Dit zijn de tofste buitenactiviteiten om met je hond te doen

Hondenmensen zijn buitenmensen. Natuurlijk kijkt niet iedere hondenbezitter er elk moment van de (regenachtige) dag naar uit om weer een rondje te maken. Gelukkig is er veel méér mogelijk dan de dagelijkse wandelingen! Wat dacht je van fietsen, suppen of zelfs klimmen met je hond? Wij laten je samen met Ruffwear - een merk gespecialiseerd in outdoor-gear voor honden - zien welke buitenactiviteiten supertof zijn om samen met je hond te ontdekken en welke uitrusting je nodig hebt. En jij kan één van die mooie outdoor-musthaves voor je hond winnen!

Niet voor niets is het ‘je bent veel meer buiten!’ het meest gehoorde – en door ons toegejuichte 😉 – voordeel van het hebben van een hond. Naast dat samen bewegen goed is voor je hond, worden jullie als team er ook beter van: door elkaar uit te dagen met nieuwe activiteiten en veel op elkaar in te spelen, leren jullie elkaar nog beter te begrijpen.

De populaire hondenrassen in Nederland zijn allemaal vrij actief van aard en gericht op hun baasjes. Genoeg redenen dus om eens een nieuwe gezamenlijke hobby uit te proberen! Wat denk je bijvoorbeeld van één van deze 👇?

Hardlopen met je hond

Een toegankelijke, maar superactieve vorm van bewegen is samen hardlopen. Bij veel hondenrassen zijn alleen de dagelijkse uitlaatrondes niet voldoende om aan hun bewegingsbehoefte te voldoen. Kies je af en toe voor een uitdagender tempo, dan zit je qua afwisseling in ieder geval goed. Al snel zul je merken dat het vrije gevoel van het met je hond over onverharde paden rennen, met niets te vergelijken is!

Dé musthave bij hardlopen met je hond: Roamer Leash hardlooplijn

Samen hardlopen kan ook écht samen met dit riemsysteem waarbij de riem van je hond aan jouw taille bevestigd wordt. Zo heb jij een ‘handsfree riemervaring’ en je hond alle gelegenheid om bij jou in de buurt mee te rennen. De Roamer Leash hardlooplijn is bijzonder sterk en heeft een gebruiksvriendelijke gesp aan de zijkant.

Tip: verken de hardlooproute eerst een keer zelf

Aan uitdagende hardlooproutes geen gebrek: pak een willekeurige routekaart en bekijk de off-road paden. Zie je iets dat je geschikt lijkt, overweeg dan de volgende specificaties:

  • Afstand van de route
  • Type terrein en ondergrond
  • Toegankelijkheid: kun je overal goed doorrennen?
  • Geschatte drukte op het pad
  • Regels met betrekking tot het aanlijnen

Bij je eerste keer samen rennen begin je het beste op een relatief rustige en vlakke onverharde weg, en houd je de run qua duur ook wat korter. In de loop van de tijd kun je het uithoudingsvermogen van je hond langzamerhand opbouwen.

Hiken of langere trektochten maken met je hond

Samen met je hond een avontuurlijke (meerdaagse) wandeling maken kán de perfecte buitenactiviteit zijn. Hier heb je niet per se een ruig berglandschap voor nodig: ook in de buurt van het strand en de duinen kun je goed hiken, en ook veel Nederlandse bossen hebben mooie hoogteverschillen. Wel is enige voorbereiding een vereiste, dus neem de volgende dingen in overweging.

Langzaam opbouwen

Eén ding om in je achterhoofd te houden: jouw trouwe kameraad zal altijd zijn best doen om je bij te houden – ook als dat eigenlijk niet lukt. Daarom is het belangrijk dat jij realistisch bent over wat je van je huisdier vraagt. Als je je hond kennis laat maken met een activiteit, bouw het uithoudingsvermogen dan rustig op. Begin langzaam, vooral als je ze blootstelt aan ruig en steil terrein, en gun ze veel tijd om te rusten.

Houd rekening met het terrein en het weer

Zelfs als je hond gewend is aan lange tochten dan kan een verandering in het weer de trip een stuk zwaarder maken. Kijk daarom van tevoren naar wat de weersvoorspelling is en pas je plan erop aan.

Let op ongedierte

Helaas is buiten zijn het terrein bij uitstek om ongedierte zoals teken en vlooien op te doen, dus zorg dat zijn inentingen up-to-date zijn en controleer hem na thuiskomst grondig.

