Getest door weer en wind: dit vinden de Buitenexperts van de 3-in-1-jas van Fjällräven

Met de naderende kou en het wispelturige weer als vaste prik in het najaar, is een heerlijk warme jas een must. En laat de Visby 3-in-1-jas van Fjällräven daar nou precies voor gemaakt zijn! Onze Buitenexperts Karlijn en Max namen de proef op de som en testten de jas door weer en wind.

Getest is de Visby 3-in-1-jas van Fjällräven zeker! Van een stormachtig dagje aan de Zeeuwse kust tot het onberekenbare weer in Zweden: Buitenexperts Karlijn en Max waren tijdens het testavontuur overgelaten aan de buien van de weergoden. Benieuwd naar hun bevindingen? Lees dan snel verder!
 

Voordat we in de testresultaten duiken, zetten we de specs van de Fjällräven Visby 3-in-1-jas op een rijtje. 

Fjällräven Visby 3-in-1-jas

Fjällräven heeft de naam van Visby wijs gekozen. De jas voor dames en heren is vernoemd naar de Zweedse kustplaats Visby dat op het eiland Gotland ligt. Op het eiland kijken ze niet op van vier seizoenen in één dag. En die wisseling van weerselementen is de Visby op het lijf geschreven. De veelzijdige jas kun je op drie verschillende manieren dragen waardoor je ‘m heel het jaar door kunt gebruiken!
 

Om te beginnen met de buitenjas. Deze 2-laags hardshell is water- en winddicht en ideaal als de temperaturen buiten wat milder zijn. Op z’n beurt zorgt de gevoerde binnenjas voor een flinke dosis warmte. Het zachte binnenjack is perfect te dragen bij droog weer. Is er kou op komst? Beide jassen zijn in een handomdraai aan elkaar geritst voor de nodige warmte en bescherming. Dankzij de verstelbare capuchon en drukknopen op de mouwen kun je het jack ook makkelijk aan je persoonlijke voorkeur aanpassen.
 

Daarnaast is de Visby voorzien van het Our Planet-keurmerk en met oog voor mens en milieu geproduceerd! Zo is de jas pfc-vrij en gemaakt van gerecycled polyester. Je gaat dus niet alleen beschermd en warm naar buiten, maar ook met een goed gevoel. 😊





In een oogopslag

  • Water- en winddichte 2-laags buitenshell met ademend vermogen
  • Gevoerde, warme binnenjas
  • De binnen- en buitenjas kun je los van elkaar dragen
  • Pfc-vrij geïmpregneerd
  • Zowel de materialen als isolatie van de jas zijn gemaakt van gerecycled polyester
  • Verstelbare capuchon en drukknopen bij de mouwen
  • Handige opbergzakken in beide jassen
  • Kan heel het jaar door gedragen worden 

De test: dit vinden onze Buitenexperts van de Visby 3-in-1-jas

Eerste indruk
Karlijn:
“Ik zag de Visby en was meteen verkocht. Strakke lijnen, fijne steekzakken, mooie snit; overal zie je aan de details dat hier over nagedacht is.”
 

Max: “De eerste indruk die de Visby op mij achterliet was toch vooral de kwaliteit van de materialen en de afwerking. De twee grote steekzakken maken het comfortabel om met de handen in de zakken te lopen. De borstzak is slim weggewerkt onder de windstopper met de flap over de rits.”

Pasvorm en materiaal
Karlijn:
“De jas valt normaal. Ik draag normaal S of M. Ik heb nu een M genomen omdat ik er ook nog een trui onderaan wil kunnen en ik het lekkerder vind zitten wanneer ik iets ruimte heb. De jas is voor iets korter als achter en valt halverwege mijn bovenbenen. De Visby heeft een tweewegrits waardoor je onder meer ruimte kunt creëren. Handig met fietsen of wanneer je het warm hebt.

Door de drukknopjes kun je kiezen of je de jas wat meer getailleerd wil dragen. De jas voelt heel stevig aan alsof het wel tegen een stootje kan. Op z’n beurt is de binnenjas zacht en soepel en zit heerlijk.”

 

Max: “De pasvorm bevalt goed. Met mijn 1,89 meter zijn de mouwen ook mooi op lengte. Zowel de twee jassen aan elkaar geritst als de isolatiejas los vallen goed om het lichaam en dragen comfortabel. De hardshell valt vrij ruim wanneer ik deze zonder de isolatiejas draag. Voor een deel is dit logisch omdat er ruimte moet zijn om de binnenjas eronder te dragen, maar dat maakt de buitenjas in mijn ogen iets minder comfortabel om los te dragen.
 

