Last minute wandeladvies? Op Hemelvaartsdag zijn veel Beverwinkels geopend, check het overzicht

Op Hemelvaartsdag zijn veel Beverwinkels geopend, check het overzicht

Wandelen in de kou? Voorbereid op pad met deze 10 producten

Wandelen in de kou kan heerlijk zijn, maar ook een uitdaging. Samen met onze Buitenexperts verzamelden we tien wandelproducten die je winterse wandeltocht nog fijner maken. Zie het als een checklist, zie het als een verlanglijst. Ben je compleet, dan heb je jouw wandelkit te pakken.

 

Een aantal producten mogen deze winter niet ontbreken in de perfecte wandelkit. Stevige wandelschoenen, wandelkleding voor de winter (zoals een warme maar ademende jas of een fijne wandelbroek) en de juiste sokken bijvoorbeeld. Onze Buitenexperts nummeren ze 1 tot en met 5 in onderstaande lijst en noemen hun favorieten. 

 

Er zijn ook spullen die je wandeling in de kou upgraden, maar waarvan ’t geen ramp is als je ze een keer vergeet: nummer 6 tot en met 10. Meenemen betekent extra genieten van je wandelingen!

1. De beste wandelschoenen voor de winter

Welke wandelschoen je deze winter kiest hangt af van de plek waar je van plan bent te gaan lopen. Blijf je in Nederland waar je geniet van de mooiste wandelroutes door het bos? Of ga je graag uitwaaien op het strand? Dan zit – of eh, loop – je met categorie A-schoenen goed. Deze schoenen zijn licht en laag, geven veel bewegingsvrijheid en bieden redelijk wat steun.  

  

Wil je stevigere wandelingen maken, bijvoorbeeld door de bergen, dan heb je B-, C- of zelfs D-type schoenen nodig. Gebruik de keuzehulp voor wandelschoenen om te bepalen welke schoen past bij jouw wensen en voeten of vraag onze Buitenexperts om hulp in onze winkels.

 

In de winkel kun je ook een speciale 3D-voetanalyse laten doen. Daarmee vind je zeker het juiste paar schoenen. Nog een kleine tip van onze Buitenexperts: met de juiste zool zit een schoen vaak nóg veel beter. Probeer bijvoorbeeld eens de Superfeet Trailblazer Comfort-inlegzool (voor heren en dames).


Geniet langer van je wandelschoenen

Met alle kilometers op de teller, is een onderhoudsbeurt voor je wandelschoenen een must. Het houdt je stappers topfit waardoor ze langer meegaan.

 

Zo scheelt het al veel als je na een wandelsessie het vuil van je schoenen verwijderd. Door daarnaast je wandelschoenen regelmatig schoon te maken en impregneren behouden ze de hun fijne eigenschappen. En zijn ze altijd klaar voor je volgende wandelavontuur. 


2. Warme voeten in je schoenen met fijne sokken

Met de verkeerde sokken kun je lelijke blaren en blessures oplopen, hoe goed je schoenen ook zijn. Kies je wandelsokken dus zorgvuldig uit. Om je te helpen, hebben we een keuzehulp speciaal voor sokken ontwikkeld. In drie simpele stappen vind je jouw perfecte paar!

 

Welke sokken kan je het beste kiezen als je koude voeten hebt? Een van de favoriete wandelsokken van onze Buitenexperts is de Falke TK2 Wool Sok. Deze sok van merinowol houdt je voeten namelijk warm op koude dagen, maar juist koel wanneer het warm is. Nog een voordeel van dit materiaal: ze zijn voorzien van een antibacteriële werking en stinken niet zo snel.

3. Draag luchtige laagjes

IJskoude winterdagen, regenachtige winterdagen, warme winterdagen. De winter heeft een eigen willetje wat het weer betreft. Daarom is het soms best lastig om goede wandelkleding voor de winter te kiezen. Je wil het niet te koud hebben, maar ook niet te warm. De oplossing? Laagjes! Begin met een goede basislaag, zoals een sneldrogend shirt: heerlijk luchtig, neemt transpiratievocht op en voert ’t snel af, waardoor je huid niet afkoelt tijdens het zweten.