Er zijn nog veel meer zaken die goed zijn om ter overweging te nemen voordat je een (meerdaagse) hike plant voor jullie samen. Bekijk hier onze eerder gedeelde tips ter voorbereiding voor hiken met je hond.

Dé musthave voor je hond tijdens deze activiteit, is de Webmaster Harness. Een veilig, ondersteunend, multifunctioneel harnas waarmee je hond perfect kan manoeuvreren over obstakels.

  

Hondenmanieren

Zelfs in gebieden waar de hond niet aangelijnd hoeft te lopen, zullen jullie je aan bepaalde manieren moeten houden. Zorg dat je altijd een riem bij je hebt voor het geval er iets onverwachts gebeurt. Per jaargetijde de regels die in natuurgebieden gelden om bijvoorbeeld vee en wild te beschermen, kunnen verschillen – zorg dat je ervan op de hoogte bent en leef ze na.

Ook het opruimen van jullie eigen rommel hoort erbij, en dan bedoelen we niet alleen snoeppapiertjes 😉. Hondenpoep kan zeer ongezond zijn voor andere dieren in de natuur, dus zorg dat je altijd poepzakjes bij je hebt en neem ze na het vullen mee naar huis of gooi ze in een daarvoor bedoelde afvalemmer.

  

Mountainbiken

Jep, ook dit kun je goed samen met je hond doen. Sterker nog, als hij er klaar voor is en je de juiste plekken uitkiest, zal je hond mee rennen in deze snelheid, fantastisch vinden. Let wel, hoe makkelijk en natuurlijk fietsen voor ons is, je hond zijn spieren zullen aan deze nieuwe activiteit moeten wennen (net als ons lichaam wanneer wij iets nieuws proberen). Geef ‘m daarom in het begin voldoende rust, vooral op stukken die heuvelafwaarts gaan.

Je kunt beginnen met fietsritten met lange stukken omhoogklimmen. Het rustiger tempo maakt het voor je hond eenvoudig om je bij te kunnen houden – plus: het is een goede training voor jou om je fietsconditie weer wat op te krikken 😉. Bouw langzaam op naar langere ritten, een hoger tempo en langere snellere stukken bergafwaarts.

Van rennen krijg je dorst

Water helpt tegen pijnlijke spieren en oververhitting en voorkomt uitdroging. Iedere keer dat je dorst hebt, is je hond dit waarschijnlijk ook. Je kunt ‘m uit je waterzak laten drinken, maar als ‘ie stromend water niet goed kan opvangen, kies dan voor een opvouwbare voedingsbak (en neem extra water mee voor er in!).

Basisbehoefte bij het mountainbiken: een hond die goed naar je luistert

Het is wezenlijk dat je hond luistert naar basiscommando’s, voor de veiligheid van je hond, die van jou én die van andere fietsers. Maak je hond duidelijk dat het goed is om met jou over de trail te rennen, maar niét om andere fietsers achterna te rennen. Dit kun je trainen door te fietsen met je hond aan de riem en hem onderweg te corrigeren.

Mountainbike-musthave: Singletrak Pack rugzak voor je hond

Dé musthave voor het mountainbiken met je hond is de Singletrak Pack rugzak. Een slanke hydratatie-rugzak geschikt voor lange dagen op pad. Je vriend kan er twee (bijgeleverde) opvouwbare waterflessen in kwijt en heeft dan nog twee opbergvakken voor andere benodigdheden.

Klimmen

Er is niets leuker dan de bergen ingaan met je hond. Hij volgt je waar je ook gaat – en is misschien nog wel gekker op klimmen en klauteren dan jij. Wanneer je hond leert in je buurt te zijn en te blijven in een klimgebied, geeft dit je veel extra tijd en ruimte om jouw hobby te beoefenen.

Brave klimhond

Het is belangrijk dat je hond kalm en geduldig is in het klimgebied. Een hond die aan de riem trekt vormt een gevaar voor zichzelf en de geleider, zeker op moeilijke passages. Hij moet een aantal basiscommando’s kennen, zoals 'zit', 'hier', 'af', 'blijf' en 'volgen'. De hond mag niet achter vee of wild aanjagen en direct komen als je hem roept.

Creëer een comfortabel, fijn plekje in het klimgebied waar je hond lekker kan liggen. Voor eventuele afleiding of commando’s is het handig om voldoende snoepjes of brokjes bij je te hebben, als je hond op afstand even moet wachten en zitten.

