GRATIS LEVERING vanaf 25,-

GRATIS RETOURNEREN in de winkels

365 DAGEN bedenktijd*

GRATIS ACHTERAF betalen met Klarna

De mooiste Nederlandse plekken om met je hond te wandelen

Buitenmensen en hun honden: die zijn niet zomaar vrienden, die zijn soulmates. Het leukste aan deze sportieve duo's is misschien wel dat ze een neusje hebben voor het vinden van de mooiste wandelgebieden. Logisch, want als je dan toch dagelijks een aantal keren een eind gaat lopen, kun je er maar beter iets moois van maken. Gelukkig kan dat heel goed: Nederland barst van de prachtige hondvriendelijke bossen, vlaktes en heides! Dit zijn een aantal van onze favorieten.

Gaan we buiten op avontuur, dan zijn honden onze favoriete partners in crime. Ze luisteren doorgaans beter dan katten, zijn enthousiaster dan de karpers in je tuinvijver en houden 't langer vol dan het gemiddelde konijn. Eerder deelden we al waar je op moet letten als je een (avontuurlijke) hike maakt met je hond. Maar laten we de ‘gewone’ lange wandeling door de Nederlandse natuur niet overslaan - daarvoor zijn er namelijk plekken genoeg! Navraag bij onze eigen (hondenlievende) achterban leverde alvast een mooie verzameling op.

Uitgaande van een avontuurlijke mindset (van mens en hond), hebben we vooral gekeken naar routes waar je viervoeter los mag lopen. Toch moet je furry friend bij sommige delen van de wandeling aan de lijn. Ook zijn er andere situaties te bedenken waarin het fijn is dat je je hond even strak naast je kan houden - ga dus altijd op pad met een goede riem en houd die bij de hand voor wanneer 't nodig is.

Het Strokelbos, Harderwijk, Gelderland

Het enige natuurgebied in de omgeving van Harderwijk waar honden los kunnen lopen, rennen en spelen. Het bos ligt aan de zuidwestkant van de Leuvenumseweg (N302). Het gebied waar de honden los mogen lopen is groot: het reikt van de Plaggenweg tot aan dierenasiel De Ark. In het zuidwesten gaat het Strokelbos over in één van de losloopgebieden van Ermelo, het Ermelose Bos. Er zijn 3 gemarkeerde wandelroutes. Alleen de rode route (van 5 kilometer) loopt volledig door het losloopgebied.

Meijendel, Scheveningen/Den Haag/Wassenaar, Zuid-Holland

Dit is het grootste aaneengesloten duingebied van Zuid-Holland. Het natuurgebied bestaat overwegend uit open duinlandschap, waterpartijen, bossen en ki-lo-meters lang zandstrand. In grote delen van het duin mag de hond, mits aangelijnd, meewandelen. In de delen Duintuin, het Monkeybos, Kijfhoek en Bierlap en Solleveld mogen helaas geen honden komen. Wil je je huisdier graag los laten rennen, loop dan door naar het strand: vanaf 15 september mogen honden hier weer volop uitwaaien.

Boswachterij Grolloo, Grolloo, midden-Drenthe

Onderdeel van het natuurgebied Hart van Drenthe is bos-en heidegebied Boswachterij Grolloo. In deze zeer afwisselende omgeving ten zuidoosten van Assen, waar je ook veel vennen vindt, kun je urenlang prachtig wandelen. In het noordoosten van dit gebied, omgeving Uteringsveen, mogen honden het hele jaar door loslopen, mits zij direct reageren op jouw bevelen en instructies. In de rest van het bos moeten honden aan de lijn.

Outdoor-gear: nu ook voor je hond

Van samen actief buiten zijn, worden zowel hond als baasje extra blij. Ook worden jullie als team er beter van: door elkaar uit te dagen met nieuwe activiteiten, leren jullie elkaar nog beter te begrijpen. Extra leuk dus, dat we nu ook outdoor-uitrusting voor honden hebben! Met de hondenriemen, -harnassen, opvouwbare waterbakken en andere items uit de collectie van Ruffwear gaat vanaf nu ook jouw hond goed uitgerust op pad.

Het Twiske, Amsterdam/Purmerend, Noord-Holland

Een groot waterrijk natuur- en recreatiegebied tussen Amsterdam en Purmerend. Het Twiske is vooral geschikt voor mensen (en honden) die houden van rust, water en natuur. Buiten het hoogseizoen zul je hier weinig andere honden en baasjes tegenkomen! Wel kunnen de paden soms nogal drassig zijn. In deze prachtige omgeving zijn vijf hondenlosloopgebieden aangewezen en er zijn twee hondenstranden. Let op: in het broedseizoen kunnen de uitgeschreven bekeuringen voor het los laten lopen van honden buiten de daadvoor aangewezen gebieden, hoog oplopen.  

Het Zandenbos, Veluwe, Gelderland

Dit is een uitgestrekt bosgebied waar honden het hele jaar los mogen lopen. Maak prachtige wandelrouts of dwaal op je eigen houtje urenlang door de bossen. Langs het gele natuurpad (de route van 2,5 kilometer), de blauwe Rondehuisroue van 5 kilometer en de witte Zandenbosroute van 5 kilometer, mogen honden (bijna) overal los lopen.


