5 gebieden in Duitsland waar je vandaag nog naartoe wilt

Ons buurland heeft verrassend veel moois te bieden. Zo dichtbij en toch zo anders. We hebben 5 prachtige gebieden in Duitsland voor je verzameld en vertellen je precies waarom ze niet mogen ontbreken op je reis-bucketlist. Zet je wandelschoenen en fiets maar vast klaar!


1. Outdoorparadijs het Zwarte Woud

Natuurbelevenissen, uitjes voor de hele familie en culinaire hoogtepunten: het Zwarte Woud heeft het allemaal! In het grootste middelgebergte van Duitsland vind je de meest afwisselende landschappen, van wijnbergen tot uitgestrekte bossen. Voor ieder wat wils, dus. Trek snel je wandelschoenen aan, spring op de fiets of ga op micro-adventure in het Zwarte Woud.

© Schwarzwald Tourismus / Chris Keller

Culinair hoogtepunt

Het Zwarte Woud kent maar liefst 46 zogenoemde Schwarzwälder Genießerpfade. Dit zijn routes van zes tot achttien kilometer die door aantrekkelijke landschappen lopen én culinaire hoogtepunten bieden. Van Badense wijn tot lokaal gebrouwen Schwarzwälder biertjes en kwaliteitswater Wässerli: op deze routes is het dubbel genieten.

Voor de hele familie

Met het gezin op pad? Ook dan zit je hier goed. Annis Abenteuer-Touren heeft meer dan zestig themaroutes die superleuk zijn om te wandelen met de kids. Neem bijvoorbeeld het Holz-Erlebnispfad in Baiersbronn, dat focust op het thema hout en bos. Onderweg vind je een schorshuisje, een knikkerbaan en uitleg over wortels. Tijdens deze avontuurlijke wandelingen zijn er genoeg rustplaatsen voor een pauze en rondleidingen beginnen altijd op een parkeerplaats of bij een openbaar vervoershalte.

Ga toch fietsen

Verken jij gebieden ’t liefste op twee wielen? Trap dan eens rond het Natuurpark Zwarte Woud. Deze cirkelvormige fietsroute loopt door een van de grootste natuurparken van Duitsland en is maar liefst 260 kilometer lang. In 2019 won het natuurpark-fietspad zelfs een Bike & Travel Award in de categorie ‘De beste avontuurlijke tochten’! Je kunt de tocht door het afwisselende landschap in vier tot zes etappes afleggen, met bijvoorbeeld een toerfiets of e-bike. Zo pas je de fietstocht gemakkelijk aan jouw conditie aan.

Dé route voor levensgenieters

De Badische Weinradweg is voor wijnliefhebber de place to be – of moeten we zeggen: place to bike? De weg voert over wijnbergen en slingert 460 kilometer lang door zeven van de negen wijnregio’s van Baden. De rode wegwijzer met het Weinradsymbol verbindt goed ontwikkelde fietspaden door het Oberrheintal, rond de Kaiserstuhl en door de dalen en wijngaarden aan de westelijke rand van het Zwarte Woud. Waar wacht je nog op? Check de volledige route op deze kaart of bekijk de GPS-tracks en hoogteprofielen voor de afzonderlijke etappes.

© Schwarzwald Tourismus / Chris Keller

Slapen onder de sterren

Wildkamperen in het Zwarte Woud is verboden, maar gelukkig hoef je om die reden een nachtelijk avontuur na jouw natuurwandeling niet te missen. Trekkingcamps maken een overnachting middenin het bos, ver weg van de beschaving, namelijk toch mogelijk. Sinds 2017 zijn er zes trekkingcamps in het noordelijke Zwarte Woud en drie in het zuiden. Een écht sterrenhotel!

 

Vertrek je het liefst nu al naar het Zwarte Woud? Meer informatie over het gebied en reisinspiratie vind je hier.

