fiets_naar_werk_header

Waarom je echt eens op de fiets naar je werk wil

Steek je hand op als je deze zomer van plan was om (toch) eens op de fiets naar je werk te gaan en het er (weer) niet van gekomen is. No biggie: de herfst is het perfecte seizoen om dit voornemen alsnog in praktijk te brengen! Van fietsen worden zowel je lichaam, je geest én je portemonnee blij. We vroegen een paar Bever-collega’s naar hun motieven om ‘s ochtend op de pedalen te staan.

Overweeg je om op de fiets naar je werk te gaan? Good for you. Dit gaat gegarandeerd veel meer plezier toevoegen aan je dagelijkse leven. Niet voor niets pakt een kwart van de Nederlanders meestal de fiets naar het werk.

 

Tegelijkertijd kan de wereld van professionele fietsers nogal een specialistische bedoening lijken, met een daarbij horend, soort ondoorgrondelijk cultuurtje. Met bepaalde gebruiken en regels. Over hoe je je gedraagt. Welke apparatuur je gebruikt. Wat je draagt - en wat niet. Daarover later meer - dan delen we handige items om te hebben als je met je fiets naar het werk gaat.

 

Voor nu: op de fiets naar je werk, waarom zou je?

Doe het voor je mind: fietsen is mega-ontspannend

Als je alleen al bedenkt wat een stress je jezelf kunt besparen door met de fiets naar je werk te gaan in plaats van met de auto! Geen overvolle wegen, gebrek aan parkeerplek, linksrijders, files... Fietsend naar je werk geeft een gevoel van vrijheid en ruimte. Ook kom je vaak op veel mooiere plekken dan wanneer je met de auto zou gaan - zo is er ook nog van alles moois te zien onderweg. Bovendien stimuleert de beweging je bloedsomloop en laat je hersenen op volle toeren draaien zonder dat je 'vastdenkt'. Aan het eind van de dag is het weer heerlijk uitwaaien op de fiets!

Gun het je lichaam

Fietsen is een goede cardio-oefening. Dat betekent dat fietsen het lichaam stimuleert om lichaamsvet aan te spreken. Als je een flinke afstand moet afleggen en je houdt een sportief tempo aan, dan heb je meteen gesport. Daarmee win je tijd en je spaart een duur sportschoolabonnement uit. Veel organisaties hebben gewoon een kleedkamer of zelfs een douche aanwezig, zodat je je even kunt opfrissen en niet bezweet achter je bureau hoeft te zitten.

Bespaar geld

Het spreekt voor zich dat met de fiets gaan voordeliger is dan dagelijks de auto nemen. Voor een auto ben je al snel een klein fortuin kwijt, en dan hebben we het niet alleen over de aanschaf, maar ook vooral het gebruik: verzekeringen, parkeergeld en hoge brandstofprijzen. Veel werkgevers betalen een fietsvergoeding of bieden werknemers een 'fietsplan' aan waarmee zij op een fiscaal aantrekkelijke manier een nieuwe fiets kunnen aanschaffen.

Tips van woon-werk-fietsende Bevers

Ook bij ons zijn er een aantal collega's niet meer van hun fiets af te slaan. Ooit begonnen om het te proberen en nu volledig hooked - blijkbaar is het fietsend naar je werk gaan behoorlijk verslavend. Voel je dat nog niet echt, maar ben je wel benieuwd? Dit zijn de tips voor beginners (en voor doorpakkers) van onze collega's.

 • Just do it. Het hoeft niet supertechnisch of megasnel
  Serieus: probeer het gewoon eens. Zet je wekker een uurtje eerder - ’s ochtends ben je nog fris en kun je jezelf makkelijker overtuigen om erop uit te gaan. Houd jezelf niet voor de gek met 'ik maak vanavond wel een rondje': dan ben je vaak al moe van de dag en kost het gevoelmatig meer energie om er nog op uit te gaan.

Bevercollega Wim tipt: 'Zet de avond van te voren je spullen en je kleding klaar. Zo heb je ’s ochtends geen enkele reden om toch niet met de fiets te gaan. Als je eenmaal op de fiets zit is het heerlijk! Bijkomend voordeel: als je eenmaal bent gegaan en hebt ervaren hoe lekker het is, plan je ook makkelijker je volgende keer.

Zelf gaat hij vooral in de zomer, maar ook wel eens in het voor- of najaar op de fiets naar kantoor. Als het maar droog en niet té koud is. Wim: 'Met het OV ben ik 1:15 uur onderweg en met de fiets maar een uurtje langer. Relatief kost het me dus maar een uur, terwijl ik wel ruim twee uur op de fiets zit 😊'. (Ja, ook wij moesten even nadenken over deze logica).

