PRE-SALE tot 25% korting op 3000+ producten

wildkamperen in europa: twee mannen zetten hun tentjes op in de natuur

Wildkamperen in Europa: waar moet je zijn?

Bij wildkamperen denk je misschien aan Alaska, Canada en andere Into the Wild-achtige taferelen. Hoeft niet! Ook dichter bij huis heb je de prachtigste locaties waar je je tent in het wild kunt opzetten. Hieronder delen we enkele prachtige wildkampeerplekken in Europa en geven we tips waar je op moet letten voor elke bestemming. Inpakken maar!

‘Legaal’ wildkamperen, oftewel: afgebakende plekken waar je je tent ‘in het wild’ mag opzetten. Het blijft een beetje tegenstrijdig klinken. Maar who cares? Van alle activiteiten die je buiten kunt doen, is wildkamperen wel zo’n beetje het summum. Jij en de wijde wereld als magische twee-eenheid, slechts gescheiden door een stukje tentdoek. Zucht...

Hoewel vrij kamperen in de meeste Europese landen verboden is, zijn er gelukkig ook uitzonderingen. Maar, waar mag je dan precies wildkamperen en welke regels gelden er in deze landen? 

Ga op deze pagina direct naar:

Wildkamperen in Europa: hier moet je niet zijn

Eerst dit: In het grootste deel van Europa is wildkamperen niet toegestaan. In België, Duitsland, Luxemburg, Oostenrijk, Engeland, Ierland, Italië, Spanje, Portugal, Slovenië, Griekenland, Bulgarije, Kroatië en Denemarken is wildkamperen officieel verboden.

Officieel, want er is ook een soort schemergebied: paalkamperen. Hoewel dit in Nederland helaas niet meer mogelijk is door de sluiting van de paalkampeerterreinen van Staatsbosbeheer, zijn er in andere landen nog wel plekken waar je legaal en kosteloos kunt overnachten in de natuur. Dit maakt wildkamperen iets toegankelijker, zonder de regels te overtreden. Geen zin om op de aangewezen plekken neer te strijken en wil je best iets verder van huis gaan? Hier moet je zijn! 


Wildkamperen in Nederland mag niet, maar je tent opzetten op een natuurkampeerterrein kan wel

Foto: Staatsbosbeheer



Wildkamperen in Nederland en België: zo kan het wél

Zoals gezegd is paalkamperen in Nederland helaas verleden tijd. Toch zijn er nog genoeg avontuurlijke alternatieven om in ons land ‘wild’ te kamperen. Denk aan natuurkampeerterreinen of kamperen bij de boswachter.

Op ons blog vind je meer tips voor legaal wildkamperen in Nederland.

Voor wie iets verder wil trekken: in België kun je nog steeds terecht bij bivakzones. Hier mag je met minimale middelen – zoals een kleine tent of tarp – één nacht doorbrengen in de natuur, mits je te voet of al fietsend de plek bereikt. Deze plekken bieden vaak enkel het hoognodige, met soms zelfs een waterpunt of vuurplaats. Maar de charme zit ‘m natuurlijk in de eenvoud. 😉 Check voor alle locaties dit overzicht, met onder meer toffe bivakzones in de Ardennen: Bivakzones in België.


Scandinavië: kamperen met Allemansrecht

Met stip op nummer 1 in de wildkamperen-locatielijst in Europa: Scandinavië. In Noorwegen, Zweden én Finland geldt het zogenaamde Allemansrecht: het recht waarmee je maximaal van de vrije natuur kunt genieten. Dankzij deze regel kun je in deze landen vrijwel overal je tent opzetten. Hoe fijn! Denk: hoog in de bergen of aan de oever van een rivier met uitzicht op de fjorden.

Het Allemansrecht is een uitkomst voor wildkampeerders, maar er wordt wel van je verlangd dat je je aan een paar basisregels houdt. Daarnaast vallen natuurparken niet onder het Allemansrecht, maar da’s logisch. Van het Allemansrecht pluk je letterlijk de vruchten. In Scandinavië is het toegestaan bosbessen, cantharellen en andere heerlijke lekkernijen te plukken.

