lichtgewicht gasbrandertje in gebruik

Hoe kies je de juiste brander voor je volgende buitenavontuur?

Koken tijdens het kamperen is een onmisbaar onderdeel van je avontuur. Met het juiste kooktoestel wordt dit makkelijker én leuker. Maar hoe kies je nu precies welke brander je nodig hebt? Van gasbrandertje tot spiritusbrander: we vertellen je alles wat je moet weten. Zo wordt het kiezen van een goed kooksysteem een makkie.

Welke brander en brandstof jij nodig hebt, hangt voor een groot deel af van de plannen die je hebt. Een lange trektocht door Amerika vraagt om een ander kooksysteem dan een weekje op de camping in Nederland. Een functionerend kooksysteem is een essentieel onderdeel van je kampeermateriaal.

De beste gasbrander voor hiken of kamperen

Voor verschillende activiteiten heb je een ander gasstel nodig. Bekijk hieronder welke brander je het beste kunt kiezen voor jouw geplande activiteit.

 • Tijdens een trekking: je zoekt een lichte en kleine oplossing. Een kleine gasbrander is een uitstekende keuze voor jouw maaltijden en warme dranken!
 • Festivalganger: met een gasbrandertje ben je al geholpen. Een makkelijke manier om je ochtendkoffie te zetten of instant noedels op te warmen.
 • Op expeditie in onherbergzaam gebied: kies voor een lichte multifuelbrander met benzine of diesel als brandstof. Op deze plekken vind je namelijk meestal geen gasblikjes.
 • Tijdens het bergbeklimmen: gebruik een multifuelbrander in het basecamp. Onderweg naar de top kies je het beste voor een gasbrandertjes vanwege het lage gewicht.
 • Op de camping: ga je met de auto en verblijf je vooral op één plek? Dan is een draagbaar kooktoestel met twee pitjes een goede optie.

Snel de juiste brander kiezen

Wil je snel vinden wat je zoekt? Lees hier kort en snel de belangrijkste punten uit dit artikel. 

 • Bij het kiezen van je kooksysteem maak je de keuze tussen verschillende brandstoffen en kookstellen
 • Daarnaast let je op andere factoren zoals het gewicht, de buitentemperatuur en het vermogen
 • Als je gebruik maakt van een brander van Campingaz, werkt dit alleen met de blikjes van Campingaz
 • Ga je met het vliegtuig? Dan moet je op plaats van bestemming je brandstof regelen

In 3 stappen naar jouw ideale gasbrander

Bij het kiezen van een nieuw kooktoestel moet je op een aantal factoren letten. In deze keuzehulp helpen we je in drie stappen op weg.


Hoe ziet je kooktoestel eruit?


Waarop brandt je kooksysteem?


Waar let je verder op?
1. Welke types kooktoestellen zijn er?

Grofweg onderscheiden we drie types kooktoestellen: branders met een schroefsysteem, branders met een slang en stellen. Verder is een belangrijk verschil welk type brandstof je gebruikt: gas of multifuel. Hier vertellen we later meer over.  

 • Branders met een schroefsysteem: dit type brander is een kooksysteem dat lichtgewicht en makkelijk in gebruik is. Een brander met indraaisysteem sluit je altijd aan op een gasblikje. Een brandertje met schroefsysteem is vanwege het gemak erg populair onder veel kampeerders!
 • Branders met een slang: vaak zijn dit multifuelbranders die je met een slang aansluit op de brandstof. Er bestaan echter ook gasbrandertjes met een slangaansluiting. Het voordeel hiervan is dat je pitje en stuk stabieler staat en dus grotere pannen kan dragen. 
 • Kooktoestellen met meerdere pitjes: deze kookstellen zijn vaak voorzien van meerdere pitjes en zijn erg geschikt voor koken op de camping. Je kunt verschillende pannen tegelijkertijd gebruiken en het is bovendien laag in onderhoud. Ideaal voor echte chefs op de camping!

Wat bedoelen we precies met multifuel?

Multifuel is eigenlijk een verzamelnaam voor verschillende brandstoffen. Je kunt benzine of diesel gebruiken voor een multifuelbrander, maar bijvoorbeeld ook kerosine, petroleum of lampolie. In het volgende blok gaan we dieper in op de voor- en nadelen van verschillende brandstoffen.


2. Welke brandstof kun je gebruiken?

Welke brandstof je het beste kunt gebruiken, hangt dus deels af van het type brander dat je hebt. Een gasbrander werkt alleen op gas, terwijl een spiritusbrander alleen functioneert met spiritus. We leggen je de voor- en nadelen van de verschillende brandstoffen uit en welke branders werken met elke brandstof. Klik op de brandstoffen hieronder om direct naar de juiste plek te gaan.

 

Gas benzine  -  spiritus  -  organisch  -  Campingaz

 

Gas

Compatibel met: gasbranders met schroefsysteem, gasbranders met slang, gasstellen, multifuelbranders

Voordelen: eenvoudig mee te nemen, veilig en makkelijk in gebruik, weinig onderhoud, lichtgewicht en klein verpakt 

Nadelen: relatief veel afval doordat het wegwerpblikjes zijn, in extreme hoogte verliest je brander wat vermogen

Benzine of diesel

Compatibel met: benzinebranders, multifuelbranders

Voordelen: veel vermogen, in alle omstandigheden te gebruiken, overal ter wereld kun je benzine krijgen, brandstof is niet duur 

Nadelen: vraagt veel onderhoud, iets prijziger in aanschaf

Spiritus

Compatibel met: spiritusbranders

Voordelen: weinig onderhoud, erg lichtgewicht, stille manier van koken 

Nadelen: weinig tot niet te regelen, langere kooktijd

Organisch materiaal (hout, bladeren, dennenappels)

Compatibel met: houtbranders

Voordelen: je hoeft geen brandstof mee te nemen, geen afval, eenvoudig in gebruik, stille manier van koken
Nadelen: afhankelijk van (droog) organisch materiaal in de buurt, duurt wat langer voordat je water kookt en vuur is niet te regelen

Campingaz

Compatibel met: branders van Campingaz

Voordelen: op veel plekken in Europa kun je een leeg Campingaz-blik inruilen voor een volle
Nadelen: buiten Europa kun je niet overal Campingaz vinden

 

Let op: de gasbranders van Campingaz kun je alleen gebruiken in combinatie met de gasblikjes van Campingaz.  


