Zo kies je het juiste kooktoestel voor elk buitenavontuur + 5 heerlijke recepten

Honger naar avontuur! Ook als je op pad bent is een stevige voedingsbodem belangrijk. Een goed kooktoestel mag daarom niet ontbreken in je uitrusting. Met de branders van Jetboil zet je binnen een recordtijd een heerlijke maaltijd op de kampeertafel en ben je verzekerd van een betrouwbare buitenvriend. 

Zeg nou zelf: kokerellen in de buitenlucht geeft een ultiem gevoel van vrijheid. Wie geniet er niet van een heerlijk kopje koffie of thee in de ochtend terwijl de natuur rustig ontwaakt. Of van een lekkere maaltijd na een dag flink zwoegen. Welk buitenavontuur je ook onderneemt: voor elke situatie heeft Jetboil een passend kooksysteem. Onderweg en op de camping. Samen met Jetboil geven we tips zodat je de perfecte smaakmaker vindt. En voor als het naar meer smaakt: we hebben ook nog een paar smakelijke en snelle recepten verzameld. Ideaal voor je trek na een trektocht. 😉 Lees snel verder! 

Voor iedere buitenchef

Het juiste kooktoestel is voor iedereen verschillend. Waar de één op het aantal grammen let, is voor de ander het kookgemak doorslaggevend. Het is daarom slim bij jezelf na te gaan wat je belangrijk vindt in je outdoorkeuken. Er zijn daarbij een aantal factoren belangrijk in je keuze. Dit zijn: gewicht, pakvolume, brandstof, kooksysteem, gebruik, kosten en levensduur. We lichten ze hieronder verder voor je uit.

1. Gewicht en pakvolume

Als je aan de wandel bent, wil je zo min mogelijk kilo’s en spullen met een groot pakvolume meesjouwen. De gasbranders van Jetboil zijn voorzien van een handzaam en compact formaat. Groot pluspunt: in de meegeleverde bekers kun je alle onderdelen van de brander opbergen. Tot het gasblikje aan toe!
 

Met slechts tweehonderd gram is de Jetboil Stash het lichtste kooksysteem ter wereld. Bij grammenjagers favoriet door de handige features en het lichte gewicht. Perfect om in een handomdraai water te koken voor je vriesdroogmaaltijd of een lekker warm drankje te maken. In iets minder dan 2,5 minuten kookt de Jetboil Stash 800 ml water. Door de meegeleverde stabilisator staat ‘ie stevig op elke ondergrond. Met het handvat en de deksel kun je de beker van de brander makkelijk afgieten. Bespaart je ook meteen afwas! 😉 

2. Soort brandstof

Er zijn drie soorten gas die geschikt zijn voor je brander. Elk komt zo met z’n reeks voor- en nadelen. Vaak zijn de gassen met elkaar gemengd zodat je het beste van twee werelden hebt en optimaal kunt koken buiten. Jetboil heeft met de Jetpower een eigen krachtige brandstof ontwikkeld. Hieronder zetten we ze allemaal voor je op een rijtje. Let bij het kiezen van de brandstof op de weersomstandigheden en de hoogte waar je toeft. Niet elk gas brandt bij koudere temperaturen.

Propaan: de meest gebruikte brandstof voor kooktoestellen en niet voor niets. Het levert goede kookprestaties. Ook in koudere omstandigheden waarbij het vriest. Weegt het zwaarst van de drie gassen.

Isobutaan: heeft een lager kookpunt (temperatuur waarbij het gas van vloeistof in gas verandert) en is geschikt om te gebruiken als het kwik koudere temperaturen aantikt. Al is propaan hier nog beter tegen opgewassen.

Butaan: de goedkoopste brandstof voor je brander en geschikt voor de zomermaanden. Door het lage kookpunt van 0 graden is het aan te raden butaan niet te gebruiken in de wintermaanden of koude omstandigheden in de zomer. Het gas is dan vloeibaar en onbruikbaar om te koken. Het gas is wel een stuk lichter dan propaan.

