Met een goede voorbereiding wordt jouw trektocht een onvergetelijke ervaring

Hoe bereid je je voor op jouw eerste trektocht?

Of je nu een ervaren kampeerliefhebber bent of net het hikevirus stevig te pakken hebt, een trektocht kan een mooie, nieuwe buitenervaring zijn. In dit blog leggen we je uit hoe je je optimaal voorbereidt op je (eerste) trekking. Van het kiezen van de juiste uitrusting tot uitstippelen van je koers. Dus pak je rugzak en kampeerspullen in en lees snel verder!

Wat is een trektocht?

Een trektocht is een lange wandeling die meerdere dagen, weken en soms zelfs maanden in beslag neemt. Het neemt je mee door afwisselende landschappen met verschillende moeilijkheidsgraden.

 

Van goed bewegwijzerde paden in de bossen tot uitdagende trails in afgelegen en woeste gebieden; meerdaagse hikes komen in allerlei afstanden, levels en uitdagingen. Overdag ontdek je de natuur en ’s nachts overnacht je op een camping, in een hut of kampeer je in het wild. Kortom: voor iedereen is er wat wils! 


Planning >    Training >    Uitrusting >    Inpakken >    Veiligheid >    Veelgemaakte fouten >    Blessures >   



Een goede planning is van belang voor je trektocht

Hoe kies en plan je een trektocht?

Een goed begin is het halve werk, zeker bij een meerdaagse trekking. Bij het kiezen van een trektocht is het niet alleen belangrijk om rekening te houden met je lichamelijke fitheid en ervaringsniveau, maar ook wat je uit de trekking wilt halen. Wil je genieten van de kalmerende stilte in een afgelegen bos of ben je juist op zoek naar een fysieke uitdaging in de vorm van steile toppen en ruig terrein? Dit heeft allemaal invloed op de keuze van de route.

Duur en moeilijkheidsgraad

Het kiezen van de juiste duur en moeilijkheidsgraad is essentieel:

  • Korte versus lange tochten: een weekendtocht kan een goede kennismaking zijn als je nieuw bent met trektochten, terwijl een tocht van een week of langer meer voorbereiding en commitment vraagt en geschikt is voor de meer ervaren trekker.
  • Moeilijkheidsgraad: beoordeel je fysieke fitheid en ervaring eerlijk. Routes worden vaak aangeduid als makkelijk, gemiddeld, of moeilijk. Beginners kunnen het beste starten met een makkelijke tot gemiddelde route, terwijl ervaren wandelaars kunnen kiezen voor routes die technische vaardigheden vereisen, zoals klimmen of navigeren in afgelegen gebieden.

Bestuderen van de route

Een goede voorbereiding van je route is cruciaal om onaangename verrassingen onderweg te voorkomen:

  • Kaarten en gidsen: gebruik gedetailleerde en actuele kaarten en lees recente trektochtgidsen om een helder beeld te krijgen van de route. Kijk onder meer naar de lengte, het hoogteprofiel en typische doorlooptijden.
    • Online resources en wandelcommunity's: websites zoals AllTrails of online forums kunnen waardevolle inzichten en up-to-date informatie bieden. Lees ervaringen van anderen om een beter idee te krijgen van wat je kunt verwachten.
    • Watervoorzieningen en campings: zorg dat je weet waar je toegang hebt tot waterbronnen en controleer of je water moet behandelen voor je het drinkt. Bekijk ook de locaties van campings of hutten en of je vooraf moet reserveren.
    • Veiligheidsrisico's: check recente weersomstandigheden, wildlife activiteiten in het gebied en eventuele gesloten secties van de trail. Dit is vooral belangrijk in regio’s waar regelmatig verandering optreedt in de natuur, zoals bergachtige gebieden waar lawinegevaar of plotselinge weersveranderingen voorkomen.
    • Planning: overweeg de beste tijd van het jaar voor de trektocht, rekening houdend met het weer en de seizoenen.
Bij het kiezen van een trektocht is het belangrijk om rekening te houden met je lichamelijke fitheid en ervaringsniveau

