Hoe kies ik een slaapzak

Hoe kies ik een slaapzak?

Wanneer je gaat kamperen of in de wildernis gaat overnachten dan zijn er een hoop zaken waar je rekening mee moet houden. Van een goede tent en waterdicht grondzeil, tot een comfortabele slaapmat en een warme slaapzak. Aangezien alle vier de seizoenen andere omstandigheden met zich meebrengen is het belangrijk om je slaapzak hierop uit te kiezen. Wanneer je vaak in koude landen kampeert heb je een winterslaapzak nodig, terwijl een zomerslaapzak voor je weekendje op dat ene festival voldoende is. Een slaapzak is een essentieel onderdeel van je kampeeruitrusting en moet met zorg uitgekozen worden. Wij helpen je bij het maken van deze keuze.

 

Tip 1

Seizoen

Tip 2

Activiteit

Tip 3

Type

Tip 4

Materiaal

Tip 5

Voorkeuren

Seizoen

In welk seizoen ga ik kamperen?

Eerst moet je bedenken in welk seizoen je (voornamelijk) gaat kamperen. Wanneer dit in de zomer is heb je een andere slaapzak nodig dan wanneer je in de winter buiten gaat overnachten. Dit heeft voornamelijk te maken met hoe warm de slaapzak is. Alle slaapzakken worden door een onafhankelijke partij getest waarna de comfort-, limiet- en extreem temperatuur bepaald wordt. We onderscheiden zomerslaapzakken, lente/herfst slaapzakken en winterslaapzakken.

 

Zomerslaapzak

Zomer

Zomerslaapzakken zijn gemaakt voor comforttemperaturen van 10 graden en hoger. Hiermee kan je dus heerlijk slapen in de buitenlucht van een warm land of gewoon hier in ons kleine landje wanneer het zomerse weer doorkomt.

 

Comforttemperatuur:10 graden of warmer

3 seizoenen

3 seizoenen

Met een 3 seizoenenslaapzak kan je, zoals de naam al zegt, in drie seizoenen slapen; zomer, lente en herfst. In deze drie seizoenen kan een groot verschil in temperatuur zitten dus ook de slaapzakken binnen deze categorie verschillen erg van comforttemperatuur. Kijk goed waar je heen gaat en wat de gemiddelde temperatuur hier is en controleer dit met de slaapzak die je wilt kopen. De meeste slaapzakken in deze categorie zijn geschikt voor de late lente en vroege herfst.

 

Comforttemperatuur:-3 tot 10 graden

Winterslaapzak

Winter

Een winterslaapzak kan extreem koude temperaturen aan die je tegen kan komen tijdens je expeditie. Doordat deze slaapzakken veel warmte moeten geven kunnen sommige dikker en zwaarder zijn. Wanneer je in een koud klimaat veel gaat lopen moet je goed letten op het isolatiemateriaal en het vulgewicht. Hierdoor kom je uiteindelijk bij een slaapzak die je uitrusting niet enorm veel zal verzwaren.

 

Comforttemperatuur: -4 graden en kouder

Bever Tip:

De temperaturen die op alle slaapzakken aangegeven staan zijn getest door één externe partij. Hierdoor zijn alle slaapzakken van verschillende merken goed met elkaar te vergelijken.

Tip 1

Tip 2

Tip 3

Tip 4

Tip 5

Activiteit

Wat ga ik doen?

Om te beslissen welke slaapzak je wil aanschaffen, is het goed om eerst vast te stellen voor welke activiteiten je ‘m gaat gebruiken.

 

Comfort kamperen

Op de camping

Wanneer je naar buiten gaat - en zo nu en dan in de open lucht slaapt - heb je ook een lekkere slaapzak nodig. Dit kan zijn wanneer je gaat overnachten op een festival of met mooi weer een weekendje de natuur in. Het gewicht en pakvolume van je slaapzak is niet heel belangrijk, als deze maar niet te warm is. Je hoeft namelijk geen lange afstanden af te leggen met je bagage op je rug. 

Lichtgewicht trekking

Lichtgewicht trekking

Wanneer je een lichtgewicht trekking gaat maken wil je een warme slaapzak die licht van gewicht is én minimale ruimte in je tas inneemt. Aangezien je naar verschillende bestemmingen reist, en jij je bagage veelal op je rug mee zal dragen, wil je jouw uitrusting zo licht mogelijk houden zonder op comfort in te leveren.

 

Expeditie

Expeditie

Wanneer je een buitenfanaat bent dan houdt niets jou tegen om de natuur in te trekken. Ook in de winter trek jij er dus graag op uit voor een wandeltocht waarbij je ook gaat kamperen. Om te zorgen dat je niet ziek wordt of zelf onderkoelt raakt is een technische warme slaapzak essentieel.