 

Een goed voorbeeld volgens onze Buitenexpert is het icebreaker 260-thermoshirt. Dit veelzijdige thermoshirt van merinowol is perfect voor al je buitenactiviteiten in koud weer. Het materiaal is superzacht, ademend, sneldrogend en geurbestendig. En dankzij de offset-schoudernaden kun je comfortabel bewegen, zonder dat je rugzak schuurt tijdens je wandeling. Een lekkere fleece en een muts en sjaal maken je outfit af. Onze Buitenexperts tippen de Rab Nexus, The North Face, 100 glacierPatagonia R1 Air of Haglöfs Skuta als fijne fleece.

 

Buitentip voor laagjes: kleed jezelf ietsje te koud aan voor het weer. Je wandelt jezelf namelijk snel warm! Zoek de gulden middenweg: draag niet zulke dunne laagjes als tijdens het hardlopen, maar kleed je ook niet aan alsof je op de bus staat te wachten. Handig: neem een donsjas mee, zodat je een extra laag hebt voor tijdens je lunch- of rustpauze. In een waterdichte opbergzak neem je die gemakkelijk droog mee in je dagrugzak. Je kunt daarin ook een paar reservesokken kwijt.


Laat je winterjas wassen bij Bever

Is jouw winterjas toe aan een opfrisbeurt? Met dit handige stappenplan was en impregneer je jouw jas winterklaar. We helpen je ook graag een handje bij het wassen met onze wasservice. Zo ga je weer fris en beschermd naar buiten!


4. Jas aan en gaan

Wat is nou een fijne jas tijdens een wandeling in de winter? Een van de belangrijkste punten waar je op moet letten is of ‘ie waterdicht is. Want een waterdichte jas geeft extra warmte en bescherming wanneer je door de regen of sneeuw loopt.

 

Bijvoorbeeld de Fjällräven Visby 3-in-1-jas. Dat deze jas winterse omstandigheden en temperaturen aankan bewijst de naam ‘Visby’. Een Zweedse kustplaats waar het weer snel omslaat van nat en winderig naar ijskoud. Ook dit jack is waterdicht en bestaat uit een shelljack (voor mildere winterdagen) en een gewatteerd binnenjack (voor koudere dagen in combinatie met het shelljack. Buitenexperts Max en Karlijn hebben de jas uitgebreid voor je getest.

5. (winter)wandelbroek die bewegingsvriendelijk is

Een wandelbroek is een tamelijk belangrijk onderdeel van je wandeloutfit. Je wilt het immers niet te koud of te warm hebben, maar wel genoeg bewegingsvrijheid hebben. Bedenk vóór je kiest wat je belangrijk vindt voor een broek en pas een paar exemplaren voordat je de knoop doorhakt. Wil je bijvoorbeeld een warmer exemplaar of juist extra luchtig? En wil je dat je broek bescherming biedt tegen een onverwachte bui? Jouw wensen bepalen grotendeels welke broek de juiste keus is.

 

Door jouw wandelbroek te combineren met een thermolegging blijf je ook lekker warm tijdens het wandelen. Check onze keuzehulp wandelbroeken om de juiste broek te kiezen voor je buitenavonturen. 

6. Een goede (dag)rugzak op zak

Zeker als je langere afstanden loopt, is een rugzak geen overbodige luxe. In een dagrugzak past genoeg voor – jawel – een dagje. Daar stop je zonder moeite een extra laag kleding, wat snacks en je drinkfles in. Met een rugzak van tussen de 20 en 30 liter kom je altijd goed voor de dag. 😉

 

Ga je langere wandelingen maken, zo lang dat je bijvoorbeeld je bed meedraagt, kijk dan voor een groter exemplaar. Met onze keuzehulp voor tassen kom je zeker tot een goede keuze. 