De basisregels van Allemansrecht

  • Kampeer niet op privéterrein of openbare parkeerplaatsen.
  • Slaap niet onder de sterrenhemel, gebruik dus wel altijd een tent.
  • Laat alles heel en ruim je afval op (vanzelfsprekend nietwaar?)
  • Houd minimaal 150 meter afstand van de bebouwing.
  • Blijf maximaal twee nachten op één plek.

Meer handvatten, bijvoorbeeld over het maken van een kampvuur, lees je op de toeristenwebsites van Noorwegen (allemansretten), Zweden (allemansrätten) en Finland (Jokaisenoikeudet)


Een tent tussen Zweedse fjalls: wildkamperen in Zweden mag volgens allemansrätten


Noorwegen

In Noorwegen kun je volledig vrij van het buitenleven genieten, zolang je de natuur met respect behandelt en je je afval meeneemt. Ga je kamperen in Noorwegen, zet je tentje dan op in de bossen van een van de hellingen boven op een fjord of op het strand in een fjord aan de zee. Liever iets dichter bij de bewoonde wereld? Ook rondom Oslo kun je volop gratis kamperen. 

In sommige toeristische gebieden gelden strengere regels voor wildkamperen, en dan met name in de zomer. Denk aan de Lofoten en Fjord-Noorwegen. Meestal staan er dan bordjes met 'niet kamperen'; respecteer die altijd en ga op zoek naar een andere kampeerplek. Twijfel je of je ergens mag wildkamperen in Noorwegen? Vraag een local om hulp. 



Zweden

Misschien wel dé plek om te wildkamperen: Zweden. Voor dit land gelden dezelfde kampeerregels als voor Noorwegen. Kortom: een beetje common sense gebruiken bij hoe je je tijdelijke kampeerplek behandelt, en je kunt vrijwel overal terecht. Het wildkamperen hier is zo'n mooie beleving, omdat er heel veel natuurgebieden zijn, waar je vaak ook nog kans hebt op het spotten van wilde dieren. Als je echt geluk hebt (en een beetje hebt gepland 😉), is er hier ook een kans dat je het Noorderlicht te zien krijgt.



Buitenexpert Lisanne zit voor haar tentje tijdens het wildkamperen in Zweden

Paspoort Buitenexpert

Naam: Lisanne

Favoriete buitenactiviteiten: wandelen, trektochten, reizen

"Wildkamperen in Zweden is het bijzonderste dat ik ooit heb gedaan"

Buitenexpert Lisanne liep al eerder een trektocht en sliep al vaker in een tent, maar een combinatie van die twee beleefde ze voor het eerst tijdens de Fjällräven Classic in Zweden. "Wildkamperen vond ik zo'n bijzondere ervaring! Het is alsof je alleen op de wereld bent. Bij een waterval, tussen lage bergen – ik weet niet of het de vermoeidheid of de omgeving was, of misschien een combinatie van die twee, maar ik heb nog nooit zo lekker geslapen." 

Tip van Lisanne

''Doe je klamme sokken en schoenzolen 's nachts in je slaapzak. Zo kreeg ik ze ondanks het vochtige weer toch nog droog voor de volgende dag! Let wel op met donzen slaapzakken; als je sokken echt nat zijn, kan het vocht in je slaapzak trekken.''




Finland

Kamperen in de vrije natuur, de Finnen weten niet beter. Wildkamperen wordt in Finland heel veel gedaan, en ook de meeste parken hebben hier volop faciliteiten voor, zoals houtvuurplaatsen of gezamenlijke barbecues. Oké, misschien maakt dat het weer een stukje minder wild, maar het enorme natuurschoon dat Finland te bieden heeft, maakt dit ruimschoots goed. Overigens zijn er niet heel veel parken in vergelijking met de hoeveelheid bos in Finland. Veel van dat bos is privé-eigendom, maar dan mag je er dus nog wel kamperen.

