Deze 8 Nederlandse trails moet je echt hebben gelopen

Nederland heeft duizenden kilometers aan prachtige wandelpaden. Van lange routes door de natuur tot afwisselende wandelingen door stad en uitgestrekte weilanden. En een aantal daarvan zijn zo mooi en bijzonder dat je ze echt niet wil missen! Samen met Fjällräven tippen we de acht tofste trails die je deze winter wilt lopen en geven duurzame tips voor het kiezen van een fijne -jas en winteroutfit. 

 

De trails op het lijstje bestaan uit diverse afstanden. Sommige daarvan zijn zo lang dat in één keer, in één dag wandelen, geen optie is. Vaak kun je dan kiezen voor dagetappes en die achter elkaar lopen in een wandelvakantie – onderzoek dan goed de beschikbare accommodaties om te overnachten in de buurt van de route – of los van elkaar plannen als dagvullende wandelingen. Begint het al te kriebelen? Lees snel verder!

1. Gelukkigerwijspad (125 km)

Een moderne pelgrimstocht van 125 kilometer in Midden-Nederland. Deze route begint in Amersfoort en keert daar via Doorn, Rhenen, Wijk bij Duurstede en Utrecht ook weer naartoe terug. Je wandelt door bossen, langs heidegebieden en stuifzanden, waarbij de beslotenheid van het bos plaatsmaakt vooropenheid van het rivierenlandschap langs de Rijn en de Kromme Rijn. Het pad komt door kleine dorpjes, maar ook door grote steden.  

 

Onderweg zijn er Meldpunten Geluksmomenten waar je een geschreven boodschap voor andere wandelaars kunt achterlaten en plekken waar een ‘GelukkigWijzer’ met denkstof opgehaald kan worden. 



2. Elfstedenpad (283 km)

Een streekpad dat de Friese Elfsteden verbindt. In het spoor van de Tocht der Tochten wandel je vaak langs het water. Je komt door uitgestrekte weidegebieden, langs de oevers van meren en door een landschap vol karakteristieke terpen. En al ben je een doorgewinterde schaatser en ken je het landschap op je duimpje, het Elfstedenpad heeft ook veel nieuws te bieden: het voert niet langs, maar dóór allerlei dorpen. Ook kun je in elk van de elf steden nog een historische rondwandeling maken. Het Elfstedenpad is 283 kilometer lang en opgedeeld in 46 goed bereikbare etappes.  




3 tips voor het kiezen van de ideale winterjas

Nu Koning Winter zich langzaamaan steeds meer laat gelden, is een goede winterjas onmisbaar. Samen met Fjällräven delen we drie tips om je te helpen bij het kiezen van de juiste winterjas.

  1.  Voor welke (buiten)activiteit ga je jouw jas gebruiken
    Ga je de beoogde jas gebruiken voor uitdagende trektochten of juist voor dagelijks gebruik? In beide gevallen ben je op zoek naar verschillende functies in de jas zodat deze het beste matcht bij jouw activiteit.

    Bij een trektocht komt een lichtgewicht en inpakbare jas goed van pas. Dons is daarbij een uitstekende keuze. Voor dagelijks gebruik weegt het gewicht van de jas letterlijk minder zwaar en is een veelzijdig jack ideaal. Deze beschermt tegen de weerselementen en is in de wieg gelegd voor zowel de stad als natuur.                                                                                                       
  2. Welke functies heeft jouw jas nodig?
    Jassen komen niet alleen in verschillende soorten en maten, maar ook met slimme functies. En ook deze kun je afstemmen op je activiteiten en gebruik. Als je regelmatig met een zware rugzak eropuit trekt, zijn verstevigde schouderstukken en een hoge waterdichtheid van de jas een groot voordeel. Daarnaast is het handig om te kijken naar de plaatsing en grootte van de opbergzakken en zorgen een verstelbare capuchon en manchetten voor een aansluitende pasvorm en extra portie bescherming tegen de kou. 

