10 mooie wandelroutes langs de Nederlandse kust (die je niet mag missen)

Het geluid van rollende golven, het beeld van duikende meeuwen en een zilte bries door je haar… Een strandwandeling zorgt áltijd voor ontspanning. Van Zeeland tot Terschelling: dit zijn 10 mooie kustroutes in Nederland.

 

In ieder seizoen heeft de Nederlandse kust z'n eigen charme. Waai lekker uit in de herfst en de winter, geniet van het voorzichtige voorjaarszonnetje in de lente en ervaar het ultieme zonvakantiegevoel in de zomer. Wanneer je ook gaat wandelen aan het strand en wat het weer ook doet: prachtige uitzichten over onze kustlijn krijg je gegarandeerd. Dit zijn 10 mooie wandelingen door het Nederlandse duinlandschap en bossen bij de zee, plus 3 rolstoelvriendelijke locaties en routes langs de kust!

1. De Panroute in Voornes Duin, bij Rockanje (Zuid-Holland)

Een prachtige kustwandeling door een van de meest soortenrijke duingebieden van West-Europa. Voornes Duin vind je op het Zuid-Hollandse Voorne-Putten, dat op een klein half uur rijden van Rotterdam ligt. De wandelroute voert deels door open duin met stuivend zand. Het afwisselende duingebied bestaat uit uitgestrekte duinen, natte duinvalleien, moeras, bos en stille duinmeertjes waar je bijna gegarandeerd libellen en de rugstreeppad zult zien.
 

Lengte: 2,9 kilometer

Startpunt: parkeerplaats Panweg, Rockanje

Meer informatie: natuurmonumenten.nl

2. Heerenduinen, Nationaal Park Zuid-Kennemerland (Noord-Holland)

Een route over hoge duintoppen met fantastisch uitzicht en door bossen met eeuwenoude eiken. Geniet tijdens deze strandwandeling van Natuurmonumenten van het duinlandschap in Heerenduinen. Dit landgoed ligt in Nationaal Park Zuid-Kennemerland, vlakbij IJmuiden. Onderweg zie je misschien wel een ree of een vos of ontmoet je een van de grote grazers; een konikpaard of een Schotse hooglander.

 

Lengte: 4,5 kilometer

Startpunt: ingang Heerenduinen, IJmuiden

Meer informatie: natuurmonumenten.nl


Waterproof wandelpret

Wanneer je ook naar de kust gaat, een fijne waterdichte schoen met goede grip komt altijd van pas. De Cloudwander Waterproof van On biedt dankzij het waterdichte membraan bescherming tegen de branding én een regenbui. Ook fijn: het membraan blijft ademend en maakt de schoen niet te warm voor een zomerdag. Op de rubberen Missiongrip-zool trotseer je zonder problemen ieder landschap. Niet alleen omdat deze stevige grip biedt, maar ook dankzij het gesloten tussenzoolkanaal. Dit zorgt ervoor dat er minder snel vuil in vast blijft zitten. Handig!

 


3. Uitdagend! - Boswachterspad Noordsvaarder, Terschelling (Friesland)

Met zijn klimmen is deze strandwandeling op Terschelling, langs de Noordsvaarder, er een voor de echte diehards. Het is een pittige tocht door jong en dynamisch natuurgebied. Grote kans dat je op de strandvlaktes dwergsterns tegenkomt. Wat je zeker weten tegenkomt: stuivende duinen en het hoge duingebied dat langzaam dichtgroeit met duindoorn en kruidwild.

 

Lengte: 11 kilometer

Startpunt: veerterminal, haven West-Terschelling

Meer informatie: staatsbosbeheer.nl


3 rolstoelvriendelijke kustroutes

 1. Zuid-Holland: Hollands Duin
  Deze duinstrook tussen Wassenaar en Zuid-Holland is in 2016 verkozen tot mooiste natuurgebied van Nederland! Je vindt hier meerdere rolstoelroutes. De donkerblauw gemarkeerde Kattukse Duinroute bijvoorbeeld, die je 4 km over open duin en langs oude akkertjes leidt. En rolstoelroute Ockenburgh, waarbij je in 1,5 km rond Villa Ockenburgh en langs het hyacintenbos komt. Tip van een kenner: parallel aan de zee loopt een fietspad dat doordeweeks lekker rustig is!