Voor de variatie een nachtje niet in je tent doorbrengen? Maak dan gebruik van zo’n typisch Finse trekkershut die je op sommige gebieden op de prachtigste plekjes aantreft. Bonus: vaak inclusief sauna. Hoe lekker na dagen in de buitenlucht! Een overzicht van hutten in Finland vind je hier.



Zoek het hogerop in Zwitserland

Huh, wildkamperen mag toch niet in Zwitserland? Klopt bijna. Dat wil zeggen, niet onder de 2.000 meter hoogte. Mocht je toch al van plan zijn een goede wandelvakantie van te maken, kan dit land je ultieme bestemming zijn. De boomgrens wordt aangehouden als de plek waar wildkamperen is toegestaan. Hier en daar geldt een uitzondering onder de boomgrens. Het is aan te raden dit na te vragen bij de plaatselijke overheid. Let op: je kunt niet langer dan één nacht op een plekje blijven, dan moet je weer verder. Maar dat was je al van plan, toch?


Een tent staat bij een bergmeer in Zwitserland, op de achtergrond prijkt de Matterhorn


De Schotse wildernis

Off the beaten track, met een rugzak en tent de ongerepte wildernis in. Wildkamperen is bij uitstek de manier om Schotland te ontdekken! (een echte Schot in de roos 😉) Zolang je je aan de Scottish Outdoor Access Code houdt, kun je vrij door de Lowlands en Highlands dwalen. Niettemin zijn er een aantal regels voor het opzetten van je tijdelijke kampeeradres. Zo mag je maximaal tot drie nachten op dezelfde plek verblijven en niet overal je tent opzetten. In de buurt van een weg, (historisch) gebouw of op landbouwgrond is het niet toegestaan tentharingen in de grond te steken. Blijft over: de oneindig groene pracht van glens, schitterende lochs en woeste landschappen met spitse bergtoppen. Keuze genoeg!

Kleine disclaimer: in Loch Lomond en het Trossachs Nationaal Park gaat deze vlieger niet op. Door grote hoeveelheden kampeerliefhebbers in het verleden gelden daar andere regels. Het is nu verplicht om een vergunning te hebben om te kamperen op aangewezen kampeerzones.

Naast overnachten in je vertrouwde tentje, kun je in Schotland slapen in bothies. Een bothy is een shelter die vaak op afgelegen plekken staat en vrij toegankelijk is. Waar ze vroeger onderdak boden aan rondtrekkende arbeiders, bieden ze tegenwoordig kampeerders en hikers een zeer welkom onderkomen. Zeker als het onvoorspelbare Schotse weer de kop opsteekt. Los van een vuurplaats, mogelijk gezelschap van een medekampeerder en met geluk een slaapplateau, is er niet veel in een bothy te vinden. Mocht je besluiten in een shelter te overnachten, is het aangeraden je kampeerspullen en wat proviand mee te nemen. Maar let op: vol is vol bij bothies.

Benieuwd naar hoe het is om te wildkamperen in Schotland? Buitenexpert Felix vertelt je in dit blog alles over zijn wildkampeerervaring in Schotland.


Een klein kampement in de Schotse Highlands, bij een grote boom



Ik ga wildkamperen en neem mee...

Zelfvoorzienend de wildernis in, vraagt om een voorbereide paklijst. Heb je geen compleet wildkampeerpakket thuis? Je kunt een tent, slaapmat en slaapzak huren bij Bever!
 
Een paar items die je niet wilt vergeten:
Volledige paklijst voor kamperen




Bivakkeren in Frankrijk (en Spanje, Italië en Oostenrijk)

Bij Frankrijk denk je misschien aan grote (familie)campings, maar ook hier kun je in het wild je tent neerzetten. Je moet alleen even je hoofd erbij houden. Er is namelijk vrij veel mogelijk, zolang je je wildkampeertrip maar ‘bivakkeren’ noemt (of in het Frans: Bivouacking). Er zijn een aantal regels voor bivakkeren in Frankrijk:

  • Een bivak is een simpel, tijdelijk kampement. Kortom: een kleine tent waarin je niet kunt staan.
  • Zet je tent op na 19.00 uur en vertrek voor 09.00 uur.
  • Zorg dat je op minimaal 1 uur wandelen van een weg, camping of parkgrens bent. 
  • Neem je afval mee.
  • Neem niets mee uit de natuur.
  • Maak geen vuur, tenzij er een vuurplaats is. 
  • Vermijd nationale parken: hier is ook 'bivakkeren' niet toegestaan.

