Boswachterstip: wandelroutes die je niet mag missen deze zomer

Niemand kent de natuur beter dan de boswachters van Staatsbosbeheer. Deze échte kenners nemen je mee langs hun negen favoriete wandelroutes, zodat jij deze zomer de natuur op haar allermooist kan beleven!

  

Natuurlijk is het altijd genieten wanneer je te voet de omgeving verkent. Maar wanneer je dat ene verscholen zijpaadje ontdekt of de meest bijzondere planten en dieren tegenkomt, wordt je wandeling nóg leuker. Met de boswachterspaden van Staatsbosbeheer ben je verzekerd van deze verborgen pareltjes. Ga je mee op ontdekkingstocht?

1. Boswachterspad Koningsbelt – Sallandse Heuvelrug, Overijssel – 13 km

Verken het glooiende landschap van de Sallandse Heuvelrug tijdens een wandeling over het Boswachterspad Koningsbelt. Terwijl je wandelt, kun je genieten van prachtige uitzichtpunten die zijn ontstaan door de hoogteverschillen op de heide. Volg slingerende bospaden en wandel langs het hoogste punt in de omgeving, de majestueuze Koningsbelt.

 

Dit heidelandschap is het resultaat van eeuwenlang menselijk gebruik. Hier mochten schapen, geiten en koeien grazen en werden plaggen gestoken voor verschillende doeleinden. Er werd daarnaast zand en grind gewonnen en vanaf de late steentijd werden hier grafheuvels opgeworpen. Boswachter Ine Nijveld beschrijft het als een prachtig mozaïek van heide, gras, stuifzand, vennen, bomen en struiken. In de nazomer kleurt de heide hier prachtig paars. Zeker een bezoekje waard, dus! 


© Leo De Jong Fotografie, Sallandse Heuvelrug

2. Boswachterspad Ballooërveld – Drentsche Aa – 10 km

Boswachterspad Ballooërveld loopt door een ongerept stukje Drenthe. “Met een klein beetje fantasie waan je je hier in het Drenthe van eeuwen geleden. Op het Ballooërveld zie je namelijk veel historische sporen en vind je het oude landschap van 1900 nog terug,” zegt Boswachter Kees van Son. Op de top van de grafheuvel op de Galgenberg heb je een geweldig panoramisch uitzicht over de uitgestrekte heide. Alleen een kerktoren uit de 11e eeuw prijkt aan de horizon, waardoor deze plek bijna desolaat aanvoelt. Iets wat zelden voorkomt in Nederland.

 

In het voorjaar sieren orchideeën en dotterbloemen de oevers van beekjes en in augustus transformeert de heide in een prachtig, paars bloementapijt.


© Klaas Kanis, Boswachterspad Ballooërveld


Avonturen op het land en in het water met Salomon

Maak je klaar voor grenzenloze avonturen met de Salomon Techamphibian 5! Deze super veelzijdige schoen is speciaal ontworpen om je zonder gedoe over land en door water te laten gaan. Met z’n geavanceerde eigenschappen en handige functies is de Techamphibian 5 de perfecte metgezel voor avonturiers die altijd klaarstaan om nieuwe gebieden te verkennen. 

 

Wat maakt de Techamphibian 5 zo speciaal? Hier zijn een aantal redenen: 

  • Water erin, water eruit: Het bovenwerk is gemaakt van sneldrogende ademende materialen en is voorzien van anti-puingaas om te voorkomen dat ongewenst vuil en puin binnendringen. Bovendien is de buitenkant van de inlegzool is gemaakt van gerecycled koffiedik voor goede vochtregulatie en geurbestrijding. 
  • Uitstekende grip: De Contagrip®-zool van Salomon staat bekend om zijn ongeëvenaarde grip op verschillende oppervlakken. Rotsachtig terrein, modderige paden of natte ondergronden zijn geen probleem voor de Techamphibian 5. 
  • Eenvoudig aanpassen: Met het Quicklace™-vetersysteem kun je de schoenen snel en gemakkelijk aanpassen aan je voeten. Geen gedoe meer met losse veters of knopen. Trek gewoon aan de veter en je bent klaar om te gaan! 
  • Goede bescherming: De schoen is voorzien van een versterkte neus en een gestikte constructie op het bovenwerk om je voeten te beschermen tegen onverwachte stoten of schokken. 

