We tippen de mooiste trektochten in Europa

Dit zijn de 7 mooiste trektochten in Europa

In Europa vind je talloze trektochten, de een nog spectaculairder dan de ander. We tippen de mooiste trekkings in Europa, inclusief handige tips van Buitenexperts die je voorgingen op deze trails.

Een trektocht is een prachtig avontuur. Of je nu gaat voor de lichamelijke uitdaging, een mentale reset of gewoonweg om het landschap te verkennen: als je de eindstreep haalt, is dat gevoel onbeschrijfelijk. Veel populaire trektochten – denk: Annapurna Base Camp, Inca Trail – zijn (tien)duizenden kilometers van Nederland. Zo ver hoef je niet te gaan! Ook in Europa kun je als fanatiek wandelaar je hart ophalen.

 

Elke trekking heeft z’n eigen charme, maar deze 7 hikes in Europa hebben ons hart veroverd:


Voor de mooiste trektochten hoef je niet buiten Europa

1. Door de Alpen: Tour du Mont Blanc

De Tour du Mont Blanc, of afgekort ‘TMB’, is een van de bekendste langeafstandswandelingen ter wereld. De Franse naam betekent letterlijk ‘rond de Mont Blanc’. Dat is dan ook exact wat je doet op deze route – over zo’n 170 kilometer omcirkel je de hoogste top van West-Europa.

 

De Tour du Mont Blanc leidt je door maar liefst drie landen: Frankrijk, Italië en Zwitserland. Van het maanlandschap van Aiguille Rouge tot de lieflijke dalweiden van Les Contamines, onderweg kijk je je ogen uit. De klassieke route begint en eindigt in Les Houches en is onderverdeeld in elf etappes. Het avontuur écht bijzonder maken, doe je door te wandelen met je tentje. Op deze route overnachten onder de sterren (in een van de aangewezen zones!) is een ervaring die je niet snel vergeet.

Tour du Mont Blanc: de ervaring van Buitenexpert Emma

Buitenexpert Emma, Bever Amsterdam Gelderlandplein: “Dit was mijn eerste meerdaagse tocht en een heel pittige vuurdoop. Ik heb vooral geleerd dat goede gear heel belangrijk is. Mijn regenbroek was van lage kwaliteit en ik had geen handschoenen mee – een grote fout. Ik was tot op het bot koud en nat… Kortom: bereid je goed voor op een bergtocht als deze en stel je paklijst zorgvuldig samen, want je kunt alle weersomstandigheden treffen, ook in de zomer!”


De Tour du Mont Blanc biedt prachtige vergezichten

Het uitzicht vanuit Emma's tentje op de Tour du Mont Blanc



2. Wildkamperen in Zweden: Kungsleden

Dé manier om de ongerepte natuur van Zweden te verkennen, is de Kungsleden. Dit indrukwekkende pad loopt van Hemavan in het zuiden helemaal naar het noordelijke Abisko, dwars door vijf nationale parken. De koning der wandelroutes! De Kungsleden is 425 kilometer lang en af te leggen in gemiddeld drie tot vier weken (vergeet niet om rustdagen in te plannen!) 

 

Omdat in Zweden het allemansrecht geldt, kun je bijna overal op deze route je tent opzetten. Als je je tentje bij een STF-hut opzet, worden kosten in rekening gebracht. Je mag dan wel binnen zitten en de gezamenlijke keuken en het toilet gebruiken. Heb je nooit eerder een trektocht met tent gemaakt? Check dan ook onze beginnersgids voor lichtgewicht kamperen.

Kungsleden: de ervaring van Buitenexpert Steffen

Buitenexpert Steffen, Bever Pijnacker: “Fysiek is de Kungsleden niet de meest inspannende trekking, maar qua landschap is ‘ie moeilijk te evenaren – vooral van Kvikkjokk naar Abisko. Ook Skierfe mag je absoluut niet overslaan! Als je meer uitdaging zoekt, raad ik aan om van Kvikkjokk naar Hemavan te lopen. Dat is minder druk en vergt meer planning en voorbereiding. Ik heb de Kungsleden in verschillende seizoenen gelopen, maar voor mij is september de beste tijd. Dan is het overdag goed weer, ’s nachts gemiddeld -5 ℃ en heb je geen last van muggen.”


De Kungsleden heeft in elk seizoen z'n eigen charme

Buitenexpert Steffen op de Kungsleden


Welke schoen draag je tijdens een trektocht?

Eén juiste wandelschoen voor een trekking bestaat niet. De juiste schoen is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de vorm van jouw vouw voet, het terrein waarop je gaat lopen en je bepakking. Lastig? We helpen je graag!

