Welke schoenen heb je nodig voor een langeafstandswandeling?

Je gaat een dagwandeling maken? Of gaat zelfs meerdere dagen te voet op pad? Gaaf! Met de juiste wandelschoenen aan je voeten wordt dat zeker weten genieten. Hier let je op bij het kiezen van wandelschoenen voor jouw langeafstandswandeling.

De ene LAW (langeafstandswandeling) is de andere niet, en dus doe je er goed aan om schoenen te kiezen die passen bij specifiek jouw wandelavonturen. We vertellen je eerst waar je op moet letten bij het kiezen en schetsen vervolgens drie scenario’s + schoenen die hierbij passen.

Hoelang ga je op pad?

Allereerst is het belangrijk om te bedenken hoelang achter elkaar je gaat lopen. Want dagen achter elkaar wandelen met alleen een nachtrust en korte pauzes tussendoor, dat vraagt om andere schoenen dan een ‘losse’ dagwandeling.  

Eén dag wandelen

Dagwandelingen vragen om een lage A-schoen. Laag, omdat je enkels en voeten meestal niet de steun van een hoge schacht nodig hebben tijdens een dagje wandelen, maar wél de bewegingsvrijheid die lage schoenen bieden. A-schoenen hebben een relatief soepele zool waardoor je voeten goed kunnen afrollen tijdens het lopen. Dit alles, plus het feit dat A-schoenen vrij licht van gewicht zijn, maakt ze perfect voor niet al te zware wandelingen. Ook voor stedentrips zijn A-schoenen perfect.

Meerdere dagen wandelen zonder zware rugzak

Ga je meerdere dagen wandelen, maar draag je daarbij geen zware rugzak? Ga dan voor een A/B-schoen. A/B-schoenen zijn hoger dan A-schoenen en geven hierdoor wat meer steun en stabiliteit dan A-schoenen. De zool is flexibel, maar heel geschikt voor heuvelachtig terrein. Op A/B-schoenen kun je ook prima lichte bepakking meedragen.

Meerdere dagen wandelen met zware rugzak

Zwaardere wandelingen met zware bepakking op je rug vragen om zwaardere schoenen. Schoenen uit de B-categorie zijn een goede keuze voor dit soort wandelingen. B-schoenen hebben een stijvere zool dan A- en A/B-schoenen. Deze zool geeft, samen met de hoge schacht, je enkels en voeten voldoende steun om dagen met zware bepakking op je rug te kunnen lopen. Om ervoor te zorgen dat je voeten zich nog kunnen afrollen, beweegt de zool nog wel wat mee.  

Op wat voor terrein ga je lopen?

Niet alleen de duur van je wandeling bepaalt welk type schoen je nodig hebt. Ook het soort natuurgebied dat je in gaat, weegt mee. 

Wandelen op het vlakke land

Voor wandelingen over vlak terrein zit je met A-schoenen meestal goed. Het ontbreken van heuvels en rotsachtige ondergrond maakt dat de meeste wandelaars geen behoefte hebben aan een stijve zool of hoge schacht. Volstaat zo’n lichte schoen, ga hier dan zeker voor – scheelt weer wat gewicht en vraagt minder inspanning van je voeten. 

Wandelen over vlak terrein en heuvels

Verwacht je wel wat heuvels tegen te komen maar geen échte rotsen, dan zit je met een A/B-schoen waarschijnlijk goed. De wat stijvere zool geeft je voeten grip op het ongelijke terrein; de hogere schacht biedt je enkels stabiliteit. Toch draag je nog relatief lichte schoenen. Gevalletje best of both worlds!

Wandelen in de bergen

Je raadt het al: wie de bergen in gaat, trekt het beste minimaal B-schoenen aan. Het ruigere terrein vraagt om de steun en stabiliteit van een stijvere zool en hogere schacht. Zeker als je een zware rugzak draagt. Voor de écht pittige tochten op hoge hoogten, ga je zelfs voor C- of D-schoenen.

