Smartwatch of toch liever een gps? Buitenexperts testen de producten van Garmin 

Veel buitenliefhebbers genieten van het bijhouden van hun activiteiten en navigeren door onbekende gebieden tijdens hun buitenavonturen. Afhankelijk van wat je wilt ondernemen, zijn er verschillende apparaten die bij je behoeften passen. Zoals een handheld GPS of een smartwatch bijvoorbeeld. Gelukkig biedt Garmin beide opties!

Garmin, al bijna 35 jaar dé specialist op het gebied van navigatie en smartwatches, heeft voor iedere buitenactiviteit het juiste apparaat. Met de nieuwe Fenix 7 Pro combineren ze het beste van twee werelden: een smartwatch die zowel GPS-navigatie als sport- en fitnessfuncties biedt, perfect voor avonturiers die hun sportieve prestaties willen bijhouden.

 

Voor avonturiers die graag volledig off the grid willen gaan, is de robuuste GPSMAP 67i een waardevolle metgezel. Het is speciaal ontworpen voor outdoorliefhebbers die nauwkeurige navigatie en tracking van hun activiteiten nodig hebben in afgelegen gebieden.

 

Onze Buitenexperts hebben beide apparaten getest. Buitenexpert Sanne gebruikte de Garmin Fenix 7 Pro tijdens geweldige buitenactiviteiten in Nederland en Duitsland. Buitenexpert Stijn nam de Garmin GPSMAP 67i mee op een spectaculaire trip door IJsland. Ze deelden hun bevindingen, zodat jij kunt bepalen welk Garmin-apparaat het beste bij jouw voorkeuren past.

Garmin GPSMAP 67i

Dit krachtige navigatieapparaat is speciaal ontworpen voor avonturiers die off the grid willen gaan. Zo heeft de robuuste handheld een handig in zonlicht afleesbaar kleurendisplay, waardoor je de route zonder moeite kunt aflezen. De batterij gaat tot wel 165 uur mee in trackingmodus en maar liefst 425 uur in expeditiemodus - je zult dus niet zo snel voor verrassingen komen te staan tijdens de trektocht!

 

Veiligheid staat voorop tijdens een trekking en daarom heeft de GPSMAP 67i een handige SOS-functie. Met slechts één druk op de knop kun je een interactief SOS-bericht verzenden naar het professionele Garmin Response-team, dat 24/7 klaarstaat om je te ondersteunen in noodsituaties (hiervoor is wel een satellietabonnement vereist).

 

Daarnaast heeft de GPSMAP 67i een handige LED-zaklamp voor noodsituaties, zodat je altijd voorbereid bent op onverwachte omstandigheden, zelfs in het donker.

© foto gemaakt door Stijn Smits tijdens zijn reis door IJsland. 

De test van Stijn

"Ik ben 17 dagen naar IJsland geweest, waar we rondgereisd hebben. Gedurende de reis hebben we op diverse plekken dagtochten gemaakt. Zo hebben we het eiland Grimsey bezocht, het enige stukje IJsland boven de poolcirkel. We zijn ook de binnenlanden in geweest en hebben het geluk gehad om een vulkaanuitbarsting mee te maken.”

© foto gemaakt door Stijn Smits tijdens zijn reis door IJsland. 

Dit vindt Stijn van de Garmin GPSMAP 67i

Eerste indruk

"Het apparaat oogt zeer robuust, met een solide rubberen rand die bescherming biedt tegen vallen en stoten. Het ligt comfortabel in de hand en de knopjes zijn gemakkelijk bereikbaar. De noodknop is netjes weggestopt achter een klepje om te voorkomen dat je per ongeluk de nooddiensten inschakelt. Het grote scherm biedt voldoende ruimte om alle informatie weer te geven.”

Functies en interface

"De interface van Garmin is altijd even wennen; je moet goed weten wat ze bedoelen met de verschillende functies, maar dit geldt voor elk GPS-apparaat. Ik raad iedereen aan zich daar ook in te verdiepen alvorens op pad te gaan. Als je eenmaal bekend bent met de Garmin-interface, is het heel overzichtelijk en duidelijk. De functies zijn allemaal makkelijk te vinden in het menu en met de 'page'-knop navigeer je gemakkelijk tussen de verschillende dashboards die je naar wens met gegevensvelden kunt inrichten.”