 

In al onze winkels kun je gratis een 3D-voetanalyse doen. Hiermee kunnen we precies zien hoe jouw voeten in elkaar zitten en waar je eventueel extra steun nodig hebt. Met die gegevens en achtergrondinformatie over jouw tocht(en), kunnen we op zoek naar de perfecte schoen.

 

   



3. Natuur en cultuur: Camino de Santiago

Er lopen verschillende caminoroutes naar de kathedraal van Santiago de Compostela, maar de Camino Francés (vertaald: de Franse weg) is de populairste. Al sinds de middeleeuwen lopen pelgrims over deze route naar Santiago de Compostela. Tegenwoordig lopen pelgrims uit alle landen en van alle leeftijden de route, elk met een eigen (niet per definitie religieuze) reden.

 

De Camino Francés start aan de Franse grens, in St-Jean-Pied-de-Port. Vervolgens brengt de pelgrimstocht je over de Pyreneeën naar Spanje. Je passeert imposante kathedralen, wandelt door historische steden als Pamplona en ontmoet talloze medepelgrims. Gemiddeld duurt deze tocht vier tot zes weken, met zo’n 20-25 wandelkilometers per dag. Maakt kamperen jouw Camino compleet? Plan je tocht dan goed, want sommige campings liggen ver uit elkaar en wildkamperen is niet overal toegestaan. Hier vind je een overzicht van de route, inclusief campings.

Camino de Santiago: de ervaring van Buitenexpert Elise

Buitenexpert Elise, Bever Zwolle: “Mijn mantra deze tocht was: ‘de Camino geeft je niet wat je wilt, de Camino geeft je wat je nodig hebt. Vooraf had ik geen idee hoe ver ik zou komen, maar na anderhalve maand lopen stond ik in Finisterre, ‘het einde van de wereld’. Onderweg kom je ontelbaar veel mensen tegen, elk met een eigen verhaal en motivatie. Zo bijzonder! Een item dat niet mag ontbreken op je paklijst is de Sea To Summit Pocket Towel Moonlight Handdoek. Na het douchen snel droog en ook te gebruiken als gordijntje aan de stapelbedden in de albergue.”


De Camino Frances is de populairste pelgrimsroute naar Santiago de Compostella

De Camino Frances trakteert je op prachtige vergezichten



4. Een andere wereld: de Laugavegur Trail

Van desolate lavalandschappen tot borrelende warmwaterbronnen, majestueuze watervallen en torenhoge geisers. IJsland biedt een enorme variëteit aan natuur. Niet zo gek dus dat steeds meer wandelaars met een goedgevulde backpack afreizen naar het ‘land van ijs en vuur’.

 

Ongetwijfeld de populairste hike op IJsland is de Laugavegur Trail. Deze route, letterlijk vertaald ‘de weg naar de warme bronnen’, loopt van Landmannalaugur naar Þórsmörk en is 55 kilometer lang. De meeste wandelaars leggen de goed gemarkeerde trail af in vier etappes van noord naar zuid. Zo krijg je het zwaarste gedeelte van de route het eerst voor de kiezen. Je hebt op de trail de keuze uit slapen in een hut (vooraf reserveren) of kamperen (zonder reservering). Let op: kamperen op de Laugavegur Trail mag alleen op de aangegeven gebieden.

Laugavegur Trail: de ervaring van Buitenexpert Jannette

Buitenexpert Jannette, Bever Steenwijk: “Wat. Een. Landschappen. Eerst loop je door groen, dan door sneeuw en vervolgens door zwarte lavavelden. Werkelijk fantastisch! Tip: draag goed ingelopen bergschoenen en vergeet niet om voldoende laagjes en sneldrogende sandalen in te pakken. Die laatste zijn handig bij het oversteken van rivieren.”

De Laugavegur Trail in IJsland wordt met het jaar populairder

Op de Laugavegur Trail lijk je een schilderij in te wandelen 



5. Rechtstreeks uit een sprookjesboek: Alta Via 1

Huttentochten zijn ongekend populair. En als er één bekend is, is het de Alta Via 1. Deze huttentocht in Italië staat ook bekend als ‘Dolomite High Route 1’. De Alta Via 1 is ongelofelijk mooi en relatief makkelijk. Maar vergis je niet: de trail blijft een huttentocht, geen blokje om. Dus hoewel je geen via ferrata’s hoeft te bedwingen, kun je wel smalle paden en de nodige hoogtemeters verwachten.

 

De Alta Via 1 begint bij het sprookjesachtige Lago di Braies in Noord-Italië, en eindigt in La Pissa. De complete route is 120 kilometer, met ruim 6.000 hoogtemeters. Gemiddeld doen wandelaars 8 tot 10 dagen over de Alta Via 1. Goed om te weten: kamperen is niet toegestaan op deze route. Je moet verplicht overnachten in berghutten, ‘rifugio’s’ in het Italiaans.

