Veelzijdig en duurzamer: Buitenexperts testen de nieuwste shelljas van Fjällräven

Het voorjaar is begonnen. Dat betekent dat het extra lekker is om weer naar buiten te gaan! Maar hoe blijf je droog tijdens je voorjaarswandeling als het weer nog onvoorspelbaar is? Fjällräven biedt de perfecte oplossing met hun Vardag Hydratic Anorak-jas. Onze Buitenexperts Tim en Annouk namen ‘m mee naar buiten.

De Fjällräven Vardag Hydratic Anorak (voor heren en dames) is ontworpen om je te beschermen tijdens al je buitenavonturen. Deze jas is een meesterwerk van stijl en functionaliteit en is gebaseerd op de bestseller Vardag Anorak – inclusief het retro Fjällräven-logo uit de jaren 70. Hij beschermt je tegen alle weersomstandigheden, terwijl je er fantastisch uitziet. Dankzij de waterdichte Hydratic-stof van gerecycled polyester blijf je gegarandeerd droog, of je nu wandelt in de regen of kampeert in vochtige omstandigheden. Bovendien is de anorak PFC-vrij geïmpregneerd.

 

De Vardag Hydratic Anorak is uitgerust met een handige kangoeroezak met ritssluiting en heeft een verstelbare capuchon. Dankzij de drie kleuropties is er altijd een stijl die bij jou past. Of je nu een outdoorliefhebber bent of gewoon op zoek bent naar een stoere en duurzame jas: de Fjällräven Vardag Hydratic Anorak is de perfecte keuze voor iedere avonturier.



Dé jas voor buitenliefhebbers

Onze Buitenexperts weten als geen ander: slecht weer bestaat niet, alleen slechte gear. Daarom namen ze de Vardag Hydratic Anorak mee op hun buitenavonturen om te testen hoe de jas zich staande houdt in elke weersomstandigheid.


Wie doet de test?

Tim Owel

•    40 jaar

•    Senior Buitenexpert in Bever Steenwijk

•    Gaat het liefst hiken, kanoën en fietsen

•    Testavontuur: "De anorak ging aan op een grijze dag met motregen, tijdens een wandeling door veengebied De Deelen. Ik heb zo'n 2,5 uur gewandeld en moest 2 keer een overtocht maken met het pontje, dat je met de hand moet bedienen. De ventilatieritsen konden wijd open!"

Annouk van Ommen

•    30 jaar

•    Projectlead Brand Marketing op het Bever Hoofdkantoor

•    Dol op hiken, racefietsen en snowboarden

•    Testavontuur: "Ik heb de jas gedragen tijdens verschillende activiteiten: een korte wandeling in de wijk, een langere wandeling aan de kust, een kampeerweekend en een fietstocht. De anorak heeft echt Hollands weer doorstaan, van bakken regen tot een zonnetje met gure wind."


Pasvorm

Tim: “Op het eerste gezicht lijkt de jas misschien te groot, maar dit hoort bij het model. Het is de bedoeling dat je deze jas over je andere kleding heen aantrekt. Een donsjas of dik vest past er dus prima onder. De mouwen zijn mooi lang en strakker af te stellen met klittenband. De achterkant van de jas is ook mooi lang. Zelfs als je vooroverbuigt, blijft je rug goed bedekt. Onderaan de boord zit elastiek dat je kunt afstellen, waardoor de jas aan de onderkant mooi aansluit.

 

Ik moet er persoonlijk wel aan wennen dat je deze jas over je hoofd aantrekt. Aan de rechterzijkant zit een rits en drukknoop die je open kunt doen, dit maakt het makkelijker om de jas aan- en uit te trekken. Ook aan de voorkant van de jas zit een rits die tot je ribben open kan."

Annouk: “De jas heeft een oversized pasvorm, dus ik raad je aan om ‘m in de winkel te passen. Zo weet je zeker dat je de juiste maat kiest. Zelf heb ik een maat kleiner gekozen en zelfs dan heeft de jas een baggy fit. Persoonlijk vind ik dat erg leuk én heel fijn zitten, omdat een ruime pasvorm veel mogelijkheden biedt om te spelen met laagjes. Maar als je op zoek bent naar een goed aangesloten getailleerde jas, dan moet je even verder zoeken. De mouwen hebben een perfecte lengte hebben en vallen tot net over mijn pols. Aan de binnenkant van de mouw zit een subtiel elastiek verwerkt dat ervoor zorgt dat de mouw goed aansluit om de pols zonder dat het te strak voelt.”