  3. In welke weersomstandigheden draag je jouw jas?
    Het winterse weer voorspellen is lastig, maar het helpt om een goed idee van het weer te hebben bij het kiezen van je jas. Voor nattere klimaten is dons een minder praktische keuze en is synthetisch materiaal of wol je beste vriend. Beide materialen zijn beter bestand tegen water en houden je ook warm als ze nat zijn. Voor droge maar koude dagen is dons weer de perfecte metgezel. Is het weer echt onvoorspelbaar? Dan kun je gaan voor een 3-in-1-jas. Doordat je ‘m op verschillende manieren kunt dragen, heb je altijd een antwoord op de wisselende buien van de weergoden.

3. Het Waterliniepad (350 km)

Deze route gaat langs de Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie. De wandeling is doordrenkt van historie! Hoewel je altijd dicht bij de Randstad bent, loop je steeds door prachtige natuur: langs Utrechtse pareltjes van de waterlinie zoals Fort Ruigenhoek, Fort Rijnauwen en Fort Vechten en door het schitterende waterlinielandschap op het Eiland van Schalkwijk.  

 

Lukt het om deze trail in één keer achter elkaar te lopen, dan is dat een topervaring. Natuurlijk kun je de verschillende wandeldagen ook los van elkaar plannen. Het zijn perfecte wandelingen om door het jaar heen stukjes van de twee verdedigingslinies te ontdekken. Trek je wandelschoenen aan en ontdek het grootste geheim van Nederland! 



4. Wandelroute Marker Wadden (verschillende korte afstanden)

Eén van de nieuwere stukjes Nederland: een groep natuureilanden die nieuw leven in het Markermeer brengen. Ontdek dit leefgebied voor planten, insecten, vissen en vogels. Een natuurparadijs waar je kan genieten van een strand, wandelpaden en vogelkijkplekken. 

 

Een deel van deze route gaat over vlonderpaden die door zandige en moerassige stukken lopen. Een ontdekkingsreis door nieuwe natuur waar de vogels om je heen vliegen.  








3x Fjällräven voor je winterse buitenavonturen








5. Stevige kuitenbijter: N70 (14,2 km)

Acht ‘bergen’, 375 hoogtemeters en een heleboel natuurschoon. Niet voor niets is de N70 een van de mooiste en uitdagendste trails van Nederland. De tocht van 14,2 kilometer trekt dwars door de uitgestrekte bossen nabij het Gelderse Berg en Dal. En bergen en afdalingen kom je onderweg in overvloed tegen.

De route van deze stevige kuitenbijter is goed aangegeven met groene markeringen en heeft meerdere startpunten. Pluspunt: onderweg kun je op verschillende plekken neerstrijken voor een welverdiende warme chocomel en pannenkoeken om van de winterse wandeling bij te komen. Onze tip: Pannenkoekenrestaurant De Duivelsberg.



6. IJsselpad (177 km)

Een lijnwandeling langs de IJssel vanaf de aftakking van de Rijn in Westervoort tot de monding bij Kampen. Het overgrote deel van de IJsselroute is nieuw. Waar er geen (mooier) alternatief was, lift de route mee op bestaande wandelroutes: het Hanzestedenpad, het Graafschapspad, het Trekvogelpad en het Maarten van Rossumpad. Alle etappes beginnen én eindigen bij een NS-station of een bushalte.




Bewust naar buiten: 3 tips voor een duurzame winteroutfit

Door bewustere keuzes te maken bij je aankopen, maak je een (schonere) wereld van verschil. Samen met Fjällräven delen we drie tips waar je op kunt letten bij het kiezen van je winteroutfit.

  1. Pfc-vrij
    Bij het waterafstotend maken van jassen worden vaak pfc’s gebruikt. Deze chemische stoffen zijn schadelijk voor mens en milieu en zijn slecht afbreekbaar. Hierdoor kunnen ze lang in de natuur rondzwerven en zich verspreiden via rivieren, zeeën en lucht. Gelukkig zijn er alternatieven om je outdoorproducten op een duurzamere wijze te impregneren. Alle producten van Fjällräven zijn voorzien van een pfc-vrije coating en hebben een milieuvriendelijke bescherming tegen de weerselementen.                                                                                                       
  2. Gerecyclede en duurzamere materialen 
    Ook de materiaalkeuze heeft een grote impact op de duurzaamheid van een product. Zo kun je kiezen voor een item dat is gemaakt van gerecycled polyester of nylon en zijn natuurlijke stoffen – zoals organisch katoen en Tencel – liever voor onze planeet. Daarnaast is het van belang om de herleidbaarheid van de stoffen te checken, vooral bij dierlijke producten zoals dons of wol. Fjällräven ziet nauwkeurig toe op hun toeleveringsketen om ervoor te zorgen dat al hun materialen goed te herleiden zijn en verantwoord geproduceerd. 