 

Tip 1

Tip 2

Tip 3

Tip 4

Tip 5

Type

Welk type heb ik nodig?

Bij Bever verkopen we twee soorten slaapzakken: de Mummy slaapzak en een dekenmodel. Ieder type heeft zijn eigen kenmerken.

 

Mummy

Mummy

Een mummy slaapzak ik door veel reizigers en backpackers de meest gebruikte slaapzak, en met een goede reden. De mummy-vormige slaapzak loopt smal toe bij de voeten, breder bij de schouders en heeft altijd een capuchon. Hierdoor zit de slaapzak dicht tegen je lichaam aan waardoor je lekker warm kan slapen. Je hebt namelijk minder ruimte dat je moet opwarmen en je lichaamswarmte blijft goed bij je. Ook is de slaapzak door de vorm altijd kleiner te verpakken en lichter in gewicht dan een dekenmodel. Je hebt simpelweg minder slaapzak om mee te nemen. Een mummy slaapzak is voor alle activiteiten de goede keuze. Ze zijn doorgaans alleen prijziger dan een dekenmodel wat je keuze kan beïnvloeden.

 

Er is een gewicht besparende variant op de mummy slaapzak; een quilt. Deze slaapzak heeft geen achterkant en geen rits. Je ligt dus met je rug direct op de slaapmat. Doordat dit model minder slaapzak heeft is deze lichter en kleiner ver pakbaar.

 

+ Goede isolatie

+ Lichtgewicht

-  Geen bewegingsruimte

Deken

Deken

Een dekenmodel slaapzak heeft als voordeel dat je veel meer bewegingsruimte hebt dan in een mummy. Zo kan je je rustig omdraaien in je slaapzak waarbij je met een mummy samen met je slaapzak draait. Ook kan je een deken slaapzak helemaal openritsten waardoor het, jawel, een deken wordt. Doordat een dekenmodel altijd groter is dan een mummy slaapzak heb je meer ruimte om op te warmen waardoor de slaapzakken doorgaans een lage comforttemperatuur hebben. Ook heb je meer slaapzak om mee te nemen waardoor de verpakking groter en zwaarder is. Een dekenslaapzak is vooral prettiger wanneer je bagage gewicht vrijwel niks uitmaakt tijdens je reis.

 

+ Bewegingsruimte

-  Lagere comforttemperatuur

-  Zwaar & groot

Tip 1

Tip 2

Tip 3

Tip 4

Tip 5

Materiaal

Welk materiaal heb ik nodig?

Bij de keuze voor je slaapzak is het belangrijk om te kijken naar de temperatuur tijdens je activiteit en het gewicht dat je mee wilt dragen. Doorgaans is de regel; hoe warmer je slaapzak – hoe zwaarder het gewicht. Om te zorgen dat je backpack nog goed te dragen is, is het belangrijk om te kijken naar het isolatiemateriaal. Wanneer het gewicht en pakvolume voor jouw reis weinig uitmaken, omdat je bijvoorbeeld met de auto naar de camping rijdt, dan kun je letten op andere eigenschappen zoals de prijs.

 

Dons

Bij een donzen slaapzak heb je meer warmte voor minder gewicht. Dons is namelijk een erg isolerend materiaal en licht in gewicht. Ook zijn deze slaapzakken kleiner in pakvolume. Bij een donzen slaapzak is het belangrijk om te kijken naar de cuin ervan. Dit geeft aan hoeveel dons er in de slaapzak zit. Dit heeft directe invloed op je verpakkingsgrote. Nadeel: de slaapzakken zijn vaak iets prijziger en wanneer de slaapzak nat wordt werkt de isolatie niet. Er bestaat geïmpregneerd dons waarbij de veertjes behandeld zijn met een waterafstotende coating waardoor het dons beter tegen water kan. De isolatie zal ook dan nog niet 100% zijn wanner de slaapzak nat is.

 

+ Warm

+ Lichtgewicht

-  Prijzig

- Geen isolatie wanneer nat

Synthetisch

Synthetische slaapzakken zijn gevuld met luchtige kunstvezels wat voor isolatie zorgt. Deze slaapzakken zijn minder klein te verpakken en zwaarder terwijl ze dezelfde warmte geven als een slaapzak van dons. Een slaapzak met synthetische isolatie is wel weer lager geprijsd dan een donzen slaapzak. Ook werkt de isolatie gewoon als de slaapzak nat is.

 

+ Laag prijspunt

+ Isolaie wanneer nat

-  Zwaarder dan dons

-  Meer pakvolume

Hybride

Hybride slaapzaken hebben nog geen eigen categorie maar er zijn al steeds meer merken die een slaapzak hebben ontworpen met zowel een synthetische, wol als donzen isolatie. Hierdoor heb je de voordelen meerdere materialen. De onderkant van de slaapzak heeft een donzen isolatie. Hier ben je namelijk in contact met de grond waar je het meeste van je lichaamswarmte verliest. De rest van de slaapzak is dan gevult met een synthetische of wollen isolatie. Een mix van sunthetisch en wol is ook mogelijk.

