchstof is voorzien van verstevigde stukken, zodat dit model zich prima houdt onder ruige omstandigheden. € 164,95

‘Door de verstevigde stukken hoef je niet bang te zijn dat ie beschadigt’

Getest door Caroline Schumacher (54), contentmedewerker bij Bever

Eerste indruk
“Zo, die zit lekker!”

Pasvorm “Het is een soort legging, dus hij sluit mooi aan. Ik ben best klein en vaak zijn broeken voor mij te lang, maar deze was qua lengte perfect. Ik vraag me daarom wel af hoe hij valt bij langere vrouwen.”

Getest tijdens… “Een schaatstocht op de Weissensee. Ik droeg er een thermolegging en kniebeschermers onder en dat paste allemaal prima, de stof rekte lekker mee. Ook ben ik er een berg mee op gewandeld. De afdaling ging via een mountainbikepad dat vol lag met takken en bomen. Veel klim- en klauterwerk dus. Ook toen was de broek ideaal. Er zitten namelijk stevige stukken op de knieën en op de kont, dus je kunt er lekker mee rouwdouwen. Ik hoefde echt niet op te letten of ie zou beschadigen. En omdat hij geen rits of knopen heeft, hoef je niet bang te zijn dat je ergens achter blijft haken. Bovendien kun je de broek heel makkelijk met handschoenen aan- en uittrekken om even naar het toilet te gaan. Je hebt dus in feite een soepel zittende legging met de voordelen van een outdoorbroek.”

Aanrader voor…? “Iedereen die houdt van sportieve activiteiten zoals schaatsen en uitdagende wandeltochten. Je zou ‘m ook prima kunnen dragen tijdens het mountainbiken met een fietsbroek eronder. Om gewoon te wandelen is ie natuurlijk ook heel fijn, maar dan hoef je niet per se deze broek te hebben.”

Hoe belangrijk is je broekkeuze? “Heel belangrijk! Je benen spelen – meer nog dan je armen – een essentiële rol bij heel veel bewegingen. Dus dan is het fijn als je een broek draagt die nergens knelt, die goed aansluit en die slijtvast is.”

 

FJÄLLRÄVEN GREENLAND JEANS

Is de Fjällräven Greenland een jeans? Is het een outdoorbroek? Dit exemplaar laat zien dat je niet hoeft te kiezen. Perfect als je natuur graag afwisselt met de stad. Gemaakt van gerecycled polyester en biologische katoen (G-1000 Eco). € 149,95

‘De ideale broek als je na je werk meteen de natuur in wilt’

Getest door Gert-Jan Beukers (30), team lead sales bij Bever Amsterdam Women

Eerste indruk
“Wat meteen opvalt, is de stugge, stevige stof. En de veelzijdigheid. Het is eigenlijk een nette broek, maar dan met een outdoor touch. Dat laatste zit ‘m in de gebruikte materialen en, in mijn geval, ook in de kleur: ik had een exemplaar in midden kaki. Ook de zak op het dijbeen maakt ‘m meer outdoor dan de gemiddelde broek.”

Pasvorm “Normaal heb ik maat 50 bij Fjällräven, maar deze broek valt ruim, dus ik had makkelijk maat 48 aan gekund.”

Getest tijdens… “Ik heb de broek vaak op mijn werk gedragen, daar is ie heel geschikt voor. Helemaal als je plannen hebt om er na je werk meteen op uit te trekken. Zo ben ik vanuit de Bever-winkel in Amsterdam een keer direct naar het strand gegaan om een stuk te wandelen. Toen merkte ik meteen het grote voordeel: ik hoefde me niet om te kleden om toch de juiste outdoorkleding te hebben. De broek is stevig en winddicht. Ik heb tijdens de testperiode geen regen gehad, maar ik denk dat als je naar je werk fietst en het begint licht te regenen, deze broek daar prima tegen kan. De stof is behalve stevig namelijk ook sneldrogend. Omdat de stof vrij stug is, zitten er bij de broekriem stiksels die een beetje schuren. Maar dat kan ook komen omdat de broek nog nieuw is. Mogelijk wordt dat minder als je ‘m langer draagt.”

Aanrader voor…? “Iedereen die meteen vanuit het werk wil gaan wandelen of fietsen, of een lang stuk lopen met de hond. Wie actief is en geen zin heeft om zich tussendoor om te kleden, heeft aan de Greenland Jeans een superbroek.”

Hoe belangrijk is je broekkeuze? “Heel belangrijk. Ik ga vaak naar Zweden, de bossen in, dan is een goede broek essentieel om je benen te beschermen.”

 

Ook op avontuur?

Zin gekregen om ook jouw buitenbenen even te strekken of een outdoortrip te plannen? Vraag online advies aan een expert van Bever of bezoek een van de Bever-winkels en vind jouw perfecte broek. En kijk zeker ook regelmatig rond op ons blog, hier vind je het hele jaar door nieuwe inspiratie voor de leukste outdoortrips in binnen- en buitenland. 

Cookies voor jouw ervaring

Bever.nl maakt gebruik van marketing, analytische en functionele cookies en vergelijkbare technologieën. Ook derden en sociale netwerken kunnen cookies plaatsen via onze website. Als je op “accepteren” klikt, ga je hiermee akkoord. Je kan voorkeuren ook wijzigen en wij slaan jouw keuze twee jaar op. Direct je keuze wijzigen? Dat kan via de cookie policy button onderaan alle pagina's.