6 merken die aan een betere wereld werken

Buiten is het altijd mooi, ongeacht het seizoen en de weersomstandigheden. Daarom is het belangrijk dat we goed voor onze natuur zorgen. Bij Bever vind je veel merken die duurzame producten ontwikkelen. Wat dacht je van kleding van gerecycled plastic bijvoorbeeld? In dit blog vertellen we je hoe deze merken te werk gaan en hoe ze bijdragen aan een betere wereld. 

 

Veel outdoormerken werken aan het verminderen van hun ecologische voetprint. Dat houdt in dat zowel het productieproces als de geproduceerde artikelen op een zo duurzaam mogelijke manier vormgegeven wordt. Door het gebruik van gerecyclede materialen, zoals plastic, én het recyclebaar maken van producten, verminderen we afval en zorgen we voor een zogenaamde kringloopeconomie. Op deze manier putten we geen grondstoffen uit maar hergebruiken we reststoffen voor nieuwe producten. Door te kiezen voor deze merken draag jij ook je steentje bij:

VEJA

VEJA is een duurzaam schoenenmerk voor reizigers, hardlopers en wereldverbeteraars. Dit Franse merk, dat opgericht werd in 2004, probeert bij de creatie van elk model zo min mogelijk de aarde te belasten. Duurzaamheid zit bij VEJA in de DNA. De oprichters van VEJA noemen het merk ‘hun project’, met de ene voet in design en de andere in maatschappelijke verantwoordelijkheid. Dit betekent: de Amazone beschermen, materialen upcyclen en transparant zijn over alles, van chemische tests tot lonen.

 

VEJA produceert schoenen met ecologische materialen en een eerlijk productieproces. Zo gebruikt het merk duurzaam katoen en 'wild rubber', en betalen zij de katoenboeren en medewerkers een eerlijke prijs. De leren schoenen worden gekleurd met plantenextracten en het mesh van de schoenen wordt gemaakt van gerecyclede plastic flessen. 

 

Bij VEJA staat het ‘upcyclen’ van materialen centraal. Upcycling bestaat uit het recyclen van materialen of producten die niet meer gebruikt worden, om er kwalitatief betere of nuttiger producten van te maken. De gerecyclede materialen die VEJA gebruikt – zoals plastic flessen, katoenafval uit de textielindustrie en gerecycled polyester – zorgen ervoor dat afval een tweede leven krijgt. Ook zorgt het hergebruiken van materiaal ervoor dat VEJA seizoensgebonden stoffen kan creëren: op basis van wat er op dat moment wordt gebruikt en weggegooid. 

 

VEJA maakt onderscheidt in drie verschillende soorten gerecyclede en getransformeerde materialen: 

 

B-Mesh: B-Mesh is een lichte, ademende en waterdichte stof wat volledig bestaat uit gerecycled polyester (polyethyleentereftalaat of PET). Het wordt gemaakt in Santo André, Brazilië, van plastic flessen die worden verzameld, gesorteerd en vervolgens worden omgezet in plastic vlokken. Deze vlokken worden samengeperst tot polyestervezels, die daarna gebruikt worden in de materialen van de schoen! Gemiddeld zijn er drie plastic flessen nodig om een paar VEJA-schoenen te maken.

 

Hexamesh: Hexamisch is een mesh-combinatie van twee aan elkaar gelaagde draden. De stevige basis is gemaakt van gerecyclede plastic flessen en de bovenste laag bestaat uit een laag breisel gemaakt van biologisch katoen. 

 

J-Mesh: J-mesh is gemaakt met een mix van jute, gerecycled katoen en gerecycled PET. Jute, een traditioneel Braziliaans materiaal, geeft de stof anti-statische en warmteregulerende eigenschappen.

 

Ook bij Bever vind je de duurzame schoenen van VEJA. De Venturi-sneaker bijvoorbeeld: bekijk maar eens wat voor bijzondere materialen de onderdelen van deze schoen heeft. Of de Condor 2-hardloopschoen, op deze bewust ontwikkelde schoen komt jouw liefde voor buiten zeker tot uiting.

Het adidas Terrex Myshelter Down jack neem je gemakkelijk mee op micro adventure

adidas

adidas is bewust bezig met het aanpakken van hun ecologische voetafdruk. Het merk heeft als doel om in 2024 volledig over te gaan op het gebruik van gerecycled polyester in hun producten. 