Fitheid op een trektocht

Naast het voorbereiden voor je trektocht met een goede planning, is fit zijn cruciaal voor het genieten en volbrengen van je tocht. Begin ruim van tevoren met het trainen van je conditie door te wandelen, fietsen of zwemmen. Ruim van tevoren betekent idealiter minstens enkele maanden voor de trektocht beginnen met gerichte training. Dit geeft je lichaam de tijd om zich aan te passen aan langdurige fysieke inspanningen.
  • Algemene fitheid: begin met basis cardio zoals hardlopen, zwemmen of fietsen om je uithoudingsvermogen te vergroten.
  • Gewenning aan de rugzak: start lichtgewicht en verhoog dit geleidelijk tot het gewicht dat je tijdens de trektocht zult dragen. Maak wandelingen met de rugzak om te wennen aan de belasting.
  • Hoogtemeters: als je een trektocht in bergachtig gebied plant, train dan op heuvelachtig terrein. Gebruik een traploopmachine of zoek gebieden met hoogteverschillen in de buurt om de specifieke spiergroepen te versterken die je nodig hebt voor het klimmen en dalen.Kijk hier voor meer tips en tricks om je voor te bereiden als je de hoogte opzoekt tijdens je trektocht.

Met deze handige tips en trainingsschema ben je klaar voor jouw langeafstandswandeling.



Zorgeloos op pad met de wandelsokken van FALKE

Of je nu een korte hike maakt in de Ardennen of het hogerop zoekt in de Alpen voor een meerdaagse trekking; met de wandelsokken van FALKE kun je overal uit de voeten. We lichten twee wandeltoppers uit de collectie uit: de TK2 Explore Cool en de TK2 Explore Crest.
 

TK2 Explore Cool: perfect voor wandelavonturen tijdens de warme en hete dagen van de zomer. Geniet van comfort, droogte en koelte tijdens je wandelingen dankzij de uitstekende vochtafvoer. Deze sokken voorkomen blaren en bieden uitstekende demping, zodat je elke stap comfortabel zet. De damessokken zijn speciaal afgestemd op de vrouwelijke voet voor een betere fit.

TK2 Explore Crest: deze sokken bezitten dezelfde fijne eigenschappen als de TK2 Explore Cool en zijn daarnaast gemaakt van een mix met merinowol, wat zorgt voor een antibacteriële werking en thermoregulatie. Deze veelzijdige sokken zijn ideaal voor wandeltochten het hele jaar door.

Benieuwd naar het complete FALKE-assortiment? Bekijk hier de complete collectie.

 


De juiste uitrusting voor je trektocht

Een zorgvuldig samengestelde paklijst zorgt zowel voor comfort als veiligheid tijdens je trektocht. De juiste keuze van uitrusting kan sterk variëren afhankelijk van het klimaat, de duur van de tocht, het terrein en je persoonlijke voorkeur. Check onze Beginnersgids lichtgewicht kamperen voor tips voor het kiezen van de juiste kampeeruitrusting.

Om je aan te passen aan snel veranderende weersomstandigheden, is het dragen van kleding in laagjes key:

 

  • Vochtafvoerende basislaag: Kies voor lichtgewicht materialen zoals merinowol of synthetische stoffen die vocht afvoeren en snel drogen.
  • Isolerende tusselaag: draag isolerende kleding zoals fleece of donsjassen die je warm houden.
  • Beschermende buitenlaag: een waterdichte en ademende buitenlaag beschermt je tegen regen en wind.

In dit blog delen we kledingtips voor een meerdaagse trektocht.

