Getest in de bergen: dé wandelschoen voor je volgende buitenavontuur 

Glooiende berglandschappen, schilderachtige alpenweiden en kabbelende beekjes: wandelen in de bergen is pure magie. En het wordt nog magischer met een comfortabel paar wandelschoenen. Gelukkig heeft Hanwag de perfecte schoenen voor dit soort wandelavonturen: de Hanwag Makra Pro Low GTX.

Deze veelzijdige en robuuste aanloopschoenen zijn ontworpen om je naar nieuwe hoogten te brengen, zowel letterlijk als figuurlijk. Of je nu geniet van klimmen, wandelen, trekking of andere buitenactiviteiten, de Hanwag Makra Pro Low GTX is speciaal ontworpen om comfort, stabiliteit en grip te bieden op de meest veeleisende terreinen. Onze Buitenexperts Carolien en Koen namen de schoenen mee naar de bergen voor de ultieme test.

Hanwag Makra Pro Low GTX

De Hanwag Makra Pro Low GTX is de perfecte aanloopschoen voor veeleisend terrein. Deze lichtgewicht schoen biedt comfort, stabiliteit en flexibiliteit. Het waterdichte GORE-TEX membraan houdt je voeten droog, terwijl het duurzame en ademende Perwanger-leer zorgt voor bescherming. De Vibram Makra-loopzool biedt uitstekende grip, en de PU/EVA-tussenzool dempt en plaatst de voet optimaal. Met de geoptimaliseerde Ghilly-vetersluiting ervaar je bovendien grip en stabiliteit. Door de Alpine Wide-leest heeft de schoen een bredere voorvoet. Minder druk in het teenbereik vermindert het gevaar op bevriezing en biedt de mogelijkheid dikkere sokken te dragen. Kortom, de Makra Pro Low GTX is de ideale metgezel voor uitdagend terrein.


Wat is een aanloopschoen?

Een aanloopschoen is een speciaal ontworpen schoen voor wandelen naar het startpunt van een buitenactiviteit zoals bijvoorbeeld (berg)klimmen. Het biedt comfort, stabiliteit en bescherming tijdens het overbruggen van de aanlooproute naar het eigenlijke avontuur.


De test 

Carolien: “De eerste trip was een ongeplande tocht naar een berghut via een stenige Forststrasse. Ondanks het zwaar bewolkte weer bereikten we de hut na 600 meter klimmen en keerden we snel terug in een zware regenbui. (11 km, 655 hm, 2 uur en 45 minuten)

 

De tweede test was een klimtocht via een Klettersteig. Na anderhalf uur omhoog lopen bereikten we het begin van de Klettersteig. De route ging van een Forststrasse over in bospaden en uiteindelijk in een rood/wit/rood bergpad. De Klettersteig (Verborgene Welt in de omgeving van Lienz) was een gevarieerde route met verschillende bruggen over de Klamm, waar we ons een weg doorheen baanden. Na een verfrissend drankje aan het einde van de Klettersteig liepen we in iets meer dan een uur terug naar de auto. (14,5 km, 900 hm, 5 uur en 15 minuten)”

 
Koen: “Ik heb de Hanwag Makra Pro Low schoenen uitgebreid getest tijdens een onvergetelijk 7-daags wandelavontuur in de Oostenrijkse bergen, specifiek in het Dachstein-massief en omliggende gebieden. Samen met mijn vriend, en collega-Buitenexpert Rico heb ik verschillende via ferrata's verkend, waarbij ik de schoenen op verschillende terreinen intensief kon testen. Via ferrata's zijn routes in bergachtige gebieden met kabels, ladders en andere hulpmiddelen voor veilig klimmen. De routes brachten ons door gevarieerd terrein, van rotsachtige massieven in het bos tot bergpassen boven gletsjers. De omstandigheden waren ideaal met een temperatuur van ongeveer 20 graden Celsius en geen neerslag.” 

Buitenexpert Koen van Dijk tijdens het testen van de Hanwag Makra Pro Low in Oostenrijk.


Dit vinden onze Buitenexperts van de Hanwag Makra Pro Low

Eerste indruk

Carolien: "Eindelijk eens een schoen die er niet zo standaard uitziet! De frisse kleuren en de afwisseling van leer en synthetisch materiaal geven de schoen een hip en sportief uiterlijk. De neongele hak is ook echt een eyecatcher. Een leuk detail is dat de kleur van de zool terugkomt in de veters." 
 

Koen: “Op het eerste gezicht was ik niet erg onder de indruk van de schoen. Het uiterlijk sprak me niet bijzonder aan, hoewel dit natuurlijk niet belangrijk is bij het kiezen van een schoen. Aan de andere kant zag ik wel dat het een schoen van hoge kwaliteit is. Hij voelt robuust en stevig aan, en de gebruikte materialen zijn van hoge kwaliteit. Met het juiste onderhoud zal deze schoen zeker jarenlang meegaan.”

