Wanneer moet je je wandelschoenen vervangen of repareren?
Nieuwe wandelschoenen kopen of je eigen wandelschoenen repareren? Als je oude, vertrouwde stappers wat gebreken vertonen is dat is de vraag om te stellen. We helpen je graag om te bepalen of je schoenen met een reparatie weer even mee kunnen. Deze checklist helpt je om te beslissen of je wandelschoenen te repareren zijn of toch echt vervanging nodig hebben.
Als het niet hoeft, verkopen we je liever geen nieuwe wandelschoenen. Want minder productie is beter voor het milieu en dus goed voor buiten. Daarom geloven we sterk in het zorgvuldig onderhouden van je materiaal en waar mogelijk het repareren van het spullen. Dit geldt dus ook voor wandelschoenen! Zijn jouw schoenen toe aan wat zorg en aandacht? We adviseren je graag als je twijfelt of jouw wandelschoenen nog goed zijn. Zo kom je er snel achter of je jouw schoenen kunt repareren of laten repareren, of dat ze toch écht toe zijn aan vervanging.
1. Gebreken die je meteen ziet
Als je schoenen zichtbare gebreken hebben, heb je die waarschijnlijk al opgemerkt. Toch is het goed om ook regelmatig een uitgebreide check te doen op de volgende punten:
- Is het profiel nog ruw en diep genoeg? Modderpaden en bergtochten worden een lastige klus op gladde of afgebrokkelde zolen. Als de gekleurde tussenzool erdoorheen schemert, is het zéker tijd voor een nieuwe zool!
- Hoe ziet het buitenwerk eruit? Leren schoenen gaan behoorlijk lang mee, mits je deze goed onderhoudt. Ook kunststof schoenen kunnen tegen een flinke stoot. Maar helaas, er is geen enkel materiaal dat jouw fanatieke tochten voor eeuwig doorstaat. Kleine scheurtjes kunnen altijd ontstaan, met natte sokken of minder steun tot gevolg.
- Dat stootranden geen overbodige luxe zijn, heb je vast al eens ervaren. Loslatende, uitgedroogde of gescheurde stootranden kunnen dan ook flink afdoen aan het wandelcomfort (en -plezier!)
- Haal af en toe de binnenzool uit je schoen om de dikte te checken. Hoe platter de zool, hoe minder demping. Vooral onder de bal van je voet kan een binnenzool wat plat worden. Deze zool kun je gelukkig makkelijk vervangen. Bij Bever vind je de perfecte inlegzool voor jouw voeten.
- Check ten slotte stiksels, veteroogjes en haken. Dit lijken misschien details, maar als ze het begeven tijdens een hike kan dit toch wat ongemak opleveren.
Tip: zie je dat je schoenen aan één kant meer slijten dan de rest van de schoen? Misschien heb je niet de schoenen die bij jouw manier van lopen of je voetvorm passen. Kom langs voor de Bever 3D-voetanalyse om te bepalen of je wel de juiste wandelschoenen draagt. Zo kun je vervelende klachten voorkomen!
2. Gebreken die je niet direct ziet
Goed, je weet nu hoe je schoenen er op het eerste gezicht aan toe zijn. Maar om er zijn meer factoren die je iets vertellen over de staat van je wandelschoenen. Ook het volgende is goed om te checken:
- Hoe lang loop je eigenlijk al op deze schoenen? Er bestaat geen standaard levensduur voor wandelschoenen, maar je kunt wel bedenken hoeveel kilometer je er al ongeveer op hebt gelopen. Gaan ze al langer dan 1500 kilometer mee? Dan is het tijd voor actie! Dit betekent niet dat er direct iets mis mee is, maar wel dat ze al heel wat te verduren hebben gehad. Daarom is het goed om zulke oude, vertrouwde stappers goed te
- De stevigheid en veerkracht van de zool check je door deze verschillende kanten op te buigen. Soepele zolen kunnen hun soepelheid verliezen, terwijl stevige zolen juist hun stevigheid kunnen verliezen. Kortom: doet de zool nog wat deze deed toen je de schoenen net had? Let ook op wat het materiaal doet: ontstaan er scheurtjes, brokkelt er materiaal af? Tijd voor actie.