 

De toewijding van adidas komt tot leven via een Three Loop-strategie die zich richt op het creëren van drie categorieën duurzame producten:

 

De eerste categorie is de Recycled Loop -Made from Recycled Materials: producten gemaakt van gerecyclede materialen. Deze categorie wordt gekenmerkt door de volledig duurzame PRIMEBLUE en PRIMEGREEN prestatiestoffen. PRIMEBLUE bevat Parley Ocean Plastic, een stof gemaakt van plastic afval uit de zee, en PRIMEGREEN bevat geen nieuw-gemaakt plastic: beide bestaan volledig uit hergebruikt polyester. De hardloopschoen, adidas Ultraboost 21 is een mooi voorbeeld van een schoen met de PRIMEBLUE-technologie.

 

De tweede is de Circular Loop - Made to be Remade: producten waarvan de levenscyclus na elk gebruik voortduurt. Deze categorie draait om het maken van een product dat gemaakt is om opnieuw te maken. Dit vertaalt zich in het recyclen van alle elementen van een product en het vervolgens weer op te nemen in de toeleveringsketen.

 

De derde categorie is de Bionic Loop - Made with Nature. Deze categorie symboliseert de visie van adidas om een toekomst te creëren waarin elk product meerdere levens kan hebben en vervolgens kan terugkeren naar de natuur. Dit betekent dat materialen die niet per se gerecycled kunnen worden tot nieuwe producten, teruggegeven kunnen worden aan de natuur met minimale schade aan het milieu. Een voorbeeld hiervan zijn garen die biologisch afbreekbaar zijn: en of dat goed klinkt!

Odlo

Odlo ken je van het functionele ondergoed dat ervoor zorgt dat jij het nooit koud hebt tijdens je (winterse) strandwandeling, mountainbiketocht door de bossen of als je van de piste af sjeest.

 

Hun slogan ‘Be aware of what you wear,’ stimuleert je om bewust te worden van het belang van duurzaam geproduceerde kleding. Odlo streeft ernaar om in 2030 een volledig duurzaam merk te zijn. Het Odlo-logo, de propeller, vertegenwoordigt de drie kernwaarden van het merk: verantwoordelijkheid, actie en transparantie. Deze drie dimensies zijn essentieel in het produceren van duurzame producten. 

 

Voor hun Performance Warm Eco- en Active Warm Eco-lijn sportondergoed gebruikt ODLO gerecyclede PET-flessen en gerecycled polyester. 

 

De Performance Warm Eco-lijn, wat bestaat uit functionele shirts en broeken, is gemaakt van 100% gerecycled polyester, 90% gerecycled elastaan uit productieafval en 50% gerecycled polyamide uit productieafval. 

 

Het materiaal dat Odlo gebruikt in de Active Warm ECO-, de Active X-Warm ECO- en Active Warm Originals ECO-versies is 100% gerecycled, maar daar is de kwaliteit niet minder om! Om één Active Warm ECO-basislaag te produceren, gebruikt Odlo gemiddeld 13 gerecyclede PET-flessen van 0,5 liter. Een paar gebruikte flesjes frisdrank, en je hebt een nieuw kledingstuk!

 

Mocht jouw kledingstuk zijn langste levensduur hebben gehad, dan biedt Odlo het Take Back-programma. Odlo verzamelt kleding en zorgt ervoor dat alle onderdelen ervan worden verwerkt. Vooralsnog is het programma alleen beschikbaar bij fysieke Odlo-winkels in Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk, maar wellicht staat er in de toekomst uitbreiding op het programma. Het mooie is ook nog eens dat de kleding en spullen die je in kunt leveren van (bijna) elk merk mogen zijn! 


Bever Buiten-Gebruikt

Hoewel je meestal naar Bever komt om nieuwe spullen aan te schaffen voor je volgende buitenavontuur, kun je ook je gebruikte buitenspullen bij ons inleveren. We weten namelijk heus wel dat met de verkoop van nieuwe spullen de wereld niet per se een schonere plek wordt. Daarom proberen we je gear altijd eerst te repareren. Maar soms zijn je wandelschoenen of slaapzak toe aan hun pensioen. In zo’n geval kun je die spullen inleveren bij Buiten-Gebruikt, een speciaal recyclepunt in onze Bever-winkels. Met een goed gevoel naar buiten!