Nauwkeurigheid van GPS en navigatiefuncties

"De GPS van het toestel is zeer nauwkeurig, vaak zelfs binnen enkele meters. Bovendien maakt het apparaat zeer snel verbinding met de satellieten, dus je weet snel waar je bent. Deze nauwkeurigheid komt door de Multiband GNSS ondersteuning. Naast het GPS netwerk worden tevens signalen opgevangen van Galileo en QZSS en tevens in meerdere frequenties (dual band). 

 

Tijdens de wandelingen die we maakten, zijn we een aantal keer van de route afgedwaald. Met behulp van de ingebouwde kaart in het toestel konden we gemakkelijk weer terugkomen op de route.”

© foto gemaakt door Stijn Smits tijdens zijn reis door IJsland. 

Batterijduur

"De batterijduur van dit apparaat is spectaculair verbeterd ten opzichte van eerdere modellen in de GPSmap-serie. Ik heb het apparaat tijdens de 17 dagen tussendoor niet hoeven op te laden, maar ik heb het alleen aangezet tijdens activiteiten.”

Welke functies van het apparaat heb je achteraf het meest gebruikt en het nuttigst bevonden?

"Tijdens deze trip heb ik vooral gebruikgemaakt van de navigatiefuncties van dit toestel. Het is zeer gemakkelijk om routes via je telefoon (bijvoorbeeld van Wikiloc of Komoot) naar je GPS-toestel te sturen via de Garmin Connect App. De berichtenfunctie van het apparaat heb ik minder vaak gebruikt, omdat ik in de meeste gebieden wel signaal had met mijn telefoon. Op momenten zonder bereik kun je echter op een simpele en gemakkelijke manier een bericht versturen via het apparaat, dat gebruikmaakt van het Iridium-netwerk, wat dekking biedt in gebieden zonder mobiel bereik.”

© foto gemaakt door Stijn Smits tijdens zijn reis door IJsland. 

Zou je dit Garmin-apparaat aanbevelen en voor welke buitenactiviteiten?

"Ik zou dit toestel zeker aanbevelen, vooral voor mensen die langere tijd naar gebieden gaan waar het mobiele netwerk slechte dekking heeft. Ook voor avonturiers die ruigere omstandigheden trotseren, is dit een ideaal toestel, omdat het gemakkelijk te bedienen is in weer en wind dankzij de knoppen. Voor 'gewone' wandelaars zijn er wellicht betere en eenvoudigere modellen beschikbaar.”

Zijn er specifieke functies van de GPSMAP 67i die je opvielen en waar je bijzonder tevreden over bent? 

"Ik was toch wel blij verrast met de standaard kaart die in het toestel zat. Ik had al een tijdje geen nieuw Garmin-apparaat aangeschaft. In het verleden heb ik meerdere handhelds van Garmin gehad, waarbij ik destijds zelf kaarten moest installeren. Deze kaarten waren vrij prijzig. Hoewel je nog steeds extra kaarten kunt kopen, was ik tevreden met het gedetailleerde padenoverzicht van de meegeleverde kaart."

Zijn er functies of aspecten van de Garmin GPSMAP 67i die je miste of graag anders zou zien? 

“Ik heb toch wel een beetje een touchscreen gemist. Het voordeel van de knoppen is dat het makkelijk met handschoenen kan worden bediend en dat het robuuster is. Het invoeren van tekst door met de pijltjestoetsen over een toetsenbord te navigeren gaat vrij traag. Misschien komt er in de toekomst nog eens een combinatie van beide?”

De Garmin Fenix 7 Pro Sapphire Solar

De Garmin fenix Pro Sapphire Solar is een geavanceerde multisport smartwatch. Een opvallende functie is de krasbestendige Power Sapphire lens, die zonne-energie gebruikt om de batterijduur aanzienlijk te verlengen. De smartwatch beschikt ook over geavanceerde trainingsfuncties, zoals heuvelscore en realtime stamina-updates, waardoor het een ideale metgezel is voor sporters en atleten.
 

Naast sportprestaties biedt deze smartwatch uitgebreide gezondheids- en wellnessbewaking, inclusief slaaptracking, HRV-status en Pulse Ox-metingen.
 

Voor avontuurlijke gebruikers biedt de Garmin fenix Pro Sapphire Solar vooraf geladen kaarten en TopoActive kaarten voor het bijhouden van ontdekkingen. De nauwkeurige positionering wordt gegarandeerd door multi-band GPS met SatIQ technologie. Met een indrukwekkende batterijduur tot 22 dagen in de smartwatchmodus met zonne-energie opladen en tot 73 uur in de GPS-modus, kunnen gebruikers rekenen op langdurige prestaties tijdens hun avonturen.