  3. Onderhouden en repareren
    De meest duurzame keuze is natuurlijk het product dat je al hebt. Kies daarom voor een kwalitatief item dat lang meegaat en goed te onderhouden is. Dit is een van de duurzaamste keuzes die je kunt maken. Fjällräven ontwerpt hun producten zodat deze makkelijk thuis zelf te herstellen zijn met een kleine reparatie en geeft tips hoe je je producten topfit houdt.  

7. Kort en pittig: wandelroute Sprengenberg (5,6 km)

Minder bekend, maar zeker niet minder mooi is het Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug. Dit mooie stuwwallandschap is begroeid met uitgestrekte bossen, glooiende heidevelden en vele planten en dieren als reeën, vossen en dassen. Met z’n relatief korte afstand (5,6 kilometer) lijkt dit wellicht een makkie, maar her en der worden je kuiten nog aardig op de proef gesteld. Ook het vermelden waard leuk: dit is één van Nederlands mooiste wandelroutes die ook met kinderen een aanrader is.



8. Dé bergwandeling van Nederland: Bever Dutch Mountain Trail (101 km)

Met 101 kilometer en 3000 hoogtemeters op de teller een pittige, meerdaagse hike door het landschap van Zuid-Limburg. De Bever Dutch Mountain Trail (BDMT) voert over de zeven hoogste toppen van Nederland.

 

Toegeven, de trail is zwaar maar tegelijkertijd ook zwaar in hoogtepunten. 😉 Onderweg geniet je namelijk van de mooiste uitzichten en verken je afwisselende natuurgebieden in het uiterste puntje van Nederland. En we hebben goed nieuws: de BDMT komt volgend jaar terug. Houd onze informatiepagina in de gaten voor de nieuwe datum van de BDMT 2024. Hier vind je ook de routes van de drie etappes. 




Jawoll!

Wol is lekker zacht, werkt als een natuurlijke thermosstaat en (groot pluspunt) blijft altijd fris ondanks grote inspanningen en je kunt er lang mee doen. Een wollen trui is dan ook de perfecte metgezel voor winterse dagen. Of je nu thuis lekker wegkruipt in je wollen sweater of ‘m draagt tijdens het hiken.
 

De wollen truien van Fjällräven zijn stuk voor stuk gemaakt van traceerbaar en verantwoord wol. Het dierenwelzijn en milieu staan bij het productieproces voorop. Zo ga je warm en met een goed gevoel de winter tegemoet. Jawoll! 


Hup, naar buiten!

Zo, hoog tijd om op pad te gaan! Wat je ook van plan bent, met de uitgebreide en duurzame collectie van Fjällräven heb je altijd een passend product voor je winterse buitenavonturen. Van jassen en truien tot mutsen en broeken. En als je eropuit trekt, zorg je met deze tips tijdens je buitenavontuur tegelijkertijd voor de natuur. Win-win!
 

Check de complete collectie van Fjällräven online of wandel langs een van onze winkels. Onze Buitenexperts helpen je graag bij vinden van de juiste producten. Enne, leuke bonus: ze zijn bepakt met tal van handige wandeltips en mooie routes. 😉


Cookies voor jouw ervaring

Bever.nl maakt gebruik van marketing, analytische en functionele cookies en vergelijkbare technologieën. Ook derden en sociale netwerken kunnen cookies plaatsen via onze website. Als je op “accepteren” klikt, ga je hiermee akkoord. Je kan voorkeuren ook wijzigen en wij slaan jouw keuze twee jaar op. Direct je keuze wijzigen? Dat kan via de cookie policy button onderaan alle pagina's.