 2. Texel: Paal 17
  Op het Texelse strand bij Paal 17 kun je als rolstoelgebruiker zelfstandig over het strand rijden. Hiervoor leen je bij de gelijknamige strandtent een zogenoemde Cadweazle: een rolstoel met stille, elektrische motor. Deze motor houdt zeker twee uur vol en zo kun je dus best een eind afleggen. Liever in je eigen rolstoel? De weg naar het strand is helemaal verhard en tot halverwege het strand liggen betonnen platen. 
   
 3. Domburg: Boulevard van Schagen
  Bij de strandpost van Stichting Strandexploitatie Veere huur je een Otto Bock Scoutcrawler. Eh, sorry? In deze stoel op rupsbanden zet je je eigen rolstoel. En dan kun je dus gaan waar je maar wilt! Als je maar binnen een uur weer terug bent om de accu op te laden. 

4. NS-wandeling Noord-Hollands Duinreservaat

Deze lange wandeling door het Noord-Hollands Duinreservaat in Castricum zit vol afwisseling. Je komt, naast strand en zee natuurlijk, door eikenbossen, over uitgestrekte duinvlaktes en langs verstilde meertjes.
 

Lengte: 15 kilometer

Startpunt: station Castricum

Meer informatie: ns.nl

5. Wielewalen bij Lauwersoog (Groningen)

Echt een kustroute voor vogelaars. Je zou zomaar de zeearend kunnen tegenkomen, die sinds een aantal jaar in het Nationaal Park Lauwersmeer broedt. En houd je oren gespitst voor de exotische liedjes van de schuwe wielewaal. Vergeet je verrekijker en vogelgids niet, want je gaat geheid veel vogelsoorten tegenkomen.

 

Lengte: 11 kilometer

Startpunt: Strandweg 11, Lauwersoog

Meer informatie: anwb.nl


Als je er dan toch loopt... Clean up!

Waarom het een goed idee is om tijdens het wandelen zwerfafval op te rapen, weten we inmiddels allemaal wel. Maar hoe maak je jouw cleanup-sessie tot een succes?

 • Ga op hoopjes zeewier en schelpen af. Hierin verstopt zich vaak meer afval dan je op het eerste gezicht ziet.
 • Probeer te ontdekken waar de hoogwaterlijn ligt; hier vind je afval dat is aangespoeld.
 • Bij de voet van de duin hoopt vaak ook veel afval op. Vergeet deze dus niet!
 • Draag handschoenen of gebruik een grijper en was na de cleanup goed je handen.
 • Je kunt een vuilniszak gebruiken om het afval te verzamelen, maar duurzamer is het om een herbruikbare zak te nemen. Bijvoorbeeld zo’n toffe ‘plunjezak’ van ikjut.nl! Deze is gemaakt van Bever’s oude banners. Naast dat de zak duurzaam is, is ‘ie comfortabel. Tijdens het jutten draag je ‘m op je buik zodat je er gemakkelijk afval in kunt gooien. Even niet rapen? Dan gooi je de tas gewoon over je schouder heen, je rug op.

O, enne… Houd je ogen ook open voor al het moois dat je in het zand ziet liggen: schelpen, haaieneieren, zeeklit… 


6. Vogels kijken in de Meeuwenduinen - Westenschouwen (Zeeland)

In de Meeuwenduinen wandel je een prachtige kustroute langs jonge duinen, zandverstuivingen en mooie vergezichten. Een must-do voor vogelliefhebbers, want er leven hier veel diverse vogels om te spotten. Zoals – jawel – verschillende soorten meeuwen, de veldleeuwerik en de nachtegaal. Camera mee, dus! Ook in de winter is dit een mooie wandeling.

 

Lengte: 12 kilometer

Startpunt: excursieschuur Staatsbosbeheer, Westerschouwen

Meer informatie: staatsbosbeheer.nl

7. De Seeting op Texel (Noord-Holland)

Wandel door de Texelse Duinen en de bosrand die erachter ligt. Op deze route ligt ook De Koog, die met z’n 25 meter de hoogste duin van Texel is. Geniet van prachtige, diverse uitzichten. Deze route is ook heel leuk om met de hond te lopen.