De test van Sanne

"Ik heb de Garmin Fenix 7 Pro getest in Nederland (thuis en tijdens een kampeerweekend) en in Zuid-Duitsland. Helaas had ik slechts 10 dagen om het horloge te testen. In die tijd heb ik er veel mee gewandeld (en genavigeerd) op nieuwe plekken waar ik nog niet eerder was geweest. Daarnaast heb ik het horloge gebruikt tijdens het hardlopen en voor een korte fietsrit. Ik heb het horloge 24/7 gedragen om de gezondheidsstatistieken zo goed mogelijk te kunnen bekijken. Idealiter zou je wel wat meer tijd dan 10 dagen willen hebben voor een uitgebreidere beoordeling.”

Dit vindt Sanne van de Garmin Fenix 7 Pro

Eerste indruk

"Net als alle horloges in de Fenix-serie maakt ook dit horloge een zeer robuuste indruk. Zodra je het om doet, voelt het alsof je klaar bent voor een nieuw buitenavontuur, ongeacht wat je wilt gaan doen of waar je heen gaat. Ik mocht de Fenix 7 Pro testen in een nieuwe lichtgrijze kleur met subtiele oranje accenten, die ik erg mooi vind. De behuizing van deze uitvoering is gemaakt van titanium, wat het super sterk en tegelijkertijd licht maakt. Voor mijn smalle polsen vind ik de Fenix 7 Pro redelijk groot, maar er is ook een Fenix 7S Pro die kleiner is, en een Fenix 7X Pro voor wie juist graag een groter horloge draagt.”

Functies en interface

"De Fenix 7 Pro is mijn eerste smartwatch met touchscreen en ik was er heel benieuwd naar. Het horloge combineert een touchscreen met fysieke knoppen, wat voor mij perfect werkte. Tijdens het hardlopen gebruikte ik liever de knoppen voor meer controle, maar op andere momenten vond ik het intuïtieve touchscreen handig. Je kunt het touchscreen ook op elk moment uitschakelen als je dat wilt.

 

Als je nieuw bent met Garmin-horloges, kan het even wennen zijn aan de vele functies, maar zie het als een ontdekkingstocht en neem de tijd om alles te leren. Je kunt altijd terug naar de fabrieksinstellingen als er iets misgaat. Als je al ervaring hebt met Garmin-horloges, kun je direct aan de slag omdat de interfaces vergelijkbaar zijn.

 

De Fenix 7 Pro is geschikt voor allerlei sporten en biedt gedetailleerde analyses van je activiteiten. Of je nu een hardloper, fietser, boulderaar of hondenwandelaar bent, de Garmin Connect-app geeft inzicht en suggesties om je fitheid en prestaties te verbeteren. Denk aan het verhogen van je dagelijkse stappen of het volgen van een hardlooptrainingsprogramma voor verschillende afstanden.”

Nauwkeurigheid en navigatiefuncties

"Het is mij opgevallen dat de GPS-sensor van de Fenix 7 Pro een zeer snelle "GPS fix" heeft. Zodra ik de deur uitging en een activiteit op het horloge startte, had het horloge al heel snel voldoende connectie met satellieten. Het horloge kan gebruikmaken van verschillende satellietnetwerken. De locatiebepaling kan worden beïnvloed door alles wat zich tussen het horloge en de satellieten bevindt, daarom werkt het binnen minder goed, maar hoge gebouwen of een dik bladerdek onder de bomen kunnen ook invloed hebben. 

 

De Fenix 7 Pro-serie beschikt over SatIQ-technologie. Garmin SatIQ™ is een GPS-technologie die de optimale GPS-modus bepaalt op basis van je omgeving. SatIQ™ kan bepalen wanneer Multiband GNSS nodig is, zoals in de buurt van hoge gebouwen of in een dicht bos, of wanneer een GPS-modus met laag vermogen dezelfde nauwkeurigheid kan bereiken, zoals in meer open gebieden.*

 

Over de kwaliteit van de topografische kaarten in dit horloge ben ik erg te spreken. Ze zijn nauwkeurig en bij mijn tests in Nederland en Zuid-Duitsland heb ik ieder klein bospaadje dat ik onderweg tegenkwam kunnen terugvinden op de kaart.”