 

Meer over Buiten-Gebruikt en welke spullen je kunt inleveren lees je hier

BUFF

‘Reuse, reduce and recycle’ zijn sleutelprincipes in het productieproces van BUFF. Afgelopen jaar hebben zij meer dan 8 miljoen plastic flessen hergebruikt om veel van hun duurzame producten te vervaardigen. Acties zoals verminderen, hergebruiken en recyclen vormen een groot deel van het productieproces bij BUFF. Wij lichten de drie principes van BUFF voor je uit! 

 

Reuse: BUFF werkt samen met REPREVE® om een gerecycled polyesterweefsel voor hun producten te ontwikkelen - gemaakt van doorzichtige plastic flessen die anders op een stortplaats zouden zijn beland.

 

Reduce: BUFF is actief op zoek naar gelijkgestemde leveranciers die zich inzetten om het gebruik van natuurlijke hulpbronnen te verminderen. Alle leveranciers zijn daarom ondersteund door certificeringen en BUFF houdt zich aan ISO 14001 (de internationaal geaccepteerde standaard met eisen voor een milieumanagementsysteem).

 

Recycle: Alles wat BUFF niet kan hergebruiken in hun eigen processen, proberen zij op een andere manier te gebruiken. Het papier dat in hun ontwerpproces wordt gebruikt, wordt bijvoorbeeld geupcycled tot vloerbedekking voor auto's. 

 

Benieuwd hoe BUFF de plasticflessen omtovert tot producten? Dit zijn de stappen die een plasticfles doorloopt: 

 

1. Inzameling: Plastic flessen worden verzameld, gewassen en in flessenvlokken gehakt.

2. Voorbereiding: Geavanceerde REPREVE®-technologie maakt chips van gesmolten flesvlokken. 

3. Transformatie: Gesmolten chips worden in een mal geperst om gerecyclede vezels te maken.

4. Duurzame creatie: 100% gerecyclede vezels worden gebruikt om allerlei hoofd- en nekaccessoires te maken. 

 

De Coolnet® UV van BUFF bestaat uit voor 95% uit gerecycled plastic flessen én is speciaal ontwikkeld om je te beschermen tegen de zon. De Coolnet heeft namelijk een UPF van 50, waardoor je de hele dag beschermd wordt! Ook de BUFF Original is gemaakt van 98% gerecyclede plastic flessen en kun je altijd en overal gebruiken. 

Kom winkelen op afspraak

Buiten is pas echt genieten met de juiste producten. Daarom vinden wij het bij Bever extra belangrijk om jou te adviseren en je te helpen bij het kiezen van de juiste uitrusting. Benieuwd wat het beste aansluit bij jouw wensen en plannen? Kom dan winkelen op afspraak in een van onze winkels. Maak gemakkelijk online een afspraak en laat ons direct weten waarover je graag advies wilt ontvangen. Je kunt dan op de afgesproken tijd maximaal een uur lang producten bekijken en passen. En natuurlijk al je vragen stellen aan onze Bever Buitenexperts!


Picture Organic

Als kritische consumenten zijn we steeds bewuster bezig met het aanschaffen van nieuwe spullen. En terecht! Het productieproces en de ecologische footprint van een merk worden steeds belangrijkere factoren die we meenemen in onze beslissing.

 

Picture Organic Clothing is daarom een merk dat door steeds meer mensen wordt ontdekt. Picture Organic gebruikt 100% gerecyclede, organische of verantwoord verkregen materialen voor hun stoere, eigentijdse buitenkleding.

 

Het merk heeft als missie om mooie, functionele items te creëren die de klimaatverandering helpen bestrijden. Tegen 2025 wil Picture worden beschouwd als een merk dat actief bijdraagt aan de strijd tegen klimaatverandering. Om dit doel te bereiken, houden zij altijd hun drie belangrijke pijlers in beeld: duurzaamheid, innovatie en transparantie.

 

Het produceren van wintersportkleding is een proces dat over het algemeen niet het beste is voor buiten. De traditionele manier om een ski-jas te maken bestaat namelijk in grote lijnen uit het extraheren van olie.