Fietsende Bever Tim: 'Natuurlijk is het wel zo plezierig en comfortabel om de tocht te maken op een betrouwbare, sportieve fiets. Maar die hoeft zeker niet met hypermoderne of lichtgewicht onderdelen uitgerust te zijn! Je hoeft ook helemaal niet heel snel te gaan. Het gaat om het fietsen, toch?'.

Ook collega nr. 3 had eerst zijn twijfels. 'In het begin zag ik op tegen alle handelingen van douchen op kantoor, de juiste spullen tegen de kou en het risico om te laat op het werk te komen. Nu is alles routine geworden, weet ik dat ik de juiste buitenbanden heb en is er eigenlijk geen enkel risico meer om te laat te komen’.

 • Weet waarvoor je het doet
  Zo fietst Tim naar het werk omdat het gezond en goedkoop is, en net zo snel als het OV of de auto. 'Op de terugweg maak ik vaak een extra rondje door het duinlandschap of de polder. Ook is het tof om een recordje te breken op een bepaald traject, ook omdat je daarmee ook je conditieverbetering kan testen. Met collega’s fietsen is vooral gezellig, niet per se een competitie'.

Ook het buiten zijn en daardoor wakkerder op je werk aankomen, is een goede motivatie. Een fietsende collega die zo’n drie jaar geleden begon, destijds aangestoken door zijn manager, zegt: ‘Het beviel meteen. Het is heel bijzonder om ‘s ochtends vroeg in de natuur te zijn, dat deed ik daarvoor eigenlijk niet zo vaak’. En ook voor je conditie is het goed. Je komt echt superwakker aan op werk. Geen koffie meer nodig om wakker te worden, eerder een glas water.’

Wim doet het vooral voor de conditie, om lekker fit te blijven. ‘Je komt helemaal wakker op je werk aan het is ook gewoon een mooi stuk fietsen’. Ik woon in Utrecht en werk bij Bever op het hoofdkantoor in Pijnacker, zo’n 60 kilometer. Op één dag heen en terug heb ik weinig gedaan, alleen als ik de trainingskilometers nodig had voor een toertocht die op de planning stond. Op de fiets zelf doe ik het relatief rustig aan, ik heb geen zin om kapot op mijn werk aan te komen als je nog de hele dag moet werken.

 • Maak fietsafspraken met collega’s
  Een fietsafspraak met collega’s is niet alleen gezellig, maar ook een goede manier om gemotiveerd te blijven op de fiets. Heb je een wat mindere dag, ga je toch gemakkelijker de deur uit als je weet dat die ander op de afgesproken plek klaarstaat om te gaan. Je daagt jezelf ook meer uit op korte sprints. Kortom: het samen fietsen en di micro-wedstrijdjes die dan vaak ontstaan, zijn vooral erg leuk en verhogen je fietsplezier.

  Je kunt elkaar(s prestaties) ook volgen via een app als Strava. Voor veel )sociale) fietsers werkt dit heel motiverend. Door je ritten online bij te houden krijg je een mooi overzicht van hoe actief je bent en je gereden afstanden. Let op: een dergelijke voortgangs app kan ook averechts op je uitwerken - doe wat bij jou past.
 • Koop eens een nieuw onderdeel of fietskleding
  Het allerlekkerst fietst natuurlijk op een gloednieuw stalen rosje. Maar om nu voor elke rit een nieuwe fiets te kopen… Een goede nieuwe band, een soepeler ketting of nieuwe remmen geven dan gemakkelijker (en voordeliger) een boost aan je fietsplezier.

Maar ook een nieuw jasje, een broek of fijne rugzak kan je al meer en meer doen uitkijken naar je volgende rit. Kijk voor ideeen maar eens naar ons lijstje met wat je echt nodig hebt voor je (dagelijkse) woon-werk ritten per fiets. En ja, natuurlijk, het belangrijkste is dat je het fietsen zelf lekker vindt (en geloof ons, dat ga je ook vinden). Maar als wat fijne gear je daarbij helpt, who cares? Al fiets je alleen maar om je nieuwe supershiny t-shirt of die coole rugzak aan al je medeweggebruikers te showen - je fietst!

Meer herfstige buiteninspiratie? Ontdek deze 8 superhandige items voor als het regent, bekijk onze mooiste routes om te wandelen met je hond of ga terug naar het blog