'Verdwalen’ in Nederland: de mooiste onbekende wandelstreken

Dat Nederland bijzondere plekken heeft, is geen nieuws. Maar weten waar ze te vinden zijn, is een tweede. Deze zomervakantie (her)ontdekken we de natuur in eigen land. In samenwerking met Staatsbosbeheer hebben we de mooiste onbekende wandelstreken van Nederland uitgezocht. Per provincie lichten we een parel uit waar je wandelkoorts van krijgt. Zo wandel je jezelf ook nog eens fit, wat wandelen is de ideale work-out!

Hunnebed hunting in Drenthe

Wandelen langs hunebedden en grafheuvels? Dan ben je in Drenthe aan het juiste adres. In het Sleenerzand heb je verschillende wandelroutes van 2,4 tot 6 kilometer die je meevoeren door de heidevelden van Drenthe. Onderweg kom je langs prachtige vennetjes en kun je de wandelpaden door het bos ontdekken. Parkeren kan naast de Aagjeshoeve of bij parkeerplaats Kibbelveen. Wanneer één dag wandelen net niet genoeg is, kun je logeren bij de Boswachter! Natuurkampeerterrein de Kijl ligt middenin de natuur in het noorden van het Sleenerzand. 

 

Ten noorden van Assen ligt het Noordsche Veld. In 2017 is dit bos- en heidegebied benoemd als archeologisch Rijksmonument door de Rijkstdienst voor het Cultureel Erfgoed; het bezoeken waard dus! Bewegwijzerde wandel- én fietsroutes starten bij de Natuurplaats Noordsche Veld. 

 

In de buurt van het Noordsche veld ligt Veenhuizen. Dit bosrijke gebied kun je verkennen aan de hand van de Esmeer-route van 3,1 kilometer, langs de grootste pingoruïne van Drenthe, of je kunt zelf de bossen en het uitgestrekte hoogveengebied Fochteloërveen ontdekken. 

Terug naar je “kern” in Flevoland

Als je bij Flevoland alleen maar aan poldergebied denkt, hebben we een verrassing voor je! Hier ligt namelijk het grootste aaneengesloten loofbos van Nederland: het Hosterwold. Het natuurgebied is maar liefst 3.700 hectare groot en huist een verscheidenheid aan wilde dieren. Je kunt hier vrij struinen - wat betekent dat je de paden niet hoeft te volgen - door de prachtige “Stille Kern” en de natuur in al haar vrijheid ervaren. Misschien vang je zelfs een glimp op van de kudde Konikpaarden die in het gebied rondloopt, of zie je een zeearend vliegen.

 

Wandelliefhebbers die het gebied gedurende langere tijd willen ontdekken, kunnen hun tentje opzetten bij natuurkampeerterrein De Dasselaar.  

 

In de Noordoostpolder vind je het Kuinderbos - door de plaatselijke boswachter ook wel ‘Klein Zweden’ wordt genoemd. Door de ruimte, het weidse landschap en het uitzicht op het water kun je hier ultiem tot rust komen. Kies één van de gemarkeerde wandelroutes door het gebied of bewandel het boswachterspad van 12 kilometer.

Voor ieder wat wils in Gelderland

Het eeuwenoude landschap van Gelderland heeft wandelliefhebbers veel te bieden. Oude landerijen, kronkelende beekjes...  Trek je laarzen aan en neem het Boswachterspad Laarzenroute Ruurlo, hier kom je alles tegen: van bos en heide tot oude graslanden met karakteristieke houtwallen. 

Of ontdek het bijzondere Rijnstrangengebied tussen Pannerden en Zevenaar: een ware ontdekkingstocht langs de grote rivieren. Trek je Hollandsche klompen aan en verken het 
Klompenpad langs ruige rietvelden, dijkjes, oude verdedigingswerken en twee trekpontjes! 

 

De wandelroute bij Hagenbeek loopt door een oud cultuurlandschap in de Achterhoek waar zomers de graslanden vól orchideeën staan, niet vergeten je camera mee te nemen dus! 

Trillen op het veen in Groningen

In Groningen vind je dé wandelgemeente van het jaar 2020: Westerwolde. Het Westerkwartier van Groningen barst van de variatie, dus het is geen verrassing dat dit mooie gebied erkend wordt. Van grasland, akkers, moeras, heide en houtsingels in het noorden, wandel je – via het veen naar het zand in het zuiden.

 

Op relatief korte afstand van Groningen stad vind je het Roegwold, een gebied met rietmoerassen, veenplassen, bos en graslanden. Er lopen drie gemarkeerde wandelingen, die elk op een eigen parkeerplaats beginnen. Of kies ervoor om het 750 meter lange vlonderpad over het water te bewandelen.

