jonge vrouw legt haar slaapzak in haar tent

Hoe kies je welke slaapzak je nodig hebt?

Welke slaapzak je het beste kunt kiezen voor jouw buitenavonturen, is afhankelijk van een aantal factoren. Zo kijk je onder andere naar de maat, de vorm en de vulling van jouw ideale slaapzak.  We leggen uit wanneer jij welke slaapzak het beste kunt kiezen!

Een goede slaapzak sluit aan bij je persoonlijke wensen, zorgt voor genoeg isolatie en heeft de juiste maat. Je slaapmat en slaapzak vormen samen je slaapsysteem, waardoor jij 's nachts heerlijk slaapt. In vier stappen bepaal jij welke slaapzak het beste bij jou past.

Snel kiezen?

Weet je al precies wat je gaat doen maar nog niet helemaal welke slaapzak daarvoor geschikt is? Hieronder vind je in een notendop wat je nodig hebt voor jouw avontuur:

Bij een trektocht, bikepacking tour of motorvakantie kies je het beste voor een slaapzak met een klein pakvolume en een laag gewicht. 

 

Ga voor: een lichtgewicht slaapzak die klein inpakt

Belangrijk: een laag gewicht en pakvolume


Wanneer je gaat slapen in extreme en winterse omstandigheden, is het belangrijk dat de slaapzak optimaal isoleert en je lekker warm blijft.

 

Ga voor: een winterslaapzak met een lage comforttemperatuur

Belangrijk: isolatievermogen en warmte


Als je voor langere tijd,op een camping staat is wil je een slaapzak die goed bijdraagt aan je slaapcomfort. Gewicht of pakvolume is minder van belang. 

 

Ga voor: de variant die het beste aansluit bij jouw wensen, bijvoorbeeld een comfortabele zomerslaapzak

Belangrijk: optimaal slaapcomfort



In 4 stappen naar jouw ideale slaapzak

Bij het kiezen van een nieuwe slaapzak zijn er een aantal factoren waar je op moet letten. In deze keuzehulp helpen we je in vier stappen op weg naar de juiste slaapzak.  


Hoe warm wordt het?


Mummy of standaard?


Welke vulling is gebruikt?


Waar let je verder op?




1. Temperatuur

De eerste stap in je zoektocht naar een nieuwe slaapzak is het bepalen van de temperatuur waarin je de slaapzak het meest gaat gebruiken. Je komt bij een slaapzak drie verschillende temperaturen tegen.

  • Comforttemperatuur: dit is de minimale temperatuur waarin iemand comfortabel kan slapen. Bij het kiezen van een slaapzak is dit de temperatuur die je het beste kunt nastreven.
  • Limiettemperatuur: kom je onverwacht in koudere omstandigheden terecht? Dan kun je in een slaapzak met deze limiettemperatuur nog zo'n acht uur slapen zonder wakker te worden van de kou.
  • Extreemtemperatuur: dit is een noodsituatie die je eigenlijk altijd moet proberen te vermijden. De extreemtemperatuur is de uiterste temperatuur waarin een persoon in de slaapzak kan liggen zonder aan onderkoeling te overlijden.  

Extra toelichting over de temperatuur

Deze temperatuuraanduidingen zijn feitelijk, opgesteld aan de hand van Europese standaard: de Europese EN13537 standaard. Zij houden deze richtlijnen aan:

De comfortwaarde van een slaapzak is de minimale temperatuur waarbij een slaapzak comfortabel is voor een vrouw die thermisch ondergoed draagt.

De limietwaarde van een slaapzak is de waarde waarbij een man gekleed in thermisch ondergoed, met opgetrokken knieën, acht uur kan slapen zonder wakker te worden van de kou.

De extreemwaarde van een slaapzak is de waarde waarbij een vrouw met thermische kleding maximaal zes uur in een slaapzak kan liggen zonder aan onderkoeling te overlijden. 

 

Voor alle temperatuurwaarden geldt dat andere factoren ook van invloed zijn. Denk bijvoorbeeld aan de kougevoeligheid van de persoon en kwaliteit van de slaapmat en de tent.


Hoe kies je de juiste temperatuur?

