man zit op een fiets tijdens het bikepacken

Bikepacking paklijst: dit neem je mee op fietsavontuur

De paden op (of er juist vanaf), de natuur in, de vrijheid tegemoet: bikepacking is een geweldige manier om buiten te ontdekken! In deze bikepacking paklijst vind je alles wat je nodig hebt voor jouw fietsavontuur. Bekijk hier wat je allemaal inpakt als jij binnenkort gaat bikepacken én hoe je de juiste producten kiest.

Bikepacking is het ultieme buitenavontuur voor fietsliefhebbers. Wat je meeneemt, is afhankelijk van persoonlijke voorkeur, het gebied waarin je fietst en of je wel of niet gaat kamperen. Deze paklijst is dus een basis waaraan je je eigen draai kunt geven!

 

Ga direct op deze pagina naar:


icoontje fiets en rugzak

Basis

Deze producten vormen de basis van je paklijst en zijn een goede plek om te beginnen. Zorg ervoor dat deze items helemaal passen bij jouw wensen en eisen. Zo leg jij een goede basis voor jouw fietstrip.

Zonder fiets kom je natuurlijk niet ver. Met een racefiets reis je licht en kun je gemakkelijk langere afstanden afleggen. Een mountainbike is perfect als je alles off-road wilt fietsen. Wil je eigenlijk een combinatie van beide fietsen? Met een gravelbike kun je over verharde én onverharde paden fietsen en zo'n fiets zit qua gewicht tussen een racefiets en mountainbike in.

 

De kans is groot dat jij al een fiets hebt staan waarmee je kunt gaan bikepacken. Je stalen ros hoeft heus geen high-tech exemplaar te zijn, zolang ‘ie maar solide is. Jij bepaalt zelf de route, dus zolang je fiets jouw plannen aankan, ben jij klaar om te gaan!

Met de juiste fietstassen maak je jouw fietsavontuur een stuk veiliger, leuker en comfortabeler. Je moet immers je hele paklijst kwijt in deze fietstassen! Wanneer je gaat bikepacken zijn drie tassen essentieel: een frametas, stuurtas en zadeltas. Ga je langere tijd op pad? Dan kun je ook kijken naar voortassen. Deze komen aan de zijkant van je voorvork en zorgen voor een stuk meer pakruimte. We vertellen je graag meer over het kiezen van fietstassen.

Een fietshelm is onmisbaar tijdens elk fietsavontuur. Een goede fietshelm heeft een goede pasvorm, sluit aan bij de sport die je gaat doen en is voorzien van ventilatiegaten voor zomerse fietsavonturen. Lees hier meer over onze 5 beste fietshelmen

Kies voor een compact en lichtgewicht fietsslot, waarmee je je fiets veilig kunt vastzetten. Zo kun je met een gerust hart de supermarkt in of je ogen dichtdoen 's nachts!


icoontje broek en slippers

Kleding en accessoires

Een paar dingen die je sowieso op je lijstje moet zetten: fietskleding, fietsschoenen en je favoriete fietsbril. Maar ook ‘gewone kleren’ kunnen van pas komen, als je bijvoorbeeld uit eten gaat of overnacht in een hotel. Onze belangrijkste tip: pak niet te veel in. Want – we zeggen het nog maar eens – less is more. Pak dus niet voor elke dag nieuwe fietskleding in: je bent toch snel weer bezweet! Overigens kun je prima je wielerkleding na het fietsen wassen of uitspoelen. Is je pak nog niet droog de volgende ochtend? Dan kun je ‘t op je zadeltas binden om onderweg te laten drogen.


Kleding

Met een goede fietsbroek wordt je bikepacktocht een stúk comfortabeler! Een fietsbroek is voorzien van een zeem, waarmee je minder snel last krijgt van zadelpijn. Je kunt kiezen uit een korte of lange fietsbroek en een broek met of zonder bib. We raden aan om een extra fietsbroek mee te nemen, zodat je kunt afwisselen.  