Bewegingsvrijheid

Tim: “De stretch in de jas zorgt voor veel bewegingsvrijheid. Het is wel een beetje onhandig dat wanneer je een grote rugzak met heupband draagt, deze precies over de zakken van de jas komt. Hierdoor kun je niet meer bij je zakken zonder de heupband los te maken. Een groot voordeel: de jas is niet erg zwaar en is makkelijk op te vouwen – hij past in zijn eigen voorvak. Het was iets handiger geweest als hij een runner had die aan beide kanten te gebruiken was. Wanneer je de jas in het vakje opbergt, keer je hem nu binnenstebuiten en zit de runner dus aan de binnenkant.”

 

Annouk: “Dankzij de ruime pasvorm heb je veel bewegingsvrijheid. De jas trekt op geen enkele plek en je vergeet bijna dat je een jas aan hebt. Ik heb de jas gedragen op een warmere dag met alleen een thermolaagje eronder, maar tijdens een wandeling met flink gure wind droeg ik een donsjasje onder de jas. Ook daar was genoeg ruimte voor, zonder dat dit de looks en bewegingsvrijheid van de jas in de weg stond. Ook rondom de hals en capuchon en bij de schouders en armen is er genoeg ruimte voor extra laagjes. Heel fijn!”


Materiaal

Tim: "Het materiaal voelt lekker zacht aan en maakt ook minder geluid dan bijvoorbeeld een Pro-shell. Daarnaast voelt het minder stijf aan. De binnenkant is iets gladder, maar tegelijkertijd heerlijk zacht."

 

Annouk: "Het materiaal voelt heel soepel aan. Ik was verrast en tegelijkertijd een beetje sceptisch of het de bescherming zou bieden die ik nodig had. Maar tijdens de m’n buitenactiviteiten en in gure wind en regen heeft de jas me zeker beschermd. De jas is bovendien zo licht en soepel dat je bijna vergeet dat je ‘m aanhebt. Voor mij is dit echt een vernieuwing op het gebied van stugge regenjassen.”



Waterdichtheid en ademend vermogen

Tim: “Tot nu toe heb ik geen problemen ondervonden met de waterdichtheid. Maar ik wil de jas nog wel uittesten in wat zwaardere regen dan de motregen waarin ik heb gewandeld. Het ademend vermogen van de Vardag is goed. De hoofdrits loopt niet helemaal tot onder door, maar desondanks kun je ‘m best ver openzetten. Aan de zijkant zitten twee grote ventilatieritsen die voor voldoende ventilatie zorgen. De stof voelt aangenaam en je hebt niet het idee dat de stof benauwd aanvoelt. Ook de wijdere pasvorm zorgt voor voldoende mogelijkheden voor luchtstromen."

 

Annouk: "De jas is heel goed waterdicht. Ik heb geen 'lekkage' gemerkt, ontzettend fijn voor een jas waarbij de stof zo soepel en licht valt. Hij voelt zeker niet aan als een stugge regenjas. Wat betreft het ademend vermogen: door middel van de ritsen aan de zijkanten (rechts kan volledig open en links gaat deels op je zij open) kun je flink doorluchten. Omdat je niet, zoals bij een 'gewone' jas, je rits aan de voorkant helemaal open kunt openritsen, is dit misschien even wennen. Maar bij het gebruik van de zijritsen en de grote rits aan de voorkant kun je een 'shell' om jezelf creëren waarmee je nog steeds luchtig en beschermd op pad kunt.”


Winddichtheid

Tim: "Je merkt dat de jas goed bestand is tegen de wind, maar de pasvorm zorgt ervoor dat er veel luchtcirculatie ontstaat. Dit kan bij winderige omstandigheden en lagere temperaturen leiden tot snellere afkoeling. Ik had echter een bodywarmer onder de jas aan, waardoor het zelfs met wind en temperaturen rond de 10 graden goed te doen was."

 

Annouk: "Het fijne aan een goede winddichte jas is dat je eigenlijk niet merkt hoe goed de jas is! Ik heb op meerdere gure en koude dagen gewandeld, waarbij ik geen wind voelde op m’n bovenlijf. Mijn benen werden flink koud door de gure wind en juist daardoor merkte ik dat mijn bovenlijf goed beschermd was. Bij aanschaf van deze jas is het wel belangrijk om te realiseren dat ‘ie erg dun is en zelf weinig extra warmte biedt. Wil je de jas ook dragen op koudere dagen, dan is het belangrijk om laagjes te dragen. Denk aan een thermoshirt, een fleece en eventueel een donsjas.”

