Op deze paden beleef je de natuur op z'n allermooist deze zomer

Boswachterstip: wandelroutes die je niet mag missen deze zomer

Wil je de natuur op z’n allermooist beleven deze zomer? Volg de tips op van de boswachters van Staatsbosbeheer! Deze échte kenners nemen je mee langs hun 10 favoriete wandelroutes.

   

Natuurlijk is het altijd genieten geblazen wanneer je te voet de omgeving ontdekt. Maar wanneer je dat ene verborgen zijpaadje meepakt of geniet van de bijzonderste planten en dieren, wordt je wandeling nog nét wat leuker. Met de boswachterspaden van Staatsbosbeheer ben je van deze pareltjes verzekerd. Ga je mee op pad?

De Erfgoedroute voert langs nagenoeg alle typisch Drentse landschappen én verborgen schatten


© Niels van Tongerloo Fotografie & Drone, Boswachterspad Meeuwenduinen

1. Boswachterspad Erfgoedroute – Kop van Drenthe, Drenthe – 15 km

Nergens in Nederland vind je zoveel sporen van onze voorouders als in Drenthe. De Erfgoedroute voert langs nagenoeg alle typisch Drentse landschappen, zoals heide, beekdal en bos. Maar pas echt fascinerend zijn de overblijfselen uit een ver, ver verleden. Een deel van deze schatten is verborgen in de bodem, maar ook bovengronds vind je veel dat tot de verbeelding spreekt. Denk aan tientallen grafheuvels (tot wel 4000 jaar oud), raatakkers (ook wel celtic fields genoemd) en een meer dan 35 duizend jaar oud hunebed. Kortom: als natuur en cultuur érgens samenkomen, is het wel op dit boswachterspad!

2. Boswachterspad Meeuwenduinen – Schouwen-Duiveland, Zeeland – 12 km

Tijdens deze wandeltocht tussen de oude dennen van Westerschouwen en het robuuste open duingebied in Zeeland, ervaar je de rust en beleef je de dynamiek van de natuur. Zoals boswachter Marijke Lieman het mooi verwoordt: “Zon, rust en openheid vallen hier over je heen.” Hoe verder je de route volgt, des te meer rust je ervaart. Wandelend door het open duingebied en tussen de oude, Corsicaanse en Oostenrijkse dennen spot je de meest uiteenlopende dieren. Luister naar het geroffel van spechten, zoek naar de velduil en tapuit en spot reeën en damherten.

 

Vanwege de verscheidenheid aan diersoorten is het op deze route extra belangrijk om op de paden te blijven. Ook is dit boswachterspad van 15 maart t/m 15 juli niet volledig toegankelijk in verband met het broedseizoen. Bij de toegang van de duinen staat op borden aangegeven hoe je het pad kunt vervolgen.


Paklijst voor de ultieme zomerwandeling

Wat trek je aan en neem je mee voor je wandeling? We helpen je met een handige paklijst

2. Boswachterspad Doezumerstruun – Westerkwartier, Groningen – 9,3 km

Op boswachterspad Doezumerstruun in Groningen vind je de natuur op z’n mooist. In de zomermaanden vliegt de zeldzame Groene Glazenmaker-libelle af en aan in dit veenlandschap. De middellange route leidt je over zand, veen en klei. Trek dus je waterdichte wandelschoenen aan. Aangekomen op het trilveen voel je de grond onder je voeten letterlijk trillen. Spring op en neer en het is alsof je op een trampoline staat! Hiervandaan loop je door naar een bos, een afgelegen gebied waar je omringd wordt door de geluiden van de natuur. Zo lijkt de bewoonde wereld even heel ver weg.

   

4. Boswachterspad Landerumheide en Waterplak – Terschelling, Friesland – 6,1 km

Op dit boswachterspad langs de Landerumheide en Waterplak ontdek je de heide en duinen van Terschelling. Tussen de droge duinen vind je een spectaculair heidelandschap met natte duinvalleien en duinheide met struik-, dop- en kraaiheiden. De open plekken geven je een weids gevoel. De zomer is misschien wel hét seizoen om dit gebied te verkennen. Dan staat de bloemrijke vallei namelijk in volle bloei en hoor je zangvogels als de karekiet, rietzanger en blauwborst in de vroegte ontwaken.