Pasvorm en comfort

Carolien: “Ik heb een halve maat kleiner genomen dan ik normaal aan klanten zou aanraden. Ik hou van een strakke pasvorm en bij de juiste maat had ik iets te veel ruimte in de schoen. Ik heb niet hele brede voeten en een heel smalle hak. In deze maat zat mijn hak relatief goed vast, alleen mijn rechter hak had iets speling, maar dat was acceptabel. 

 

De schoen sluit comfortabel aan zonder overtollige ruimte en veroorzaakt geen drukpunten dankzij het ontbreken van naden. Het enige minpunt is de tong. Hoewel deze volledig aan de schoen is bevestigd en voor waterdichtheid zorgt, is er aan één kant een vouw om ruimte te bieden bij het aantrekken. Bij het aan trekken voel je de druk van deze vouw elke keer, maar na verloop van tijd verdwijnt dit.” 

 

Koen: “Aanvankelijk leek de schoen iets te groot, maar een maat kleiner was echt te klein. Uiteindelijk koos ik dezelfde maat als altijd, maar iets groter. Dit bleek een uitstekende keuze, omdat mijn voeten tijdens het wandelen uitzetten en de pasvorm perfect was. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden bij het kiezen van schoenen, vooral voor langdurige activiteiten zoals wandelen. Verder is de schoen zeer comfortabel, sluit goed aan en kan ik hem moeiteloos de hele dag dragen.”

Buitenexpert Carolien Mijnheer tijdens het testen van de Hanwag Makra Pro Low in Oostenrijk.

Stabiliteit, flexibiliteit, demping en grip

Carolien: "Dankzij de stijve zool en het goede profiel biedt de schoen over het algemeen goede grip op verschillende ondergronden. Echter, op natte ondergronden zoals boomwortels en stenen kan de grip verminderen. Het standaard zooltje biedt weinig ondersteuning, dus het is aan te raden om de schoen te dragen met goed passende inlegzolen.
 

De schoen heeft een B-categorie zool met minder demping dan een A-categorie schoen, maar de tussenzool van PU en EVA zorgt nog steeds voor voldoende demping en minder belasting op de gewrichten tijdens het lopen op vlak terrein.
 

Bij het klimmen biedt de schoen voldoende stabiliteit en grip, maar tijdens het afdalen ervoer ik instabiliteit en verzwikte ik meerdere keren mijn enkels. Ook mijn mede-tester Koen had enige instabiliteit tijdens het afdalen, maar het viel hem niet buitengewoon op. Tijdens een tweede trip heb ik mijn oude wandelschoenen (ook een laag model) meegenomen en verzwikte ik geen enkele keer mijn enkels tijdens het afdalen. De relatief hoge en smalle basis van de zool van de Makra kan instabiliteit veroorzaken. Hoewel ik tijdens het klimmen geen last had van instabiliteit, ervoer ik dit wel tijdens het afdalen.”

 

Koen: “De Vibram-zool met agressief profiel onder de schoen zorgt voor uitstekende grip op (licht) alpien en rotsachtig terrein. Zelfs op onverharde bospaden of een stukje asfalt naar de bus biedt de schoen uitstekende grip. Het is echter belangrijk om op te merken dat de schoen op natte rotsen, zoals tijdens het klimmen, wat grip kan verliezen en dus minder betrouwbaar kan zijn. Afgezien daarvan biedt de stevige en exclusieve Vibram Makra-zool uitstekende grip op gevarieerd terrein.

 

Over het algemeen is de schoen erg stabiel en biedt voldoende stabiliteit tijdens het klimmen en wandelen. De lage uitsnede, die het klimmen vergemakkelijkt, kan echter ten koste gaan van stabiliteit tijdens het afdalen. Hier moet dus rekening mee worden gehouden; als je van plan bent om een laag uitgesneden schoen te dragen in alpien terrein, is het belangrijk om over goede enkelstabiliteit te beschikken. Als dat niet het geval is of als je weet dat je enkels wat zwakker zijn, zou ik eerder kiezen voor de grotere broer van deze schoen: de Hanwag Makra Pro.” 

Waterdichtheid en ademend vermogen

Carolien: “Tijdens onze eerste wandeling werden we overvallen door een regenbui. Omdat het een spontane wandeling was, was ik hier niet op voorbereid en had ik alleen een regenjas bij me. We werden helemaal nat, tot op ons ondergoed, maar na inspectie waren de sokken droog!”

 

Koen: “Dankzij de waterdichte Gore-Tex voering is de schoen volledig waterdicht, maar vanwege de lage uitsnede bestaat er een kans op natte sokken en voeten. Het ademend vermogen van de schoen is iets minder door de waterdichte laag. In bewolkte en gematigde omstandigheden presteert de schoen goed, maar bij beklimmingen in de volle zon kunnen de voeten warm en zweterig worden. Dit kan ook afhangen van het type sok dat je draagt.”