 

Lengte: 7 kilometer

Startpunt: bezoekerscentrum Ecomare, De Koog

Meer informatie: staatsbosbeheer.nl

8. Struinen door Meijendel (Zuid-Holland)

Bij Meijendel slinger je via avontuurlijke paadjes door duinen en bossen richting de zee. Vanaf bezoekerscentrum De Tapuit zijn er drie paaltjesroutes door Meijendel uitgezet, een gele (5 km), rode (3 km) en blauwe (3 km), waarbij de gele route rechtstreeks naar zee gaat. Deze routes kun je aan elkaar verbinden.

 

Wil je nog meer struinen – en nog minder mensen tegenkomen? Koop een Dunea-dagkaart voor een paar euro en je hebt toegang tot duingebied Kijfhoek & Bierlap. Dit is een ruig struingebied met heuveltjes, donkere drassige vennen, mossige vlaktes en valleitjes vol omgevallen bomen.

 

Lengte: 3 of 5 kilometer, of langer door de wandelingen met elkaar te verbinden

Startpunt: bezoekerscentrum De Tapuit, Wassenaar

Meer informatie: dunea.nl


Ik ga strandwandelen en ik neem mee...

Veel heb je niet nodig voor een mooie wandeling aan zee. Maar er zijn een paar dingen die toch wel héél fijn zijn om aan te trekken en mee te nemen. We zetten 10 wandelproducten voor je op een rij – van essentieel tot extra fijn.

 


9. Van Den Haag Centraal door Clingendael naar Scheveningen (Zuid-Holland)

Oók door Meijendel – en door het Haagse Bos, Clingendael, de Waalsdorpervlakte – voert deze kustwandeling naar het Scheveningse strand. Dit is een gevarieerde route door stadsparken en duingebied. Naarmate je dichter bij het strand komt, wordt de begroeiing minder en lager. Bij het aankomen op Scheveningen neem je voor de terugweg bij de halte Zwarte Pad de tram terug naar Den Haag Centraal.

 

Lengte: 14 kilometer

Startpunt: station Den Haag Centraal

Meer informatie: ns.nl

10. Duintoppentocht Schoorl (Noord-Holland)

Een prachtige tocht over de hoogste duinen van Nederland. Deze strandwandeling is in twee richtingen te maken: vanaf Buitencentrum Schoorlse Duinen in zuidelijke richting naar de Schoorlse Nok bij Bergen, en in noordelijke richting tot aan de Hondsbossche Zeewering bij Camperduin. In beide richtingen is de wandeling gemarkeerd met rode pijlen.

 

Lengte: 23 kilometer

Startpunt: Buitencentrum Schoorlse Duinen, Schoorl

Meer informatie: staatsbosbeheer.nl

Buiten begint bij Bever

Buiten is het altijd mooi! Daarom inspireren we je bij Bever graag om gedurende alle seizoenen de natuur op te zoeken. Bekijk daarom ons blog voor een dagelijkse dosis buiteninspiratie. Zo tippen we de mooiste onbekende wandelstreken (niet doorvertellen!), vertellen we je hoe je je wandelschoenen onderhoudt en helpen we je de perfecte verrekijker te kiezen. En kende jij deze wandelapps al?

 

Op zoek naar de juiste uitrusting voor je buitenavonturen? Kijk dan eens verder op onze webshop of bezoek een van onze adviespagina's, bijvoorbeeld voor een compleet wandeladvies of hoe je een dagrugzak kiest. We helpen je graag jouw perfecte gear te vinden! 

Cookies voor jouw ervaring

Bever.nl maakt gebruik van marketing, analytische en functionele cookies en vergelijkbare technologieën. Ook derden en sociale netwerken kunnen cookies plaatsen via onze website. Als je op “accepteren” klikt, ga je hiermee akkoord. Je kan voorkeuren ook wijzigen en wij slaan jouw keuze twee jaar op. Direct je keuze wijzigen? Dat kan via de cookie policy button onderaan alle pagina's.