De beste voorbereiding voor een trip naar Duitsland: 5 musthaves om mee te nemen

  • Wandelenschoenen
    Duitsland is een waar wandel-walhalla. En echt genieten van je wandelingen doe je natuurlijk op goede wandelschoenen! Check onze online keuzehulp of ga naar een van onze winkels voor persoonlijk advies. 
  • Fietshelm
    Verken jij Duitsland op twee wielen? Vergeet dan je fietshelm niet. Hoe ervaren je ook bent, kans op een valpartij is er altijd. 
  • Drinkfles
    Goed hydrateren is belangrijk. Of je nu kilometers loopt, een berg op fietst of een wijntje te veel hebt gedronken tijdens zo’n heerlijke, Duitse wijnproeverij: water is essentieel. Neem dus een goede drinkfles mee!
  • Fleece
    Net als Nederland staat Duitsland niet bekend om de zon – vooral niet in het najaar. Pak dus een fleece in, zodat je lekker warm blijft.
  • Verrekijker
    Of je nu in een prachtig natuurgebied ronddwaalt of geniet van het uitzicht op een bergtop: met een verrekijker kun je alle details in je opnemen. Lees hier hoe je ‘m goed gebruikt en onderhoudt!

2. Schatkamer Rijnland-Palts

Voor natuur- en cultuurschatten moet je in Rijnland-Palts zijn. Elke regio in dit gebied brengt zijn eigen, meer dan 2000-jaar oude geschiedenis mee, die je terugvindt in landschappen, oude gebouwen en tradities. Al wandelend over sprookjesachtige paden haal je als wandelliefhebber hier je hart op! Trek eropuit, geniet van de natuur en ga terug in de tijd in Rijnland-Palts.

© Burg Trifels / Dominik Ketz

Wandel-walhalla

Stap jij het liefst elke vakantiedag de deur uit op wandelschoenen? Dit gebied heeft een flinke waslijst bekroonde langeafstandswandelroutes en gecertificeerde rondwandelingen op zijn naam staan. De routes zijn goed gemarkeerd en geselecteerd op basis van kwaliteitscriteria. Maak een toffe hike, geniet van unieke uitzichten en historische gebouwen en neem ook eens een heerlijke picknick mee voor onderweg.

Terug in de tijd

Vooral de regio’s rond de Rijn en de Moezel staan vol met kastelen, oude ruïnes en burchten. Neem kasteel Eltz, een prachtig voorbeeld van een echt Duits ridderkasteel. Het is al meer dan 800 jaar in het bezit van de familie Eltz en is nog helemaal in tact. Het wandelpad Eltzer Burgpanorama leidt je naar de hoogvlaktes van het Moezelplateau, langs de bruisende Elzbachstroom tot aan de sprookjesachtige burcht. 

Rijnromantiek

In Rijnland-Palts loopt de legendarische Rheinsteig. Op de tiende etappe van de langeafstandswandeling, van Kamp-Bornhofen naar Braubach, kom je een van de opvallendste bezienswaardigheden in het Rijndal tegen: de Marksburg. Het middeleeuwse kasteel is het enige van de Midden-Rijn dat nooit verwoest is. De Marksburg torent op een heuveltop majestueus boven de Rijn uit en is het hele jaar door de moeite om te bezoeken.

© Marksburg / Dominik Ketz

Gevangen in pracht

Hoog boven het kleine stadje Annweiler, op de smalle bergkam van de Sonnenberg, staat Rijksburcht Trifels. Dit fort ligt middenin het biosfeerreservaat het Pfälzerwald, een van de grootste wandelgebieden in Rijnland-Palts. In de 12e en 13e eeuw was Rijksburcht Trifels de staatsgevangenis. Niemand minder dan Engelse koning Richard Leeuwenhart heeft hier gevangen gezeten!

 

Wil je een kijkje nemen bij het kasteel? Je kunt er naartoe lopen via een wandeling op de Pfälzer Weinsteig. Dit pad is onderdeel van het langeafstandswandelpad Pfälzer Weinsteig, een echte aanrader! 170 kilometer puur wandelplezier over dromerige paden, voorbij zandsteenmassieven en langs acht ruïnes en burchten. 

© Geierlay-Hängeseilbrücke / Dominik Ketz

Trek eropuit

Op zoek naar een ervaring die je nooit meer vergeet? Maak dan een trekkingtocht in de Eifel, de Hunsrück, het Soonwald of de Palts. Wandel door de adembenemende en wilde omgeving en overnacht op officiële en speciaal geprepareerde campings middenin de natuur. Een bucketlist-tocht voor natuurliefhebbers, puristen en wildernisfans!

