Dit zijn de 7 mooiste plekken voor een fietsvakantie in Europa

Fietsen: voor ons Nederlanders is het een tweede natuur. Niets is heerlijker dan in de zomer je stalen ros meenemen en op de fiets nieuwe gebieden te ontdekken. Speciaal voor fietsliefhebbers tippen we de mooiste plekken voor een fietsvakantie in Europa.

'Fietsvakantie’ is een breed begrip. Je kunt deze vorm van reizen namelijk vormgeven op een manier die bij jou past. Kies er bijvoorbeeld voor om met de auto naar een bestemming te rijden en dagelijks lange ritten te maken vanaf je kampeerplek. Een andere optie is full bikepacking mode, met tent en bepakking. Je spullen meenemen op de fiets en overnachten in een comfortabele AirBnb kan natuurlijk ook. Wat je plan ook is, er zijn genoeg Europse fietsroutes voor je volgende fietsavontuur.

1. De Ardennen (België en Frankrijk)

De Ardennen zijn relatief dichtbij, binnen een paar uur ben je in dit natuurparadijs. Avontuur en ontspanning vormen hier een naadloos geheel. De kabbelende rivieren en uitgestrekte bossen doen je de drukte van het dagelijkse leven vergeten en laten je één worden met de natuur. De Ardennen zijn natuurlijk voor een groot deel gelegen in België, maar beslaan ook een klein stukje van Luxemburg en Frankrijk. Trek eens de stoute fietsschoenen aan en steek de grens over naar Luxemburg tijdens je tocht. Hier vind je het Mullerthal: Luxemburg’s ‘little Switzerland.’ 

 

Je kunt bovendien makkelijk vanuit Nederland naar de Ardennen fietsen. Tijdens deze route fiets je langs de oevers van de Maas door drie landen. Vanuit Zuid-Limburg volg je de rivier door de Belgische en Franse Ardennen tot aan het Franse Sedan. (Je kunt deze route ook van Frankrijk naar Nederland fietsen natuurlijk). De route gaat grotendeels over duidelijk gemarkeerde fietspaden, steeds met de meanderende Maas in zicht. Aan de andere kant geniet je van uitzichten op heuvelachtige landschappen, wijngaarden, hoge steile rotswanden en hellingen.

 

Overnacht tijdens je fietsvakantie op een van de vele campings en onderneem toffe activiteiten. De Ardennen zijn namelijk een echt outdoorwalhalla

2. Steiermark (Oostenrijk)

De regio Steiermark in Oostenrijk is een heerlijke plek voor fietsers. Zo vind je er een heel scala aan mountainbikeroutes door de weelderige bossen, langs prachtige meren en door rotsachtig gebied. Maar ook de sportieve fietser vindt hier talloze mogelijkheden. Wielrenners kunnen zich wagen aan verschillende imposante beklimmingen en bovendien kun je ook met je e-bike genieten van het landschap van Steiermark.

 

Tijdens een fietsvakantie in Steiermark geniet je van prachtige, afwisselende landschappen. Langs de rivieren Enns, Raab en Mur liggen vlakke routes, terwijl je rond Dachstein juist het hooggebergte kunt opzoeken. Gesäuse National Park is ook een aanrader: in dit natuurgebied kijk je je ogen uit. Combineer je fietsvakantie eens met een dagje raften door de ravijnen van rivier de Enns of maak een wandeling naar een van de prachtige watervallen in het gebied. Welke type fietser je ook bent, een fietsvakantie Steiermark is altijd een goed idee!

3. De Schotse Hooglanden (Schotland)

Als er een gebied is dat tot de verbeelding spreekt, zijn het wel de Schotse Hooglanden. Dit gebied ligt in het verre noorden van Schotland en wordt gezien als een van de mooiste en wildste gebieden van Europa. Het is dunbevolkt, met uitgestrekte landschappen, enorme bergen en prachtige meren. Houd je van natuur en rust? Dan zijn de Highlands dé plek voor jou.

