De mooiste Nederlandse plekken om met je hond te wandelen

Buitenmensen en hun honden, we kunnen er een boek over schrijven 😀 Het leukste aan deze duo’s is dat ze de prachtigste wandelgebieden weten te vinden. Want ja, als je dan toch dagelijks een aantal keren een stuk met ‘t beest gaat lopen, kun je er net zo goed iets moois van maken. Nederland barst namelijk van de prachtige hondvriendelijke bossen, vlaktes en heides! Navraag bij onze eigen (hondenlievende) achterban leverde al een mooie verzameling op.

Gaan we buiten op avontuur, dan zijn honden onze favoriete partners in crime. Logisch: ze luisteren doorgaans beter dan katten, zijn enthousiaster dan de karpers in je tuinvijver en houden 't langer vol dan het gemiddelde konijn. Eerder deelden we al waar je op moet letten als je een (avontuurlijke) hike maakt met je hond. Maar laten we de ‘gewone’ lange wandeling door de Nederlandse natuur niet overslaan - daarvoor zijn er namelijk plekken genoeg! Een selectie van de mooiste gebieden vind je hieronder.

Uitgaande van een avontuurlijke mindset (van mens en hond), hebben we vooral gekeken naar routes waar je viervoeter los mag lopen. Toch moet je furry friend bij sommige delen van de wandeling aan de lijn. Ook zijn er andere situaties te bedenken waarin het fijn is dat je je hond even strak naast je kan houden - ga dus altijd op pad met een goede riem en houd die bij de hand voor wanneer 't nodig is.

Het Strokelbos, Harderwijk, Gelderland

Het enige natuurgebied in de omgeving van Harderwijk waar honden los kunnen lopen, rennen en spelen. Het bos ligt aan de zuidwestkant van de Leuvenumseweg (N302). Het gebied waar de honden los mogen lopen is groot: het reikt van de Plaggenweg tot aan dierenasiel De Ark. In het zuidwesten gaat het Strokelbos over in één van de losloopgebieden van Ermelo, het Ermelose Bos. Er zijn 3 gemarkeerde wandelroutes. Alleen de rode route (van 5 kilometer) loopt volledig door het losloopgebied.

Meijendel, Scheveningen/Den Haag/Wassenaar, Zuid-Holland

Dit is het grootste aaneengesloten duingebied van Zuid-Holland. Het natuurgebied bestaat overwegend uit open duinlandschap, waterpartijen, bossen en ki-lo-meters lang zandstrand. In grote delen van het duin mag de hond, mits aangelijnd, meewandelen. In de delen Duintuin, het Monkeybos, Kijfhoek en Bierlap en Solleveld mogen helaas geen honden komen. Wil je je huisdier graag los laten rennen, loop dan door naar het strand: vanaf 15 september mogen honden hier weer volop uitwaaien.

Boswachterij Grolloo, Grolloo, midden-Drenthe

Onderdeel van het natuurgebied Hart van Drenthe is bos-en heidegebied Boswachterij Grolloo. In deze zeer afwisselende omgeving ten zuidoosten van Assen, waar je ook veel vennen vindt, kun je urenlang prachtig wandelen. In het noordoosten van dit gebied, omgeving Uteringsveen, mogen honden het hele jaar door loslopen, mits zij direct reageren op jouw bevelen en instructies. In de rest van het bos moeten honden aan de lijn.

Het Twiske, Amsterdam/Purmerend, Noord-Holland

Een groot waterrijk natuur- en recreatiegebied tussen Amsterdam en Purmerend. Het Twiske is vooral geschikt voor mensen (en honden) die houden van rust, water en natuur. Buiten het hoogseizoen zul je hier weinig andere honden en baasjes tegenkomen! Wel kunnen de paden soms nogal drassig zijn. In deze prachtige omgeving zijn vijf hondenlosloopgebieden aangewezen en er zijn twee hondenstranden. Let op: in het broedseizoen kunnen de uitgeschreven bekeuringen voor het los laten lopen van honden buiten de daadvoor aangewezen gebieden, hoog oplopen.  

Het Zandenbos, Veluwe, Gelderland

Dit is een uitgestrekt bosgebied waar honden het hele jaar los mogen lopen. Maak prachtige wandelrouts of dwaal op je eigen houtje urenlang door de bossen. Langs het gele natuurpad (de route van 2,5 kilometer), de blauwe Rondehuisroue van 5 kilometer en de witte Zandenbosroute van 5 kilometer, mogen honden (bijna) overal los lopen.