- Of de waterdichte voering of coating van je schoenen nog z’n werk doet, merk je gauw genoeg als je de een paar plassen tegenkomt. Die plassen nabootsen, kan natuurlijk ook. Komt er water in de schoen? Dan is het tijd om de schoenen te impregneren en weer helemaal waterdicht te maken. Dit doe je bijvoorbeeld met onderhoudsmiddel van Nikwax.
- Ben je nog blij met hoe de schoenen zitten? Soms kun je slijtage niet zien, maar o zo goed voelen. Denk: wiebelenkels, stenen die je door de zool heen voelt… Zodra jij niet meer lekker op je wandelschoenen loopt, is het sowieso tijd om in te grijpen.
Hoelang gaan wandelschoenen mee?
Zoals we al zeiden: er bestaat geen standaard levensduur voor wandelschoenen. Wel kun je stellen dat als ze meer dan 1500 km op de teller hebben staan, is het goed om je schoenen eens aan een grondige inspectie te onderwerpen. Bedenk ook: als je vaak op harde ondergronden loopt, slijten de zolen wat sneller dan wanneer je vooral in de duinen wandelt. Ook zware bepakking kan slijtage in de hand werken.
Tip: heb je je aankoop geregistreerd, bijvoorbeeld omdat je Bever Buitenvriend bent? Dan kunnen we voor je terugvinden wanneer je de schoenen hebt gekocht!
3. Jij kiest: reparatie of vervanging
Heb je gebreken gevonden? Of ben je niet meer tevreden met je schoenen? Dan is het tijd voor die ‘actie’ waar we het steeds over hebben. Soms is meteen duidelijk wat die actie inhoudt. Een schoen met een bovenwerk in topconditie maar een versleten zool, heeft gewoon een nieuwe zool nodig. En bij gebroken veters of een missend haakje weet je ook wel wat te doen. Maar soms is het niet zo duidelijk en dan is het fijn als een expert met je meekijkt. Bever Buitenexperts bijvoorbeeld. Zij schatten voor je in wat er nodig is, wat dit ongeveer gaat kosten en of dit het überhaupt nog waard is. Vervolgens kies jij wat er met je schoenen gebeurt: laat je ze bij ons voor een schoenreparatie, ga je zelf aan de slag of heb je toch liever nieuwe schoenen?
Een zool is prima te vervangen, net als veters. Maar mankeert er écht een hoop aan je schoenen, dan kan het beter zijn om je ze vaarwel te zwaaien. Lever ze bij ons in en wij doen ons best ze een tweede leven te geven. Wil je het wandelen geen vaarwel zwaaien (wat we begrijpen), check dan ons brede assortiment aan wandelschoenen. Onze Buitenexperts staan voor je klaar om de perfecte schoenen voor jouw voeten en avonturen te vinden. Of gebruik onze keuzehulp voor wandelschoenen!
Our Planet: duurzamere levenscyclus
Naar buiten in een mooie wereld. Dat lukt alleen als we duurzamere keuzes maken. Om je te helpen bij een duurzamere keuze hebben we het Our Planet-keurmerk.
Het meest duurzame product is het product dat je al bezit. Hoe langer het product wordt gebruikt, hoe kleiner de ecologische voetafdruk. Daarom willen we ook het Our Planet-keurmerk toekennen aan merken die producten produceren die extra lang meegaan, die goed gerepareerd kunnen worden of die een tweede leven kunnen krijgen.
Vind de perfecte wandelschoenen met Bever's 3D-voetanalyse
Wil je wat hulp bij het vinden van je wandelschoenen? Laat een Bever 3D-voetanalyse doen! Deze uitgebreide scan vertelt je alles over elke knobbel en bobbel in je voet, en bepaalt zorgvuldig de stand van je enkel. Daarmee helpt de 3D-voetanalyse om de wandel- en hardloopschoenen te vinden die perfect op jouw voeten aansluiten. Kom langs in een Bever-winkel bij jou in de buurt voor passend advies van een van onze Buitenexperts.
Op naar buiten!
Hoe belangrijk goede wandelschoenen ook zijn: uiteindelijk gaat het natuurlijk om buiten. Dus trek die (nieuwe of gerepareerde) stappers aan en geniet! Wij hebben nog wel wat wandeltips voor je. Wat dacht je van tien mooie wandelingen langs de kust? Of drie langeafstandswandelingen in Nederland die je niet mag missen? Deel je mooiste wandelkiekjes met #buitenbegintbijbever op Instagram en inspireer zelf ook anderen (en ons!)
Meer inspiratie