 

In dit gebied vind je nog veel meer mooie (langeafstands)wandelingen naar burchten en kastelen, die klaar zijn om door jou veroverd te worden. De twintig allermooiste vind je hier!


3. Panorama-parel Alpenwelt Karwendel

Alpenwelt Karwendel ligt in Beieren, ongeveer 100 kilometer ten zuiden van München, tegen de Oostenrijkse grens. Pittoreske kerktorens, boerderijtjes en dat alles omringd door bergen: dat vat het karakter van de plaatsjes Mittenwald, Krün en Wallgau aan de rivier Isar goed samen. Maar nóg mooier zijn de bergen waardoor ze omringd worden. En dan vooral de Soiernspitze, die ruim 2000 meter bereikt. De panorama’s hier zijn grandioos! 

© Alpenwelt Karwendel / Erika Spengler

Majestueuze wandeling

Eén van de bezienswaardigheden hier is het Soiernhaus, tegenwoordig een DAV-berghut. In 1866 gaf koning Ludwig II opdracht tot de bouw van deze Soiernhuizen, die als basis moesten dienen voor de jacht in zijn favoriete natuurgebied. Eenmaal in de hut bleek de ‘sprookjeskoning’, zoals hij ook bekendstaat, een passende locatie gekozen te hebben. Op 1616 meter hoogte, met zijn blik op de Soiernsee, vergat hij de jacht spontaan. In plaats van te jagen, genoot hij van de rust en het sprookjesachtige landschap. Iets wat tegenwoordig niet alleen is weggelegd voor de royals, want je kunt gewoon naar de hut wandelen!

Himmelsaugen

De Soiernsee, dat de bijnaam ‘Himmelsaugen’ draagt, bestaat uit twee smaragdgroene meren. Vanaf het Soiernhaus kijk je hier prachtig op uit, een schilderachtig panorama dat wordt bijgestaan door zes bergtoppen. Iets wat je niet wilt missen! Zet daarom een wandeling naar deze berghut met majestueus uitzicht op je to-do list wanneer je in dit gebied bent.

 

Let op: Het Soiernhaus is vanwege de ligging slechts open tot 11.10.2020

© Alpenwelt Karwendel / Erika Spengler

Op die fiets

De tocht naar de hut is 10,6 kilometer, bevat 931 hoogtemeters en duurt iets meer dan 4,5 uur. Je start bij de wandelparkeerplaats in Krün. Het prachtige wandelpad gaat kort langs een rivierbedding en loopt dan langs de beboste berghellingen van het Soierngebergte. Pak je liever de fiets? Dat kan! Bij de Fischbachalm, een mooi beekje, moet je deze echter achterlaten en te voet verdergaan. Dit is ook de perfecte plaats voor een pauze. De groene heuvels, omgeven door beboste toppen van de omringende bergen (Fischbachkopf, Predigtstuhl en Ochsenstaffel) wil je zeker in je opnemen!

Waan je een lakei

In de tijd van koning Ludwig II werd de ‘Lakaiensteig’ gebruikt door bedienden van de koning. Vandaag de dag kun je dit voetpad gebruiken als extremere route vanaf de Fischbachalm naar het Soiernhaus. Het spannende pad voert langs steile rotswanden, krijthellingen en kabbelende beekjes. Let op: bij sneeuw en slechte weersomstandigheden kun je beter op de brede weg blijven. Deze stabielere route komt uit bij de waterval onder de berghut. Vlak onder het Soiernhaus komen de Lakaiensteig en het normale pad weer samen. 

© Alpenwelt Karwendel / Erika Spengler

Hoogtepunt

Vanaf het Soiernhaus kun je een kleine omweg maken naar de Schöttelkarspitze (2050m). Alles wat tussen jou en die top in staat, zijn 400 hoogtemeters en een kleine klim! De inspanning wordt beloond met een onbeschrijflijk mooi panorama en… uitzicht op de plek waar je ’s ochtends bent begonnen. Als dat geen voldoening geeft!

 

Klaar om te gaan? Bekijk hier de wandeling op de kaart en de hoogtemeters op de route. 