Alta Via 1: de ervaring van Buitenexpert Felix

Buitenexpert Felix, Bever Pijnacker: “Grillige bergtoppen, groene weiden en meren zo glad als een spiegel: de Alta Via 1 is de mooiste hike die ik ooit heb gedaan. Hij is niet voor niets heel populair en daardoor snel volgeboekt. Kortom: boek je hutten op tijd! Online vind je verschillende websites met daarop alle rifugio’s op de Alta Via 1.”


De Alta Via 1 is de beroemdste huttentocht in de Dolomieten

Felix keek zijn ogen uit op de beroemdste huttentocht van de Dolomieten: de Alta Via 1



6. Langs de Portugese kust: Fishermen’s Trail

Als je dol bent op kustwandelingen, is de Fishermen’s Trail in Portugal dé trektocht voor jou. De route voert je 226,5 kilometer langs de kust van São Torpes in Alentejo naar Lagos in de Algarve. Wanneer je bovenaan start, in Sines of Porto Covo, bevind je je in een oase van rust. Hier ervaar je het authentieke Portugal, waar naast hikers van de trail weinig toeristen komen en lokale vissers vanaf de rotsen vissen.

 

Hoewel het leven in het zuidwesten van Portugal heerlijk ontspannen is, zal je op de Fishermen’s Trail soms flink moeten bikkelen. Diep wegzakken in mul zand en het beklimmen van kliffen behoren tot de orde van de dag. Laat dit je niet afschrikken: de trail is niet technisch en absoluut de moeite waard. Hoge wandelschoenen kunnen wel fijn zijn, zodat je minder snel zand in je schoenen schept.

Fishermen's Trail: de ervaring van Buitenexpert Anne

Buitenexpert Anne, Bever Pijnacker: “De uitzichten op de Fishermen’s Trail zijn niet te evenaren – het landschap en de kustlijn veranderen met de dag. En omdat je bijna elke dag kunt afsluiten met een duik in de zee, krijg je een extra vakantiegevoel. Mijn gouden tip: neem voldoende water mee. Het kan erg warm worden en sommige etappes bieden weinig schaduwplekken!”


Als je dol bent op kustroutes, is de Fishermen's Trail de route voor jou

De Fishermen's Trail voert je langs de prachtige kustlijn van Porutgal



7. De pittigste hike van Europa: GR20

De GR20 op Corsica is één van de pittigste, maar ook mooiste wandelroutes in Europa. Het pad deelt het eiland spreekwoordelijk doormidden, met Calenzana in het noorden en Conca in het zuiden. Vanuit beide dorpjes kun je de 180 kilometer lange trail goed bewandelen. Je kunt ervoor kiezen alle zestien etappes te lopen of je kunt de tocht halveren door te starten in Vizzavona, een plaatsje in het midden van de trail.  

 

De GR20 staat bij locals niet voor niets te boek als ‘Fra Li Monte’, over de bergen. De route heeft een alpien karakter en telt in totaal 24.000 hoogtemeters. Maar alle inspanningen betalen zich dubbel en dwars uit als je het panorama aan beboste valleien, kraakheldere gletsjermeren en grillige toppen ziet. Wildkamperen mag niet op de GR20, maar je mag wel je tent opzetten bij de hutten.   

GR20: de ervaring van Buitenexpert Bjorn

Buitenexpert Bjorn, Bever Pijnacker: “De GR20 staat bekend als de ‘moeilijkste trek van Europa’, maar laat je daardoor niet tegenhouden! Train goed, verwacht lange dagen, neem de juiste gear mee en je bent verzekerd van een onvergetelijke ervaring. De route is hartje zomer af te raden vanwege de hitte en in de winter vanwege de technische skills die vereist zijn in verband met sneeuw en ijs. Ik liep de trail in september en heb gigantisch genoten!”


De GR20 staat bekend als de moeilijkste trektocht in Europa

De GR20 is een pittige tocht, maar de uitzichten zijn het afzien dubbel en dwars waard


Tips voor lange wandelingen

Een langeafstandswandeling doe je niet zomaar. Hiervoor moet je je goed voorbereiden. Gelukkig staan we bij Bever altijd voor je klaar met tips en tricks:


Meer wandelinspiratie


Cookies voor jouw ervaring

Bever.nl maakt gebruik van marketing, analytische en functionele cookies en vergelijkbare technologieën. Ook derden en sociale netwerken kunnen cookies plaatsen via onze website. Als je op “accepteren” klikt, ga je hiermee akkoord. Je kan voorkeuren ook wijzigen en wij slaan jouw keuze twee jaar op. Direct je keuze wijzigen? Dat kan via de cookie policy button onderaan alle pagina's.