In de meeste gevallen zijn 2 of 3 fietsshirtjes voldoende. Je kunt je shirt 's avonds wassen en de volgende dag laten drogen. Zo bespaar je weer op gewicht en pakvolume! Een geschikt fietsshirt heeft rugzakken voor snacks, voldoende lengte op de rug en knelt niet bij je schouders.

Als je ook in de vroege lente of de late herfst op pad gaat, is een thermoshirt onmisbaar. Het zorgt voor meer warmte en voert transpiratievocht goed af. En als je slaapzak toch iets te koud is, kan een laagje thermokleding het verschil maken tussen een slapeloze of comfortabele nacht.

Kies voor een dun, lichtgewicht regenjasje dat je alleen draagt als het regent. Het is vooral belangrijk dat deze jas weinig ruimte in beslag neemt als je hem niet draagt. Is de kans op regen echt heel minimaal en ga je maar een paar dagen weg? Dan kun je overwegen om hem thuis te laten. 

Fietssokken zijn ademend en sneldrogend, wat zorgt voor meer draagcomfort. Zorg ervoor dat je sokken goed strak zitten, zodat ze niet dubbel gaan tijdens het fietsen.

Je fietsschoenen draag je natuurlijk tijdens het fietsen. Je kunt kiezen voor klikschoentjes of reguliere zolen, afhankelijk van wat voor trappers jij hebt.  

Na een lange dag op de trappers, is er niks fijner dan het uittrekken van je schoenen. Neem daarom een paar slippers of sandalen mee. Zo kunnen je voeten lekker luchten terwijl jij aan het bijkomen bent! Maak je slippers vast aan de bovenkant van je zadeltas, hier nemen ze de minste ruimte in beslag. Zorg wel dat ze goed vastzitten om ze niet halverwege een rit kwijt te raken.

Kies voor kledingstukken die weinig ruimte in beslag nemen. Zo hou je je pakvolume zo laag mogelijk! Hou er wel rekening mee dat het in de avond vaak flink kan afkoelen. Neem bijvoorbeeld een donsjasje of puffer mee als je ook 's avonds lekker buiten wilt blijven.


Accessoires

Een fietsbril draag je natuurlijk tijdens het fietsen, maar beschermt je ogen ook tegen de zon als je niet meer in je zadel zit. Zorg dat het model goed aansluit op je gezicht, zodat hij niet van je neus glijdt en je weinig last hebt van rijwind. Daarnaast moeten de pootjes zacht zijn zodat het niet gaat irriteren als je de bril lang draagt.

Een paar fietshandschoenen zorgt ervoor dat je minder snel last van je handen krijgt. Ook heb je meer grip op je stuur en zijn je handen beter beschermd tegen uitstekende takken. In koudere gebieden of weersomstandigheden kun je kiezen voor lange, warme fietshandschoenen. 

Een Buff valt in de categorie 'altijd handig'. Om je nek of hoofd als het fris is, als hoesje voor je kwetsbare spullen, als haarelastiek of zelfs als oogmasker: een Buff is multifunctioneel. Daarnaast is een Buff ook lichtgewicht en UV-werend.

Als je vroeg in de ochtend op je fiets stapt, kan het nog wat fris zijn. Armstukken zijn dan de ideale uitkomst. Als het warmer wordt, trek je ze makkelijk uit en ze nemen weinig ruimte in beslag in je fietstassen!


icoontje tent en slaapmat

Kamperen

Als je voor het eerst gaat bikepacken of gewoon niet zoveel mee wilt nemen, kun je kiezen voor het comfort van een hotel of B&B. Kies je voor optimale vrijheid en slapen in de natuur? Dan ga je lekker kamperen! Als je onder de sterrenhemel slaapt, mag een goed en lichtgewicht slaapsysteem niet ontbreken. Wanneer je tijdens het bikepacken gaat kamperen, neem je de volgende spullen mee.


