De zwaarste trektocht van Schotland: Buitenexpert Felix liep de Cape Wrath Trail
De Cape Wrath Trail is een prachtige wilde langeafstandsroute van Fort William naar Cape Wrath, het meest noordwestelijke punt van Schotland. Deze onofficiële en ongemarkeerde trail is voor ervaren hikers. Buitenexpert Felix, werkzaam op de afdeling Product Content van Bever, liep deze trektocht in achttien dagen. In dit blog deelt hij algemene tips en de mentaliteit die je nodig hebt voor bergwandelen in Schotland.
Ben jij een ervaren bergwandelaar en op zoek naar echte wildernis? Dan mag de Cape Wrath Trail niet ontbreken op jouw bucketlist, mits je houdt van natte voeten en de beste wildkampeerplekjes in Europa wilt ontdekken. 😉
Meet Felix
Mijn naam is Felix en ik ben acht jaar werkzaam bij Bever. Ik ben begonnen bij Bever Haarlem als verkoper en werk nu op het hoofdkantoor als Product Content medewerker. Mijn werk is altijd veilig achter de computer en ik houd ervan om tijdens mijn vakanties uitdagingen aan te gaan. Wandelen met een rugtas is mijn absolute passie. Ik ben iemand die zijn tandenborstel doormidden zaagt om wat grammen te besparen.
Droom
De Cape Wrath Trail heb ik samen met mijn vriendin Kadi afgelegd. Vanaf het begin was het onze droom om samen deze trail te bewandelen. Voorafgaand hebben we al vele meerdaagse solohikes gedaan, waaronder in Ierland, Schotland, Zweden en Estland. De Cape Wrath Trail vraagt dan ook om de nodige voorbereiding en een dosis wandelervaring. De route doorkruist afgelegen, dunbevolkt en potentieel gevaarlijk bergland. Er zijn soms geen duidelijke paden en je loopt veel door nat grasland, over gladde bergpaden en grindpaden om even bij te komen.
Wandelervaring
Zoals de meeste wandelaars ben ik begonnen met geleende en wat zwaardere spullen op routes die goed zijn aangegeven. Je hoeft niet gelijk het lichtste en het duurste te kopen om kennis te maken met meerdaagse hikes. Ik vind dat je er zo goed achter komt wat voor type hiker jij bent en welke spullen jouw voorkeur hebben. Zelf kwam ik erachter dat ik het fijn vind om met lichte spullen te wandelen en absoluut niet meer mee te nemen dan nodig is. Graag deel ik mijn ervaring met wandelen, maar wat voor mij werkt is niet per se het beste voor iedere hiker. Als het op bepakking aan komt, is er niet een gouden manier. Wat je fijn vindt, is heel persoonlijk en voor iedereen verschillend.
Beginnende hiker?
Wanneer je nog geen ervaring hebt met meerdaagse wandelingen, dan raad ik aan om te beginnen met de Dutch Mountain Trail (niet onderschatten) of met de West Highland Way in Schotland. Deze eindigt in Fort William, het beginpunt van de Cape Wrath Trail. Dat was ook mijn eerste hike-ervaring. Zo heb ik mijn passie voor meerdaagse tochten gevonden.
Vooraf aan een langeafstandswandeling is het goed om te trainen. Zelf volg ik geen strak schema maar probeer een aantal weken lang honderd kilometer per week te voet af te leggen. Met een aantal lange wandelingen, hardloopsessies en loopjes naar de supermarkt is dit prima te doen. Ik probeer dagelijks veel kilometers te lopen, zo hoef je niet alles in het weekend te doen.
‘Travel light and freeze at night’ of ‘light is right’
Afhankelijk van jouw wandelstijl kun je lichte of zware bepakking meenemen. Wij kozen ervoor om alles lichtgewicht te houden. Bespaar alleen niet te veel op een isolerende slaapmat, warme slaapzak en isolerende kleding. Wanneer je stilzit moet je alles kunnen bedekken. Hoe vaker je rust neemt, hoe meer warme kleding je nodig hebt. Met het 3-lagensysteem ben je goed voorbereid op wat het weer in petto heeft. Zo blijf je altijd warm en comfortabel tijdens je wandeltocht.
Mentaliteit
Je kunt de beste en duurste spullen meenemen op je meerdaagse hike, maar mentaliteit moet je niet onderschatten. Nat worden is de realiteit wanneer het meerdere dagen constant regent. Zeker met het Schotse weer, waar vier seizoenen in één dag geen uitzondering is. Je tent opzetten naast een tekennest kan gebeuren. Motivatie is daarom erg belangrijk.
