Getest: de nieuwste Mammut-rugzak die meebeweegt met je lichaam

Of je nu de Nederlandse natuur verkent, een dagtocht maakt in de bergen of al bungelend aan een touw rotswanden trotseert: de juiste rugzak is een essentieel onderdeel van jouw buitenavonturen. Mammut introduceert de Ducan Spine, een rugzak met de speciale Active Spine Technology. Onze Buitenexperts Rens en Tamara onderzochten hoe deze tas zich onderscheidt van de rest.

 

Een goede rugzak is belangrijk: je wilt comfort, bewegingsvrijheid en een goede pasvorm, zodat al je buitenactiviteiten een succes worden. De juiste tas vinden kan echter een flinke zoektocht zijn. De nieuwe Ducan Spine van Mammut belooft de beste vriend te zijn van de actieve buitenavonturier! De speciaal ontworpen Active Spine Technology, waar de rugzak over beschikt, maakt gebruik van een mechanisch systeem wat voor een gelijkmatige verdeling van het gewicht zorgt en optimale bewegingsvrijheid biedt. Hoe dit allemaal precies werkt? Wij onderzochten het voor je. 

Vrij om te gaan

De Ducan Spine is dé rugzak voor de actieve wandelaar. De tas beschikt namelijk over de speciaal ontworpen Mammut Active Spine Technology. Deze technologie beweegt in balans mee met je lichaam en verdeelt het gewicht van de rugzak gelijkmatiger. Dit verbetert de efficiëntie tijdens lange wandelingen en biedt uitstekende bewegingsvrijheid, vooral voor de heupen en schouders. Wanneer je wandelt voelt het namelijk alsof de tas ‘los’ van je lichaam beweegt doordat de ASP-technologie de 'schokken' als het ware opvangt. Daarnaast zorgt het speciale Air Space-draagsysteem voor een goede ventilatie van de rug, waardoor je comfortabel een wandeling met meer inspanning kunt ondernemen.

 

De heupgordel van de Ducan Spine heeft zijzakken die je makkelijk tijdens het lopen kunt openen en sluiten. En de extra grote ritssluiting aan de voorkant garandeert daarnaast dat je de tas makkelijk kun in- en uitpakken. Tevens kun je de rugzak naar persoonlijke voorkeur afstellen en zorgt het elastische borstbandje voor een groot draagcomfort en de perfecte fit!

 

De Ducan Spine is ook verkrijgbaar in een speciale damesuitvoering. De schouderbanden, het draagsysteem, de heupgordel en de rug afmetingen zijn speciaal op maat gemaakt voor vrouwen. Comfortabel wandelen gegarandeerd! (Ook in de regen, want ook een regenhoes ontbreekt niet bij de Ducan Spine). 

De speciale damesuitvoering is binnenkort verkrijgbaar! 

Dit vinden onze Buitenexperts van de Ducan Spine

Eerste indruk

Tamara: “Het eerste wat me opviel was dat de tas erg licht is, dat er veel riempjes, lussen en elastieken aanzitten en dat ‘ie een bijzonder draagframe heeft. Dit frame ziet er namelijk best wel smal en elegant eruit.”

 

Rens: “De Ducan Spine is een erg mooi uitziende rugzak: de rits in het midden en de rol-top sluiten netjes op het design aan. Het rugpand ziet er stijlvol en goed afgewerkt uit. Ook de oranje accenten op de blauwe rugzak waren erg mooi.”

Pasvorm

Tamara: “Ondanks dat de schouderbanden en heupband niet heel erg ‘dik’ zijn, voelen ze beiden stabiel aan en geven ze voldoende steun. Geregeld heb je dat rugzakken met enigszins dunne schouderbanden kunnen gaan snijden in je schouders, maar ook dit is niet het geval. Vaak schuur ik met mijn armen langs de schouderbanden, maar door de vorm buigt hij voor mij op de goede plek naar achteren, waardoor ik daar bij deze tas geen last van heb. Ook heb ik voor veel damesrugzakken een te lang boven lijf, maar de Mammut Ducan Spine 28-34L zit bij mij net goed qua lengte. Deze tas is dus zeker ideaal voor de langere dames.”

 

Rens: “De pasvorm van de Ducan Spine sluit goed aan op mijn lengte (1.87 m). De afstand tussen de schouders en heupen is perfect. Door de verbrede schouderbanden geeft de rugzak daarnaast extra steun op je schouders. De heupbanden, waarvan één met tasje, zitten goed en stevig rond de heup, de verdeling van het gewicht is hierdoor optimaal.”

Hoe voelt de rugzak tijdens het gebruik?