 

De lijst met 10 essentialsis opgesteld door The Mountaineers, een organisatie voor wandel- en natuurbehoud in de Pacific Northwest, met als doel wandelaars uit te rusten om op een noodsituatie te kunnen reageren en indien nodig een nacht buiten door te brengen. De lijst biedt een goede houvast voor veiligheid in de buitenlucht en bestaat uit onderstaande items:

  1. EHBO-kit: onmisbaar voor het behandelen van verwondingen.
  2. Navigatie: een combinatie van kaart, kompas en GPS om je te oriënteren.
  3. Zonbeschermingzonnebrandcrème, zonnebril en een hoed beschermen tegen de zon.
  4. Kleding: extra kleding voor onvoorziene weersveranderingen.
  5. Licht: een zaklamp, lantaarn of hoofdlamp voor als het donker is.
  6. Vuur: items zoals waterdichte lucifers, aansteker en vuurstarters om vuur te kunnen maken.
  7. Meseen mes, multitool en ducttape voor snelle reparaties.
  8. Voedingvoldoende voedsel voor minstens een extra dag.
  9. Water: genoeg water en middelen om water te zuiveren.
  10. Onderdak: een tenttarpbivakzak of een reddingsdeken uit je EHBO-set voor bescherming tegen de elementen.


In onderstaande video vertelt Buitenexpert Bjorn meer over de 10 essentials.







Hoe pak je jouw spullen goed in de rugzak?

Efficiënt inpakken is een kunst. Gebruik waterdichte zakken om de ruimte in je rugzak optimaal te benutten en alles droog te houden. Hieronder geven we een aantal tips om je tijdelijke huishouden te organiseren. In dit blog vind je meer handige inpaktips en vertellen we hoe je jouw rugtas afstelt. Een tas die is afgesteld op jouw lichaamsbouw voorkomt een hoop ongemakken en draagt een stuk lichter.

  • Balans: zorg dat het gewicht gelijkmatig verdeeld is. Plaats zware items in het midden en dicht tegen je rug aan om de belasting op je rug te minimaliseren.
  • Toegankelijkheid: houd items die je vaak nodig hebt, zoals water, snacks en een waterdichte jas binnen handbereik.

Veiligheid tijdens je trektocht

Veiligheid boven alles! Zeker als je met de minimale benodigdheden op pad gaat in de natuur, is dit van groot belang en maakt het verschil. Een goede voorbereiding en de juiste hulpmiddelen zijn essentieel om veilig te blijven in wisselende en soms uitdagende omgevingen en elementen.

Communicatie en noodprocedures

  • Route en planning: informeer altijd iemand over je route en de verwachte terugkomsttijd. Dit is cruciaal voor het geval je niet op tijd terugkeert en er een zoekactie geïnitieerd moet worden.
  • Essentiële hulpmiddelen: neem altijd een fluitje, een kaart, kompas en een GPS-apparaat of -horloge mee. Deze tools zijn onmisbaar als je verdwaalt of je oriëntatie moet behouden in onbekend terrein. Meer items om die je veiligheid onderweg waarborgen, check je in onze paklijst voor een meerdaagse trektocht.
  • Satellietcommunicatie: in gebieden waar mobiele service onbetrouwbaar is, kan een satelliettelefoon of een GPS-noodbaken levensreddend zijn. Met een Garmin Inreach heb je overal ter wereld bereik en kun je zonder mobiel bereik hulp inschakelen.
  • Lokale kennis en noodnummers: verzamel vooraf informatie over het gebied, inclusief de aanwezigheid van wilde dieren, onstabiele weersomstandigheden en lokale noodnummers. Parken hebben vaak hun eigen noodnummers; sla deze op in je telefoon samen met het algemene noodnummer van het land.
Neem altijd een kaart, kompas en gps mee op je trektocht voor navigatie

Wees voorbereid op veranderingen en moeilijke momenten

  • Weersomstandigheden: wees altijd voorbereid op veranderende weersomstandigheden en ken de tekenen van uitputting en onderkoeling. Het weer kan snel omslaan en goede voorbereiding kan de risico's minimaliseren.
  • Vermoeidheid en valrisico: ongelukken zoals vallen en struikelen gebeuren vaak wanneer je energieniveau lager is en je spieren vermoeid zijn. Neem je tijd en wees bewust van elke stap die je zet.
  • Besluitvorming onder druk: Vermijd het nemen van overhaaste beslissingen, vooral als het weer omslaat of als je gezelschap vermoeid raakt. Het is belangrijk om flexibel te blijven en bereid te zijn om je plannen aan te passen. Als de omstandigheden verslechteren, wees dan bereid om je tocht af te breken; veiligheid gaat altijd voor.

