Met Pinksteren zijn veel Beverwinkels geopend, check het overzicht

Met Pinksteren zijn veel Beverwinkels geopend, check het overzicht

Wildkamperen in Europa: waar moet je zijn?

Bij wildkamperen denk je misschien aan Alaska, Canada en andere Into the Wild-achtige taferelen. Hoeft niet! Ook dichter bij huis heb je de prachtigste locaties waar je je tent in het wild kunt opzetten. Hieronder delen we enkele prachtige wildkampeerplekken in Europa en geven we tips waar je op moet letten voor elke bestemming. Inpakken maar!

‘Legaal’ wildkamperen, oftewel: afgebakende plekken waar je je tent ‘in het wild’ mag opzetten. Het blijft een beetje tegenstrijdig klinken. Maar who cares? Van alle activiteiten die je buiten kunt doen, is wildkamperen wel zo’n beetje het summum. Jij en de wijde wereld als magische twee-eenheid, slechts gescheiden door een stukje tentdoek. Zucht...

Nu heeft wildkamperen een beetje de reputatie alleen in de echte outback te kunnen, maar niets is minder waar. Hoewel vrij kamperen in de meeste Europese landen verboden is, zijn er gelukkig ook uitzonderingen. Maar, waar mag je dan precies wildkamperen? 

 

Hier moet je niet zijn

Eerst maar even dit: in België, Duitsland, Luxemburg, Oostenrijk, Engeland, Ierland, Italië, Spanje, Portugal, Slovenië, Griekenland, Bulgarije, Kroatië, Bulgarije en Denemarken is wildkamperen officieel verboden. Officieel, want er is ook een soort schemergebied: paalkamperen. Jammer genoeg kan dit niet meer in Nederland. Op de paalkampeerterreinen van Staatsbosbeheer kon je in het verleden kosteloos en legaal een nacht doorbrengen. Door overlast heeft Staatsbosbeheer helaas besloten deze te sluiten. Gelukkig zijn er andere toffe manieren om in ons land ‘wild’ te bivakkeren en is bij onze ooster- en zuiderburen paalkamperen nog mogelijk. In België en Duitsland kennen ze dit principe respectievelijk onder de namen 'Bivakzones' en 'Biwakplätze'. Geen zin om op de aangewezen plekken neer te strijken en wil je best iets verder van huis gaan? Hier moet je zijn!

Ik ga wildkamperen en neem mee..

Obviously: Scandinavië

Met stip op nummer 1 in de wildkamperen-locatielijst in Europa: Scandinavië. In Noorwegen, Zweden én Finland geldt het zogenaamde Allemansrecht: het recht waarmee je maximaal van de vrije natuur kunt genieten. Dankzij deze regel kun je in deze landen vrijwel overal je tent opzetten. Hoe fijn! Denk: hoog in de bergen of aan de oever van een rivier met uitzicht op de fjorden.

Het Allemansrecht is een uitkomst voor wildkampeerders, maar er wordt wel van je verlangd dat je je aan een paar basisregels* houdt. Daarnaast vallen natuurparken niet onder het Allemansrecht, maar da’s logisch. Van het Allemansrecht pluk je letterlijk de vruchten. In Scandinavië is het toegestaan bosbessen, cantharellen en andere heerlijke lekkernijen te plukken. 

Noorwegen

Ga je kamperen in Noorwegen, zet je tentje dan op in de bossen van een van de hellingen boven op een fjord of op het strand in een fjord aan de zee. Liever iets dichter bij de bewoonde wereld? Ook rondom Oslo kun je volop gratis kamperen. 

 

*regels Allemansrecht 

 • Kampeer niet op privéterrein of openbare parkeerplaatsen
 • Slaap niet onder de sterrenhemel, gebruik dus wel altijd een tentj
 • Laat alles heel en ruim je afval op (vanzelfsprekend nietwaar?)
 • Houd minimaal 150 meter afstand van de bebouwing
 • Blijf maximaal 2 nachten op één plek
wildkamperen dus kamperen met een tent in europa in het bos aan een meer of in de bergen

Zweden

En Zweden, niet te vergeten. Voor dit land gelden dezelfde regels als voor Noorwegen. Kortom: een beetje common sense gebruiken bij hoe je je tijdelijke kampeerplek behandelt, en je kunt vrijwel overal terecht. Het wildkamperen hier is zo'n mooie beleving, omdat er heel veel natuurgebieden zijn, waar je vaak ook nog kans hebt op het spotten van wilde dieren. Als je echt geluk hebt (en een beetje hebt gepland 😉), is er hier ook een kans dat je het Noorderlicht te zien krijgt.