Kortom: de Salomon Techamphibian 5 mag niet ontbreken tijdens je volgende (water)avontuur!  

 


3. Boswachterspad Posthuiswad - Kroon’s Polder – Vlieland – 7,5 km

Tijdens een wandeling over Boswachterspad Posthuiswad - Kroon’s Polder ervaar je de prachtige natuur van Vlieland op haar best. De route loopt langs het kwelder, het wad en de polders van Vlieland en is een waar vogelparadijs. Ook geniet je hier in de zomer van een zee van bloemen. Vanaf eind juli bloeit namelijk de lamsoor en kleurt de hele kwelder lila. Wandelend over de dijk langs Kroon's Polder kun je daarnaast diverse vogels observeren, zoals meeuwen, roerdompen, eidereenden en kiekendieven. De vroege ochtend is een ideale tijd om te wandelen en te luisteren naar de ontwakende natuur.

 

“Het sluippaadje is mijn favoriet”, verklapt boswachter Anke Bruin. “Al kronkelend wandel je door de kamperfoelie, struweel, duindoorn en spot je vlinders. Je weet nooit wat er na de bocht komt en bent omgeven door allerlei kleuren, geluiden en geuren. In de schemer ruik je de zoete geur van de bloeiende kamperfoelie.”



© Simone Wittgen, Boswachterspad Posthuiswad - Kroon’s Polder 

   

4. Boswachterspad Rottige Meente – Friesland – 16,6 km

Dit Boswachterspad loopt door het mysterieuze veengebied van Rottige Meente in Friesland. 

Voor deze pittige tocht kun je volgens Boswachter Manon van Wesel gerust een dag uittrekken. Een paar stevige, waterdichte schoenen dragen, is ook een goed idee. Het gebied kan namelijk drassig zijn en soms is de begroeiing zo dicht dat het bijna lijkt alsof je erop kunt staan. Kortom: een heel bijzondere plek. Boswachter Manon: “Hier vind je een rust die je bijna nergens meer vindt. Neem je tijd en ontdek de kiekendief boven de rietlanden en de purperreiger of zwarte stern langs de waterkant.” 



© Niels Rietveld, Vogelkijkhut Boswachterspad Rottige Meente

5. Boswachterspad Laarzenroute Ruurlo – Achterhoek, Gelderland – 6,1 km

Ontdek het Achterhoekse kampenlandschap tijdens een wandeling over het Boswachterspad in Ruurlo. Dwaal door schilderachtige graslanden, weidse heidevelden, weelderige bossen en vruchtbare landbouwgronden. 

 

Boswachter Dirk van den Brink nodigt je uit om je laarzen aan te trekken tijdens deze wandeling.  “Het Boswachterspad door het Achterhoekse kampenlandschap is een echte belevenis. Op sommige plekken kan het water wel 10 cm hoog staan.” 

 

Het is ook zeker de moeite waard om even stil te staan bij de waterplas die je tijdens de route tegenkomt. Vlinders en libellen dansen over het water en als je geluk hebt spot je in de vroege ochtend of tijdens de schemering een ree. 



© Hans van den Broek (Staatsbosbeheer), Boswachterspad Laarzenroute Ruurlo 

6. Boswachterspad Kollumeroord – Lauwersmeer, Groningen – 10 km

In de zomer is Boswachterspad Kollumeroord het best begaanbaar. Tijdens deze wandeling komen alle aspecten van natuurgebied Lauwersmeer aan bod. Ruigtes, rietvlaktes, bos en uitzichten over open water wisselen elkaar hier af. En in al dat moois word je ook nog omringd door honderden vogels. Volgens Boswachter Jaap Kloosterhuis heb je op dit Boswachterspad een van de mooiste uitzichten op de uitkijkheuvel bij het Zomerhuisbos. “Je ziet het Dokkumerdiep door het landschap kronkelen en kijkt uit over de Blikplaat en het Sennerplaat. Daar bewoont de zeearend zijn nest en huist de otterpopulatie.”