 

Breng de geschiedenis tot leven met een wandeling in de Doezumermieden waar vroeger turf gewonnen werd. Via het boswachterspad Douzumerstreen loop je naar het “trilveen”, je voelt hier de grond letterlijk trillen onder je voeten. Als je op en neer springt is het nét alsof je op een trampoline staat. 

Vogels spotten in Fryslân

Het Koepelbosch in Sudeast Fryslân is een prachtig parkbos geschikt voor wandelingen van 3 à 4 kilometer. Combineer het wandelen met een vleugje cultuur door de kunstroute te lopen, die start bij Hotel Restaurant Lunia. Parkeren en het bos op eigen houtje ontdekken kan vanaf Restaurant ‘t Koepelbos. Ondertussen kun je hier een lekker ijsje halen bij de ijssalon.

 

Wandelbos Ontwijk bij Donkerbroek is een ander wandelbos in Sudeast Fryslân. De route van 3,5 kilometer die door het bos loopt wordt aangegeven met rode plaatjes. Onderweg kom je de bijzondere faunatoren tegen: hier wonen vogels, insecten én vleermuizen.

 

Vogelliefhebbers kunnen hun ei kwijt (😉) in natuurgebied De Mieden. Het staat namelijk bekend om zijn diversiteit aan planten en vogels. Spot de vogels vanuit de vogelkijkhut Skiertsjiling, of parkeer de auto en slenter door het gebied.

 

Liefde voor het water in Zeeland

Zeeland, waar “zee en rivier elkaar ontmoeten”. In de Grevelingen stromen zoete en zoute kreken naast elkaar. Dit zorgt voor een bijzonder landschap met zeldzame vegetatie. Een mooie wandelplek om dit gebied te ontdekken is de Kabbelaarsbank. Al wandelend ontdek je watervogels, krabben, kleine waterdieren en bijzondere planten en bloemen. Trek stevige wandelschoenen aan, én neem je verrekijker mee! 

In het Veerse bos loopt een prachtig boswachterspad. Via een drijvende brug loop je over het water van de kreek, en zittend op de metershoge stoel heb je een schitterend uitzicht over het water. 

Het beste advies voor je wandeling vind je bij Bever

Een dag aan de wandel? Dan ben je bij Bever aan het juiste adres. We hebben een ruime selectie aan wandelschoenen in alle soorten en maten. Wist je bijvoorbeeld dat je op onze website terecht kunt voor uitgebreid wandeladvies? Ook kun je in onze winkels terecht voor een wandelschoenen APK. Je kunt hier je wandelschoenen laten beoordelen door één van onze buitenexperts, zo weet je precies of het tijd is voor een nieuw paar, óf of je nog even uit de voeten kunt (😉) met je huidige paar.  
Neem een kijkje op onze website voor ons uitgebreide wandelassortiment, bijvoorbeeld een robuuste dagrugzak of een handig drinksysteem

Trek je laarzen aan in Noord-Brabant

Voor mooie wandelingen ben je in Noord-Brabant aan het juiste adres. Start je wandeling bij Natuurpoort de Vresselse Hut, en ontdek het pittoreske Dommeldal of het karakteristieke groen van het Vresselsbos. De gebieden grenzen aan elkaar, maar zijn elk een totaal andere beleving. Vanaf uitkijktoren ‘t Meulke kijk je uit over de weilanden, hooilanden en wilgenstruwelen. 

 

In Kelsdonk, ten noorden van Etten-Leur vind je een avontuurlijke laarzenroute. Omdat het pad niet overal even makkelijk begaanbaar is word je “gedwongen” om de omgeving in alle rust te verkennen, en vooral te genieten. Tevens bevindt zich hier het natuurgebied De Berk. Het landschap wisselt zich af van mooie graslanden met kleine bosperceeltjes tot oude veenputten. 

 

Als je geen genoeg kunt krijgen van laarzenpaden, kun je een ander pad volgen in de Klotterpeel. Je loopt een rondje langs een prachtig vennengebied dat bruist van het leven. 

 

Terug naar de rust in Noord-Holland

De drukte van de Randstand ontsnappen en tot rust komen kan in natuurgebied Waterland, je kunt hier even helemaal ontsnappen de natuur in. Binnen 30 minuten fietsen van het centrum van Amsterdam waan je je in het oer-Hollandse veenweidelandschap.

 

Aan twee kanten van de A9 bevindt zich het relatief jonge Diemerbos. In het deel dat aan Amsterdam-Zuidoost grenst vind je (verharde) wandelpaden. Aan de andere kant neemt de natuur haar vrije loop: je vindt er moerasbos, nat grasland, plassen en rietland. Als je écht wilt ervaren wat moeras is, kun je het laarzenpad dat er loopt verkennen. 