Niet alleen de binnen- en buitenstof van beide jassen voelt prettig en toch robuust, ook de details als ritsen en knopen zijn top. Ze zijn stevig, drukken fijn aan en blijven goed zitten, maar zijn ook met een soepele beweging weer los te krijgen.


Het los en vast ritsen van de jassen gaat redelijk snel. De isolatiejas zit met twee ritsen en drie klittenbandsluitingen aan de hardshell vast. Het inritsen is zo gedaan en ook het vastmaken van het klittenband gaat soepel zodra je het lusje aan de binnenzijde van de hardshell hebt gevonden.”


Met een goed gevoel naar buiten

Bij het waterafstotend maken van jassen worden vaak pfc’s gebruikt. Pfc is een afkorting voor geperfluoreerde en gepolyfluoreerde chemicaliën. Deze voorzien jassen van een de waterafstotende laag, maar zijn slecht voor ons en onze planeet.

Pfc’s zijn geen natuurlijke stoffen en blijven daardoor lang rondhangen. Vaak komen ze vrij tijdens het productieproces of lekken van de kleding. Het duurt lang voordat de pfc-deeltjes zijn afgebroken en via de lucht en het water kunnen ze mijlenver reizen. Zo hebben wetenschappers zelfs pfc’s gevonden in afgelegen delen van Antarctica.
 

Gelukkig zijn er steeds meer milieuvriendelijke oplossingen voor het waterafstotend maken van je outdoorspullen want niet alleen een jas heeft deze beschermende laag. Ook bij tenten, ritsen en andere spullen die een waterafstotende werking hebben wordt gebruik gemaakt van pfc’s.
 

Sinds 2009 zet Fjällräven zich in om hun producten volledig pfc-vrij te maken. Alle Fjällräven-producten hebben een pfc-vrije impregnering en daar blijft het niet bij. Als onderdeel van het voortdurend verkleinen van hun ecologische voetafdruk zet Fjällräven zich in om pfc’s volledig uit hun collectie te bannen. En ze zijn er bijna! Lees hier alles over de duurzaamheidsinitiatieven van Fjällräven.

 




Comfort en bewegingsvrijheid
Karlijn:
“De jas heeft twee steekzakken, een zak die verstopt zit tussen de flap die over de rits gaat en bij de rits zit de napoleonzak. Deze zak vind ik ongelooflijk fijn, hij heeft de functie van een binnenzak maar je hoeft er je jas niet voor open te ritsen. De capuchon is te verstellen en is niet gevoerd. Er zit een kleine verharde klep aan de capuchon zodat je een klein afdakje heb. Verder omsluit de capuchon goed en waait daardoor niet af.

 

De bewegingsvrijheid is prima in deze jas, het trekt nergens. Er zit een tweewegrits in waardoor je er prima mee op de fiets kan. Persoonlijk vind ik een kort jack fijner als ik actief bezig ben. Maar deze langere jas is wel warmer. De jas is best zwaar en best groot. Het is niet een jas die je zo even in je rugzakje stopt wanneer het warm is. Wel kun je dan de 3-in-1-functie gebruiken en de binnen- of buitenjas in je tas doen.”


Max: “Het comfort van deze jas is op en top. Hij zit lekker, de manchetten sluiten goed om de pols en het comfort in gebruiksgemak voelt natuurlijk.


Bewegen in de jas is comfortabel. Zowel als de binnenjas en de buitenjas aan elkaar zijn geritst, als los van elkaar. Om dit bij de hardshell nog iets aan te kunnen passen zit er een dubbele ritsrunner aan de rits. Hiermee kan de rits aan de onderkant een stukje worden opengezet. Dit maakt het fietsen en heuvelop lopen net iets prettiger.”

 

Waterdichtheid en ademend vermogen
Karlijn
: “De waterkolom is 10.000 mm en dat is goed voor zo’n twee tot drie uur in de regen, afhankelijk van hoe hard het regent. Voor wandelingen waar af en toe een bui valt en voor sneeuw is de jas heel geschikt. Ook voor alledaagse dingen zoals fietsen naar het werk en kortere stukken lopen in de regen.

 

De jas is winddicht en het ademend vermogen is goed. Je kunt de jas niet ventileren door ritsen onder de oksel. Maar met de koudere dagen waarop ik de jas draag is dat ook niet nodig geweest.”