Gewicht en inhoud

Tamara: “Ik doe meestal mijn zwaardere spulletjes onderin mijn rugzak, omdat ik dan meer gewicht op de heupen draag en dat vind ik persoonlijk fijner. Bij de Ducan Spine zit hij echter bijna net zo goed als de zwaardere dingen bovenin zitten in plaats van onderin.

 

Volgens het label is de rugzak op zijn kleinst 28 liter. Dit is voor mij een ruime dagrugzak, maar dat vind ik fijner dan een rugzak waar al je spullen maar net in passen. Daarnaast kun je door middel van de riempjes en elastieken die aan de rugzak zitten alles goed aansnoeren. Hierdoor blijft het gewicht goed verdeeld in je rugzak. Je kunt de Ducan Spine tevens uitbouwen tot 34 liter: super handig voor die extra boodschappen, een meerdaagse trektocht of wanneer je een keertje iets meer mee moet nemen.”

 

Rens: “Fijn, de tas is gemakkelijk te dragen. Het gewicht wordt goed verdeeld over je volledige rug. Daarnaast is de rugzak, door de grote rits voorop en de rol-top sluiting, goed te vullen en makkelijk in het gebruik. Je kunt snel iets pakken wanneer je het nodig hebt en hoeft niet de hele tas door te spitten.”

Draagcomfort en pasvorm

Tamara: “Ik heb een lang bovenlijf voor een vrouw en de meeste damesrugzakken zijn voor mij te kort. De Ducan Spine voor vrouwen zit bij mij echter goed om de heupen. Meestal zitten damesrugzakken op mijn middel of hangt het gewicht echt aan mijn schouders, maar bij deze tas zit het gewoon perfect.

 

Daarbij is de vorm van zowel de heupband als de schouderbanden perfect voor mij. De heupband zit goed stevig om mijn heupen en de schouderbanden beginnen op de juiste plek bij mijn hals/schouders. Hierdoor snijden ze niet in mijn nek en door de buiging op de juiste plek irriteren ze ook niet onder mijn oksels.”

 

Rens: “Door de verbrede schouderbanden, zit de rugzak erg fijn en snijdt ‘ie niet in je schouders. De heupband voelt fijn en comfortabel en biedt genoeg steun aan je rug.

 

De pasvorm is voor mij precies goed. Ik had liever een verstelbaar rugpand gehad, voor iets meer personalisatie, maar uiteraard is dit door de nieuwe Active Spine Technology (nog) niet mogelijk.”

Goed voor jou, goed voor de natuur

Voor de bescherming van natuurlijke hulpbronnen streeft Mammut ernaar de ecologische voetafdruk van de productieprocessen en producten te minimaliseren. Mammut maakt maximaal gebruik van milieuvriendelijke materialen en hulpbronnenbesparende productieprocessen die voldoen aan de hoge kwaliteits- en prestatie-eisen.

 

De Ducan Spine beschikt bijvoorbeeld over een duurzame, PFC-vrije, waterafstotende coating. Geperfluoreerde verbindingen (PFC's) zijn praktisch niet biologisch afbreekbaar. MAMMUT heeft het strategische doel gesteld om alle PFC-bevattende productbehandelingen uit te faseren en te vervangen door andere hoogwaardige alternatieven.

 

Ventilatie

Tamara: “Doordat de rugzak alleen op je rug leunt bij de schouders, heupen en door middel van een brede band over je ruggenwervels, is de rugzak super ventilerend! Ideaal voor warm weer en inspanning. Ook op de punten waar de rugzak je lichaam raakt voelen de materialen redelijk luchtig aan.”

 

Rens: “Door het X-vormige rugpand, blijft je rug goed geventileerd terwijl je wel steun krijgt voor je hele rug.”

De Ducan Spine beschikt dus over de Active Spine Technology, waarbij het gewicht in de rugzak evenredig over de rug verdeeld wordt, en er meer bewegingsvrijheid voor de heupen en schouders is. Wat vind je van dit rugsysteem en in hoeverre is dit waar?

Tamara: “Dit is zeker waar! Normaal heb je een rugframe die het grootste gedeelte van je rug bedekt, maar omdat bij deze rugzak het frame zo lang mogelijk smal blijft, blijven je schouderbladen en je onderrug op de plekken waar je de meeste bewegingen mee inzet redelijk vrij. Natuurlijk heb je nog steeds een rugzak op je rug, maar dit scheelt echt veel in je bewegingsvrijheid.”

 

Rens: “Het Active Spine systeem voelt erg prettig, Je voelt wel gewicht in de rugzak, maar doordat de rugzak ‘met je mee beweegt’ voelt alles stevig en prettig aan op je rug. Zelfs wanneer je over steile hellingen loopt, geeft de rugzak het gevoel dat het ten allen tijde recht op je rug zit en het gewichtsverdeling niet veranderd ten opzichte van je lichaam.”