 

Fietsen in de Schotse Hooglanden is een geweldige ervaring. De wildernis van de Hooglanden, met name de monumentale westkust, is onbeschrijfelijk mooi. Het landschap, het meest dramatisch in het rijke licht van mei of september, wedijvert met waar ook ter wereld. Hier rondtoeren is iets heel bijzonders – vooral voor zelfstandige fietskampeerders en hardcore bikepackers: wildkamperen is vanzelfsprekend toegestaan (mits volgens de regels van de Scottish Outdoor Access Code).


Ortlieb: jouw metgezel voor bikepacking-avonturen

Ortlieb is dé naam in topkwaliteit fietstassen en de ultieme keuze voor bikepackers. De tassen van het merk zijn ontworpen om elk avontuur te doorstaan dankzij de waterdichte en slijtvaste materialen. Laat regen, modder en ruig terrein je niet tegenhouden: Ortlieb houdt je bagage veilig en droog, ongeacht de omstandigheden. Ook fijn: het merk streeft ernaar hun ecologische voetafdruk te minimaliseren door milieuvriendelijke productiemethoden toe te passen en eerlijke arbeidsomstandigheden te waarborgen. Met Ortlieb draag je dus ook bij aan een positieve impact op onze planeet.

 

Of je nu een doorgewinterde bikepacker bent of gewoon graag avontuurlijk op pad gaat, Ortlieb heeft een uitgebreide collectie functionele tassen die speciaal zijn ontworpen voor bikepacking. Praktisch, betrouwbaar en met voldoende ruimte voor al je uitrusting. Bikepacken is altijd een succes met Ortlieb!


4. Schwarzwald (Duitsland)

In Nederland staat het Zwarte Woud vooral bekend als een betoverend wandelgebied en een waar mountainbikeparadijs, met zijn eindeloze dennenbossen en golvende bergweiden. Echter, ook recreatieve fietsers worden in dit prachtige gebied niet teleurgesteld, aangezien er volop mogelijkheden zijn voor een geslaagde fietsvakantie. Een aantal van de fietsroutes is ook nog eens zo gepland dat de zwaarste beklimmingen te overbrugen zijn per trein of kabelbaan.

 

Het landschap is heel afwisselend en datzelfde geldt voor de fietsroutes: ze variëren met steile afdalingen en beklimmingen, desolate valleien en authentieke stadjes. Ook geniet je van het prachtige uitzicht over het Rijndal en de Vogezen. De pittoreske dorpjes met hun vakwerkhuizen zijn een welkome afwisseling van de prachtige natuur van het Zwarte Woud en bieden volop mogelijkheden om op adem te komen. 's Avonds geniet je van heerlijke traditionele maaltijden en een grote bierpul of lokale wijn. Met de fiets of mountainbike, de vele fietsroutes in het Zwarte Woud bieden veel plezier voor iedereen.

5. (Noord)Jutland (Denemarken)

Het Deense Noord-Jutland is ideaal voor een spannende fietsvakantie of een flinke dagtocht. Je vindt er mooie en schilderachtige routes, maar ook routes voor de meer ervaren fietsers die de voorkeur geven aan meer uitdagende routes langs het strand of in het bos.

 

Noord-Jutland biedt stapels belevenissen voor iedereen die graag op twee wielen op vakantie gaat. Van Skagen in het noorden tot Mariager in het zuiden: je vindt er een overvloed aan paden, wegen en andere gemarkeerde routes voor fietsliefhebbers. Overal in Noord-Jutland vind je nationale, regionale en lokale fietsroutes. Sommige hiervan zijn dagtochten, andere routes zijn langer en veeleisender. Je fietst door heide, heuvels, bossen, stranden en meer. Bezoek onderweg de gezellige stadjes en geniet van een kopje koffie of een ijsje in een gezellige lokale omgeving. De full Danish experience


Ik ga op fietsvakantie en ik neem mee

Is een fietsvakantie een relatief nieuw avontuur voor je? Geen zorgen: we helpen je graag bij het vormgeven van jouw perfecte buitenavontuur. 