Zo vind je dé wandelschoen voor jou

Wist je dat je bij Bever Utrecht sinds kort een speciale voetscan en loopanalyse kunt laten doen? De scan maakt een exact 3D-plaatje van je voeten, de loopanalyse laat vooral zien hoe de druk verdeeld wordt over je voeten. Op basis van de resultaten vind jij het perfecte paar wandelschoenen. Dat wil 

zeggen: schoenen die precies passen en steun geven waar jij het nodig hebt! Eventueel kies je 

aanvullend de ideale inlegzool. Zo ben je perfect voorbereid op je volgende wandeling.


4. Natuurjuweel de Eifel

Aan de grens van de Eifel en Luxemburg vind je NaturWanderPark delux. Een glooiend heuvellandschap met brede weidedalen, donkergroene bossen, bizarre rotsformaties en vruchtbare akkers die het landschap doorkruisen. Dit is dé plek voor grenzeloos natuurgenot! In de laatste jaren zijn hier 23 prachtige wandelroutes aangelegd. Wandel zo veel je kunt, las een korte pauze in bij de burchten, musea en andere bezienswaardigheden die je tegenkomt en vergeet niet te genieten van de indrukwekkende uitzichten, die soms reiken tot aan de Hunsrück of de Hoge Venen.

© Eifel Tourismus GmbH / Dominik Ketz

Unieke flora en fauna

De verschillende wandelroutes in het gebied hebben een lengte van 12 tot 25 kilometer. Lees je van tevoren goed in, want sommige zijn behoorlijk veeleisend! Welke route je ook kiest: er is genoeg te zien. Een aantal hoogtepunten: de zandsteenrotsen, huizenhoge grotten en de smalle spleten waar je jezelf soms doorheen moet persen. Van noord naar zuid, langs de Our, de grens tussen België, Luxemburg en Duitsland, lopen ook paden. Hier vind je veel bedreigde planten- en diersoorten, die allemaal houden van het schone, stromende water, het moerasland en de natuurlijke ecosystemen. Kijk dus goed om je heen! Misschien zie je een zeldzame orchidee of spot je een ijsvogel, wilde kat of zwarte ooievaar.

Extra lang genieten

Als een dagtocht niet genoeg is voor jou, dan ga je gewoon langer op pad! In dit gebied vind je vier overnachtingen met halfpension, lunchpakketten en een beschrijving van de wandeltocht vanaf €189,- per persoon in een tweepersoonskamer. Dat wordt heerlijk slapen ’s nachts én genieten van extra lekkere pauze tijdens je wandeling.

© Eifel Tourismus GmbH / Dominik Ketz

Even bijkomen

Toe aan een verfrissend drankje? De Zuid-Eifel heeft flink wat culinaire specialiteiten te bieden. Zo vind je in de stad Bitburg de Bitburgse brouwerij. Bitte ein Bit! Verderop in het Prümtal groeit de Bitburger Siegelhopfen, het enige hopteeltgebied in Rijnland-Palts. Ook vind je in de Zuid-Eifel veel boomgaardweiden. Het fruit wordt gedistilleerd in de vele kleine distilleerderijen in het gebied. De regio heeft hierdoor een enorme productie van hoogwaardige dranken, zoals de sprankelende cider Viez. Zo kun je dus overal proosten op een heerlijke vakantie!

 

Meer weten over NaturWanderPark delux en de verschillende wandelroutes? Hier vind je alle informatie die je nodig hebt.


5. De betoverende Ostalb in Baden-Württemberg

Ga je mee naar de Duitse deelstaat met de meeste sterrenrestaurants en zonuren? We hebben het over Baden-Württemberg! In het noordoostelijke gedeelte van het gebied vind je het Ostalbkreis, een prachtige omgeving vol ongerepte natuur, fenomenale uitzichten, geologische hoogtepunten, pittoreske stadjes én UNESCO werelderfgoedplekken, zoals het Global GeoPark en de Limes. Voor ieder wat wils!

© Tourismus Ostalb / Christian Frumolt

Eindeloos wandelplezier

Als fervent wandelaar kun je bij de Ostalb je geluk niet op. Trek je wandelschoenen, ga eropuit over de vele gecertificeerde wandelroutes of ga de uitdaging aan op langeafstandspad HW1. Met het hele gezin op pad? Dan is de Waldkugelbahn Weg een ideale route. Loop over het avonturenbospad, langs een waterspeeltuin, een touwenparcours en een 300 meter lange XXL-knikkerbaan. Plezier voor jong en oud! Fan van vergezichten? Wandel dan langs de Kaltes Feld Weg, door een prachtig natuurgebied met adembenemende uitzichten op de Drei Kaiserberge.