Jetpower: deze brandstof van Jetboil is een mengsel van propaan en isobutaan. Door de unieke mix – die het beste van beide gassen combineert – haal je het maximale uit de brandstof met minimaal gasverbruik. De hoge druk van propaan laat je niet in de kou staan bij koning winter, terwijl isobutaan zorgt voor een constante druk wanneer het brandstofniveau lager is. Dat maakt Jetpower een fijne fuel voor alle vier de seizoenen. De brandstof is verkrijgbaar in blikjes van 100, 230 of 450 gram.
 

Prettige bijkomstigheid: gasbranders vragen weinig onderhoud. Ze hebben vrijwel geen last van roet of ophopingen door vervuiling uit de brandstof. Winst! 

3. Gebruik en kooksysteem

Hoe je de brander gaat gebruiken is misschien wel de belangrijkste overweging. Ga je voor snelle maaltijden of staat een driegangendiner op je kampeermenu? Wat je persoonlijke voorkeur ook is, Jetboil heeft voor elk type buitenchef een fijn kooksysteem.

De kooksystemen van Jetboil

Jetboil heeft twee kooksytemen: Rapid Boil en Precision Cook. Rapid Boil is – zoals de naam al verklapt – gemaakt om je onderweg vlot van brandstof te voorzien zodat je snel weer de hort op kunt. Bij de Precision Cook heb je meer controle tijdens het koken. 

Rapid Boil

De FluxRing-technologie van Jetboil zorgt ervoor dat water razendsnel kookt. Door het oppervlak van de bodem van de beker te vergroten, haalt de FluxRing het maximale uit de vrijgekomen warmte en gebruikte brandstof. Met een superlichte en snelle brander als resultaat.

 

De Jetboil Flash Carbon is de Usain Bolt onder de gasbranders. Met een kooktijd van honderd seconden voor één liter water is dit een van de snelste kooktoestellen op de markt. In een oogwenk ben je dus op je wenken bediend met een welverdiende versnapering. 😉 De Jetboil Flash Carbon is een brander en beker ineen. De beker klikt makkelijk vast op de brander en is goed af te sluiten met de deksel. Die ook meteen werkt als drinkdeksel. De temperatuurindicator op de neopreen hoes geeft aan wanneer het water warm genoeg is om je drankje te maken. Het kooksysteem is uitgerust met een piëzo, een elektrische ontsteker die een vonk geeft. Je aansteker kun je met een gerust hart vergeten. Andere Rapid Boil-branders zijn de Jetboil Zip en Jetboil Stash.

Precision Cook

Met het Precision Cook-systeem van Jetboil heb je de touwtjes volledig in handen bij het koken en kun je losgaan met je kookkunsten. De hoeveelheid gas kun je  – door het handige ventielsysteem - nauwkeurig en stapsgewijs reguleren. Zonder bang te hoeven zijn dat de vlam in de pan slaat, want dat is verleden tijd.  
 

Een fijn en allround Precision Cook-systeem is de Jetboil MiniMo. Ideaal voor één persoon die op avontuur is. De meegeleverde pan heeft een inhoud van één liter en is geschikt om van alles mee te bereiden (waaronder de heerlijke recepten die je verderop in dit blog vindt 😊). De lagere lepelhoek en metalen handvatten maken het makkelijk om direct uit de stevige kookpot te eten. Met de piëzo heb je de brander zo aan en kook je water in iets meer dan twee minuten. Door het slimme ontwerp bespaar je een hoop ruimte in je rugzak. Kortom; een fijne buitenvriend voor onderweg! 

4. Kosten en levensduur

Er zijn verschillende prijscategorieën branders. Bij het aanschaffen van een goed kooktoestel is het de overweging waard om wat meer te investeren. Door voor een efficiënte en betrouwbare brander te gaan, bespaar je gaandeweg brandstofkosten en kun je er langer van genieten.
 

