Deze 8 Nederlandse trails moet je echt hebben gelopen – en zó gaat dat het lekkerst

Nederland heeft duizenden kilometers aan práchtige wandelpaden. Van lange routes door de natuur tot afwisselende wandelingen door stad en uitgestrekte weilanden. En een aantal daarvan zijn zo mooi, bijzonder of nieuw, dat je ze echt niet wil missen!  
 

Wij tippen je de mooiste, nieuwste en meest bekende trails die ons land rijk is. Sommigen daarvan zijn zo lang dat in één keer, in één dag lopen, geen optie is. Vaak kun je dan kiezen voor dagetappes en die achter elkaar lopen in een wandelvakantie – onderzoek dan goed de beschikbare accommodaties om te overnachten in de buurt van de route – of los van elkaar plannen als dagvullende wandelingen. Oók tippen we je samen met schoenenspecialist Meindl met welk type schoenen en voorbereiding je het meest optimaal geniet van deze wandel-parels in eigen land.

1. IJsselpad (177 km)

De route: Een lijnwandeling langs de IJssel vanaf de aftakking van de Rijn in Westervoort tot de monding bij Kampen. Het overgrote deel van de IJsselroute is nieuw. Waar er geen (mooier) alternatief was, lift de route mee op bestaande wandelroutes: het Hanzestedenpad, het Graafschapspad, het Trekvogelpad en het Maarten van Rossumpad. Alle etappes beginnen én eindigen bij een NS-station of een bushalte.

 

Meer info en routebeschrijvingen per etappe vind je via ijsselpad.nl.  

2. Elfstedenpad (283 km)

Een nieuw streekpad dat de Friese Elfsteden verbindt. In het spoor van de Tocht der Tochten wandel je vaak langs het water. Je komt door uitgestrekte weidegebieden, langs de oevers van meren en door een landschap vol karakteristieke terpen. En al ben je een doorgewinterde schaatser en ken je het landschap op je duimpje, het Elfstedenpad heeft ook veel nieuws te bieden: het voert niet langs, maar dóór allerlei dorpen. Ook kun je in elk van de elf steden nog een historische rondwandeling maken. Het Elfstedenpad is 283 kilometer lang en opgedeeld in 46 goed bereikbare etappes.  

 

Meer informatie over het Elfstedenpad vind je op wandel.nl.

De juiste wandelschoenen: voor nog meer wandelplezier

De zoektocht naar jouw perfecte wandelschoen levert je gegarandeerd veel extra wandelplezier op. Er komt veel kijken bij het vinden van de ideale schoenen, wij helpen je graag op weg.

Vind je ideale schoenen in 3 stappen

Samen met Meindl adviseren we je om deze drie stappen te volgen.

1. Activiteit en wandelterrein

Bedenk voor welke activiteit je de wandelschoen wilt gebruiken: wandel je meestal op vlak terrein of ga je vaker de bergen in? Ga je op oneffen ondergrond lopen of vooral op vlakke gebaande paden?

Wandelschoenen zijn opgedeeld in verschillende categorieën:

 • A: Laag. Vaak lichtgewicht, voor wandelen op vooral op vlak terrein of met lichte hoogteverschillen, zoals we dat in Nederland meestal hebben.  
 • A/B: Halfhoog. Allround inzetbaar, bijvoorbeeld voor lichtgewicht trekking in de Nederlandse bossen en heuvels, of lichte wandeltochten in de bergen. 
 • B: Hoog. Bergschoen voor lange afstanden en trekking.  
 • C: Hoog. Voor uitdagende bergtochten, stevig. Hoog, stevig, geschikt voor flexibele stijgijzers. 
 • D: Hoog. Extra stevig, stijgijzer geschikt.   

2. Houd rekening met de vorm van je voet 
Kies een schoen die past bij de breedte van je voet: smal, normaal of comfort fit, dus extra breed. Goed om te weten: Meindl heeft ook schoenen met een comfortabele pasvorm voor bredere voeten.

 

3. Probeer uit 
Gebruik deze kennis om je eerste paar schoenen uit te proberen op een testtraject in één van onze winkels. Ervaar vervolgens welke schoen het prettigst zit én win advies in van onze buitenexperts ter plekke. Zo vinden we samen de ideale schoenen voor jou!

Andere manieren om te winkelen

Wil je graag een uitgebreid persoonlijk advies, dan is winkelen op afspraak ook erg prettig. Via onze website maak je een afspraak voor personal shoppen. Online winkelen kan natuurlijk ook. Kijk op bever.nl of bekijk onze keuzehulp voor wandelschoenen - en kies zo de beste schoenen voor jouw voeten en wandelwensen.