In augustus is Boswachterspad Stulp en Kasteeltuin op z'n mooist: dan staat de heide in volle bloei


© Marco van de Burgwal, Boswachterspad Smokkelroute

5. Boswachterspad Stulp en Kasteeltuin – Utrechtse Heuvelrug, Utrecht – 6 km

Deze wandelroute over de Utrechtse Heuvelrug is dé reden om vroeg op pad te gaan deze zomer. Droom weg bij het uitzicht over de Stulpse Heide in het vroege ochtendlicht en ontdek wat de dauw met de natuur doet. Wandel tussen de koeien, speur naar de klapekster en verken de omgeving rond Kasteel Drakensteyn, het landgoed van Prinses Beatrix. In augustus is deze route op z’n mooist. De heide staat dan in bloei, waardoor je je waant in een sprookje.

6. Boswachterspad Smokkelroute – Baronie van Breda, Noord-Brabant – 9 km

Volg deze route en je treedt niet alleen in de voetsporen van de boswachter, maar ook in die van vroegere smokkelaars! Vroeger werd er veel gesmokkeld in dit gebied, waarover je alles kunt leren via de informatiebordjes langs de route.  

 

De Smokkelroute loopt over de Strijbeekse Heide in Noord-Brabant en voert je door zowel Nederland als België. Al waan je je soms in Afrika! Uitkijkend over de vlaktes met heide en vliegdennen ben je opeens ver van huis. Bij de Belgische grens verandert het landschap volledig en wandel je tussen de dreven, oude zeedennen en loofbomen. Het hoogtepunt voor boswachter Liza is echter het ven in de Goudberg: “Dit heeft elk seizoen iets magisch, maar in de zomer kleurt de heide betoverend paars.”


Bever Voetanalyse

Wandel op de perfecte wandelschoen

Genieten van je wandeling doe je natuurlijk pas écht op de juist wandelschoenen. Die vind je natuurlijk bij Bever! Dankzij onze jarenlange ervaring als wandelspecialist weten onze Buitenexperts alles van voeten en schoenen. Dit voetspecialisme breiden we uit met de Bever 3D-voetanalyse. Hiermee krijg je bij binnenkomst een volledige loop- en voetanalyse, zodat onze Wandelexperts jou passend advies kunnen geven.

 

Voordat we je voet analyseren, vragen we naar jouw doelen, activiteiten, ondergrond, ervaring, mate van demping, benodigde stabiliteit en eventuele klachten en blessures. Hieraan schenken we extra aandacht wanneer je uiteindelijk schoenen gaat passen. Vervolgens is het tijd voor de 3D-voetanalyse in vier stappen en de scanplaat. Op deze manier brengen we elk onderdeel van jouw voet in kaart en bepalen we de eigenschappen van jouw voet. Zo ga jij altijd met de perfect passende wandelschoenen naar huis!

 

Check hier in welke winkels je gebruik kunt maken van de 3D-voetanalyse.


   

7. Boswachterspad Arriër-Esch – Vechtdal, Overijssel – 9,4 km

“Tijdens een wandeling over het boswachterspad door de Arriër-Esch ga je terug in de tijd”, aldus boswachter Nico Arkes. En daar heb je geen tijdmachine voor nodig, alleen je wandelschoenen! Oké, en misschien een dagrugzak met waterfles en wat snacks.

 

Ontdek de oude schapenboet waar vroeger een ridderboer woonde en geniet van de verschillende nostalgische uitzichten over de gevarieerde landschappen. De route leidt je over zandverstuivingen, door stroomdallandschappen, jeneverbesstruwelen en kleinschalige agrarische landschappen. Nog niet overtuigd? Dan ben je dat vast als je hoort dat je ’s morgens kans hebt om een vos of hermelijn te zien! Een extra tip van de boswachter: “Neem een momentje bij de observatiehut. Hier kun je verschillende weidevogels zien, zoals de kievit, grauwe klauwier en wulp en heb je een prachtig, weids uitzicht over natuurgebied Junner-Koeland. Als je omhoogkijkt, zie je misschien zelfs een visarend vliegen!”