Veelgemaakte fouten tijdens trektochten

Bij een meerdaagse trektocht kun je een aantal uitschuivers maken, maar door je goed klaar te stomen voor de tocht kun je veel voorkomende valkuilen omzeilen. Respect voor de natuur is essentieel en het aanvoelen van je lichaam en behoeften (en hierop anticiperen) kan een hoop ongewilde situaties voorkomen zodat het plezier in je wandeling present blijft.

Veelvoorkomende fouten zijn:

  • Het negeren van het Leave No Trace-principe
  • Niet correct acclimatiseren bij tochten in hooggelegen gebieden
  • De moeilijkheidsgraad van de trail onderschatten
  • Niet voldoende fit zijn
  • Te zware uitrusting meenemen
  • Veiligheidsmaatregelen niet opvolgen
  • Onvoldoende water drinken en eten
  • Verkeerde kledingkeuze
  • Geen pauze pakken
  • Te hoog wandeltempo
Ultralichtgewicht trekking is keuzes maken

Wat zijn veelvoorkomende blessures en ongemakken tijdens trektochten?

Blaren, hoogteziekte en zonnesteek zijn gebruikelijke kwalen. Voorkom deze door goede schoenen, voldoende acclimatisatie en bescherming tegen de zon. Zorg dat je altijd een kleine EHBO-kit bij je hebt. Onderstaande items mogen niet ontbreken in je EHBO-kit.

Je EHBO-kit moet compact maar uitgebreid zijn, zodat je voorbereid bent op de meest voorkomende problemen tijdens een trektocht:

  • Steriele gaasjes en verbanden voor wonden of schrammen
  • Desinfecterende doekjes of crème om infecties te voorkomen
  • Anti-blarenpleisters en speciale tape
  • Schaar en pincet
  • Pijnstillers en ontstekingsremmers
  • Middelen tegen misselijkheid en diarree
  • Tekentang
  • Persoonlijke medicatie indien nodig
  • EHBO-handleiding voor noodgevallen

 


Door je voor te bereiden op deze veelvoorkomende kwalen en een goed uitgeruste EHBO-kit bij je te dragen, kun je veelvoorkomende problemen tijdens een trektocht voor zijn en behandelen, waardoor je trektocht aangenamer en veiliger wordt.

 

Lees ook onze tips voor EHBO in de bergen en het voorkomen en behandelen van blaren. Raadpleeg altijd de EHBO-experts van Het Rode Kruis en het Oranje Kruis voor professioneel medisch advies. Of – zeker voor specifieke gevallen – jouw arts.

Ultralichtgewicht trekking is keuzes maken

Conclusie

Is je rugzak met kampeeruitrusting intussen ingepakt en heb je in jouw hoofd al een route uitgestippeld? Met de juiste voorbereiding en instelling wordt je (eerste) trektocht ongetwijfeld een onvergetelijke ervaring.

 

Onthoud de belangrijkste punten:

  • Kies de juiste trektocht voor jouw niveau
  • Train je lichaam en bereid je voor op noodsituaties
  • Stel je paklijst zorgvuldig samen
  • Pak slim in en houd je veiligheid altijd in het oog
  • Respecteer de natuur en laat geen sporen na

Meer buiteninspiratie



Cookies voor jouw ervaring

Bever.nl maakt gebruik van marketing, analytische en functionele cookies en vergelijkbare technologieën. Ook derden en sociale netwerken kunnen cookies plaatsen via onze website. Als je op “accepteren” klikt, ga je hiermee akkoord. Je kan voorkeuren ook wijzigen en wij slaan jouw keuze twee jaar op. Direct je keuze wijzigen? Dat kan via de cookie policy button onderaan alle pagina's.