Kies voor een lichtgewicht tent met een klein pakvolume, zodat je jouw tent makkelijk mee kunt nemen op de fiets. Sommige tenten hebben een specifieke bikepack-uitvoering: deze past precies tussen je stuur. Door je tent buiten je tassen te bewaren, hou je in je tassen ruimte over voor je kleding. Meer tips over het kiezen van je tent lees je in onze keuzehulp. 

 

Onze tip? Haal de tent uit de oorspronkelijke verpakking en neem de verschillende onderdelen los mee. Zo kun je efficiënter inpakken! Ga je maar 1 of 2 nachtjes weg en wordt het goed weer? Dan kun je ook kijken naar een tarp of bivakzak. Dit is nog lichter dan een tent, maar biedt wel minder bescherming.

Ook je slaapzak is belangrijk. Let hierbij op de comforttemperatuur: de minimale temperatuur waarop je nog comfortabel slaapt in de slaapzak. Kies een slaapzak die warm genoeg is voor de omstandigheden tijdens je tocht en bij voorkeur voor een donzen slaapzak. Die zijn lichter, warmer en kleiner op te vouwen. Voor meer advies over het kiezen van de juiste slaapzak vind je hier.

De juiste slaapmat is niet alleen een zegen voor je (vermoeide) rug, hij beschermt je ook tegen de kou die uit de grond omhoog trekt. De kleinste en lichtste slaapmatjes sjouw je gemakkelijk mee, maar zijn vaak zo dun dat ze weinig comfort bieden. Zoek dus de juiste balans hierin. Let verder ook op het isolatievermogen van de mat, de R-waarde. Je kunt ook altijd voor de zekerheid een aluminium isolatiematje meenemen voor extra warmte. 

Eentje in de categorie luxe: een kussen. Kun je echt niet slapen zonder? Neem dan een opblaasbaar exemplaar mee of maak een kussen door kleding in je slaapzakhoes te stoppen. 


icoontje gasbrander en reep

Koken, eten en drinken

Ook qua koken kun je het helemaal naar eigen smaak inrichten. Kies voor restaurantjes en cafés onderweg, loop elke lokale supermarkt plat of bereid je eigen maaltijden met een gasbrandertje. Afhankelijk van waar je voor kiest, kun je zelf bepalen wat je nodig hebt. Als jij niet gaat koken, hoef je geen pannetje in te pakken. Maar kom jij niet overeind zonder ochtendkoffie? Zorg dan voor gasbrandertje en lichtgewicht beker. Lees hier meer tips over wat je eet en drinkt tijdens het bikepacken. Een tipje van de sluier: je hebt véél calorieën nodig als je de hele dag in het zadel zit.


Je neemt minimaal twee bidons mee die je allebei op je frame kwijt kunt. Als het heel warm is, kun je kijken of je ergens op je fiets nog een extra bidonhouder kunt plaatsen. Zeker door rustige gebieden kun je soms een aantal uur trappen voordat je een supermarkt of café tegenkomt. En zonder water komen te zitten, wil natuurlijk niemand! Ga je naar een gebied waar drinkwater niet altijd omhanden is? Zorg er dan voor dat je iets meeneemt waarmee je water kunt filteren.

Waar je ook komt met de fiets, een waterfilter is altijd een goed idee. Zo heb je toegang tot water, zelfs als er geen kraan in de buurt is. Lees hier meer over het filteren van water

Tijdens het fietsen verbrand je nogal wat calorieën. Het is belangrijk om dus veel te blijven eten. Anders kun je zomaar van je fiets getrokken worden door de spreekwoordelijke man met de hamer... Zorg voor calorierijke snacks en maaltijden, om je energielevel op peil te houden. Pak altijd wat powergels en electrolytes in voor een goede energieboost. Pro-tripje: combineer zoet en zout in één snack. Meng bijvoorbeeld M&M's met zoute pinda's.

