vrouw met fietstassen op fietsvakantie

De beste fietstas kiezen voor jou en je fietsplannen

Een goede fietstas is een onmisbaar onderdeel van elk fietstrip. Van je dagelijkse fietstocht naar werk tot een meerdaags bikepackavontuur: met de beste fietstassen fiets je een stuk comfortabeler. Maar hoe kies je welke fietstas jij nodig hebt? En wat is dan een goede fietstas? Daar helpen we je bij!

Als je langere tijd op de fiets zit, draag je liever geen spullen op je rug. In plaats daarvan kies je liever voor een fietstas. We leggen uit welke verschillende fietstassen er zijn, hoe je kiest en delen een aantal van onze beste fietstassen.

 

Ga direct op deze pagina naar:

Zo kies je een fietstas

  1. Bij het kiezen van de juiste fietstas let je op verschillende eigenschappen. Aan de hand van jouw plannen en wensen, kom je zo tot de juiste fietstas!

1. Activiteit

Waar je de tas voor gaat gebruiken, vertelt je al veel over de eisen waaraan je tas moet voldoen. Voor een dagelijks fietsritje naar werk heb je natuurlijk iets anders nodig dan bijvoorbeeld tijdens je fietsvakantie. Iets verder op deze pagina vertellen we je meer over de fietstassen voor verschillende activiteiten

2. Volume

Hoeveel wil je meenemen in de tas? Dat bepaalt hoeveel volume een tas moet hebben. Daarnaast heeft het ene type fietstas meer volume dan een ander type. Zo heeft een snack pack alleen maar ruimte voor wat reepjes en een banaan, terwijl in een achtertas natuurlijk veel meer past. Per type tas leggen we uit hoeveel volume je nodig hebt:

  • Zadeltas: 
    Als je een zadeltas gebruikt voor een dagtrip of langere mountainbikeroute, is een volume van 0.5 tot 5 liter vaak al voldoende. Hier kun je bijvoorbeeld een reparatiekitje en extra patroon in kwijt voor als je een lekke band krijgt. Ga je bikepacken? Dan heb je een grotere tas nodig, van ongeveer 10 tot 20 liter. Hoe groter je tas, hoe meer je mee kunt nemen. Zorg er wel voor dat je zadeltas goed vastzit en niet te veel wiebelt. 
  • Stuurtas: 
    Voor een stuurtas heb je wat minder beperkte ruimte, doordat de tas aan je stuur komt. Op een racefiets of gravelbike luistert het nauw, omdat de tas tussen je stuur moet passen. Een mountanbike heeft een recht stuur waardoor je hier ook naar wat grotere tassen kun kijken. De meeste stuurtassen hebben een volume van 5 tot 15 liter. 
  • Frametas:
    Je vindt frametassen in verschillende maten, van een kleine tas van 2 liter tot een grotere variant van 6 liter. Afhankelijk van wat je je frametas stopt, bepaal je hoe groot jouw tas moet zijn. Check ook goed of je tas in jouw frame past.
  • Voortas:
    Een voortas bevestig aan de voorvork van je fiets. Het is eigenlijk het kleinere broertje van achtertas. Het is belangrijk dat je voortassen niet te zwaar en te groot zijn. Doordat je voortas aan je voorvork zit, kan dit namelijk je stuurgedrag beïnvloeden. Let op: niet alle voorvorken zijn hiervoor geschikt. Als jouw voorvork van carbon is gemaakt, kun je deze beter achterwege laten. Gravelfietsen hebben vaak juist weer bevestigingspunten waar je dit soort tassen aan kunt vastmaken.
  • (Dubbele) achtertas:
    Voor dagelijks gebruik kun je kiezen voor een volume van 45 tot 55 liter voor dubbele tassen. Met een enkele tas kom je dan uit op een volume van ongeveer 20 liter of iets meer. Ook voor een fietsvakantie is dit een goed volume, al raden we dan wel aan om twee tassen te gebruiken voor extra opbergruimte en een betere verdeling van het gewicht. Zo heb je meer balans tijdens het fietsen!

3. Bevestigingssysteem

Tijdens het kiezen van fietstassen, let je ook op het bevestigingssysteem. Bij voor- en achtertassen die je makkelijk kunt losklikken van je fiets bestaan er verschillende systemen. Hier meer over weten? Verder op de pagina leggen we er meer over uit. De meeste bikepacktassen zijn voorzien van een sluiting met klittenband. Hiermee kun je ze dus makkelijk aan je fiets bevestigen. Om lakschade aan je fiets te voorkomen, kun je speciale beschermingsfolie gebruiken. Je kunt je tassen extra vastmaken met deze handige straps van Sea to Summit

4. Overige eigenschappen van een fietstas

Tot slot zijn er nog andere zaken waar je op let tijdens het kiezen van fietstassen. We zetten ze op een rijtje. 