*Tip: Door AutoSelect te kiezen in de satellietinstelling op je apparaat, kan SatIQ™ automatisch schakelen tussen GPS-modi om de levensduur van de batterij te maximaliseren zonder de positienauwkeurigheid in gevaar te brengen.

Batterijduur

"De navigatiemogelijkheden waar ik zo enthousiast over ben, kunnen grotendeels ook worden gedaan met een smartphone. Maar het grote nadeel daarvan vind ik dat smartphones heel snel leeg zijn. De Garmin Fenix 7 Pro heeft een ontzettend lange batterijduur, waar je zelf veel invloed op hebt door te kiezen welke functies je wel of niet aanzet. Daarnaast heb je het horloge eigenlijk altijd om, met alle functies binnen handbereik.

Ik ga er graag op uit zonder mijn telefoon mee te nemen, en met de Fenix 7 Pro kan dat prima. Omdat de horloges voorzien zijn van Solar Charging, kun je de accu zelfs onderweg bijladen door middel van zonlicht. Het horloge heeft idealiter drie uur direct zonlicht per dag nodig. De batterijduur is dus niet oneindig, uiteindelijk heb je een keer een stopcontact of een powerbank nodig. Hoewel ik verrast was over hoe makkelijk het horloge zonlicht opvangt op zo'n klein oppervlak (het horloge laat je zien hoeveel licht je hebt opgevangen), werkte dit bij mij niet altijd omdat ik regelmatig de mouw van mijn trui over het horloge schoof. Het kan handig zijn om het horloge bijvoorbeeld tijdens je koffie- of lunchpauze even te laten ‘zonnebaden’."

Welke functies van het apparaat heb je achteraf het meest gebruikt en het nuttigst bevonden?

"De navigatiemogelijkheden van de Fenix 7 Pro zijn fantastisch, en daar maak ik veel gebruik van, vooral wanneer ik ga wandelen in nieuwe gebieden. De kaart en het touchscreen maken het eenvoudig om de omgeving te bekijken en "on the go" een route te bepalen. Het horloge kan ook een route bepalen die je terugbrengt naar het beginpunt en berekent automatisch een nieuwe route wanneer je van de voorgestelde route afwijkt. Zo kun je bijvoorbeeld zomaar een ander leuk bospad inslaan.

 

Ik ben vooral enthousiast over de "rondrit" functie. Momenteel is het echter alleen beschikbaar voor hardlopen, fietsen en wielrennen, terwijl ik het graag ook voor wandelingen op wandelpaden zou willen gebruiken. Je kunt zelf de afstand en startrichting instellen, waarna het horloge drie verschillende routes plant waaruit je kunt kiezen. Als je meer controle wilt, kun je handmatig routes op de kaart via Garmin Connect uitstippelen of GPX-bestanden van anderen downloaden en op het horloge zetten. Ook dit is een optie waar ik vaak gebruik van maak, ongeacht of ik ga wandelen, hardlopen of fietsen. Het is erg handig om alleen maar op mijn horloge te hoeven kijken om de juiste richting te bepalen.

 

Een leuke verrassing was de "zaklamp" functie op het horloge. Dit bleek handig te zijn op de camping om bijvoorbeeld mijn tent in het donker terug te vinden."

Zou je dit Garmin-apparaat aanbevelen en voor welke buitenactiviteiten?

"Ik zou de Garmin Fenix 7 Pro zeker aanraden voor alle buitenactiviteiten die je maar kunt bedenken. Dit horloge is een echte alleskunner, geschikt voor de meest veeleisende condities, maar ook prima voor dagelijks gebruik dankzij zijn sportieve uitstraling."

Ga voor Garmin

De keuze is reuze. Weet je niet zeker welk Garmin product het beste bij jou past? Kom langs in een van onze winkels. Onze Buitenexperts  helpen je graag bij het vinden van een Garmin die past bij jouw buitenavonturen.

Cookies voor jouw ervaring

Bever.nl maakt gebruik van marketing, analytische en functionele cookies en vergelijkbare technologieën. Ook derden en sociale netwerken kunnen cookies plaatsen via onze website. Als je op “accepteren” klikt, ga je hiermee akkoord. Je kan voorkeuren ook wijzigen en wij slaan jouw keuze twee jaar op. Direct je keuze wijzigen? Dat kan via de cookie policy button onderaan alle pagina's.