 

Dat het ook ánders kan, bewijst Picture Organic Clothing. Sinds het merk in 2008 werd opgericht, gebruikt Picture gerecycled polyester uit plastic flessen. Maar omdat het altijd beter kan, blijft het team zoeken naar nieuwe oplossingen om niet afhankelijk te hoeven zijn van de olie. Een van deze oplossingen is bio-sourcing.

 

Bij bio-sourcing worden de bronnen uit de natuur gehaald. Denk hierbij aan het omzetten van planten die glucose (biet, suikerriet) of zetmeel (tarwe, mais) bevatten, in bio-mono-ethyleenglycol (Bio-MEG). Dit wordt gebruikt in plaats van de conventionele MEG die, wederom, uit olie gewonnen wordt.

 

De Surface JKT Jas van Picture is een toffe zomerjas die je ook in een Nederlands regenbuitje aankunt: hij is namelijk ingewaxt en windwerend. Of de Camba Stretch Shorts voor dames, wandelen in warm weer was nog nooit zo comfortabel. En het mooiste is: het materiaal is gerecycled!


Haglöfs

Hoewel de producten van Haglöfs een stempel achterlaten op de wereld, zijn ze vastbesloten om hun impact op mens en planeet te minimaliseren 😉. De eerste stap die Haglöfs daarin maakt, is het produceren van producten met een lange levensduur. Ook zijn ze constant bezig met het verkleinen van hun CO2-voetafdruk en het verspreiden van het woord over klimaatverandering. Maar, zoals Haglöfs zegt: er is meer werk nodig. 

 

Bij Haglöfs zijn ze overtuigd dat het mogelijk is om nieuwe manieren te vinden om hoogwaardige materialen te maken zonder impact op het milieu. Het doel van het merk is dat al hun producten duurzaam worden geproduceerd. Het gebruik van gerecyclede materialen is een goede manier om dit te bereiken. Wanneer er stof wordt gebruiken die gemaakt is van gerecyclede vezels, in plaats van nieuw geproduceerde vezels, verminderen we het gebruik van natuurlijke hulpbronnen en helpen we het minimaliseren van afval. Bovendien kost het minder energie en water om van hergebruikte vezels een nieuw kledingstuk te maken.

 

Hoe Haglöfs dit doet? Het label 'Sustainable Choice' brengt producten onder de aandacht waar zij het verst zijn gekomen in hun duurzaamheidsinspanningen. Bovendien gebruiken zij bluesign®-goedgekeurde materialen. 

 

Bluesign is een Zwitsers keurmerk. De belangrijkste onderdelen van het keurmerk gaan over zuinig en duurzaam omgaan met grondstoffen en zorgen dat er geen gevaarlijke stoffen en chemicaliën worden gebruikt. Producten waarbij alle materiaalkeuzes door Bluesign zijn gecontroleerd en akkoord zijn bevonden, dragen dus bij aan een duurzame productie en een beter milieu. Goed voor de planeet dus!

 

De Haglöfs Roc GTX Jas is dé jas voor elk seizoen. Hij beschermt je tegen weer en wind, heeft een toffe kleur en is ook nog eens gemaakt van honderd procent gerecycled polyester. Ook de Buteo is een jas van volledig gerecycled polyester. De jas biedt bescherming tijdens ruige weeromstandigheden en ziet er ook nog eens stoer en minimalistisch uit. 


Bever Buitenmens-collectie

Psst… Vanaf 22 april vind je een heel bijzondere nieuwe collectie bij Bever: de Buitenmens-collectie. Dit is een kledinglijn die volledig is gemaakt van gebruikte outdoorspullen die zijn ingeleverd in onze winkels. Je kunt dus een T-shirt kopen dat gedeeltelijk is gemaakt van jouw oude gear! De collectie is een unieke samenwerking tussen Bever en BlueLOOP en is een eerbetoon aan, zoals de naam al weggeeft, ‘de Buitenmens’. Houd onze website en socialmediakanalen goed in de gaten voor de laatste updates! 


Happy Earth Day to you


Cookies voor jouw ervaring

Bever.nl maakt gebruik van marketing, analytische en functionele cookies en vergelijkbare technologieën. Ook derden en sociale netwerken kunnen cookies plaatsen via onze website. Als je op “accepteren” klikt, ga je hiermee akkoord. Je kan voorkeuren ook wijzigen en wij slaan jouw keuze twee jaar op. Direct je keuze wijzigen? Dat kan via de cookie policy button onderaan alle pagina's.