  • Waterdicht
  • Reflecterende details of verlichting
  • Telefoongaatje
  • Draagsysteem
  • Toegang

Verschillende soorten fietstassen

  1. Je kunt kiezen uit verschillende soorten fietstassen. Als je gaat bikepacken, combineer je verschillende fietstassen zodat je meer kunt meenemen. Hoe meer bagage je mee wilt nemen, hoe meer tassen je nodig hebt. Zorg er altijd voor dat het gewicht van je tassen gelijkmatig over je fiets verdeeld is en de tassen stevig vastzitten. Beter voor je balans, je veiligheid én je fiets!

Welke fietstas komt waar op je fiets?

Hieronder zie je welke fietstas je waar op je fiets plaatst en lees je wat het voordeel is van elk type tas.

Type fietstassen

Een stuurtas hang je voorop aan je stuur. Sommige stuurtassen kun je makkelijk loskoppelen en meenemen, terwijl andere varianten juist stevig aan je stuur zitten. Kies jij voor een stuurtas die je makkelijk loskoppelt en die van boven open gaat? Dan is dat een ideale locatie voor belangrijke spullen, zoals je navigatietoestel of telefoon. Soms kun je die ook zelfs boven op je stuurtas bevestigen.

 

Als je gaat bikepacken, kun je hier vaak grotere producten in kwijt, zoals je slaapzak of tent. Sommige tent zijn zelfs speciaal gemaakt om tussen je stuur te passen. Kijk daarvoor naar de bikepack-variant van bijvoorbeeld Nemo of MSR.

Een frametas komt in verschillende formaten en hang je aan je frame. Een frametas past niet aan elke fiets, maar alleen aan fietsen met een open frame. We hebben veel verschillende formaten, dus bekijk voor wat past op jouw fiets. Let ook op de vorm van je frame en je bidons! Door de smalle vorm is het lastig om er grotere items in te krijgen. Bewaar daarom kleinere items, zoals bijvoorbeeld je EHBO-kit en benodigdheden voor je fiets (reservebandjes, klein fietspompje, etc). Een frametas is ook een handige plek om je eten en drinken te bewaren. Een frametas is vooral handig voor meerdaagse fietsavonturen. 

Tijdens het bikepacken is je zadeltas de ideale plek om je kleding te stoppen. Stop je kleding en toiletspullen in dry bags. Zo blijven ze droog als je geen waterdichte fietstassen hebt én nog veel belangrijk: je kunt je kleding zo klein mogelijk in te pakken. In je zadeltas stop je spullen waar je overdag niet snel bij hoeft. Denk bijvoorbeeld aan je kleding voor overdag of je slaapzak. Aan de bovenkant van de zadeltas kun je extra schoenen of slippers binden.  

Een voortas bevestig aan de voorvork van je fiets. Het is eigenlijk het kleinere broertje van achtertas. Je kunt kiezen voor een enkele voortas, maar met een dubbele ben je een stuk mee in evenwicht. Het is belangrijk dat je voortassen niet te zwaar en te groot zijn. Doordat je voortas aan je voorvork zit, kan dit namelijk je stuurgedrag beïnvloeden. Kijk bovendien goed naar de maat: de lengte van de tas moet wel aan je voorvork passen en mag nergens uitsteken. 

De achtertas is een veelgebruikte fietstas. Je hebt er geen last van en je kunt er veel bagage in kwijt. Ze zijn vaak los te koop of komen in een set van twee. Je kunt kiezen uit vaste achtertassen of tassen die je na je rit gemakkelijk los klikt. Zo kun je de tas makkelijk meenemen naar binnen, handig voor als je boodschappen gaat doen of naar je werk gaat.

Een top tube is een klein extra tasje boven op je frame. In dit tasje kun je een aantal kleinere items kwijt. Het is een handige plek om spullen te stoppen waar je snel bij wilt kunnen. Denk bijvoorbeeld aan je telefoon, portemonnee en zonnebrandcrème. 

Een handig, klein tasje dat je aan je stuurpen hangt. In een snack pack, oftewel stuurpen tas, kun je een extra bidon kwijt of stop je wat reepjes en een banaan. Een belangrijke toevoeging als je langere tochten maakt en misschien wel je meeste waardevolle bagage 😉.


Welke fietstas voor jouw fietsplannen?

Welk type fietstas jij het beste kunt kiezen, is vooral afhankelijk van je activiteit. Waar ga je de fietstassen het meeste voor gebruiken?

Gebruik jij je fietstassen vooral tijdens dagelijkse fietstochtjes, bijvoorbeeld voor boodschappen? Dan kun je het beste kiezen voor twee achtertassen kiezen, hier kun je lekker veel in kwijt. Bedenk of je je fietstassen er wel of niet wilt afhalen en of ze waterdicht moeten zijn.

Fiets jij regelmatig naar je werk? Kies dan voor een achtertas die je makkelijk van je iets klikt. Daarnaast is het handig als deze fietstas een goed draagsysteem heeft, zoals een schouderband of rugzakriemen. Zo neem je je tas ook makkelijk mee van je fiets naar je bureau.