Asfalt vs. zand

Bedenk ook altijd hoe hard de ondergrond is waarop je gaat lopen. Loop je veel op asfalt, zoek dan naar een schoen met slijtvaste loopzool (de onderste zool), bijvoorbeeld van kunststof en Vibram of Michelin. 

 

Check ook altijd even hoe het profiel van een wandelschoen eruitziet. Voor wandelingen over asfalt en bospaden heb je genoeg aan vrij oppervlakkige noppen. Let erop dat ze zo geplaatst zijn dat je je voet goed kunt afrollen. Noppen die onder de bal van de voet zitten en de vorm van honingraten of puntjes hebben, bieden grip op bijvoorbeeld zand en modder. Noppen van zachter materiaal zijn fijn als je de berging in gaat: ze geven extra demping en grip op (gladde) rotsen.


Je wandelschoenen onderhouden

Eenmaal fijne stappers gevonden, wil je hier zo lang mogelijk mee kunnen doen. De truc: goed onderhoud. Dat begint met je wandelschoenen op de juiste manier schoonmaken. Is niet ingewikkeld, maar er zijn een aantal dingen om op te letten.

 

Daarnaast is het belangrijk om het materiaal van je schoenen goed gevoed te houden en eventueel de waterdichtheid op peil te houden. Ook hier geldt: moeilijk is het niet, maar de juiste handelingen kunnen het verschil maken.

 

Zijn je schoenen kapot, dan kunnen we ze vaak nog voor je maken. We gebruiken hiervoor origineel fabrieksmateriaal. We maken je schoenen dus weer praktisch nieuw!  


Wat draag jij graag?

Er zijn genoeg richtlijnen te noemen voor het kiezen van wandelschoenen, maar uiteindelijk ben jij natuurlijk degene die beslist. Dus loop jij liever op een wat zwaardere schoen terwijl je wandelingen hier theoretisch niet om vragen, dan is er niemand die jou tegenhoudt. 


Vraag jezelf daarnaast af welke schoen-eigenschappen je prettig vindt. Waterdichte schoenen zijn prettig als je nattigheid verwacht, maar ze zijn vaak wel wat zwaarder en ademen doorgaans minder dan niet-waterdichte schoenen. Een andere overweging is die over het materiaal van de schoen. Leer, synthetisch, canvas; allemaal hebben ze voor- en nadelen die vaak samenhangen met persoonlijke voorkeuren. 

 

En dan is er nog de pasvorm. Deze is per merk verschillend. Lowa-schoenen sluiten vaak mooi aan op smallere voeten, terwijl Hanwag en Meindl ook voor bredere voeten heel geschikt zijn. Meindl's Comfort Fit-lijn heeft zelfs een extra brede leest. Hanwag ontwierp een collectie speciaal voor wandelaars met een hallux falgus (een 'knobbelteen'). 

Samenvattend: 3 scenario’s, 3x3 schoenen

1. Een etappe van het Pieterpad

Het Pieterpad is niet voor niets de bekendste LAW van Nederland. Deze route loopt dwars door het Oosten van ons land, van de Groningse Waddenkust tot de Sint-Pietersberg bij Maastricht. 

 

Loop je een vlakke etappe van het Pieterpad, bijvoorbeeld etappe 4 door het prachtige Nationaal Park Drentsche Aa, dan draag je ’t beste A-schoenen. Voor een etappe met wat heuvels, bijvoorbeeld etappe 10 van Ommen naar Hellendoorn, kunnen A/B-schoenen ook fijn zijn. Ga in ieder geval voor lichte, soepele schoenen.


Voorbeelden van goede wandelschoenen voor het Pieterpad:

 

Meindl Power Walker 2.0 Comfort Fit Gore-Tex: sportieve, lichte wandelschoen met brede leest. De schoen is waterdicht dankzij een Gore-Tex-voering, heeft een hoge teensprong voor soepele afwikkeling en een wat hogere torso-stijfheid. 

 

Lowa Innox Pro GTX Lo: waterdichte, multifunctionele allrounder, gemaakt van een robuuste kunststofmelange die maximaal draagcomfort biedt. 