3. Het Nieuwe Waterliniepad (350 km)

Pas vorig jaar in gebruik genomen: de Lange Afstand Wandelpad langs de Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Een wandeling is doordrenkt van historie! Hoewel je altijd dicht bij de Randstad bent, loop je steeds door prachtige natuur: langs Utrechtse pareltjes van de waterlinie zoals Fort Ruigenhoek, Fort Rijnauwen en Fort Vechten en door het schitterende waterlinielandschap op het Eiland van Schalkwijk.  

 

Lukt het om deze trail in één keer achter elkaar te lopen, dan is dat een topervaring. Natuurlijk kun je de verschillende wandeldagen ook los van elkaar plannen. Het zijn perfecte wandelingen om door het jaar heen stukjes van de twee verdedigingslinies te ontdekken. Trek je wandelschoenen aan en ontdek het grootste geheim van Nederland! 

 

Meer informatie en routes vind je op wandelnet.nl/waterliniepad.

4. Gelukkigerwijspad (125 km)

Een moderne pelgrimstocht van 125 kilometer in Midden-Nederland. Deze route begint in Amersfoort en keert daar via Doorn, Rhenen, Wijk bij Duurstede en Utrecht ook weer naartoe terug. Je wandelt door bossen, langs heidegebieden en stuifzanden, waarbij de beslotenheid van het bos plaatsmaakt vooropenheid van het rivierenlandschap langs de Rijn en de Kromme Rijn. Het pad komt door kleine dorpjes, maar ook door grote steden.  

 

Onderweg zijn er Meldpunten Geluksmomenten waar je een geschreven boodschap voor andere wandelaars kunt achterlaten en plekken waar een ‘GelukkigWijzer’ met denkstof opgehaald kan worden. 

 

Meer informatie, een routegids inclusief goedgevuld pelgrimspakket vind je op gelukkigerwijspad.nl.

Categorie A of A/B: ideaal voor de meeste Nederlandse trails

Kenmerkend voor de meeste Nederlandse wandelpaden is dat er wel hoogteverschil en ruwe ondergrond is, maar (meestal) niet in extreme mate. Het prettigst loop je dan meestal op lagere of halfhoge wandelschoenen. Meindl heeft een aantal exemplaren die perfect passen bij deze wandelingen. Loop maar even mee 😉!

Categorie A

 • Lite Trail damesschoen. Waterdichte, lichte schoen voor wisselende weersomstandigheden. Doordat de veters ver naar het voren van je schoen lopen, wordt de schoen optimaal ‘gefixeerd’ en blijft je voet dus nog beter op zijn plek. 
 • Bogota wandelschoen voor dames en heren. Een ideale schoen voor lichte trails of gewoon in de stad. Het leer in de schoen beweegt goed met je mee, wat extra comfortabel zit. Ook krijg je door dit natuurlijke materiaal minder snel zweetvoeten - vooral fijn met warm en droog weer. 
 • Nijmegen wandelschoen voor dames en heren. Soepele, waterdichte schoen met makkelijke pasvorm. Gemaakt voor wisselende ondergronden zoals asfalt en bossen, dus ideaal voor liefhebbers van lange wandelingen in het variërende Nederlandse landschap.  
 • Houston wandelschoen met Gore-Tex. Sportieve, waterdichte en ademende wandelschoen, ideaal voor lopen op onverharde, oneffen paden. Dankzij Variofix (een vrij beweegbare kabel die achter de hiel langsloopt) heb je een optimale hielfixatie. 
 • Activo Sport wandelschoen met Gore-Tex voor dames en heren. Waterdichte schoen met een bredere voorvoet, voor een meer comfortabele, niet-knellende pasvorm. Ideaal voor een stevige wandeling door het bos én voor dagelijks gebruik.

Categorie A/B

 • Tessin Identity, voor dames en heren. Lichtgewicht, comfortabele wandelschoen. Geschikt voor het in bos tot de op berg. De Vibram-zool geeft veel ondersteuning, zodat je ook op uitdagende paden een stevige grip hebt. 
 • Bogota dameswandelschoen. Lichte, halfhoge dameswandelschoen met een iets bredere pasvorm. Geschikt voor bos, duinen en lichte bergpaden. De Gore-Tex voering maakt de schoen waterdicht.

5. Wandelroute Marker Wadden (6 km)

Eén van de nieuwere stukjes Nederland: een groep natuureilanden die nieuw leven in het Markermeer brengen. De eilanden zijn nog in aanleg, maar het hoofdeiland is al toegankelijk voor het publiek. Ontdek dit nieuwe leefgebied voor planten, insecten, vissen en vogels. Een natuurparadijs waar je kan genieten van een nieuw strand, nieuwe wandelpaden en nieuwe vogelkijkplekken. 

 

Een deel van deze route gaat over vlonderpaden die door zandige en moerassige stukken lopen. Een ontdekkingsreis door nieuwe natuur waar de vogels om je heen vliegen.  
 