Tijdens een dagtocht heb je vaak niet veel nodig, maar het liefste draag je het nog steeds niet op de rug. Kies voor een stuurtas van ongeveer 10 liter, een zadeltas van 5 liter of achtertassen. Bedenk goed wat je meeneemt tijdens je dagje uit en of je daar tijdens het fietsen ook bij moet kunnen. In een zadeltasje neem je makkelijk wat reparatiemateriaal mee, zoals een reservebandje, bandenlichters en een pompje.

Tijdens een fietsvakantie neem je waarschijnlijk al wat meer mee. Overnacht jij op dezelfde plek en maak je dagtochten? Of trek je van plek naar plek? Dit vertelt je hoeveel tassen je nodig hebt. Als je alleen dagtochten maakt, heb je aan een ruime stuurtas en een kleine zadeltas voldoende. Als je op verschillende locaties overnacht, kun je het beste ook voor voor- of achtertassen meenemen. Zo kun je een stuk meer meenemen!

Op een bikepack-tocht neem je waarschijnlijk ook je kampeermateriaal mee. Hierdoor moet je dus een stuk beter nadenken over wat je meeneemt en vooral hoe je dat meeneemt. Zorg sowieso voor een frametas, zadeltas en een stuurtas. Hoe langer je weggaat, hoe meer je kunt toevoegen! Verder raden we aan om eerst tassen te lenen als je nog niet zeker wat je nodig hebt. Begin ook ruim op tijd met het inpakken en vastmaken van je tassen. Dat scheelt weer stress de dag voor vertrek.


man met fietstassen

Fietstassen bevestigen: zo doe je dat

  1. Je kunt kiezen tussen een fietstas die stevig vastzit of een tas die je makkelijk kunt loskoppelen. Bij een vaste fietstas moet je de spullen die erin zitten, overbrengen naar een andere tas als je de fiets achterlaat. Een fietstas die los te koppelen is, haal je makkelijk van je fiets als je op je bestemming bent aangekomen. Zo neem je jouw bagage direct mee en laat je niks onbemand achter. Sommige losse fietstassen hebben ook een draagsysteem, zoals bijvoorbeeld een schouderband of rugzakriemen. Zo wordt je fietstas een handtas, kantoortas of gewoon een boodschappentas.
  2.  
  3. Het type bevestigingssysteem hangt af van het merk fietstas. Zo hebben tassen van Vaude een QMR of QMR 2.0 systeem, waarmee je je tas gemakkelijk en snel op je fiets klikt en eraf haalt. Ortlieb gebruikt een Quick-lock 1, 2.1 of 3.1, wat dezelfde manier werkt. AGU gebruikt KLICKfix. Hierbij installeer je een KLICKfix op je fiets waar je de fietstas van AGU inklikt. Veel fietstassen die speciaal zijn gemaakt voor het bikepacken of toerfietsen, bevestig je door middel van stevig klittenband. 

 

Je kunt ook kijken naar een slotje voor je fietstassen, zoals deze optie van Ortlieb.

Waarom een goede fietstas zo belangrijk is

  1. Een goede fietstas is om verschillende redenen erg belangrijk. We zetten de belangrijkste redenen op een rijtje: 
  • Een fietstas zorgt dat je je vrij kunt bewegen tijdens het fietsen en niet wordt belemmerd door iets op je rug of aan je schouder. Je krijgt hierdoor minder snel last van je rug of schouders.
  • Je neemt je spullen op een betrouwbare manier mee: met goede fietstassen is de kans erg klein dat je iets verliest. 
  • Goede fietstassen bewegen weinig heen en weer, waardoor ze niet tussen je spaken kunnen komen terwijl je fietst.  

De beste fietstassen bij Bever

  1. Bij Bever vind je kwalitatieve fietstassen met een lange levensduur. De beste fietstas is de fietstas die het beste bij jou, je plannen én je fiets past. Om je toch een beetje op weg te helpen, delen we een aantal van onze favoriete fietstassen. 

Begin jouw reis bij Bever

Ga jij binnenkort op wereldreis, backpack-avontuur of interrail-trip? Bij Bever vind je alles wat je nodig hebt. Van de ideale reistas tot handige reisaccessoires en fijne wandelsneakers. Zo ben je voorbereid op elke dag! Zowel in de winkel als online bieden we je graag uitgebreid reisadvies. En voor reisinspiratie kun je terecht op ons blog.


Meer kamperen



Cookies voor jouw ervaring

Bever.nl maakt gebruik van marketing, analytische en functionele cookies en vergelijkbare technologieën. Ook derden en sociale netwerken kunnen cookies plaatsen via onze website. Als je op “accepteren” klikt, ga je hiermee akkoord. Je kan voorkeuren ook wijzigen en wij slaan jouw keuze twee jaar op. Direct je keuze wijzigen? Dat kan via de cookie policy button onderaan alle pagina's.