© Bert Ooms, ‘Jagende bruine Kiekendief’, Boswachterspad Kollumeroord


Paklijst voor de ultieme zomerwandeling


   

7. Boswachterspad Cartierheide – Kempen, Noord-Brabant – 7,2 km

Deze rustige route neemt je mee over de heide, door het bos en langs slingerende beekjes. Tijdens de wandeling heb je kans om verschillende diersoorten tegen het lijf te lopen. “De kleine parelmoervlinder, boomvalk en zwarte specht vliegen hier rond en in de zomer zie je de levendbarende hagedis voorbijkomen,” aldus Boswachter Erik Schram. 

 

Ook raadt Erik aan om even stil te staan bij het grote ven. Tijdens het voorjaar en de zomer is het broedseizoen en heb je zicht op allerlei soorten (water)vogels. En als je bij zonsopkomst of tijdens de schemering door het gebied wandelt, heb je kans dat de ree zich ook nog even laat zien.



© Janneke de Groot (Staatsbosbeheer), ‘Groentje’,  Boswachterspad Cartierheide

8. Boswachterspad Stulp en Kasteeltuin – Utrechtse Heuvelrug – 6 km

Volgens Boswachter Corien Koreman voelt de Stulpse Heide een beetje buitenlands aan. “Kom ’s morgens in de vroegte als de dauw er nog hangt en kijk uit over de heide in het ochtendlicht. Dan moet je jezelf echt even knijpen. In augustus is de wandelroute op zijn mooist. Als de heide in bloei staat is het hier als een sprookje.”

 

Dit Boswachterspad neemt je mee langs oude beukenlanen en prachtig heidegebied waar rustige Charolais koeien grazen. Ook mag je verrekijker niet ontbreken. Vanaf het uitkijkpunt kijk je namelijk uit over het Pluismeer en z’n talrijke watervogels. 


© Norbert Ruigendijk, Pluismeer, Boswachterspad Stulp en Kasteeltuin

9. Boswachterspad Kachelduin en Malote – Hollands Duin, Zuid-Holland – 7,6 km

Boswachterspad Kachelduin en Malote is een prachtige combinatie van bos en duingebied. De natte duinvalleien die je tijdens deze wandelroute tegenkomt zijn de thuisbasis van zeldzame duinbloemen, zoals parnassia en duizendguldenkruid. In de zomermaanden kun je deze bloemen in volle bloei bewonderen. Vanaf het uitzichtpunt op de Kachelduin heb je bovendien een geweldig uitzicht over zee, duinen en dennenbos. 

 

Boswachter Mark Kras tipt om vooral eens voor zonsopgang de duinen in te gaan. “Zittend op een duintop hoor je het geluid van de vogels langzaam opzwellen. Het duin ontwaakt.” 



© Toine Cornelissen (Aircarus), Boswachterspad Kachelduin en Malote 

Op wandelavontuur in de zomer

Waar zien we jou deze zomer? Naast deze negen prachtige wandelingen zijn er nog veel meer wandelroutes uitgestippeld door de boswachters van Staatsbosbeheer. Deel jouw favoriete zomerse wandelmomenten op Instagram, Facebook of TikTok met #buitenbegintbijbever.


© Headerbeeld: Isabella Merkestijn, Pluismeer, Boswachterspad Stulp en Kasteeltuin 

   

   

   

   

Cookies voor jouw ervaring

Bever.nl maakt gebruik van marketing, analytische en functionele cookies en vergelijkbare technologieën. Ook derden en sociale netwerken kunnen cookies plaatsen via onze website. Als je op “accepteren” klikt, ga je hiermee akkoord. Je kan voorkeuren ook wijzigen en wij slaan jouw keuze twee jaar op. Direct je keuze wijzigen? Dat kan via de cookie policy button onderaan alle pagina's.