Een gasbrandertje hoef je alleen mee als je van plan bent om zelf te koken of koffie te zetten. De MSR Pocket Rocket 2 is een uitstekende keuze: deze brander is licht en compact. Meer tips over het kiezen van je gasbrander lees je hier.

Voor eerdergenoemde koffie of thee!

Ga je ook op plekken komen waar geen winkels in de buurt zijn? Dan kun je kiezen voor vriesdroogmaaltijden. Je hoeft alleen maar heet water toe te voegen, even wachten, goed roeren en smullen maar! Bij Bever hebben we een breed aanbod vriesdroogmaaltijden, zodat je altijd wel iets kunt vinden wat jij lekker vindt.

Wanneer je in de buitenlucht kookt, heb je een kooktoestel nodig, maar ook een pannetje, bestek, een bord etc. Niet optimaal voor jouw lichtgewicht tocht. Kies daarom voor licht en klein kookgereedschap, zoals bijvoorbeeld de opvouwbare borden van Sea To Summit. Voeg een multifunctionele spork toe en je uitrusting is al bijna compleet.


icoontje ehbo-kit en zaklamp

Veiligheid

Veiligheid komt altijd voorop. Je wilt natuurlijk wel dat jij én je fiets heelhuids weer thuiskomen! Neem daarom altijd deze essentials mee, ook als je zo lichtgewicht mogelijk op pad gaat.


Voor jou

Eén van de weinige dingen waarvan je hoopt het niet nodig te hebben. Maar als er iets gebeurt, kun je maar beter een EHBO-setje bij de hand hebben. Kies voor een kleine kit, zoals de Care Plus Compact of de Roll Out Light & Dry.

Op je fietscomputer zet je de route zodat je onderweg niet op je telefoon hoeft te kijken. Ook kun je je gegevens bijhouden en uitgebreide fietscomputers hebben ook een navigatiefunctie. Zo kom je altijd gemakkelijk en snel op plaats van bestemming! Als je langere tochten gaat maken, raden we je wel aan om een goede fietsnavigatie te kopen. Met behulp van de GPS-functie bepaal je makkelijk je positie en kun je zelfs zien waar je allemaal bent geweest. 

Zorg voor goede verlichting op je fiets, zowel voor als achter. Zo kunnen andere weggebruikers je altijd spotten, ook als het al donker wordt of hard regent. 

Paspoort, zorgverzekering, creditcard, betaalpasjes, contant geld, ICE-nummers.

Zeker als je in het buitenland op de fiets stapt, is het goed om te weten wie je kunt bellen in geval van nood.



Reparatie en onderhoud voor je fiets

Voor je fiets neem je natuurlijk ook wat spullen mee. Om je fiets goed te laten werken, pak je wat onderhoud- en reparatieproducten in. Zo ben jij voorbereid op een lekker band, fiets die niet meer goed schakelt of andere technische uitdagingen.

  • Reserve binnen- en buitenband
  • Bandenlichters
  • Reparatiekit
  • Fietspompje
  • Multitool
  • Kettingpons
  • Kettingreiniger
  • Smeermiddel voor droog en nat weer

 

We raden je aan om je fiets goed na te lopen voordat je vertrekt. Zo verklein je de kans om halverwege je route ergens te stranden.



icoontje zonnebrand en zeep

Persoonlijke hygiëne

Tijdens je bikepack-tocht ga je (als het goed is 😉) zweten. Met deze producten kun je je aan het einde van de dag toch een beetje opfrissen en blijft je persoonlijke hygiëne een beetje op peil! Onze tip? Probeer je toiletartikelen bij elkaar te bewaren, zodat je alles makkelijk kunt vinden.  


Een microvezel handdoek is de perfecte optie voor jouw trekking. Dit type handdoek pakt heel klein in en droogt snel. Bedenk bij het aanschaffen hoe groot je jouw handdoek wilt hebben. Groter klinkt fijn, maar met een kleiner formaat ben je in de wildernis al snel geholpen.