De Cape Wrath Trail is nat, er zijn teken en in de zomermaanden zijn er midges (kleine bijtende muggen) om jouw humeur te verpesten. Tijdens het wandelen hebben wij enorm veel geklaagd. “Mijn voeten zijn alweer nat! Waar is het wandelpad!?’’, klonk het regelmatig. Krop je emoties niet op en laat ze vrij. Het lucht op en je probeert dankbaar te zijn voor de mooie momenten. Je krijgt er ongerepte natuur met topuitzichten voor terug.
Natte voeten
Ik zou je graag tips geven om droge voeten te houden, maar ik geloof dat dit een utopie is. Kadi en ik hebben ervoor gekozen om geen waterdichte schoenen te dragen. Het idee is, dat het onmogelijk is om droge voeten te houden en onze trailschoenen met mesh drogen een stuk sneller. Kadi is een aantal keer tot heupdiepte weggezakt in het drassige landschap. Ik raad dan ook altijd aan om achter je wandelmaatje te lopen. 😉
Mijn advies is om schoenen te kiezen die lekker zitten, stevig zijn en goede grip bieden op een natte ondergrond. Waterdicht of niet, is naar mijn mening minder belangrijk. Wij hingen steevast een paar sokken te drogen aan onze tas en wisselden deze om wanneer nodig. Mocht je toch zo lang mogelijk droge voeten willen houden, dan raad ik een hoge leren schoen aan met een waterdicht membraan, gecombineerd met gamaschen. Volgende keer gaan wij waterdichte sokken proberen.
Gear top 5
Tijdens deze tocht was ons basisgewicht (gewicht zonder eten en gas) iets zwaarder dan bij mildere tochten. Kadi had een rugzak van 35 liter en ik had een rugzak van 50 liter. Onderstaande producten hebben ons leven op de trail een stuk aangenamer gemaakt en zijn geschikt voor alle hikes van de lente tot en met de herfst.
- Supernatural thermoshirts: Kadi en ik droegen beiden een basislaag van Supernatural. Het shirt bestaat uit een mix van 50% merinowol en 50% polyester. Hierdoor is ‘ie slijtvaster en steviger dan een shirt van 100% merinowol. Andere pluspunten: het blijft dagenlang fris ruiken en regelt de temperatuur goed.
- Leki-wandelstokken: zijn een absolute must op deze route. Je kan voelen of het terrein niet te zacht is om in weg te zakken. Perfect voor de ontelbare rivieroverstekingen.
- MSR Pocket Rocket 2: een hele lichte en toch stevige brander waarmee je snel water kookt. Wij zetten de brander altijd achter een rots om deze uit de wind te houden.
- Garmin fenix 7 Sapphire Solar: dit horloge heeft ons leven extreem veel makkelijker gemaakt. We hebben hier elke dag de wandelroute op ingeladen. Je kan razendsnel navigeren en door de kaart kun je het terrein beter inschatten. Dankzij het horloge zijn wij niet verdwaald, ondanks dat de route geen markering of helemaal geen wandelpad heeft.
- Maaltijden van Firepot: Firepot biedt de vegan opties waar ik altijd naar op zoek was. Niet te zout en goede smaak!
Het leuke van de Cape Wrath Trail is dat je meestal geen internet of telefoonverbinding hebt. Ik raad aan om een Garmin Inreach mee te nemen voor noodsituaties. Een tekentang mag ook niet ontbreken net zoals een extra paar sokken en voldoende warme maaltijden. Benieuwd naar onze complete paklijst? Deze vind je hier.
Praktische tips
Schotland heeft niet de hoogste bergen, maar deze mogen zeker niet onderschat worden. Reken er daarom op dat er op hoogte soms nog wat sneeuw kan liggen. Twintig kilometer per dag wandelen kan al een flinke uitdaging zijn. Omdat je delen zonder pad loopt in drassig gebied zakken je voeten steeds weg. Daarnaast zijn er veel riviertjes die je moet oversteken en dit maakt je langzamer.
Het beste seizoen om in Schotland te wandelen
Persoonlijk vind ik eind april en mei de beste tijd van het jaar om te wandelen in Schotland. Je hebt dan nog geen last van midges en het regent er minder vaak. We hebben tijdens onze tocht erg veel geluk gehad met het weer, maar ook een aantal dagen flinke regen gehad. Lees je goed in hoe je veilig een rivier kunt doorkruizen, want als het veel regent is dit een stuk lastiger. In september heb je mooie herfstkleuren, maar het jachtseizoen is dan ook bezig. De kans bestaat dat er op de laatste etappe van de Cape Wrath Trail dan een militaire oefening plaatsvindt. Het is dan niet makkelijk om bij het eindpunt komen of je moet een dag wachten.