Buitenexpert Koen van Dijk tijdens het testen van de Hanwag Makra Pro Low in Oostenrijk.

De Makra Pro Low GTX staat aangeschreven als aanloopschoen voor veeleisend terrein. Kun je uitleggen wat een aanloopschoen is? En waarom valt de Makra in deze categorie?

Carolien: “Niet elke klim of wandeling begint direct op het punt waar je start met wandelen. De weg naar het begin van de route staat bekend als de "aanlooproute". De schoenen die je hiervoor gebruikt worden "aanloopschoenen" of "approachschoenen" genoemd. Zo'n schoen moet in staat zijn om verschillende soorten terrein aan te kunnen, omdat je nooit weet welk terrein je tegenkomt voordat je bij het startpunt van je route bent. Deze schoen is een veelzijdige keuze, met een stijve zool, comfort en grip, en is daarom uitermate geschikt als aanloopschoen.

 

Koen: “Een aanloopschoen vormt een brug tussen een klassieke wandelschoen en een volwaardige klimschoen. Het is de perfecte combinatie van comfort, grip en klimspecifieke eigenschappen. Maar het is veel meer dan de naam doet vermoeden. Het is niet alleen geschikt voor de wandeling naar de uiteindelijke bestemming, maar een echte allrounder. Voordat je bij de daadwerkelijke klim of via ferrata aankomt, moet je vaak navigeren over verschillende terreinen, zoals bos- en rotsachtige paden.

 

Hoewel de Makra Pro Low GTX uitblinkt op (licht) alpien en uitdagend terrein, komt ‘ie ook uitstekend tot zijn recht op de wegen daar naartoe. De schoen is comfortabel, heeft een wat stijvere zool dan een klassieke wandelschoen voor betere stabiliteit en grip op oneffen, rotsachtig terrein, en beschikt over klimspecifieke eigenschappen zoals een rubberen beschermrand bij de tenen en een vetersluiting en leest die precisie mogelijk maken op de meest uitdagende stukken. Eigenlijk is er geen terrein waarop deze schoen niet gebruikt kan worden. De Makra Pro Low is een extreem veelzijdige allrounder.”

Buitenexpert Carolien Mijnheer tijdens het testen van de Hanwag Makra Pro Low in Oostenrijk.

Wie zou je deze schoen aanraden en voor welke buitenactiviteit(en)?

Carolien: “De schoen is geschikt voor veeleisende klimmers die een comfortabele schoen willen tijdens de aanloop naar hun route. Maar ook voor niet-klimmers is dit een uitstekende allround wandelschoen. Het is ideaal voor mensen die niet altijd op (middel)hoge schoenen willen lopen, omdat deze schoen voldoende ondersteuning, grip en stabiliteit biedt.”

 

Koen: “Deze schoen is specifiek ontworpen voor gebruik in bergachtig terrein. Als je alleen op de begane paden blijft en vlak terrein verkent, is deze schoen niet geschikt. Maar als je (lichte) alpiene activiteiten wilt ondernemen waarbij je geen stijgijzers nodig hebt, of als je van plan bent via ferrata's te doen, dan is deze schoen absoluut perfect en zal het snel je favoriet worden. Het is echt een schoen die is ontworpen als aanloopschoen, waardoor hij geschikt is voor verschillende uitdagende activiteiten. Met zijn veelzijdigheid is het een prachtige allrounder die vooral uitblinkt tijdens technische en uitdagende hikes.”

Op avontuur in de bergen

Tijd om naar de dichtstbijzijnde Bever-winkel te wandelen voor jouw eigen Hanwags! Naast de Hanwag Makra Low Pro GTX vind je nog veel meer modellen van het merk in onze schappen. Buitenexperts als Carolien en Koen staan voor je klaar om je te voorzien van persoonlijk advies. Zo ga je altijd naar buiten met een paar schoenen dat perfect bij jouw voeten en avonturen past. 
 
Helemaal zin gekregen om te ontdekken welke wandelschoen voor jou het beste is? Lees dan ook waarop je moet letten wanneer je wandelschoenen gaat kopen en check onze tips over het onderhouden van je schoenen. Verken tot slot alvast een paar mooie, onontdekte wandelgebieden in Nederland en je bent ready to go! Meer (wandel)inspiratie vind je op ons blog.

Cookies voor jouw ervaring

Bever.nl maakt gebruik van marketing, analytische en functionele cookies en vergelijkbare technologieën. Ook derden en sociale netwerken kunnen cookies plaatsen via onze website. Als je op “accepteren” klikt, ga je hiermee akkoord. Je kan voorkeuren ook wijzigen en wij slaan jouw keuze twee jaar op. Direct je keuze wijzigen? Dat kan via de cookie policy button onderaan alle pagina's.