Finland

Kamperen in de vrije natuur, de Finnen weten niet beter. Wildkamperen wordt in Finland heel veel gedaan, en ook de meeste parken hebben hier volop faciliteiten voor, zoals houtvuurplaatsen of gezamenlijke barbecues. Oké, misschien maakt dat het weer een stukje minder wild, maar het enorme natuurschoon dat Finland te bieden heeft, maakt dit ruimschoots goed. Overigens zijn er niet heel veel parken in vergelijking met de hoeveelheid bos in Finland. Veel van dat bos is privé-eigendom, maar dan mag je er dus nog wel kamperen.


Voor de variatie een nachtje niet in je tent doorbrengen? Maak dan gebruik van zo’n typisch Finse trekkershut die je op sommige gebieden op de prachtigste plekjes aantreft. Bonus: vaak inclusief sauna. Hoe lekker na dagen in de buitenlucht!

Zoek het hogerop in Zwitserland

Huh, wildkamperen mag toch niet in Zwitserland? Klopt bijna. Dat wil zeggen, niet onder de 2.000 meter hoogte. Mocht je toch al van plan zijn een goede wandelvakantie van te maken, kan dit land je ultieme bestemming zijn. De boomgrens wordt aangehouden als de plek waar wildkamperen is toegestaan. Hier en daar geldt een uitzondering onder de boomgrens. Het is aan te raden dit na te vragen bij de plaatselijke overheid. Let op: je kunt niet langer dan één nacht op een plekje blijven, dan moet je weer verder. Maar dat was je al van plan, toch?

 

De Schotse wildernis

Off the beaten track, met een rugzak en tent de ongerepte wildernis in. Wildkamperen is bij uitstek de manier om Schotland te ontdekken! (een echte Schot in de roos 😉) Zolang je je aan de Scottish Outdoor Access Code houdt, kun je vrij door de Lowlands en Highlands dwalen. Niettemin zijn er een aantal regels voor het opzetten van je tijdelijke kampeeradres. Zo mag je maximaal tot drie nachten op dezelfde plek verblijven en niet overal je tent pitchen. In de buurt van een weg, (historisch) gebouw of op landbouwgrond is het niet toegestaan tentharingen in de grond te steken. Blijft over: de oneindig groene pracht van glens, schitterende lochs en woeste landschappen met spitse bergtoppen. Keuze genoeg!
 

Kleine disclaimer: in Loch Lomond en het Trossachs Nationaal Park gaat deze vlieger niet op. Door grote getallen kampeerliefhebbers in het verleden gelden daar andere regels. Het is nu verplicht om een vergunning te hebben om te kamperen op aangewezen kampeerzones.
 

Naast overnachten in je vertrouwde tentje, kun je in Schotland slapen in bothies. Een bothy is een shelter die vaak op afgelegen plekken staat en vrij toegankelijk is. Waar ze vroeger onderdak boden aan rondtrekkende arbeiders, bieden ze tegenwoordig kampeerders en hikers een zeer welkom onderkomen. Zeker als het onvoorspelbare Schotse weer de kop opsteekt. Los van een vuurplaats, mogelijk gezelschap van een medekampeerder en met geluk een slaapplateau, is er niet veel in een bothy te vinden. Mocht je besluiten in een shelter te overnachten, is het aangeraden je kampeerspullen en wat proviand mee te nemen. Maar let op: vol is vol bij bothies.  

Bivakkeren in Frankrijk (en Spanje, Italië en Oostenrijk)

Bij Frankrijk denk je misschien eerder aan de grotere (familie)campings, maar ook hier kun je vrij goed in het wild je tent neerzetten. Je moet alleen even je kop erbij houden. Er is namelijk vrij veel mogelijk, zolang je je wildkampeertrip maar ‘bivakkeren’ noemt. Lees: zet ergens tussen 19.00 uur 's avonds en 9.00 uur de volgende ochtend je tentje op en zorg daarbij dat je op minimaal een uur wandelafstand zit van een weg. Let op: in nationale parken in Frankrijk mag je niet alleen niet wildkamperen, maar ook niet bivakkeren. Deze optie valt dus af.

