Hoe onderhoud en was ik mijn waterdichte kleding?
Om het maximale uit je waterdichte kleding te halen, is belangrijk om deze regelmatig goed te onderhouden. Met de juiste onderhoudsmiddelen reinig en herstel je de waterafstotende en ademende werking van jouw kleding. In deze handleiding vertellen we je hoe je jouw regenbroek of -jas het beste kunt onderhouden en wassen.
Je waterdichte jas kan natuurlijk vies worden door gebruik. Hij is rijp voor een onderhoudsbeurt als je merkt dat de waterdruppels er niet meer als parels afrollen, maar een beetje in de stof trekken. Met de juiste onderhoudsmiddelen reinig en herstel je de waterafstotende en ademende werking van jouw jas. Als je dit doet met de juiste middelen, gaat je jas veel langer mee. En dat onderhoud is ook nog eens hartstikke simpel! In deze handleiding gebruiken we een jas, maar als je een regenbroek gaat wassen, houd je dezelfde stappen aan.
Moeilijkheidsgraad
Eenvoudig
Tijd
2 uur
Stappen
4 stappen
Prijs
€20,- tot €25,-
Benodigdheden
Voor het wassen en impregneren van je jas heb je een speciaal wasmiddel en impregneermiddel nodig. Gebruik Nikwax Tech Wash voor het wassen en Nikwax TX Direct Wash-in om de jas weer waterafstotend te maken. Deze twee producten zijn los, of in een combi-verpakking te koop via de website of in de winkels van Bever.
- Nikwax Tech Wash
- Nikwax TX. Direct Wash-in
- Wasmachine
Stap 1: Voorbereiden
Om te beginnen controleer je of alle zakken van je waterdichte jas of hardshell leeg zijn. Vervolgens sluit je alle ritsen van de jas, ook de hoofdrits en zorg je ervoor dat eventuele trekkoorden ontspannen zijn. Maak vervolgens het zeep- en wasverzachterbakje van je wasmachine goed schoon en verwijder eventuele zeepresten. Dit voorkomt dat er schadelijke parfums of wasverzachter in aanraking komen met de jas. Deze middelen zorgen er namelijk voor dat de waterafstotende werking van de jas afneemt.
Tip: reinigen van het zeepbakje
Meestal kun je het zeepbakje van je wasmachine eenvoudig verwijderen door het bakje zo ver mogelijk naar buiten te trekken en vervolgens achteraan in het midden op een plastic lipje te drukken. Zo kun je het bakje in zijn geheel naar buiten trekken en onder de kraan schoonmaken. Kom je er niet uit, kijk dan even in de handleiding van je wasmachine.
Stap 2: Wassen van je jas
Nu kan de jas in de wasmachine. Stop per wasbeurt niet meer dan twee kledingstukken in de machine. Tot twee kledingstukken gebruik je 100 milliliter Nikwax Tech Wash. Woon je in een gebied met hard water, gebruik dan 150 milliliter zacht water. Informatie over de hardheid van water vind je meestal op de website van je lokale drinkwaterbedrijf. Controleer voor het wassen altijd het waslabel in de jas en houd deze aan. Het wasmiddel uit deze handleiding is te gebruiken tot 30° Celsius.
Tip: regelmatig wassen van je jas
Het is slim om je jas regelmatig te wassen, minimaal een keer per seizoen. Controleer dan meteen of alle naden die afgedekt zijn met tape nog goed vastzitten. Als de tape los begint te laten moet je er rekening mee houden dat bij een volgende wasbeurt de tape verder los kan laten. Het is dan tijd om actie te ondernemen door de jas zelf te repareren of langs te brengen bij een Bever-winkel.
Stap 3: Impregneren van je jas
Om de jas weer optimaal waterdicht te maken, moet je deze na het wassen opnieuw impregneren. Je hoeft de jas daarvoor niet eerst te drogen; klop hem even losjes uit en stop hem opnieuw in de wasmachine. Stop ook bij het impregneren niet meer dan maximaal twee kledingstukken in de wasmachine. Gebruik per kledingstuk 100 milliliter Nikwax TX Direct Wash-in. Kies voor het ‘Fijn’ wasprogramma op 30° Celsius, maar controleer ook altijd het waslabel van de jas voor de maximale temperatuur. Centrifugeer op maximaal 800 toeren.
Stap 4: Drogen van je jas
Mocht de jas erg nat uit de wasmachine komen dan kun je de jas nogmaals centrifugeren op een laag toerental. Als het waslabel het toestaat, dan mag je de jas op een lage stand in de droger drogen. Zo niet, leg je jas dan te drogen op een droogrek. Zet het droogrek in je douche, als je geen natte druppels op je vloer wilt. Zorg dat het rek niet te dicht bij een warmtebron staat en laat je jas ook nooit op een verwarming drogen. Als het buiten droog is, kun je het rek ook buiten neerzetten, maar niet in de zon. Berg je jas pas op als die door en door droog is. Anders kun je last krijgen van schimmelvorming.
Wastips van Buitenexpert Jesper
Het onderhouden van een waterdichte jas is belangrijk voor het functioneren en de levensduur. Als je dit doet met de juiste middelen, gaat jouw jas veel langer mee. Wil je weten hoe je jouw waterdichte jas schoonmaakt en weer waterdicht maakt? In onderstaande video laat onze Buitenexpert Jesper dat zien.
Coating vs. membraan van waterdichte kleding
Kleding wordt op twee manieren waterafstotend gemaakt, via coating of membraan. Kijk dus eerst welke techniek voor jouw item is gebruikt, want het wasproces verschilt.
Coating
Deze techniek gebruikt een ademende, waterdichte laag aan de buitenkant met een extra duurzame, waterafparelende laag. Durable Water Repellent (DWR), noemen we dat. De duurzaamheid van een coating vermindert na herhaalde wasbeurten en is ook onderhevig aan normale gebruiksslijtage (bijvoorbeeld bij gebruik van een rugzak). De DWR-laag kan echter hersteld worden door behandeling met een product van Granger's en Nikwax . Zo blijft het waterafstotend vermogen en het ademend vermogen van de jas of broek gegarandeerd en zullen regendruppels zichtbaar van de jas blijven ‘afparelen’.
Membraan
Deze techniek gebruikt een membraan dat verwerkt zit in de stof (bijvoorbeeld Gore-Tex of Sympatex) met een extra DWR-laag aan de buitenkant. Een membraan is duurzamer en minder gevoelig voor slijtage dan een coating. Maar ook hier moet de waterafstotende laag regelmatig onderhouden worden. De waterdichtheid van het membraan blijft echter altijd behouden, zelfs na verschillende wasbeurten. Je Gore-Tex-jas wassen, kun je dus gewoon zelf. Hetzij met de juiste producten.
Buiten begint bij Bever
Zo zie je maar – een kind kan de was doen. Jouw waterdichte outfit is klaar voor het volgende avontuur! Is jouw outdoor jas toe aan een goede wasbeurt? Breng hem dan langs in één van onze winkels voor de wasservice bij Bever. Ook helpen we je met allerlei handige onderhoudstips.
Bekijk meer handleidingen
