10 plekken waar je legaal kunt wildkamperen in Nederland

Kamperen, wie is er niet groot mee geworden? En kamperen in het wild - onder de sterrenhemel slapen op een eigen afgezonderde plek in de natuur - is helemaal een fantastische ervaring (die iedere buitenliefhebber minstens één keer moet meemaken!) Wildkamperen is in Nederland verboden, maar we hebben wel een next best thing: paalkamperen. Op deze 10 mooie paalcampings kun je in Nederland een avontuurlijke wildkampeertrip beleven!

Geen buren, geen elektriciteit, geen wc en al helemaal geen receptie. Wel: frisse lucht, veel headspace, betere gesprekken, prachtige uitzichten en de kans om wild als edelherten, reeën of wilde zwijnen van dichtbij tegen te komen. Wanneer je eenmaal zo gekampeerd hebt, wil je nooit meer anders. Wildkamperen (als in: zomaar je tent ergens neergooien) mag niet in Nederland. In plaats daarvan heeft Staatsbosbeheer de elegante oplossing paalkamperen: kamperen binnen een straal van 10 meter vanaf een paal.

 

Waar vind je deze plekken? Nou, op deze 10 locaties bijvoorbeeld! Je vindt deze plekken aan de hand van coördinaten op je GPS.

1. Paalkampeerplaats de Donkse Laagten (Zuid-Holland)

Een schitterend natuurgebied in het hart van de Alblasserwaard is de Donkse Laagten. Het gebied kenmerkt zich door landschappelijke en cultuurhistorische aspecten, als molens, boerderijen en houtkaden. Ook is dit poldergebied een plek waar veel weidevogels, ganzen en zeldzame blauwgraslanden voorkomen. Behalve overnachten in de prachtige bossen kun je hier overdag ook goed toeven! Er ligt een mooie wandelroute die je kilometers lang door het gebied voert. Ook kanovaren behoort tot de mogelijkheden.

2. Paalkampeerplaats Chaamse Bossen #1 (Noord-Brabant)

Er zijn zelfs 4 paalkampeerplaatsen in de Chaamse Bossen. Nummer 1 ligt midden in het bos, met een behoorlijke afstand van de paden, maar wel open genoeg om een goed uitzicht te hebben. Meer beschutting vind je bij de locatie Chaamse Bossen 2: hier is het kampeerveldje omringd door dicht struikgewas. Let op: i.v.m. de droogte is vuur hier verboden. Ook koken op een gasbrander is niet toegestaan.

3. Paalkampeerplaats De Zoete Vaart (Zeeland)

Hoewel de paalkampeerplek in de Clingse Bossen (of Zoete Vaart) niet ver van het stadje Hulst en enkele drukke wegen ligt, is het hier rustig en zonder omgevingslawaai. De kampeerplek is te vinden door de witrode bewegwijzering van GR 5A te volgen.

De plek ligt in een grassige inham van het bos. Er is plaats voor zo’n 3 tenten. Aan één zijde heb je meer open gebied met ook een oud poeltje. Het pompwater ruikt wat ‘aanwezig’, maar doet prima dienst als waswater. Verder is er - handig! - een picknicktafel aanwezig. Let op: vuur maken mag hier niet.

4. Paalkampeerplaats Leidschendammerhout (Zuid-Holland)

Een beetje onverwacht, zo tussen Den Haag, Leiden en Zoetermeer in, ligt een prachtig stukje buiten: het Leidschendammerhout. Het is een drassig natuurgebied met veel plassen en sloten - de ideale plek voor vogels en vissen. Omdat deze paalkampeerlocatie in een echt stadsbos ligt, zijn het geen eindeloze wildernis of heel afwisselende bospercelen die je hier aantreft. Wel kun je hier prachtig wandelen en vogelfans kunnen hun geluk niet op met de (goed verscholen) vogelhut!