   



Milieubewust genieten van de seizoenen

De Fjällräven Vardag Hydratic Anorak is niet alleen stijlvol en functioneel, maar ook milieuvriendelijk. Fjällräven heeft als doel gesteld de ecologische voetafdruk te verminderen en de natuur te beschermen. Om dit doel te bereiken, heeft het merk zorgvuldig gekozen welke materialen ze gebruiken en hoe ze deze materialen produceren. Al sinds 2015 maakt Fjällräven uitsluitend gebruik van PFC-vrije impregnering. Een stap in de goede richting, want PFC’s staan bekend als schadelijk voor het milieu en de gezondheid.

 

De Vardag Hydratic Anorak heeft een PU-membraan, PFC-vrije impregnering en is bovendien gemaakt van gerecycled polyester. Door gerecycled materiaal te gebruiken, wordt er minder afval geproduceerd en dus minder druk uitgeoefend op natuurlijke hulpbronnen.

 

Fjällräven heeft een groot aantal initiatieven genomen om hun ecologische voetafdruk te verminderen. Zo hebben ze hun eigen milieubeoordelingstool ontwikkeld om de milieueffecten van producten te meten en verbeteren. Daarnaast heeft het merk een eigen onderzoekscentrum opgericht om innovatieve en duurzame materialen te ontwikkelen.


Duurzamere keuze

Tim: "De shell is gemaakt van gerecycled polyester en is PFC-vrij. Dit betekent dat de jas van een waterafstotende laag is voorzien zonder chemicaliën te gebruiken. Dit is natuurlijk een prachtige ontwikkeling! We moeten zuinig zijn op de natuur, vooral als je ziet hoeveel schadelijke stoffen er inmiddels al in het water en de natuur zijn beland. Een outdoormerk kan eigenlijk niet anders dan zorgen dat de plek waar we het liefst zijn goed wordt beschermd tegen schadelijke stoffen, en dat doet Fjällräven heel goed."

 

Annouk: “Ontzettend goed! Heel sterk om kwalitatieve producten te produceren op een meer milieuvriendelijkere manier! Ik kijk er naar uit om de jas vaak te gebruiken en jaren mee te doen.”


Aanrader?

Tim: "Dit is zeker een jas die ik zou aanbevelen. Hij voelt een stuk zachter aan dan de meeste hardshells en is ook flexibeler. De kleur is ideaal voor activiteiten in de natuur, minder schreeuwerig en opvallend dan sommige andere bergsportjassen. Daardoor is hij ideaal voor bijvoorbeeld vogelspotten. Het grote borstvak is ideaal om een kleine tot middelgrote verrekijker in op te bergen, of een boekje. Ook voor het wandelen met lichte bepakking is dit een mooie jas met voldoende bewegingsvrijheid. Op de fiets zou ik deze jas ook gebruiken, zeker gezien de handige constructie van de capuchon. Kortom: ga duurzamer de natuur in met deze mooie jas. Mét een knipoog naar het verleden dankzij het toffe design."

 

Annouk: “Ik zou de jas aanbevelen aan mensen die zich niet willen laten tegenhouden door het weer. Ga naar buiten, ook met een stevige wind en wanneer er wellicht een fikse regenbui op je hoofd komt. De jas is heel geschikt voor het voor- en najaar, waarbij je een spontane bui wilt kunnen trotseren. En dat alles zonder het gevoel dat je iedere dag in een stugge, niet ademende regenjas naar buiten gaat.”



Geniet van het voorjaar

De lente roept! Tijd om van de voorjaarszon én dat onverwachte lentebuitje te genieten. Bewandel bijvoorbeeld een van de toffe boswachterspaden uit dit blog. Of plan een meerdaagse trektocht in Nederland. Wat je ook doet: met de juiste items van Fjällräven geniet je van ieder buitenavontuur.

 

   


Cookies voor jouw ervaring

Bever.nl maakt gebruik van marketing, analytische en functionele cookies en vergelijkbare technologieën. Ook derden en sociale netwerken kunnen cookies plaatsen via onze website. Als je op “accepteren” klikt, ga je hiermee akkoord. Je kan voorkeuren ook wijzigen en wij slaan jouw keuze twee jaar op. Direct je keuze wijzigen? Dat kan via de cookie policy button onderaan alle pagina's.