 

Hanwag Gritstone II GTX: vooral het bovenwerk uit nubuck en Air-Mesch en de goed dempende Vibram Ultragrip II loopzool maken deze schoen uniek. Ook verkrijgbaar met bredere voorvoet.

2. De Edelherttrail

Deze lange wandelroute loopt van Harderwijk naar het Duitse Monschau en volgt zoveel mogelijk de route die edelherten ook zouden kiezen. Je doorkruist uiteenlopende natuurgebieden, van maasoevers tot het Zuid-Limburgse Heuvelland. 

 

Heb je voor je overnachtingen accommodaties geboekt en draag je dus geen zware slaapspullen mee, dan zijn A/B-schoenen stevig genoeg voor deze trail. De wat flexibele zool geeft je de bewegingsvrijheid die je nodig hebt; de hogere schacht juist de stevigheid. Heb je graag wat extra steun voor de heuvelachtige stukken, dan kun je natuurlijk ook voor B-schoenen kiezen.

 

Voorbeelden van goede wandelschoenen voor de Edelherttrail:

 

Lowa Innox Pro GTX Mid: dezelfde waterdichte, multifunctionele allrounder zoals hierboven genoemd, maar dan met een hogere schacht voor steun rondom de enkel.

 

Hanwag Banks GTX: de zool biedt goede grip op allerlei terreinen, goede demping en soepele afrol. De StraightFit Extra-uitvoering is wat breder aan de voorkant.  

 

Meindl Quebec Mid Gore-Tex Comfort Fit: heeft veel van de voordelen van de Hanwag Banks, maar is wat lager en breder.


Meer mooie lange wandelroutes


3. Huttentocht Skarvheimen - Aurlandsdalen

Tijdens deze huttentocht ontdek je in zes dagen het Noorse Aurlandsdal. Dit landschap staat bekend om zijn contrasten: van lieflijke dalen tot ruige steenvlaktes. En al overnacht je in hutten, je rugzak zal alsnog goed gevuld zijn met bijvoorbeeld kleding en voeding. Trek dus minimaal categorie B-schoenen aan voor voldoende ondersteuning en stijfheid. 


Voorbeelden van goede wandelschoenen voor deze huttentocht in Noorwegen:

 

Hanwag Tatra II GTX: met een bovenwerk uit een hoogstaande kwaliteit nubuck en een binnenvoering van Gore-Tex verzekert deze schoen je van stevigheid en waterdichtheid. Ook verkrijgbaar in Wide-leest.

 

Lowa Mauria Evo Gore-Tex: een robuust bovenwerk, een superstevige maar comfortabele zool, een waterdichte voering… Deze schoen heeft alles waar je op wilt kunnen rekenen in de bergen.

 

Meindl Bellavista: met memory foam in de schacht voor een goede hielfixatie en optimale pasvorm. De waterdichte voering houdt je voeten droog en de speciale binnenzool geeft veel demping en comfort.

Wandelen begint bij Bever

Om je wandelschoenen écht goed te kunnen kiezen, pas je ’t liefst eerst een paar exemplaren. Kom hiervoor naar een Bever-winkel bij jou in de buurt! Bever Buitenexperts staan voor je klaar om je persoonlijk te adviseren op basis van een uitgebreide 3D-voetanalyse en jouw verhaal. Vervolgens probeer je wat schoenen op ons parcours.

 

Bij Bever vind je ook wandeloutfits, rugzakken, drinksystemen, wandelstokken… Afijn, álles voor je LAW. Allemaal van hoge kwaliteit, zodat je het jaren en jaren kunt gebruiken. 

Cookies voor jouw ervaring

Bever.nl maakt gebruik van marketing, analytische en functionele cookies en vergelijkbare technologieën. Ook derden en sociale netwerken kunnen cookies plaatsen via onze website. Als je op “accepteren” klikt, ga je hiermee akkoord. Je kan voorkeuren ook wijzigen en wij slaan jouw keuze twee jaar op. Direct je keuze wijzigen? Dat kan via de cookie policy button onderaan alle pagina's.