Kies voor biologisch afbreekbaar toiletpapier, dit kun je in een kuiltje graven en wordt door de natuur afgebroken. En tot slot: neem voldoende mee... Je wilt natuurlijk niet zonder toiletpapier komen te zitten. Extra tips over het netjes achterlaten van de natuur vind je in ons blog over de Leave No Trace principes.

Als je maar een paar dagen onderweg bent, kun je kiezen voor een minitube tandpasta. Zo bespaar toch mooi weer wat ruimte!

Zelfs als de zon niet schijnt, kunnen er UV-stralen door de wolken komen. Slim dus om je hoe dan ook in te smeren met zonnebrand! Ga minimaal voor factor 30. Hoe lager de factor, hoe vaker je moet smeren.

Alleen als je dit nodig hebt natuurlijk.

Neem ook wat anti-insectenmiddel mee op je bikepack-avontuur. Hoe hoger het percentage Deet, hoe langer je beschermd bent tegen insecten. Gebruik je zonnebrand én Deet? Smeer je dan eerst in met zonnebrand, laat het goed intrekken en spray daarna je anti-insectenmiddel. In de verkeerde volgorde vermindert de werking van beide middelen!

Als je ook gaat wildkamperen, heb je niet altijd een douche of meertje tot je beschikking. Met dit soort zeep of doekjes kun je je toch nog een beetje schoonmaken als je van de fiets stapt. Wel zo fijn voor je reis- of campinggenoten. 

Neem voldoende mee voor de dagen die je op pad bent, en nog wat extra voor geval van nood.  


Overig

Tot slot nog een aantal handige items die je tocht net iets leuker of comfortabeler maken!


Vergeet ook je hoofdlamp niet, in de avond of vroeg in de ochtend is het altijd fijn om wat extra verlichting bij je te hebben. Zeker als je op een wildkampeerterrein staat!

Een powerbank is onmisbaar tijdens je bikepacktocht. Hoe hoger de mAh, hoe vaker je je elektronica kunt opladen. Met een powerbank kun je je telefoon en sporthorloge opladen!

Met een GPS- of sporthorloge kun je statistieken bijhouden. Denk bijvoorbeeld aan afstand, snelheid, hartslag en hoogteverschil. Ook kun je aan het einde van je route precies zijn waar je allemaal bent geweest. Bekijk hier al onze GPS-horloges.

Zeker weten dat je je apparaten altijd kunt opladen? Misschien is een opvouwbaar zonnepaneel dan wel iets voor jou. Deze kun je tijdens het fietsen over je tassen leggen, zodat je energie kunt opwekken. Zo kun jij 's avonds weer al jouw apparaten opladen!

Na een flinke dag fietsen, is het fijn als je aan het einde van de dag comfortabel kunt zitten. De Helinox Chair Zero-campingstoel neem je makkelijk mee in je zadeltas. Op deze manier heb je waar je ook bent een comfortabele zitplek. Is dat te veel gewicht en pakvolume voor jou? Dan kun je ook kiezen voor een zitlap.


Begin jouw bikepack-avontuur bij Bever

Moet je nog spullen aanschaffen voor je bikepacking-tocht? Onze Buitenexperts helpen je graag bij het uitzoeken van de juiste gear. Kom langs in een van onze winkels of koop je bikepacking-tassen, fietskleding of kampeergear online. Inspiratie voor jouw volgende route vind je op ons blog. Alles voor jouw volgende bikepack-avontuur vind je dus bij Bever!


Meer inspiratie



Cookies voor jouw ervaring

Bever.nl maakt gebruik van marketing, analytische en functionele cookies en vergelijkbare technologieën. Ook derden en sociale netwerken kunnen cookies plaatsen via onze website. Als je op “accepteren” klikt, ga je hiermee akkoord. Je kan voorkeuren ook wijzigen en wij slaan jouw keuze twee jaar op. Direct je keuze wijzigen? Dat kan via de cookie policy button onderaan alle pagina's.