Wil je graag een brander die je altijd kunt gebruiken, ongeacht welke brandstof je binnen handbereik hebt? Dan kun je kiezen voor een toestel dat zowel op gas als vloeibare brandstof werkt. Een voorbeeld hiervan is de MSR Whisperlite Universal. Hierdoor hoef je nooit bang te zijn dat je zonder koffie of avondmaaltijd komt te zitten!


Brandstof meenemen in het vliegtuig?

Als je met het vliegtuig naar jouw bestemming vertrekt, vraagt dit wat voorbereiding. Je mag namelijk geen gevulde brandstof- of gastank meenemen in het vliegtuig. Zoek voor vertrek even uit welke brandstof je op plaats van bestemming kunt krijgen. Kies het brandertje dat je meeneemt daarop uit. Weet je niet zeker of je zo’n winkel gaat vinden? Dan is een multifuelbrander een veilige keuze: benzine of diesel kun je vrijwel overal ter wereld krijgen. Een lege brandstoftank mag mee in het vliegtuig, maar zorg dat hij helemaal schoon en droog is. Als het tankje bijvoorbeeld nog naar brandstof ruikt, kan dit al voor moeilijkheden zorgen.


3. Welke factoren spelen nog meer mee?

Naast de verschillende branders en brandstoffen waar je uit kunt kiezen, zijn er ook nog een aantal andere factoren die meespelen bij het kiezen. Hieronder leggen we je uit waar je nog meer op moet letten. 

Gewicht en pakvolume

Als je jouw kooksysteem in je rugzak draagt tijdens een trekking of in je fietstas moet meenemen, wil je het liefste een kleine en lichte brander. Kijk hier dus goed naar als je je brandertje gaat uitzoeken. Veel gasbranders kun je makkelijk meenemen.

Beschikbaarheid van je brandstof

In sommige delen van de wereld is niet elke brandstof even goed beschikbaar. Met een brander op multifuel of vloeibare brandstof zoals diesel of benzine zit je altijd wel goed. Ook met een spiritusbrander kom je met brandalcohol goed weg, wat ook op de meeste plekken wel te krijgen is. Gas is in sommige gebieden minder goed te verkrijgen. Zoek dit dus goed uit voordat je op pad gaat!

Temperatuur en hoogte

Als je jouw brandertje op grote hoogtes gaat gebruiken, is het goed om te realiseren dat gas wat vermogen verliest. Dit geldt echter alleen in hooggebergte buiten Europa. In zulke gevallen kun je beter voor benzine of diesel kiezen. Ook als het erg koud is, werkt vloeibare brandstof beter dan gas.

Vermogen

Het vermogen is af te lezen aan het aantal Watt dat een kooktoestel produceert. Hoe lager de wattage, hoe langer het duurt voordat water kookt, maar hoe minder brandstof je verbruikt. Met een hoger vermogen kookt je water dus sneller maar is je brandstof ook sneller op. Bij veel branders vermelden we ook hoelang het duurt voordat 1 liter water kookt. 

koken voor een tentje op trektocht

Conclusie

Bij het kiezen van je kooksysteem moet je rekening houden met verschillende factoren. We hebben het nog even voor je op een rijtje gezet:

 • Gasbranders branden alleen op gas, terwijl multifuelbranders op verschillende vloeibare brandstoffen werken
 • Koken op gas betekent een makkelijke manier van koken en weinig onderhoud aan je brander, maar op extreme hoogte verlies je wat vermogen
 • Koken op vloeibare brandstof betekent dat je in alle omstandigheden en overal ter wereld kunt koken, maar de brander is wat prijziger in aanschaf
 • Een spiritusbrander is een erg lichtgewicht en stille keuze, maar je hebt wel een langere kooktijd
 • Als je je kooksysteem meedraagt tijdens een trekking, is het belangrijk om te zoeken naar een kleine en lichte brander
 • Ga je naar het buitenland? Controleer dan voor vertrek even of jouw benodigde brandstof daar verkrijgbaar is
 • Check ook het vermogen van de brander: hoe lager de wattage, hoe langer het duurt voordat water kookt, maar hoe minder brandstof je verbruikt

Kom langs in de winkel voor persoonlijk advies

Heb je toch liever persoonlijk advies van een Buitenexpert? Kom dan eens langs in één van onze winkels. Zo weet je zeker dat je met een geschikt kooksysteem op pad gaat! Daarnaast krijg je ook direct advies over het onderhouden van je brander. Zo heb jij lang plezier van jouw kooktoestel.


Meer inspiratieCookies voor jouw ervaring

Bever.nl maakt gebruik van marketing, analytische en functionele cookies en vergelijkbare technologieën. Ook derden en sociale netwerken kunnen cookies plaatsen via onze website. Als je op “accepteren” klikt, ga je hiermee akkoord. Je kan voorkeuren ook wijzigen en wij slaan jouw keuze twee jaar op. Direct je keuze wijzigen? Dat kan via de cookie policy button onderaan alle pagina's.