 

Max: “De Visby is een ideale jas voor de commuter die op de fiets naar werk gaat, tijdens de lunch een wandeling maakt of in z'n vrije tijd geniet van een mooie wandeling van een dagdeel. De waterkolom van 10.000 mm is in deze situaties voldoende in de meeste omstandigheden. Aspecten als het wel of niet dragen van een zware tas spelen hierbij natuurlijk ook nog een rol, maar in principe houdt deze jas je goed droog in de zojuist genoemde situaties.
 

Wanneer ik beide jassen in elkaar draag ademt het bij een rustige tot normale inspanning voldoende. Bij een hogere inspanning (heuvelop lopen bijvoorbeeld) is dit beperkt. Naar mijn idee logisch gezien het feit dat het samen een goed gevoerde en winddichte jas is. De jassen los van elkaar ademen zeker beter bij hogere inspanning, maar het ademend vermogen blijft een beetje beperkt in een hardshell als deze.
 

De jas is goed winddicht. De hardshell houdt de gure wind goed tegen. De opening van de kraag en capuchon is wel wat ruim. Dit is het voornaamste tochtgat in deze jas. Het dragen van een Buff of een sjaal werkt hier perfect voor. In het voorjaar is dit tochtgat juist ook wel lekker om te hebben zodat het wat beter ventileert. De isolatiejas op zichzelf houdt de wind ook behoorlijk tegen. Wel iets minder dan de hardshell en ook is hij wat korter waardoor er wat meer wind van onderaf kan komen. Maar het doet zeker een goede zaak!”


Aanrader?
Karlijn:
“Het is een prachtige jas, prima als winterjas voor alledaags gebruik en op de koudere dagen voor wandelen of fietsen. Als je net als ik een jas wilt waar je jaren mee kunt doen en het belangrijk vind dat de ecologische voetafdruk laag is dan is dit zeker een aanrader.”

 

Max: “Deze jas raad ik zeker aan wanneer iemand opzoek is naar een comfortabele jas voor dagelijks gebruik en korte tochten door de natuur. Doordat je de binnenjas los kunt ritsen heb je meteen twee jassen die samen en los van elkaar in bijna alle weersituaties te gebruiken zijn. Van een stuk wandelen met de hond tot het fietsen naar werk, dit is een jas die jou goed beschermt. Wat het weer ook brengt.” 

Zo geniet je langer van je Fjällräven-jas

Door je jas goed te onderhouden, vergroot je de levensduur en kun je er langer van genieten. En dat is goud waard! Met onderstaande tips van Buitenexperts Karlijn en Max blijft je Fjällräven-jas topfit.

  •  Was je waterdichte jas altijd met een technisch wasmiddel, zoals Buitenmens Care. Deze tast de waterafstotende laag van je jas niet aan. Ook wasverzachter is uit den boze.
  • Naast wassen is het ook belangrijk om je jas op z’n tijd te impregneren. De waterafstotende laag slijt langzaam bij gebruik. Impregneren kun je zowel wassend als sprayend doen. Zo parelt het water weer mooi van je jas af en behoudt het ademend vermogen.
  • Haal bij het wassen en onderhouden van de Visby het leren hangertje van de ritsrunner van de hardshell en smeer er een beetje leerwax op. Dit voorkomt uitdroging en houdt het leer mooi. 

Altijd in je (weers)element

Zo, tijd om je jas van de kapstok te pakken en op pad te gaan! Wat dacht je van deze vijf plekken waar je de mooiste boswandelingen maakt of deze tien wandelroutes langs de kust?
 

Wat je ook van plan bent, met de Visby 3-in-1-jas van Fjällräven ga je beschermd en warm op pad. Check de complete collectie van Fjällräven online of kom langs in een van onze winkels. Onze Buitenexperts helpen je graag bij het vinden van de juiste jas zodat je altijd in je (weers)element bent! 😊

 

Cookies voor jouw ervaring

Bever.nl maakt gebruik van marketing, analytische en functionele cookies en vergelijkbare technologieën. Ook derden en sociale netwerken kunnen cookies plaatsen via onze website. Als je op “accepteren” klikt, ga je hiermee akkoord. Je kan voorkeuren ook wijzigen en wij slaan jouw keuze twee jaar op. Direct je keuze wijzigen? Dat kan via de cookie policy button onderaan alle pagina's.