Wil je je slaapzak in verschillende omstandigheden gebruiken? Ga dan uit van de koudste temperaturen. Je kunt het namelijk beter te warm dan te koud hebben tijdens je buitenavontuur. Overtollige warmte laten ontsnappen doe je gemakkelijk door je slaapzak even open te ritsen, terwijl je tijdens koude nachten niet zomaar ergens extra warmte vandaan haalt.

 

Daarnaast raden we aan om met zo min mogelijk kleding je slaapzak in te duiken. De warmte in je slaapzak komt namelijk van jou en kleding houdt de warme lucht alleen maar tegen. Liever niet koud je slaapzak in? Dan kun je wel met je kleren aan in de slaapzak gaan liggen om alvast een beetje op te warmen.Daarna trek je je kleding uit zodat de lucht in je slaapzak langzaam opwarmt. 
 
Als je een extra isolatielaag zoekt, denk dan aan een lakenzak. Zo'n liner heeft nog een ander voordeel: hij houdt je slaapzak een stuk schoner, waardoor je 'm minder vaak hoeft te wassen.

2. Vorm

Grofweg kunnen we een slaapzak onderverdelen in twee vormen: een mummyslaapzak en een dekenmodel. Welke het beste aansluit bij jouw kampeerplannen, is vooral afhankelijk van je persoonlijke voorkeuren.

Mummyslaapzak

Een mummyslaapzak is een taps toelopend model. Bij je benen wordt deze slaapzak een stuk smaller. Dit type slaapzak heeft dus weinig ‘loze’ ruimte die je moet opwarmen. Hierdoor houdt een mummyslaapzak lichaamswarmte het beste vast. Daarnaast heeft een mummymodel een capuchon met aantrekkoord, waardoor je zo min mogelijk warmte verliest via je hoofd. Ook is de mummyslaapzak compacter en vaak lichter dan een vergelijkbaar dekenmodel.

Dekenmodel

Een slaapzak met dekenmodel heeft meer oppervlakte en neemt (ook opgerold) dus iets meer ruimte in. Als je voornamelijk in hartje zomer kampeert of afreist naar landen met warme klimaten is dit een goede optie. In dat geval is warmte namelijk minder belangrijk. Bovendien kun je een dekenmodelslaapzak opengeritst ook als dekbed gebruiken. Draai je veel in je slaapzak? Dan zorgt de extra ruimte ook voor meer slaapcomfort.


Welke maat slaapzak heb je nodig?

Hoe lang jouw slaapzak moet zijn, is volledig afhankelijk van jouw lichaamslengte. De algemene formule die je hiervoor kunt aanhouden is je lichaamslengte plus 25 centimeter voor mummieslaapzakken en 20 centimeter voor dekenmodellen. In je slaapzak wil je voldoende bewegingsruimte hebben en niet onnodig veel lucht opwarmen.  


3. Vulling

Een slaapzak wordt gevuld met dons, synthetisch materiaal of een combinatie van die twee. Dit laatste noemen we een hybride variant. Elk materiaal heeft voor- en nadelen. We leggen uit in in welke omstandigheden je het beste voor welke variant kunt kiezen.

  • Dons: bij een donzen slaapzak krijg je meer warmte voor minder gewicht. Dons isoleert namelijk uitstekend en is licht in gewicht. Ook hebben deze slaapzakken een kleiner pakvolume dan een vergelijkbare, synthetische slaapzak. Bij een donzen slaapzak is het belangrijk om te kijken naar de cuin. Dit vertelt je iets over de kwaliteit van de dons: hoe hoger de cuin, hoe beter de isolatie. Donzen slaapzakken zijn vaak wat prijziger en als de slaapzak nat wordt werkt de isolatie niet. Er bestaat geïmpregneerd dons waarbij de veertjes behandeld zijn met een waterafstotende coating, waardoor het dons iets beter tegen water kan. Toch zal ook dan de isolatie in natte omstandigheden niet optimaal zijn.
  • Synthetisch: synthetische slaapzakken zijn gevuld met luchtige kunstvezels wat voor isolatie zorgt. Deze slaapzakken zijn minder klein te verpakken en zwaarder dan een donzen slaapzak met dezelfde warmte. Een slaapzak met synthetische isolatie is vaak wel lager geprijsd. Ook werkt de isolatie gewoon als de slaapzak nat is.