 

Het Robbenoordbos, wat haast tegen de afsluitdijk aan ligt, is een natuurlijk polderbos wat bekend staat om haar diversiteit in flora en fauna. Je kunt er deze gemarkeerde route wandelen, en genieten van een concert van de verscheidenheid aan vogels. Geen muziek op je telefoon nodig dus!

De bergen in in Overijssel

Jammer genoeg heeft Nederland geen “echte” bergen. Maar, in Overijssel kun je toch wandelen met een beetje hoogteverschil. De Sallandse Heuvelrug heeft verschillende “bergen” waar je prachtige wandelingen kunt maken door een verscheidenheid aan landschappen. Op de Sprengenberg bijvoorbeeld, je wandelt hier over glooiende heidevelden en oude akkers, door bossen en smeltdalen. Je kunt zelfs Schotse Hooglanders tegenkomen die het gebied begrazen.

 

Op de Woldberg in Steenwijk stond vroeger een brandtoren van de Overijsselse Bosbrandweer, maar deze is in de loop der tijd afgebroken. Nu staat er een uitkijktoren waar je naartoe kunt wandelen. Je kunt vanaf boven op de toren over meerdere provincies uitkijken!

Je “groene hart” ophalen in Zuid Holland

In Zuid-Holland vind je het Groene Hart. Twee mooie natuurgebieden die je hier kunt vinden zijn Krimpernerhout en het Loetbos. Ontdek op eigen houtje het natuurgebied of kies voor een van de gemarkeerde wandelroutes. Bij Krimpenerhout is tevens een Surfplas te vinden waar je kunt parkeren, en als je de benen even rust wilt geven kun je per kano het water op bij het Loetbos. 

 

In het Bieslandse Bos vind je moeras, bos, en open polder: een verrassend stukje natuur tussen het stedelijk gebied. Geniet van het weidse uitzicht op de Bieslandse Polder vanaf de Ronde Vijver, of verken De Balij, een natuurgebied wat aansluit op het Bieslandse Bos. Je vindt er een laarzenpad, een natuurbos met open plekken waar gallowayrunderen grazen, en een moerasbos met een 60 meter lange loopvlonder zodat je bijna wel maar toch nét niet in het moeras loopt.

 

Back to nature in Limburg

Het Limburgse landschap laat het hart van menig wandelliefhebber sneller kloppen. Loop in Midden-Limburg langs de oevers van de Swalm op dit afwisselende wandelpad: onderweg kom je oud bos, heideveld en graslanden tegen. Langs de meanderende riviertjes is de natuur rijk aan leven, misschien spot je wel een ijsvogel, óf een bever 😉.

 

De Schadijkse bossen beschikken over ontzettend veel wandelroutes door bossen en stuifduinen, vooral de wandeling over de Schaakse heide wordt aangeraden door Staatsbosbeheer.  

Nationaal Park De Maasduinen is een ander prachtig wandelgebied in Limburg. Je vindt het Bergerbos en Bleijenbeek in het noordelijke deel: bewandel bijvoorbeeld de wandelroute-rivierduinen. Deze route leidt je onder andere naar een uitkijktoren waar je onderaan op een heuse draaibank je eigen uitzicht kunt bepalen. Ontdek tijdens deze route ook het mooie vennengebied ‘t Quin.

Ontdek de geschiedenis in Utrecht

De omgeving rondom Utrecht is rijk aan forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Het zijn bijzondere plekken waar geschiedenis, cultuur en natuur in elkaar overlopen. Ontdek de forten en hun geschiedenis al wandelend door de bosrijke gebieden en historische landschappen. Het bunkerpad neemt je mee door weilanden en langs de bunkers van Fort bij Rhijnauwen naar Fort bij Vechten. 

 

Behoefte aan een lange tocht? Bewandel dan (delen van) het Waterliniepad (LAW17). De route loopt langs de forten en werken van de UNESCO Werelderfgoed genomineerde Nieuwe Hollandse Waterlinie. 

Lekker wandelen langs het water? Kies dan voor deze korte wandeling langs rivierduinen bij riviereiland de Bol in Lopikerwaard. 

Laat je inspireren

Benieuwd naar nog meer bijzondere (wandel)plekken in Nederland? Neem dan een kijkje op de website van Staatsbosbeheer voor meer informatie en inspiratie voor een dagje wandelen in Nederland. Óf bekijk een van de andere blogposts op ons blog!

Cookies voor jouw ervaring

Bever.nl maakt gebruik van marketing, analytische en functionele cookies en vergelijkbare technologieën. Ook derden en sociale netwerken kunnen cookies plaatsen via onze website. Als je op “accepteren” klikt, ga je hiermee akkoord. Je kan voorkeuren ook wijzigen en wij slaan jouw keuze twee jaar op. Direct je keuze wijzigen? Dat kan via de cookie policy button onderaan alle pagina's.