10 wandelroutes langs de Nederlandse kust

Het geluid van rollende golven, het beeld van de duikende meeuwen en die bries door je haar… Nergens krijg je zo’n fris hoofd van als van een wandeling over het strand, náár het strand of in de buurt van het strand. En laat dit nu in Nederland heel goed kunnen! Van Zeeland tot Terschelling: dit zijn 10 mooie wandelroutes langs onze eigen kust.

Nederland is een supermooi land om al wandelend te ontdekken. We hebben goede wandelpaden met de prachtigste uitzichten over onze kustlijn. Dit zijn 10 mooie wandelingen door het Nederlandse duinlandschap en bossen bij de zee!

1. De Panroute in Voornes Duin, bij Rockanje (Zuid-Holland)

Prachtige wandeling door één van de soortenrijkste duingebieden van West-Europa. Voornes Duin ligt op het Zuid-Hollandse Voorne-Putten, een klein half uur rijden vanaf Rotterdam. De wandelroute voert deels door open duin met stuivend zand. Het afwisselende duingebied bestaat uit uitgestrekte duinen, natte duinvalleien, moeras, bos en stille duinmeertjes waar je bijna gegarandeerd libellen en de rugstreeppad zult zien.

Lengte: 2,9 kilometer
Startpunt: parkeerplaats Panweg, aan de Rondeweiweg in Rokanje

2. Heerenduinen, Nationaal Park Zuid-Kennemerland (Noord-Holland)

Een route over hoge duintoppen met fantastisch uitzicht en door bossen met eeuwenoude eiken. Geniet tijdens deze wandeling van Natuurmonumenten van het duinlandschap in Heerenduinen. Dit landgoed ligt in Nationaal Park Zuid-Kennemerland, vlakbij IJmuiden. Onderweg zie je misschien wel een ree of een vos. Of ontmoet je een van de grote grazers; een konikpaard of een Schotse hooglander.

Lengte: 4,5 kilometer
Startpunt: Ingang Heerenduinen, Heerenduinweg, 1971 JE IJmuiden

3. uitdagend! - Boswachterspad Noordsvaarder, Terschelling (Friesland)

Met zijn klimmen is deze wandeling langs de Noordsvaarder er een voor de echte diehards. Een pittige tocht door jong en dynamisch natuurgebied. Ontdek de strandvlaktes met broedende dwergsterns, de stuivende duinen en het hoge duingebied dat langzaam dichtgroeit met duindoorn en kruidwild.

Lengte: 11 kilometer
Startpunt: veerterminal bij de haven van West-Terschelling

4. Duinen & strand bij Castricum (Noord-Holland)

Lange wandeling door het Noord-Hollands Duinreservaat in Castricum zit vol afwisseling. Je komt, naast strand en zee natuurlijk, door eikenbossen, over uitgestrekte duinvlaktes en langs verstilde meertjes.

Lente: 19 kilometer
Startpunt: station Castricum

5. Lauwersoog (Groningen)

Dat de zeearend sinds enkele jaren in het Nationaal Park Lauwersmeer broedt is vrij bekend. Minder bekend is dat de schuwe wielewaal de wandelaar hier verrast met zijn exotische liedje. Natuurliefhebbers zitten sowieso goed op de tussen het struweel verscholen paden. Verrekijker, natuurgids en vogelgids niet vergeten dus, want het valt niet mee om de egelantier te onderscheiden van de duinroos. En wat zingt daar in het riet? Is dat de rietzanger of de rietgors?

Lengte: 12 kilometer
Startpunt: Strandweg 11, 9976 VS Lauwersoog

6. Vogels kijken in de Meeuwenduinen - Westenschouwen (Zeeland)

Prachtige wandeling langs jonge duinen, zandverstuivingen en mooie vergezichten. Een must-do voor vogelliefhebbers, want er leven hier veel diverse vogels om te spotten, zoals - jawel - verschillende soorten meeuwen, de veldleeuwerik en de nachtegaal. Camera mee, dus. Ook in de winter is dit een mooie wandeling.

Lengte: 12 kilometer
Startpunt: excursieschuur van Staatsbosbeheer aan de Kraaijensteinweg 140 in Westerschouwen. Vanaf daar kun je de wandelroute volgen aan de hand van gemarkeerde paaltjes.

7. De groene wandeling Slufter op Texel (Noord-Holland)

De groene wandeling rondom de slufter loopt door één van de mooiste natuurgebieden van Nederland, de Sluftervalei. Er lopen diverse wandelroutes door dit gebied. Op de kaart van Staatsbosbeheer zijn alle wandelingen aangegeven, maar eigenlijk heb je met de duidelijk gekleurde paaltjes geen kaart nodig. De tocht voert langs de duinenrand aan de ene zijde en het vlakke (natte) deel van de slufter aan de andere kant van het pad. Vanaf Paal 28 kom je halverwege over het duin aan de noordkant van de slufter.

Lengte: 7 kilometer
Startpunt: Strandpaviljoen Paal 28 - tevens een mooi eindpunt 

8. Struinen door Meijendel (Zuid-Holland)

Tussen Hoek van Holland en Langevelderslag ligt een van de mooiste natuurgebieden van Nederland: de Hollandse Duinen. Bij Meijendel slinger je via avontuurlijke paadjes door duinen en bossen richting de zee. Vanaf bezoekerscentrum De Tapuit zijn er drie paaltjesroutes door Meijendel uitgezet, een gele (5 km), rode (3 km) en blauwe (3 km), waarbij de gele route rechtstreeks naar zee gaat.  Deze routes kun je aan elkaar verbinden.

Wil je nog meer struinen - en nog minder mensen tegenkomen? Koop (ook in de Tapuit) een Dunea-dagkaart voor een paar euro en je hebt toegang tot de Kijfhoek en Bierlap. Dit is een ruig struingebied met heuveltjes, donkere drassige vennen, mossige vlaktes en valleitjes vol omgevallen bomen.

Lengte: 3 of 5 kilometer, of langer door de wandelingen met elkaar te verbinden
Startpunt: bezoekerscentrum De Tapuit, Meijendelseweg 40-42, 2243 GN Wassenaar

9. Van Den Haag Centraal door Clingendael naar Scheveningen (Zuid-Holland)

Oók door Meijendel - en door het Haagse Bos, Clingendael, de Waalsdorpervlakte - voert deze wandeling naar het Scheveningse strand. Dit is een gevarieerde route door stadsparken en duingebied. Naarmate je dichter bij het strand komt wordt de begroeiing minder en lager. Bij het aankomen op Scheveningen neem je voor de terugweg bij de halte Zwarte Pad de tram terug naar Den Haag Centraal.

Lengte: 14 kilometer
Startpunt: station Den Haag Centraal

10. Duintoppentocht Schoorl (Noord-Holland)

Een prachtige tocht over de hoogste duinen van Nederland. De wandeling is in twee richtingen te maken: vanaf Buitencentrum Schoorlse Duinen in zuidelijke richting naar de Schoorlse Nok bij Bergen, en in noordelijke richting tot aan de Hondsbossche Zeewering bij Camperduin. In beide richtingen is de wandeling gemarkeerd met rode pijlen.

Lengte: 20,4 kilometer - op verschillende plekken in te korten
Startpunt: Buitencentrum Schoorlse Duinen, Oorsprongweg 1 (navigatie-adres: Heereweg 62), Schoorl

Bij een strandwandeling is het belangrijk om je ogen te beschermen tegen de zon. Ontdek alles wat je moet weten over zonnebrillen. Of… ga terug naar het blog.