Mix van materialen

Soms gebruiken merken verschillende materialen om de voordelen van beide materialen te benutten. Zo kan een slaapzak gevuld zijn met synthetische isolatie op het ligoppervlakte, terwijl aan de bovenkant dons is gebruikt. Zo geniet je van de eigenschappen van dons, terwijl de slaapzak ook blijft isoleren op nattere ondergronden. Ook bestaan er slaapzakken met een mix van synthetisch materiaal en wol. Wil je hier meer informatie over? Kom dan eens langs in één van onze winkels. Onze Buitenexperts staan klaar om je te adviseren!



4. Overige eigenschappen

Naast de temperatuur, de vorm en het materiaal zijn er nog een aantal andere zaken waar je op kunt letten bij het maken van een keuze. Zo spelen bijvoorbeeld ook de lengte, het gewicht en andere handige features mee bij het maken van een keuze. Door hier goed over na te denken vind je uiteindelijk de slaapmat die helemaal bij jou en je plannen past.   

Gewicht

Ga je op trektocht, bikepacktrip of huttentocht? Dan is het belangrijk dat je slaapzak zo licht mogelijk is. Kijk hier dus goed naar terwijl je je slaapzak uitkiest.

Opbergvak

Sommige slaapzakken zijn aan de binnenkant voorzien van een opbergvakje waar je je waardevolle spullen kunt bewaren tijdens de nacht. 

Tochtslurf

Een tochtslurf is een gevulde flap die bij de rits van een slaapzak zit. Deze slurf voorkomt dat warmte ontsnapt en koude wind binnenkomt.

Kussenvak

Enkele slaapzakken met een capuchon hebben een speciaal vak voor je kussen. Op die manier blijft je kussen goed op zijn plek zitten, ongeacht hoeveel je beweegt in je slaap.

Capuchon

Het voordeel van een slaapzak met capuchon is dat je weinig warmte via je hoofd verliest. Hierdoor blijf je ook in koudere nachten lekker warm.

Verschillende varianten

Veel slaapzakken komen in verschillende varianten, zoals bijvoorbeeld een heren- of damesvariant of een extra lang model. Damesmodellen hebben vaak een zandloperfiguur om beter aan te sluiten op lichaam van een vrouw. Sommige damesslaapzakken hebben extra isolatie rond de middel en/of voeten omdat vrouwen hier vaak meer kou ervaren. 

Conclusie

Je bestemming en activiteit zijn allesbepalend voor de comforttemperatuur, het materiaal, het gewicht en het pakvolume van je slaapzak.  Nog even in het kort:

  • Gewicht en pakvolume zijn belangrijk als je je slaapzak meedraagt in de rugzak of op de fiets.
  • De comforttemperatuur van een slaapzak is de minimale temperatuur waarin je comfortabel kunt slapen.
  • Dons isoleert beter dan synthetische materialen en rolt kleiner op, maar als het nat wordt verlies je de isolatiewaarde.
  • Overige eigenschappen zijn vooral afhankelijk van je persoonlijke voorkeuren.

Persoonlijk advies nodig? Kom langs in onze winkel

Als je goed weet wat je gaat doen, is het makkelijker om te bepalen welke slaapzak bij jou past. Ben je toch nog op zoek naar wat extra advies, kom dan eens langs in één van onze winkels. Onze Buitenexperts helpen je graag in jouw zoektocht. Ook kunnen zij je adviseren over de combinatie van je slaapmat- en zak. Zo weet je zeker dat je met het optimale slaapsysteem op pad gaat!


Meer inspiratie



Cookies voor jouw ervaring

Bever.nl maakt gebruik van marketing, analytische en functionele cookies en vergelijkbare technologieën. Ook derden en sociale netwerken kunnen cookies plaatsen via onze website. Als je op “accepteren” klikt, ga je hiermee akkoord. Je kan voorkeuren ook wijzigen en wij slaan jouw keuze twee jaar op. Direct je keuze wijzigen? Dat kan via de cookie policy button onderaan alle pagina's.