5. Paalkampeerplaats Het Schot, Staphorst (Overijssel)

Dit is één van de meest noordelijk gelegen paalkampeerplaatsen van Nederland. De paalkampeerplaats ligt in een bijzonder smal bosperceel met aan de ene kant de doorgaande weg (Schotsweg) en aan de andere kant weilanden. De locatie is eenvoudig te bereiken met (bijvoorbeeld) de auto. Parkeer op de Koolhaarweg, vanaf hier is het nog maar vijf minutten lopen naar de paalkampeerlocatie.

6. Paalkampeerplaats Austerlitz (Utrechtse Heuvelrug)

De paalkampeerplaats Austerlitz ligt in het noorden van de Utrechtse Heuvelrug. Het ligt redelijk beschut en er is in de omgeving veel hout te vinden. Ook zijn er enige faciliteiten door Staatsbosbeheer gecreëerd: een mooie vuurplaats (geen vuurpit), met een aantal stammen, geschikt gemaakt als zitplaats en een waterpomp met kraakhelder water - bij voorkeur wel eerst koken voor consumptie. Deze locatie is aan te bevelen als je geen problemen hebt met meerdere kampeerders om je heen. Ben je opzoek naar meer rust, zoek dan liever een ander plekje voor je tent. De paalkampeerlocatie Salandse Heuvelrug bijvoorbeeld is een stuk rustiger.

7. Paalkampeerplaats De Klinkenbelt, Sallandse Heuvelrug (Overijssel)

Paalcamping Klinkenbelt ligt op de Sallandse Heuvelrug. Het is een prachtig gebied om te wandelen. Ook kun je gemakkelijk vanaf Nijverdal naar de paalcamping wandelen. Er zijn drie genummerde plaatsen, veel bomen en een kampvuurplaats. De paalcamping ligt in een wat rustiger stukje van de Sallandse Heuvelrug wat fijn is. Op deze locatie is geen waterpomp aanwezig.

8. Paalkampeerplaats Strijbeekse Heide (Breda, Noord-Brabant)

De Baronie van Breda, in het westen van Noord-Brabant, kent de mooiste en oudste bossen in de Brabantse omgeving: lange lanen, heide, vennetjes en beken. En een lange geschiedenis van prinsen, stropers en smokkelaars. Maar ook vind je er heidevelden, veenmoerassen en oude leemputten. Let op: i.v.m. de droogte is vuur hier verboden. Ook koken op een gasbrander is niet toegestaan.

9. Paalkampeerplaats Canisvliet (Zeeland)

Ga avontuurlijk kamperen en geniet van de rijke natuur om je heen. Vanuit je tent in dit kleine stukje bijna-België in Nederland ontdek je de weidelandschappen, polders en kreekjes waar Zeeuws-Vlaanderen om bekend staat.

10. Paalkampeerplaats Weipoortse Vliet (Zuid-Holland)

Een klein natuurgebied langs een gelijknamig riviertje dat aansluit op de Oude Rijn. Deze paalkampeerlocatie in het Groene Hart ligt langs de dijk die het riviertje in toom houdt. Interessant gegeven aan deze plaats, is dat de N11 en de daaraan parallel lopende treinverbindnig (tussen Leiden en Alphen aan den Rijn) er op een paar honderd meter vandaan lopen: tijdens het kamperen zul je dus treinen en verkeer horen. Op zich een bijzondere ervaring - maar als je je alleen op de wereld wil wanen, kun je beter een andere locatie kiezen 😊. Nog iets om rekening mee te houden: deze plek heeft geen waterpomp.

Wild, maar met een paar regels

Hoe wild deze vorm van kamperen ook is, er gelden wel een paar regels, om het - zowel voor de natuur als voor de kampeerder - leefbaar en comfortabel te houden. Zo is overnachten gratis, maar je mag er niet langer dan 72 uur kamperen. En, maar dat spreekt voor zich: je laat de kampeerplek weer netjes achter. Op de website van Staatsbosbeheer vind je meer info over de regels van het paalkamperen.