Ook is er een klein bosmeer met een strandje, recreatiegebied Zandenplas. Vanaf 1 oktober (tot 1 mei) mogen honden ook hier weer overal los lopen. Na 1 mei mogen er in het gebied rond de plas helemaal geen honden meer komen.

Reeuwijkse Hout, Reeuwijk, Zuid-Holland

Een waar hondendartel-paradijs! In recreatiegebied Reeuwijkse Hout is een losloopgebied dat bestaat uit bos en water en een eigen hondenstrandje. Honden mogen hier het hele jaar loslopen en zwemmen. Wel moeten ze onder appel staan om te voorkomen dat ze er vandoor schieten en achter wild aangaan. Hier wordt op gecontroleerd!

 

Op het grote strand mogen honden tussen 1 oktober en 1 april ook los. In deze periode kun je dus een aardig lange wandeling (rond de 7 kilometer) maken rond het meer, met loslopende hond. Het losloopgebied en hondenstrand bereik je via het schelpenpad, vanaf daar kun je de bordjes volgen richting het hondenstrand.

Gietenerveld, Gieten, Drenthe

Onderdeel van Boswachterij Gieten-Borger is het bosgebied Gietenerveld. Deze bosomgeving met heidevelden en vennen, aan de zuidwestkant van Gieten, is door Staatsbosbeheer aangewezen als hondenlosloopgebied. In de driehoek Gieerveldweg, Verlengde Asserstraat en Staatsbos tot aan bungalowpark De Kremmer, kunnen honden volop vrij spelen, rennen en zwemmen.

 

In het weekend vind je hier veel honden en hun aanhang, maar doordeweeks tref je er praktisch niemand. Dit geldt ook voor de fietsers en mountainbikers: in het weekend kunnen die een rustige wandeling behoorlijk verstoren, doordeweeks heb je vrijwel geen last van ze.

Looserplas, Budel-Dorplein, Noord-Brabant

Vlakbij de Belgische grens ligt het Dorpje Budel-Dorplein. Deze zomer is daar de Looserplas (voorheen 'De Hoort'), heropend. Onderdeel hiervan is een afgebakend losloopgebied met water voor honden. Het gebied heeft ook ene fijn meer waar de honden lekker kunnen zwemmen. Ook buiten het losloopgebied mag je met je hond lopen, maar dan wel aan de lijn.


Grappig feitje: het losloopgebied is niet omheid om tde honden in dat gebied te houden, maar om de Galloway runderen die in het gebied grazen, daarbuiten te houden. Wel zijn er wildtunnels zodat wild vee in principe vrije doorgang heeft, waar (kleine) honden ook doorheen kunnen. Let dus, net als anders, ook in dit gebied goed op je hond.

Op deze Nederlandse stranden mag je hond los lopen

Calantsoog

Honden mogen van oktober tot april los lopen op het strand. De rest van het jaar verplicht de lijn.

Noordwijk aan Zee

Tijdens laagseizoen, 1 september tot en met 31 mei, zijn honden toegelaten op het hele strand en mogen ze ook loslopen. De enige uitzondering is het strand van Noordvoort: hier mogen honden wel komen maar moeten ze het hele jaar aangelijnd zijn.

Rockanje

Vanaf 1 oktober tot en met 1 april mogen honden hier lekker los lopen en rennen op het strand.

Bloemendaal

Het hondenstrand van Bloemendaal loopt vanaf de strandopgang bij Parnassia tot aan IJmuiderslag (onderaan strandopgang rechtsaf). Honden mogen honden hier het hele jaar loslopen. Voor het gebied ten zuiden van de opgang bij Parnassia tot aan de gemeentegrens van Zandvoort mogen honden tussen 1 oktober en 15 april hier komen en de hele dag los lopen - na 15 april worden honden hier helemaal niet meer toegelaten.

Domburg

Vanaf 15 september tot en met 14 mei mogen honden elk moment van de dag los lopen op het strand van Domburg. Veel mensen weten dit, en Domburg is in die periode dan ook echt een hondenstrand. Op sommige plekken in Domburg geldt echter een geheel hondenverbod. Dit wordt duidelijk aangegeven op de borden bij alle stranden - even goed checken dus.

Het kan niet anders of hier staat iets bij waar jij en je beste wandelvriend heel blij van worden! We zijn benieuwd naar jullie avonturen. Heb je nog een nieuwe warme, waterdichte jas of goede wandelschoenen nodig voor eindeloze wandelingen met de hond? Bekijk dan hier onze nieuwe wandelcollectie

Ontdek ook waar je op moet letten als je gaat hiken met je hond. Heb je outdoorspullen die je niet meer gebruikt? Lever je ongebruikte outdoorgear bij ons in en geef het een tweede leven. Of ga terug naar het blog