 

Natuurliefhebbers kunnen het Felsenmeer Wental bovenaan hun lijstje zetten. Dit fascinerende natuurlandschap is meer dan 150 miljoen jaar geleden ontstaan. Kijk je ogen uit in de droge vallei, waar bizarre dolomietrotsen boven je uit torenen. Hier vind je ook de Wentalweible, het symbool van de Wental. Volgens de legende is de rots een gierige, oude vrouw, die werd getroffen door de bliksem en voor eeuwig in steen veranderde…

Op twee wielen

De ongerepte natuur van de Ostalb kun je ook per fiets beleven, over de Kocher-Jagst Radweg en Remstal-Radweg. De eerste is een route van maar liefst 322 kilometer en loopt over smalle paden door het prachtige dal van rivieren de Kocher en de Jagst. Vergeet niet af en toe af te stappen bij een van de vele kastelen, paleizen en romantische stadjes die je tegenkomt!

 

Het Remstal-fietspad begint in de voormalige keizerstad Aalen en is 106 kilometer lang. Fiets langs wijngaarden en typisch Zuid-Duitse vakwerkhuizen en las een pauze in voor een heerlijke proeverij. Als wijnliefhebber moet je ook zeker een nachtje slapen in dit wijnvat in Schwäbisch Gmünd!

© Tourismus Ostalb / Uitzicht vanaf Lindenfirst

Klimmen en klauteren

Boven het stadje Heubach ligt de middeleeuwse burchtruïne van Rosenstein, vanwaar je geweldig uitzicht hebt op de Drei Kaiserberge. Het landschap rond de Rosenstein is een prachtig wandel- en klimgebied, met meer dan veertig grotten die je kunt verkennen. De mooiste en bekendste zijn de Große Scheuer, de Kleine Scheuer, Haus, de Dreieingangshöhle, de Teufelsklinge en het Finstere Loch. In de mysterieuze Teufelsklinge kom je soms veel water tegen. Fanatiek klimmer? Klim dan naar de ruïnes op de Rosenstein. 

Even afkoelen

Of het nu gaat om spetteren, zwemmen of een ritje op de waterfiets: in het merengebied rond Ellwangen kan ’t allemaal. Bezoek voor ultiem waterplezier bijvoorbeeld de Orrotsee, de Bucherstausee of de Hammerschmiedesee.

Tonnetje rond

De Ostalb heeft naast veelzijdige natuur ook veel culinaire specialiteiten te bieden. Zet vooral de steden Aalen, Ellwangen en Zwabische Gmünd op je lijstje. Hier geniet je van onder andere Zwabische ‘Maultasche’, kaasnoedels en de vele regionale bieren. In de Ostalb zijn in totaal negen particuliere brouwerijen te vinden die hun culinaire vaardigheden tonen tijdens rondleidingen en in de herbergen van de brouwerij. Neem bijvoorbeeld een kijkje in de Ellwanger Rotochsen-Brauerei, Hirschbrauerei Heubach of Lammbrauerei Untergröningen. Nog een aanrader: sterrenrestaurant Urpung in Königsbronn-Zang. Hier geniet je van de verfijnde, Zwabische keuken. 

© Tourismus Ostalb / Christian Frumolt

Deel je foto

Ga jij naar één van deze prachtige gebieden in Duitsland of misschien zelfs naar allemaal? Laat het ons weten! Deel je foto online met #buitenisnooitverweg en wie weet delen wij ‘m op onze Instagram- en Facebookpagina. Vergeet ons vooral ook niet te volgen op social media om nooit meer toffe buiteninspiratie te missen. 



Headerbeeld: © Tourismus Ostalb / Christian Frumolt

Cookies voor jouw ervaring

Bever.nl maakt gebruik van marketing, analytische en functionele cookies en vergelijkbare technologieën. Ook derden en sociale netwerken kunnen cookies plaatsen via onze website. Als je op “accepteren” klikt, ga je hiermee akkoord. Je kan voorkeuren ook wijzigen en wij slaan jouw keuze twee jaar op. Direct je keuze wijzigen? Dat kan via de cookie policy button onderaan alle pagina's.