 

Zo lees je in dit blog wat je precies allemaal nodig hebt voor een bikepackingavontuur. Hier vind je hier een uitgebreide paklijst voor je fietsvakantie. En dat is nog niet alles. Op onze adviespagina’s vind je verschillende keuzegidsen die je helpen bij het kiezen van de juiste producten. 

 

Wil je liever persoonlijk advies? Ook daarmee zijn we je graag van dienst. Onze Buitenexperts staan dagelijks voor je klaar in een van onze Bever-winkels. Zo ga je altijd voorbereid en vol goede moed op pad. 


6. Dolomieten (Italië)

De Dolomieten liggen in de regio Zuid-Tirol en Trentino en maken deel uit van de Alpen. De natuur in de Dolomieten is groen, ruig en adembenemend mooi. Met enkele van de meest beruchte Alpentoppen en goed onderhouden fietspaden, is fietsen in de Italiaanse Dolomieten de droom van een actieve vakantieganger.

 

De fietsroutes in de Dolomieten leiden door prachtige landschappen en zijn goed aangegeven. Daarnaast zijn er tal van routekaarten beschikbaar om een fietsvakantie in de Dolomieten te organiseren. De bekendste route is de Sella Ronda. Tijdens deze route van 58 kilometer overbrug je meer dan 3.400 hoogtemeters. 

 

Als er één ding is dat een rit in de Dolomieten nooit zal zijn, is het saai. De noordoostelijke Italiaanse bergen worden gekenmerkt door een alles of niets-houding: ofwel een opwaartse strijd ofwel een lange, neerwaartse helling. Er is niet veel plat, dat is zeker. Kortom: als je van klimmen houdt en geen grote fan bent van vlaktes, dan zijn de Dolomieten iets voor jou. Maar zelfs als je geen grote fan bent van naar boven gaan, zouden de prachtige uitzichten die de regio biedt voldoende moeten zijn om de strijd op de pedalen te compenseren.

7. De Griekse eilanden

Fietsvakanties zijn spectaculair en divers in Griekenland. Zowel de Griekse eilanden als het vasteland zijn uitstekende fietsbestemmingen, met zowel moeilijke fietsroutes als rustige, vlakke paden.

 

Overweeg een bezoek aan Kefalonia, dat deel uitmaakt van de Ionische archipel. Fietsliefhebbers beschouwen dit eiland als een van de beste en meest geliefde Griekse eilanden. Vanaf de fietspaden heb je een prachtig uitzicht op de azuurblauwe zee en geniet je van de groene cipressen en de heerlijke mediterrane geuren.

 

Karpathos is een eiland van de Dodekanesos, gelegen tussen Rhodos en Kreta. Het lange eiland biedt een verscheidenheid aan fietsgebieden, waaronder bergen en prachtige zandstranden. Dit gebied kent relatief weinig toerisme, waardoor het de beste fietslocatie in Griekenland is voor mensen die op zoek zijn naar rust en natuur.

Fietsen doe je met Bever

Spring je het liefst nú al op de fiets, maar heb je de juiste uitrusting nog niet in huis? Onze Buitenexperts staan voor je klaar in onze winkels. Ze helpen je graag bij het vinden van alle items voor jouw fietsvakantie. Op ons blog vind je daarnaast veel handige tips en stapels fietsinspiratie. Denk aan essentials voor een meerdaagse tocht, hulp bij het vinden van de juiste fietstassen en mooie fietsroutes.

 

Wij zijn benieuwd naar jouw fietsavonturen! Deel je foto online met #buitenbegintbijbever en wie weet delen wij ‘m op onze Instagram- of Facebookpagina.

Cookies voor jouw ervaring

Bever.nl maakt gebruik van marketing, analytische en functionele cookies en vergelijkbare technologieën. Ook derden en sociale netwerken kunnen cookies plaatsen via onze website. Als je op “accepteren” klikt, ga je hiermee akkoord. Je kan voorkeuren ook wijzigen en wij slaan jouw keuze twee jaar op. Direct je keuze wijzigen? Dat kan via de cookie policy button onderaan alle pagina's.