 

-  Weinig aanbod

Wat is cuin?

Wat is cuin?

Om te weten hoe hoog de dons kwaliteit in je slaapzak is kijk je naar de cuin waarde. Hoe hoger het getal hoe hoger de isolatiewaarde per gram. De cuin waarde geeft namelijk aan hoever de veren van eenzelfde gewicht uitzetten. Hoe meer de veren uitzetten; hoe meer lucht er tussen zit. Deze lucht zorgt voor meer isolatie. Een slaapzak met 40 gram vulgewicht met 800 cuin is warmer dan een slaapzak met 40 gram vulgewicht met 650 cuin.

Bever Tip:

Met een lakenzak bescherm je jouw slaapzak tegen lichaamszuren e.d. Waardoor deze langer meegaat en minder vaak gewassen hoeft te worden.

Tip 1

Tip 2

Tip 3

Tip 4

Tip 5

Voorkeuren

Waar moet ik nog meer op letten?

Onderstaande eigenschappen voor een slaapzak zijn niet essentieel, maar kunnen extra comfort toevoegen aan je nacht. Bij het kiezen van een slaapzak moet je het niet af laten hangen van deze kenmerken maar wanneer je niet tussen meerdere kan kiezen dan kun je naar deze eigenschappen kijken.

 

Tochtslurf

Een tochtslurf is de gevulde flap die bij de rist van een slaapzak zit. Deze slurf voorkomt dat warmte ontsnapt en koude wind binnen komt.

Nekkraag

Net zoals de tochtslurf voorkomt de nekkraag het ontsnappen van warme lucht en het binnenkomen van koude wind. De nekkraag is een boord bij de hals die je kunt aantrekken.

Kussenvak

Enkele mummy slaapzakken en dekenmodellen met een capuchon hebben een speciaal vak voor je kussen. Op die manier blijft je kussen gedurende de nacht goed op zijn plek zitten. Hoeveel je ook draait en woelt in je slaap.

Opbergvak

Sommige slaapzakken hebben een handig klein vakje met een rits of klittenband bij de nek/borst. De ideale plek voor kleine spullen die je altijd kwijtraakt in je tent, zoals bijvoorbeeld je oordopjes.

Rits rechts/links

Bij de meeste slaapzakken kun je kiezen voor een rits opening aan de linker of rechterkant. Geen van deze heeft een voordeel over de ander. Dit hangt af van jouw persoonlijke voorkeur en wat jouw dominante hand is. Als je altijd met een reispartner op pad gaat kun je rekening houden met hun kant van de rist. Zo kunnen de slaapzakken eventueel aan elkaar worden geritst.

Lengte

Als je jouw droomslaapzak gevonden hebt is het tijd om te kijken naar de lengte. Dit hangt helemaal af van jouw lichaamslengte. Je kan ook altijd kijken naar het verschil tussen een heren en damesmodel slaapzak. Damesmodellen zijn niet alleen korter maar hebben ook een zandloper figuur om goed aan te sluiten op de vrouwelijke rondingen. Sommige damesslaapzakken hebben zelfs extra isolatie rond de middel en/of voeten omdat vrouwen hier doorgaans meer kou ervaren.

Bever Tip:

Als je van warme en knusse nachten houdt, kan je jouw slaapzak en die van je reispartner aan elkaar ritsen.

Compleet advies

Waar moet ik op letten bij het kopen?

Comfort kamperen

Op de camping

Zomer- / 3-seizoenen

Deken slaapzak

 • Dons / Synthetisch / Hybride
 • -3 graden en warmer
 • Niet dik
 • Comfortabel
Lichtgewicht trekking

Lichtgewicht trekking

Zomer- / 3-seizoenen

Mummy / Quilt slaapzak

 • Dons / Synthetisch
 • -3+ graden en warmer
 • Isolatie vs. gewicht
 • Klein pakvolume
Expeditie

Expeditie

Winter

Mummy slaapzak

 • Dons / Synthetisch
 • -4 graden en kouder
 • Waterafstotend
 • Tochtslurf
 • Nekkraag

Cookies voor jouw ervaring

Bever.nl maakt gebruik van marketing, analytische en functionele cookies en vergelijkbare technologieën. Ook derden en sociale netwerken kunnen cookies plaatsen via onze website. Als je op “accepteren” klikt, ga je hiermee akkoord. Je kan voorkeuren ook wijzigen en wij slaan jouw keuze twee jaar op. Direct je keuze wijzigen? Dat kan via de cookie policy button onderaan alle pagina's.