Check voor de zekerheid online de regels voor de regio waar je wild kamperen of stel je vragen aan een toeristenbureau of local. Onder meer in de Écrins, Cevennen en Pyreneeën gelden specifieke regels als het gaat om bivakkeren.

Wil je wel de ervaring van wildkamperen zonder je in het grijze gebied te bevinden? Vraag een boer(in) toestemming om 's avonds je tent op zijn of haar terrein op te zetten. Ook hier geldt dat je voor 09.00 uur weer moet opkrassen. Dit geldt ook voor Spanje, Italië en Oostenrijk.

 


Wildkamperen in Frankrijk: een stel kijkt naar de zonsondergang bij hun tent, omgeven door schapen


Laat je verrassen in de Baltische Staten

Uitgestrekte bossen, metershoge kliffen, kronkelige rivieren en fraaie zandkusten. Estland, Letland en Litouwen hebben veel moois in petto. Wat dacht je van wakker worden op je eigen privéstrand met het golvende geluid van de zee? Of zonsopkomst aan de oever van een verlaten meer? De Baltische Staten zijn voor meer dan vijftig procent bedekt met bos, dus er is genoeg natuurschoon te ontdekken.

En... Wildkamperen in Estland, Letland en Litouwen is bijna overal toegestaan! De uitzonderingen zijn natuurreservaten, militair oefenterrein, duingebied of privéterrein (tenzij je toestemming hebt van de eigenaar). Online check je regels en extra tips voor wildkamperen in Estland, Letland of Litouwen


Wildkamperen in de Baltische Staten: zet je tent op bij een verlaten meer

Wildkamperen in Europa: doen!

Kortom, je hoeft niet naar de andere kant van de wereld om te kunnen wildkamperen. Pak je spullen, rijd, lift, trein of fiets naar het land van bestemming en beleef de trip van je leven.



10 gouden regels voor wildkamperen

Stay wild en leave no trace: de gouden regels van het wildkamperen. Dat is hoe wij het liefst altijd omgaan met de natuur. Door een hoop liefde en zorg in de natuur te stoppen, kunnen we er hopelijk nog lang van genieten. Met onderstaande tips zorg je voor een natuurvriendelijke wildkampeertrip. 

  • Ga voorbereid op pad: check altijd de wildkampeerregels van je bestemming
  • Heb respect voor de natuur en locals: voorkom geluidsoverlast en laat de natuur intact
  • Kampeer in kleine groepen
  • Laat je tijdelijke kampeeronderkomen achter zoals je ’t aantrof; ruim je troep op en neem al je inboedel weer mee
  • Arriveer laat en vertrek vroeg: zo verstoor je de natuur het minst
  • Wees attent voor andere kampeerders
  • Pas op met vuur: maak alleen vuur waar het mag
  • Voorkom het vervuilen van waterbronnen
  • Gebruik niet meer uit de natuur dan nodig is: pluk niet meer dan je op kan
  • Vertel altijd iemand waar je naartoe gaat en wanneer je terug denkt te zijn
Meer tips voor wildkamperen



Meer kampeerinspiratie



Door Lisanne van de Bunt • Bijgewerkt 26-06-2025

Cookies voor jouw ervaring

Bever.nl maakt gebruik van marketing, analytische en functionele cookies en vergelijkbare technologieën. We gebruik je cookies onder andere om advertenties te personaliseren. Ook derden en sociale netwerken kunnen cookies plaatsen via onze website. Als je op “accepteren” klikt, ga je hiermee akkoord. Je kan voorkeuren ook wijzigen en wij slaan jouw keuze twee jaar op. Direct je keuze wijzigen? Dat kan via de cookie policy button onderaan alle pagina's.