Musthave voor de klimhond: de Knot-a-Leash hondenriem

Tijdens het klimmen wil je zeker weten dat je hond in de buurt blijft. Met de stevige, op klimmen geïnspireerde Knot-a-Leash hondenriem met goede grip, lukt dat gemakkelijk. Dankzij het reflecterende touw is je hond ook goed zichtbaar in omstandigheden met weinig licht.

Kamperen

De meeste honden zijn dag en nacht in huis bij hun baasjes, dus ook op (kampeer)vakantie. En waarom ook niet: op de camping heeft een hond de tijd van zijn leven. De hele dag buiten, waar genoeg te zien en te beleven is, met zijn eigen vaste plekje bij jouw tent om naar terug te keren. Niet voor niets is de hashtag #campingwithdogs zo mateloos populair op Instagram 😉.

Toverwoorden voor kamperen met je hond: water en schaduw

De beste basics tijdens een kampeervakantie zijn voor je hond: water en schaduw. Zorg dat er altijd voldoende water is, eventueel uit flessen als je het drinkwater van de camping niet vertrouwt. Schaduw creëer je met een tarp (of een parasol). Met een windscherm kun je hem daarnaast een eigen, rustig en afgeschermd plekje geven uit de wind.

Is je hond 'campingproof'?

Uiteraard houd je je hond op kampeerlocaties aangelijnd. Zorg dat je hond kan omgaan met situaties die hij op de camping kan meemaken: mensen die (ook in het donker!) langs jullie tent lopen, spelende en fietsende kinderen, rondvliegende ballen en andere drukte. Hier kunnen honden op aanslaan of er zelfs achteraan willen gaan – en daarbij komt dat honden op onbekend terrein vaak extra waaks zijn. Geen verkeerd idee dus om eerst een nachtje of weekendje proef te kamperen met elkaar!

Musthave tijdens het kamperen met je hond: Knot-a-Hitch Hitching Systeem

Dit intuïtieve systeem dat honden laat rondlopen terwijl ze aan de lijn blijven. Zo kunnen honden een nieuwe omgeving verkennen terwijl ze toch in de buurt blijven. Het Knot-a-Hitch Hitching Systeem kan tussen 2 bomen of palen worden bevestigd en creëert een ‘scharrelvrijheid’ tot 12 meter.

Andere (water)activiteiten met je hond: suppen, zwemmen en varen

En zo zijn er nog tal van buitenactiviteiten die je samen met je hond kunt doen, zowel buiten in het bos, op de camping als op en rondom het water.

Suppen met je hond

Je gelooft het niet, maar zelfs suppen kun je in principe goed met je hond doen. Middelgrote en grote hondenrassen zijn heel moeilijk terug te krijgen op een plank die in diep water ligt. Zorg dan ook altijd dat je hond een hondenreddingsvest draagt als hij met je wateractiviteiten gaat meedoen. En ook hier geldt weer: begin klein, oefen veel en bouw rustig op. Dan zul je versteld staan van wat je je hond allemaal kan leren!

Win een Ruffwear product naar keuze voor jouw hond

En, staan jullie al te kwispelen van enthousiasme om één van de genoemde activiteiten te gaan ondernemen samen? Dan is onze missie alvast geslaagd 💪.  

Hoe maak je kans?

🐶 Volg @bevernl op Instagram (als je dat nog niet deed, natuurlijk 😉).
🐶 Laat in de comments onder deze Instagrampost weten welke buitenactiviteit jij 't liefst zou uitproberen met je hond en waarom - doe dit uiterlijk zondag 14 juni.
🐶 Wacht samen met hondlief geduldig af. In de week van 15-19 juni maken we de (drie) winnaars bekend.

Benieuwd naar welke producten er nog meer zijn om jouw hond buiten een toptijd te bezorgen? Bekijk het hele assortiment van Ruffwear. Wil je advies over wat voor jouw hond het beste werkt? Onze buitenexperts (te vinden in onze winkels, aan de telefoon en online) helpen je graag!

Liever een good old ‘gewone’ lange wandeling maken met je viervoeter? Bekijk de mooiste Nederlandse plekken om samen met je hond te lopen of ga terug naar ons blog.

Cookies voor jouw ervaring

Bever.nl maakt gebruik van marketing, analytische en functionele cookies en vergelijkbare technologieën. Ook derden en sociale netwerken kunnen cookies plaatsen via onze website. Als je op “accepteren” klikt, ga je hiermee akkoord. Je kan voorkeuren ook wijzigen en wij slaan jouw keuze twee jaar op. Direct je keuze wijzigen? Dat kan via de cookie policy button onderaan alle pagina's.