De Jetboil Zip heeft een goede prijs-kwaliteitverhouding en is binnen mum van tijd een vertrouwd onderdeel van je uitrusting. Het lichte gewicht en pakbare formaat zorgen ervoor dat je ‘m overal mee naartoe kan nemen en je meer ruimte in je tas hebt voor kleding en andere spullen. Zoals je van Jetboil gewend bent, kookt ook deze brander in iets meer dan twee minuten water. En is daarbij zuinig. De bijbehorende beker isoleert goed en houdt het op temperatuur. 

5. Aan jou de keuze

Voor iedereen is het perfecte kooktoestel verschillend. Voor welke brander je ook gaat, één ding is het allerbelangrijkste: dat deze past bij jouw buitenavonturen. Voor elke outdoorliefhebber heeft Jetboil een fijn buitenfornuis. Je bent altijd voorzien van een betrouwbare brander en honger naar avontuur.


Jetboil: Innovatieve en efficiënte kookstellen voor al jouw buitenavonturen

Passie voor innovatie en het buitenleven; de ingrediënten van Jetboil. Het outdoormerk maakt vernieuwende en superhandige kooksystemen voor al jouw buitenavonturen. Of je nu kampeert in Nederland of een trekking doet in de Oostenrijkse Alpen; voor elke belevenis heeft Jetboil het juiste kooktoestel. Het efficiënte systeem van Jetboil zorgt voor een snelle verwarming van het water waardoor je binnen no-time kokend water hebt. Door het lage gewicht en het compacte formaat neem je een Jetboil-brander zo mee in je tas en ben je uitgerust met een betrouwbaar kooksysteem dat je niet in de steek laat. 

 


Buitenkoken: brandstof voor je buitenavontuur

Niet alleen een goed kooktoestel is belangrijk voor je buitenavontuur. Ook je eigen brandstof is essentieel. Met deze vijf recepten zit je zeker goed! Voor elk moment van de dag hebben we een smaakvol recept. In een handomdraai bereid op je Jetboil-brander. 😉

Ontbijt

Havermout met een cafeïnekick
Geschikt voor:
Jetboil Flash en Zip. Hierbij wordt gebruikgemaakt van de coffee press van Jetboil.

Ingrediënten

  • 1 pak kant-en-klare havermout, bijvoorbeeld van Firepot
  • 300 ml water
  • 3 eetlepels gemalen koffie
  • 3 eetlepels granola
  • 1 eetlepel fijngehakte mokkaboontjes (koffiebonen omhult met chocola)
  • 1 theelepel cacaonibs
  • ½ theelepel lijnzaad

(Voor)bereiding thuis
Hak de mokkaboontjes fijn en doe ze in een zakje samen met de granola, cacaonibs en lijnzaad.

Bereidingswijze op pad
1. Monteer de coffee press op je Jetboil-brander.
2. Breng 300 ml water aan de kook en voeg de gemalen koffie toe. Roer voorzichtig om de koffie goed te mengen. Dek vervolgens af met de coffee press en laat vijf minuten staan.
3. Open intussen de kant-en-klare havermout
4. Als de koffie klaar is, druk de coffee press langzaam naar beneden om het koffiedik op te vangen. Schenk de versgezette koffie in de havermoutverpakking. Roer en laat vijf minuten staan.  
5. Besprenkel je havermout met de mix van mokkaboontjes, granola, cacaonibs en lijnzaadjes.
6. Mix alles door elkaar en begin je dag goed met dit energieke ontbijt!


Lunch

Dan dan noedels
Geschikt voor:
Jetboil MiniMo

Ingrediënten:

  • 2 porties gesneden noedels
  • 2 eetlepels sesam
  • 2 eetlepels chili-olie
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 1 eetlepel suiker
  • 2 theelepels zwarte rijstazijn
  • 5 teentjes fijngehakte knoflook
  • Bosuitjes om te garneren
  • Zwart sesamzaad om te garneren

(Voor)bereiding thuis:

1. Voor je op pad gaat, kun je de suiker, sojasaus, chili-olie, zwarte rijstazijn in een bakje doen en goed mixen.
2. Snijd de knoflook fijn.