Ook is er een klein bosmeer met een strandje, recreatiegebied Zandenplas. Vanaf 1 oktober (tot 1 mei) mogen honden ook hier weer overal los lopen. Na 1 mei mogen er in het gebied rond de plas helemaal geen honden meer komen.

Reeuwijkse Hout, Reeuwijk, Zuid-Holland

Een waar hondendartel-paradijs! In recreatiegebied Reeuwijkse Hout is een losloopgebied dat bestaat uit bos en water en een eigen hondenstrandje. Honden mogen hier het hele jaar loslopen en zwemmen. Wel moeten ze onder appel staan om te voorkomen dat ze er vandoor schieten en achter wild aangaan. Hier wordt op gecontroleerd!

 

Op het grote strand mogen honden tussen 1 oktober en 1 april ook los. In deze periode kun je dus een aardig lange wandeling (rond de 7 kilometer) maken rond het meer, met loslopende hond. Het losloopgebied en hondenstrand bereik je via het schelpenpad, vanaf daar kun je de bordjes volgen richting het hondenstrand.

Behalve met je hond, wordt wandelen nog fijner met...

Veel heb je niet nodig voor een lekkere wandeling met je hond. Maar er zijn een paar dingen die toch wel héél fijn zijn om aan te trekken of bij je te hebben. We zetten ze voor je op een rij – van essentieel tot extra comfortabel.
 
Liever uitgebreider advies bij het vinden van jouw ideale wandeluitrusting? Als je het fijn vindt, kun je een afspraak maken voor personal shoppen. Online winkelen kan natuurlijk ook. Ga naar de wandelcollectie op bever.nl of raadpleeg een van onze keuzehulppagina’s en kies op die manier de beste producten voor jou!

Gietenerveld, Gieten, Drenthe

Onderdeel van Boswachterij Gieten-Borger is het bosgebied Gietenerveld. Deze bosomgeving met heidevelden en vennen, aan de zuidwestkant van Gieten, is door Staatsbosbeheer aangewezen als hondenlosloopgebied. In de driehoek Gieerveldweg, Verlengde Asserstraat en Staatsbos tot aan bungalowpark De Kremmer, kunnen honden volop vrij spelen, rennen en zwemmen.

 

In het weekend vind je hier veel honden en hun aanhang, maar doordeweeks tref je er praktisch niemand. Dit geldt ook voor de fietsers en mountainbikers: in het weekend kunnen die een rustige wandeling behoorlijk verstoren, doordeweeks heb je vrijwel geen last van ze.

Looserplas, Budel-Dorplein, Noord-Brabant

Vlakbij de Belgische grens ligt het Dorpje Budel-Dorplein. Deze zomer is daar de Looserplas (voorheen 'De Hoort'), heropend. Onderdeel hiervan is een afgebakend losloopgebied met water voor honden. Het gebied heeft ook ene fijn meer waar de honden lekker kunnen zwemmen. Ook buiten het losloopgebied mag je met je hond lopen, maar dan wel aan de lijn.


Grappig feitje: het losloopgebied is niet omheid om tde honden in dat gebied te houden, maar om de Galloway runderen die in het gebied grazen, daarbuiten te houden. Wel zijn er wildtunnels zodat wild vee in principe vrije doorgang heeft, waar (kleine) honden ook doorheen kunnen. Let dus, net als anders, ook in dit gebied goed op je hond.

Op deze Nederlandse stranden mag je hond los lopen

Calantsoog

Honden mogen van oktober tot april los lopen op het strand. De rest van het jaar verplicht de lijn.

Noordwijk aan Zee

Tijdens laagseizoen, 1 september tot en met 31 mei, zijn honden toegelaten op het hele strand en mogen ze ook loslopen. De enige uitzondering is het strand van Noordvoort: hier mogen honden wel komen maar moeten ze het hele jaar aangelijnd zijn.

Rockanje

Vanaf 1 oktober tot en met 1 april mogen honden hier lekker los lopen en rennen op het strand.

Bloemendaal

Het hondenstrand van Bloemendaal loopt vanaf de strandopgang bij Parnassia tot aan IJmuiderslag (onderaan strandopgang rechtsaf). Honden mogen honden hier het hele jaar loslopen. Voor het gebied ten zuiden van de opgang bij Parnassia tot aan de gemeentegrens van Zandvoort mogen honden tussen 1 oktober en 15 april hier komen en de hele dag los lopen - na 15 april worden honden hier helemaal niet meer toegelaten.

Domburg

Vanaf 15 september tot en met 14 mei mogen honden elk moment van de dag los lopen op het strand van Domburg. Veel mensen weten dit, en Domburg is in die periode dan ook echt een hondenstrand. Op sommige plekken in Domburg geldt echter een geheel hondenverbod. Dit wordt duidelijk aangegeven op de borden bij alle stranden - even goed checken, dus.

Het kan niet anders of hier staat iets bij waar jij en je beste wandelvriend heel blij van worden! We zijn benieuwd naar jullie avonturen. Heb je nog een nieuwe warme, waterdichte jas of goede wandelschoenen nodig voor eindeloze wandelingen met de hond? Bekijk dan hier onze nieuwe wandelcollectie

Wil je behalve wandelen wel eens iets anders ondernemen met jouw beste buitenvriend? Ondek deze toffe buitenactiviteiten om samen met je hond te doen of ga terug naar het blog.