Cultuur en natuur komen samen op boswachterspad Balloërveld in Drenthe


© Klaas Kanis, Boswachterspad Ballooërveld

8. Boswachterspad Ballooërveld – Drentsche Aa, Drenthe – 9 km

De eeuwenoude karrensporen bij boswachterspad Ballooërveld doen denken aan drukke dag in de middeleeuwen en een tankgracht maakt de Tweede Wereldoorlog zichtbaar. Op grafheuvel De Galgenberg kijk je uit over de weidse, stille heide, die in augustus in volle bloei staat. De karrensporen steken met hun langgerekte banen duidelijk af in het paarse landschap. Met alleen een kerktoren uit de 11e eeuw die aan de horizon gloort, is dit gebied bijna desolaat te noemen. Het startpunt van de route is overigens meteen de moeite waard: de heideschapen vinden hier, in de Schaapskooi van Balloo, hun onderkomen.

9. Boswachterspad Kollumeroord – Lauwersmeer, Groningen – 10 km

Laat je omringen door honderden vogels, ruigtes, rietvlaktes en meer natuurschoon tijdens je wandeling over boswachterspad Kollumeroord. Hier komen alle aspecten van natuurgebied Lauwersmeer aan bod! Op de uitzichtheuvel bij het Zomerhuisbos vind je een van de mooiste uitzichten in de omgeving. Zie hoe de Dokkerumerdiep door het landschap kronkelt en kijk uit over de Blikplaat en Sennerplaat, waar de zeearend zijn nest bewoont en de otterpopulatie huist.

 

In de zomer is het gebied volgens boswachter Jaap het mooist én toegankelijkst. “In de winter zijn mensen weleens een schoen verloren…”

Boswachterspad Roosduinen en Landweerdijk is dé manier om Ameland te beleven


© Joeri Lamers, Boswachterspad Roosduinen en Landweerdijk

10. Boswachterspad Roosduinen en Landweerdijk – Ameland, Friesland – 7 km

Dé manier om Ameland te beleven: een wandeling over boswachterspad Roosduinen en Landweerdijk. Kijk je ogen uit in het grootste binnenduingebied van de Waddeneilanden en neem de variatie aan landschappen in je op. Je vindt in dit unieke gebied weidse uitzichten, verschillende soorten heide, libellen, meerdere vogelsoorten en Hereford runderen, die in de zomer door de duinen struinen. Vergeet niet een momentje van rust te pakken op de Ballumerstuifdijk. Vanaf daar heb je een prachtig uitzicht over het glooiende landschap.

Stoom jezelf klaar voor zomerse avonturen

Waar zien we jou deze zomer? Naast deze tien wandelingen zijn er nog veel meer wandelroutes uitgestippeld door de boswachters van Staatsbosbeheer. Deel jouw favoriete zomerse wandelmomentjes met ons via de hashtag #buitenisnooitverweg en wie weet delen wij jouw foto op onze Instagramfeed. Op onze Instagram- en Facebookpagina vind je ook dagelijks toffe buiteninspiratie. Vergeet ons dus niet te volgen om niets te missen!  


Headerbeeld: © Norbert Ruigendijk, Boswachterspad Stulp en Kasteeltuin

   

   

   

   

Cookies voor jouw ervaring

Bever.nl maakt gebruik van marketing, analytische en functionele cookies en vergelijkbare technologieën. Ook derden en sociale netwerken kunnen cookies plaatsen via onze website. Als je op “accepteren” klikt, ga je hiermee akkoord. Je kan voorkeuren ook wijzigen en wij slaan jouw keuze twee jaar op. Direct je keuze wijzigen? Dat kan via de cookie policy button onderaan alle pagina's.