Bereidingswijze op pad:
1. Kook het water en voeg de noedels toe. Kook deze tot ze beetgaar zijn.
2. Giet de noedels af, maar laat een beetje van het water over voor de saus. Zet het vuur uit en voeg de knoflook zo snel mogelijk toe om het met de restwarmte te koken.
3. Voeg je sesampasta en chili-oliemengsel toe en meng goed totdat elke noedel is opgenomen in de saus.
4. Besprenkel de garnering op je noedels en geniet ervan!


Tip: Voor de smaak en extra proteïne kun je ook gedroogd vlees toevoegen. 

Avondeten

Wildernis carbonara
Geschikt voor:
Jetboil MiniMo

Ingrediënten:

  • 60 gram gebakken spek/bacon. Dit kun je thuis eventueel al voorkoken
  • Een paar eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels fijngehakte knoflook of meer (naar smaak)
  • 2 eetlepels eipoeder gemixt met 4 eetlepels koud water
  • 100 gram spaghetti (in tweeën gebroken met een snufje zout in een zakje)

Bereidingswijze:
1. Breng 500 ml water aan de kook. Doe de spaghetti erin en kook deze acht minuten.
2. Verhit de bacon met twee eetlepels olijfolie in de pan. Doe de knoflook erbij en bak totdat ze lichtjes bruin zijn.
3. Giet de pasta af en roer deze door de bacon en knoflook heen.
4. Doe het eimengsel erbij. Blijf deze verhitten op een laag vuur terwijl het mengsel dikker wordt.
5. Voeg zout en peper toe naar smaak. Wat geraspte kaas erbij maakt het af. Enjoy!

Koffie

Verwenkoffie met karamel
Geschikt voor:
alle Jetboil-branders

Ingrediënten:

Bereidingswijze:
1. Zet je koffie.
2. Doe, terwijl het water kookt, twee Werther's Original zachte karamelsnoepjes in je favoriete koffiemok.
3. Giet de versgezette koffie in je mok en geniet van je overheerlijke karamelcreati

Drankje

Appelcider met chai
Geschikt voor:
Jetboil MiniMo

Ingrediënten:

  • 3 chai theezakjes
  • 0,8 liter appelcider
  • 2 kaneelstokjes (optioneel)

Bereidingswijze:
1. Breng de appelcider aan de kook.
2. Optioneel: voeg de twee kaneelstokjes toe.
3. Houd de deksel eraf, anders kookt de cider over.
4. Plaats de drie chai theezakjes en laat deze vijf minuten trekken op een laag vuurtje.
5. Als je de kaneelstokjes hebt toegevoegd, verwijder de theezakjes na vijf minuten en laat de kaneelstokjes nog vijf minuten trekken.
6. Voeg eventueel stukjes appel toe.
7. Schenk in en geniet!

Op buitenavontuur met Jetboil

Begint het al te borrelen om op avontuur te gaan? Met de kooktoestellen van Jetboil ben je altijd verzekerd van een betrouwbare metgezel en goede brandstof tijdens je belevenissen in de buitenlucht. Op zoek naar nog meer lekkere recepten? Jetboil heeft een verzameling aan heerlijke maaltijden en warme dranken.
 

Kijk online voor de complete collectie van Jetboil of kom naar een van onze winkels. Daar staan onze Buitenexperts voor je klaar om je te adviseren. Heb je nog een goede maaltijdtip? Deel deze op onze Facebook of Instagram met #buitenbegintbijbever! 

Cookies voor jouw ervaring

Bever.nl maakt gebruik van marketing, analytische en functionele cookies en vergelijkbare technologieën. Ook derden en sociale netwerken kunnen cookies plaatsen via onze website. Als je op “accepteren” klikt, ga je hiermee akkoord. Je kan voorkeuren ook wijzigen en wij slaan jouw keuze twee jaar op. Direct je keuze wijzigen? Dat kan via de cookie policy button onderaan alle pagina's.