Deze tas is bedoeld voor actieve wandelaars. Kun je dit (vanuit je rol als Bever Buitenexpert) toelichten? En aan wie zou jij deze rugzak aanraden?

Tamara: “Doordat de Ducan Spine genoeg steun biedt tijdens het wandelen heb je het comfort van elke andere wandelrugzak, maar kun je – door de vele bewegingsvrijheid voor de schouders en armen – ook van de ‘gewone’ paden af. Bijvoorbeeld om bijvoorbeeld een klettersteig/via ferrata te doen, of op elk rotsblok klimmen en klauteren om van het uitzicht te genieten. Vooral tijdens actieve wandelingen zijn er meer van dat soort uitdagingen waarbij bewegingsvrijheid belangrijk blijft, maar je niet wil inleveren op draagcomfort.

 

Ik zou de tas aanraden aan iedereen die genoeg spullen onderweg wil meenemen, maar zo min mogelijk beperkt wil worden in zijn/haar bewegingsvrijheid. De meeste damesrugzakken van dit formaat hebben daarnaast best wel een kort draagsysteem, maar deze niet. De Ducan Spine is dus ook ideaal voor de vrouw met een iets langer bovenlijf dan gemiddeld.”

 

Rens: “Door het gebruiksgemak en het rugpand zit deze rugzak altijd comfortabel. Het goed ventilerende rugpand biedt ook verkoeling tijdens actievere wandelingen die meer inspanning vergen. Ik zou deze tas aanraden aan iedereen die een gemakkelijk te gebruiken, stevige rugzak nodig heeft voor activiteiten zoals wandelen, hiken en eventueel huttentochten.” 

En als laatste: zijn er nog leuke extra’s of specifieke voor- en nadelen aan de Ducan Spine?

Tamara: “Aan het begin moest ik wennen aan alle vakjes, lusjes elastieken en riemen, maar de meeste zijn echt praktisch en handig. Ook zit er een regenhoes in de rugzak verwerkt en heeft hij een klein zakje boven in de rugzak en op de linker heupband.

De rugzak heeft ruimte voor een drinksysteem, maar heeft hij ook twee grote steekzakken voor je drinkflessen. Deze zitten een beetje schuin naar voren, waardoor je zelf de flessen er makkelijk uit kan halen en terug kan kunt stoppen, terwijl je de rugzak op je rug hebt.

 

De enige nadelen die ik kan bedenken zijn de lichte kleur van de tas (grijs)  –  super mooi, maar ik ben er verbaasd over dat ik hem nog zo schoon heb gehouden tot nu toe, en de grootte van sommige vakjes. Bovenin zit bijvoorbeeld een klein vakje voor (onder andere) je sleutel, die had van mij iets groter gemogen. Maar dat komt omdat mijn telefoon ook niet in het zakje van mijn heupband past. Daar zit een zakje voor je telefoon, maar ik moet echt mijn best doen, om daar mijn telefoon erin en weer eruit te doen."

 

Rens: “De grote voordelen zijn het goed ventilerende rugpand en de makkelijke toegang tot de tas. Het enige nadeel is dat het rugpand niet in lengte versteld kan worden.

Door het extra ritsje bovenin naast de rol-top, kun je makkelijk waardevolle spullen kwijt zoals een telefoon, portemonnee of paspoort. Dankzij het verplaatsbare extra tasje, kun je makkelijk een extra tasje aan je heupband hangen of aan de binnenkant van de rugzak voor extra spulletjes of eten.

 

Naast de extra opbergruimte, heeft de tas ook meerdere bevestigingspunten voor wandelstokken. Hiermee kun je je wandelstokken aan de voorkant van je rugzak binden of aan de zijkant bij de binnenkant van je arm. Verder zit er nog een koord gespannen aan de voorkant van de rugzak om een jas tussen te stoppen als er geen plek meer is in de rugzak.”

Ultiem genieten van ieder buitenavontuur

Heb jij door de verhalen van Rens en Tamara ook zo’n zin gekregen om er lekker op uit te gaan? Pak dan snel je spullen en trek de deur achter je dicht! Op ons blog vind je het hele jaar door inspiratie voor de tofste buitenactiviteiten. Avonturen die je natuurlijk kunt beleven met de producten van Mammut! Check de volledige collectie hier of kom langs in een van onze winkels. 

Cookies voor jouw ervaring

Bever.nl maakt gebruik van marketing, analytische en functionele cookies en vergelijkbare technologieën. Ook derden en sociale netwerken kunnen cookies plaatsen via onze website. Als je op “accepteren” klikt, ga je hiermee akkoord. Je kan voorkeuren ook wijzigen en wij slaan jouw keuze twee jaar op. Direct je keuze wijzigen? Dat kan via de cookie policy button onderaan alle pagina's.