7. Stokken om je benen te ontzien

Door met wandel- of trekkingstokken te lopen, worden je benen en voeten minder snel moe. Bij smalle doorgangen en ongelijke terreinen bieden de stokken extra stabiliteit, waardoor jij je snelheid kan behouden en veilig om obstakels heen kunt hiken. Helemaal bij besneeuwde paden of bevroren stenen krijg je het - dankzij wandelstokken - niet aan de stok met valpartijen.

 

Er bestaan stokken voor verschillende wandelingen en van verschillende lengtes en materialen. Met onze keuzehulp voor wandelstokken kom je tot een weloverwogen keuze. Krijg je liever persoonlijk advies van een expert? Dat kan! Kom dan langs in een van onze winkels.

8. Even opladen

Met koud weer lopen batterijen en accu's sneller leeg dan bij mooi weer. Onze Buitenexperts tippen dan ook om een powerbank of een extra setje batterijen mee op avontuur te nemen wanneer de temperaturen rond het vriespunt liggen.

 

Een handige tip: draag je powerbank dicht bij je lichaam of zo veel mogelijk in het midden van de rugzak tegen je rug. Zo blijft de powerbank warm en loopt 'ie dus minder snel leeg. Ga je winterkamperen? Neem dan alle elektronica mee in de binnentent en leg ze bij voorkeur zelfs in je slaapzak.

9. Verder kijken met een verrekijker

Winterkoninkjes hoppen van tak naar tak, een ijsvogel strijkt neer bij het meer en een vos verstopt zich keer op keer. Hoewel veel dieren lekker liggen te knorren tijdens hun winterslaap valt er nog genoeg te zien tijdens het winterwandelen. Wil je meer (in detail) zien, dan is een verrekijker geen overbodige luxe.

 

Welke verrekijker voor jou het meest geschikt is, hangt af van wat je wilt gaan doen, maar is ook persoonlijk. In onze keuzehulp voor verrekijkers vertellen we precies waar je op moet letten wanneer je er een kiest en hoe je ‘m moet onderhouden.

10. Loop én drink jezelf warm

Hoe koud het ook is tijdens een winterwandeling, warm krijg je het toch wel. Dit dankzij de juiste gear en natuurlijk je eigen benen die je in beweging houden. Blijf ook tijdens de wandelpauze lekker warm met een kop thee. Dit warme drankje tover je tevoorschijn uit een van onze thermosflessen. We hebben onze vijf favoriete thermosflessen voor de winter al voor je op een rijtje gezet.


2e Buitenkans

Psst… heb je al gehoord van 2e Buitenkans? Dit zijn producten die zijn ingeleverd bij Buiten-Gebruikt inleverpunten in onze winkels. Deze kledingstukken kunnen we niet als nieuw verkopen en zouden anders in de prullenbak belanden. En dat is zonde, want meestal doen ze nog steeds wat ze moeten doen en zien er goed uit.

 

Met een kleine reparatie en opfrisbeurt in ons Reparatie-atelier zijn de producten weer klaar voor een nieuw buitenavontuur. Voor een kleinere prijs kun je een opgeknapte jas of wandelbroek als 2e Buitenkans in een aantal Bever-winkels op de kop tikken.


Meer tips voor wandelen in de kou

Naast producttips voor je wandelkit, kennen onze Buitenexperts ook de mooiste plekken om te wandelen in Nederland. Wat dacht je van deze tien mooie winterwandelingen?


Meer handige tips van onze Buitenexperts om de kou te trotseren, vind je op deze verzamelpagina. Op deze pagina delen Buitenexperts tips, advies en inspiratie om te genieten van de kou.


Cookies voor jouw ervaring

Bever.nl maakt gebruik van marketing, analytische en functionele cookies en vergelijkbare technologieën. Ook derden en sociale netwerken kunnen cookies plaatsen via onze website. Als je op “accepteren” klikt, ga je hiermee akkoord. Je kan voorkeuren ook wijzigen en wij slaan jouw keuze twee jaar op. Direct je keuze wijzigen? Dat kan via de cookie policy button onderaan alle pagina's.