 

Wat wel kan: een boer(in) toestemming vragen om na 19.00 uur je tent op zijn of haar terrein opzetten. Mits je ervoor zorgt dat je ’s ochtends voor 9.00 uur weer weg bent. Dit geldt overigens ook voor Spanje, Italië en Oostenrijk.

 

Kortom, je hoeft niet naar de andere kant van de wereld voor een mooi wildkampeeravontuur. Pak gewoon je spullen, rijd, lift, trein of fiets naar het land van bestemming en beleef de trip van je leven.

 

Laat je verrassen in de Baltische Staten

Uitgestrekte bossen, metershoge kliffen, kronkelige rivieren en fraaie zandkusten. Estland, Letland en Litouwen hebben veel moois in petto. En... je mag er bijna overal wildkamperen! Met uitzondering van natuurreservaten, militair oefenterrein, duingebied of privéterrein – mits met toestemming van de eigenaar – kun je met een gerust hart op je gewenste slaapplek neerstrijken.


Wat dacht je van wakker worden op je eigen privéstrand met het golvende geluid van de zee? Of een zonsopkomst aan de oever van een verder verlaten meer? De Baltische Staten zijn voor meer dan vijftig procent bedekt met bos, dus er is genoeg natuurschoon te ontdekken.

 

Kortom, je hoeft niet naar de andere kant van de wereld voor een mooi wildkampeeravontuur. Pak gewoon je spullen, rijd, lift, trein of fiets naar het land van bestemming en beleef de trip van je leven.

 

Lief(de) voor de natuur

Stay wild en leave no trace: de gouden regels van het wildkamperen. Dat is hoe wij het liefst altijd omgaan met de natuur. Door een hoop liefde en zorg in de natuur te stoppen, kunnen we er hopelijk nog lang van genieten. Met onderstaande tips zorg je voor een natuurvriendelijke wildkampeertrip. En dat krijg je dubbel en dwars terugbetaald met onvergetelijke kampeerervaringen!   

 

 •  Ga voorbereid op pad: check altijd de wildkampeerregels van je bestemming
 • Heb respect voor de natuur en locals: voorkom geluidsoverlast en laat de natuur intact
 • Kampeer in kleine groepen
 • Laat je tijdelijke kampeeronderkomen achter zoals je ’t aantrof; ruim je troep op en neem al je inboedel weer mee
 • Arriveer laat en vertrek vroeg: zo verstoor je de natuur het minst
 • Wees attent voor andere kampeerders
 • Pas op met vuur: maak alleen vuur waar het mag
 • Voorkom het vervuilen van waterbronnen
 • Gebruik niet meer uit de natuur dan nodig is: pluk niet meer dan je op kan
 • Vertel altijd iemand waar je naartoe gaat en wanneer je terug denkt te zijn

Met deze tips wordt je wildkampeeravontuur sowieso een succes!

Kamperen begint bij Bever

Heb je een kampeeravontuur op de planning of ben je nog op zoek naar de juiste kampeerspullen? In onze kampeerwinkels vind je een uitgebreid kampeerassortiment. Onze Buitenexperts staan klaar voor al je vragen en helpen graag bij het vinden van de beste gear voor jouw trip. Check ook onze online keuzegids voor kamperen.

 

Heb je net een gave kampeertrip achter de rug of heb je een toffe campingsite ontdekt? Deel deze op Instagram of Facebook met #buitenbegintbijbever. Volg onze socialmediakanalen voor je dagelijkse dosis buiteninspiratie. Check ook ons blog voor stapels kampeertips en -inspiratie.

Cookies voor jouw ervaring

Bever.nl maakt gebruik van marketing, analytische en functionele cookies en vergelijkbare technologieën. Ook derden en sociale netwerken kunnen cookies plaatsen via onze website. Als je op “accepteren” klikt, ga je hiermee akkoord. Je kan voorkeuren ook wijzigen en wij slaan jouw keuze twee jaar op. Direct je keuze wijzigen? Dat kan via de cookie policy button onderaan alle pagina's.