Water
Overal is genoeg stromend water te vinden en zo blijft je rugzak lekker licht. Zelf heb ik ervoor gekozen om water te filteren om helemaal zeker te zijn. Met de zak haal je makkelijk het water uit de rivier. Naast een 1 liter zak kan je nog een 0,75 of 1 liter fles meenemen om te vullen. Tijdens de Cape Wrath Trail volg je bijna altijd een stromende rivier, dit maakt het makkelijk om schoon water te vinden.
Wegwijs door de Schotse wildernis
De moeilijkheid van de Cape Wrath Trail zit ‘m onder andere in het navigeren. Omdat er geen bordjes zijn en soms ook geen pad te vinden is, zijn navigatievaardigheden belangrijk. Tijdens onze tocht zijn we niet verdwaald, maar hebben we wel veel twijfels gehad of we op de juiste route waren. Met de juiste tips en voorbereiding voel jij je zeker op de trail.
- Cape Wrath Trail Hike van Ian Harper: deze gids geeft een duidelijke uitleg van de trail en biedt ook makkelijkere en moeilijke opties. Wij hebben deze elke dag gebruikt.
- Waterdichte kaarten van Harvey Maps: hebben wij vaak in de tent bekeken en zijn erg handig.
- Garmin-horloge: zoals gezegd hebben wij de route op onze Garmin-horloges gezet. Dit heeft ons het meest geholpen.
- Een kompas: we hebben een kompas meegenomen, maar niet gebruikt. Toch moet je deze meenemen, mocht je in nood zijn en van de route moeten afwijken.
Eten
Neem voor meerdere dagen eten mee. Je kunt niet altijd rekenen op kleine tankstations of misschien moet je van de routeplanning afwijken. We hadden voor maximaal zeven dagen aan eten bij ons tot we konden aanvullen. Op tweederde van de route kun je in Ullapool naar een outdoorwinkel om indien nodig kapotte gear te vervangen en nieuwe vriesdroogmaaltijden te kopen. Ullapool is ook een logistiek handig eindpunt wanneer je niet de hele route wilt doen.
Wildkamperen
Het mooiste van deze trail is dat je echt bijna overal kunt wildkamperen! Voor ons de eerste wildkampeerervaring langs de route en daar hebben wij volop van genoten. Binnen Europa zijn er meerdere landen met het allemansrecht. Vaak valt dit in de praktijk toch een beetje tegen omdat de beschermde natuurgebieden (vaak de mooiste plekken) uitgezonderd zijn. Kadi en ik hebben de regel dat wij het laatste uur van de wandeldag gebruiken om een mooie plek te vinden. Stel dit nooit uit tot het allerlaatste moment, want dan moet je misschien nog in het donker een plek zoeken wanneer je moe bent. Voor het vinden van een goede kampeerspot, keken wij van tevoren op de kaart naar een plek waar het vlak en groen is. Onze mooiste plekjes waren aan een loch, maar dit is niet altijd verstandig wanneer het hard waait. We probeerden meestal voor wat beschutte plekken te kiezen.
Naast overnachten in je tent, kun je slapen in een van de vele bothies. Een bothy is een basisonderkomen, meestal ontgrendeld en beschikbaar voor iedereen om gratis te gebruiken. Ik zou er niet altijd op rekenen dat er genoeg plek is. Je kunt altijd je tent naast het huisje opzetten en binnen koken en droog zitten. Onderweg hebben wij twee keer overnacht in een B&B om spullen te drogen, elektronica op te laden en extra uit te rusten.
Ultiem gevoel van vrijheid
De ervaring en het gevoel van vrijheid en grootsheid op de Cape Wrath Trail was overweldigend. Elke dag ben je in de natuur en kom je weinig mensen tegen. We gaan zeker terug om nog eens een deel van de route te lopen. We hebben onze lichtgewicht uitrusting gewaardeerd tijdens een aantal zware etappes en niet het gevoel gehad dat we spullen misten. Na drie weken in de Schotse Hooglanden voel je jezelf verbonden met het landschap en zijn drassige landschappen en bergen om je heen bijna vanzelfsprekend.
Stay wild en leave no trace
Bij wildkamperen is het heel erg belangrijk dat je nergens iets achterlaat. Check altijd vooraf de wildkampeerregels van je bestemming en laat je tijdelijke kampeeronderkomen achter zoals je ‘t aantrof. Check deze tien gouden regels voor een onvergetelijke wildkampeertrip.
Op naar de top!
Wil je net als Felix op avontuur in de bergen, maar is je uitrusting nog niet compleet? Kom dan langs in een van onze winkels. Onze Buitenexperts geven je graag persoonlijk advies, zodat jij veilig naar de top kunt. En sta je daar straks, vergeet dan niet een foto te delen op Instagram met #buitenbegintbijbever. Wie weet zie je jouw plaatje terug op onze Facebook- of Instagram!