Meer informatie over deze wandelroute vind je op: natuurmonumenten.nl/flevoland/route/wandelroute-marker-wadden-lange-route.

6. Beroemdste en langste trail van het land: het Pieterpad (+/- 500 km)

De bekendste langeafstandswandeling van Nederland is het Pieterpad. De route loopt helemaal van het Groningse Pieterburen naar de Sint-Pietersberg in Maastricht over een lengte van zo’n 500 kilometer. Diverse soorten landschappen worden doorlopen: de rijke Groninger klei, de Drentse zandgronden, de Sallandse Heuvelrug, de lommerrijke Achterhoek, het Montferland en tenslotte het langgerekte, gevarieerde Limburg. De overgang van het ene gebied naar het andere is soms heel plotseling en daardoor bijzonder verrassend.  

 

Zoals je begrijpt loop je het hele Pieterpad niet even in één keer: je kunt kiezen uit 26 dag-etappes. Verken die etappes die je het mooist lijken, of loop er één per maand maak er een avontuurlijke wandelvakantie van maken en wandel alle etappes achter elkaar. Iedere etappe is tussen de 10 en 25 kilometer lang en het pad is goed bewegwijzerd.

 

Meer informatie over de afzonderlijke etappes vind je op route.nl/uitgelicht/routes/pieterpad. Algemene achtergrondinformatie over het Pieterpad vind je op pieterpad.nl.

Meindl, met 300 jaar ervaring in wandelschoenen

Met liefde voor het vak een degelijke schoen produceren – dat is waar Meindl zich al honderden jaren voor inzet. Logischerwijs is er in de loop der eeuwen meer machinewerk aan te pas gekomen, maar een menselijke benadering en handwerk vormen nog steeds de kern van het productieproces.  

 

Elke Meindl-schoen, die uit tweehonderd onderdelen bestaat, wordt minutieus gecontroleerd om de kwaliteit te garanderen. Zo weet je dat jouw nieuwste wandelschoen altijd perfect zit, comfortabel aanvoelt, je voet optimaal beschermt én de juiste steun biedt. 

 

Wil je meer weten over dit bijzondere schoenenmerk? Bekijk dan ook onze ode aan de heritage van Meindl.

7. Kort en pittig 😉: wandelroute Sprengenberg (5,6 km)

Minder bekend, maar zeker niet minder mooi is het Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug. Dit mooie stuwwallandschap is begroeid met uitgestrekte bossen, glooiende heidevelden en vele planten en dieren als reeën, vossen en dassen. Met z’n relatief korte afstand (5,6 kilometer) lijkt dit wellicht een makkie, maar her en der worden je kuiten nog aardig op de proef gesteld. Ook het vermelden waard leuk: dit is één van Nederlands mooiste wandelroutes die ook met kinderen een aanrader is. 
 
Meer informatie over deze wandelroute vind je op natuurmonumenten.nl/natuurgebieden/de-sprengenberg/route/wandelroute-sprengenberg-op-de-sallandse-heuvelrug.

8. De Smokkelaarstrail (diverse afstanden mogelijk)

De Smokkelaarstrail is een route waar je niet alleen als wandel- en natuurliefhebber goed aan je trekken komt, maar waar je ook perfect kan trailrunnen. Het parcours loopt door de bossen van de diverse landgoederen in de grensstreek tussen Goirle, Hilvarenbeek en het Belgische Poppel. Deze regio was in de vorige eeuw een geliefd en berucht smokkelgebied. De vele paden en veldweggetjes vormden het decor van spannende smokkelnachten met confrontaties tussen smokkelaars en douaniers. 

 

Het trailparcours is gemiddeld zwaar en afwisselend: zo loop je langs beken, vennetjes en door naald- en loofbossen. Ook kom je onderweg enkele kleine klimmetjes tegen.  
 
Meer informatie over de Smokkelaarstrail vind je op smokkelaarstrail.nl.

Tijdens je wandelvakantie wil je graag iets avontuurlijks lezen of luisteren. Dat lukt zeker goed met deze outdoor media voor wandelaars. Ben je op zoek naar wandelinspiratie op een hoger niveau? Ontdek dan alles wat je moet weten voordat je op een huttentocht gaat of ga terug naar ons blog voor nog veel meer wandel- en natuurtips.

Cookies voor jouw ervaring

Bever.nl maakt gebruik van marketing, analytische en functionele cookies en vergelijkbare technologieën. Ook derden en sociale netwerken kunnen cookies plaatsen via onze website. Als je op “accepteren” klikt, ga je hiermee akkoord. Je kan voorkeuren ook wijzigen en wij slaan jouw keuze twee jaar op. Direct je keuze wijzigen? Dat kan via de cookie policy button onderaan alle pagina's.